Je to marný , marný, marný. Vysvetľujem Ti ako to funguje aj to veľmi zjednodušene......Pozri si google maps v Česku, Nemecku, pomaly aj Rakúsku. SMREČINY V EURÓPE ODUMIERAJÚ. V GER aCZE je ešte masívna podpora štátu, aby sa všetko včas spracovalo narozdiel od Slovenska, kde sa väčšinou hádžu polena pod nohy....Stále nechápeš, že keby, sa ta kalamita nespracovala, tak by tam žiadny zdravý les nebol, komplexy suchého mŕtveho lesa náchylného na požiar...však si pozri ako vyzeralo napríklad Osrblie po veľkej kalamite, resp. tatry kde už sú pekné mladé porasty. Samozrejme že hneď po ťažbe to nemôže vyzerať nijak vábne, je to proste zásah do prostredia. A hlavne les rastie dlho a zmeny nevidno hneď. Inač videl si niekedy z leteckej snímky na google maps ludí? A to je nás 7 miliárd. Tak to máš aj stými holinami, zo snímky nevidíš nič, hoci tam môže byť mladý lesný porast (ten pre budúce generácie)
Ale už tu nejdem hádzať hrach na stenu. Veď vy viete zaručene lepšie, čo a ako sa kde robí...
29.05.2021 - 13:46:52
03
Ja v našom lese nemám žiadne smrečiny ale bukové lesy. Pohorie Vihorlat, poloniny a okolité vrchoviny v okolí HE.... Všetko je tu holorub a jediná vec ktorá po ťažbe ostane sú nespratané kopy konárov, koruny stromov a 2 metrové brázdy od LKT...
29.05.2021 - 14:02:52
01
MaTTho napísal:
Tak ešte posledný krát. Prečítajte si lesný zákon, aby ste sa aspoň máličko dostali do problematiky. Nie nie je to tória, reálne sa to robí. U štátnych lesov 100%. Ako som už písal, vplyvom klimatických zmien a oteplovania žijeme v dobe masívneho odumierania smrekových porastov. (dajte si do googla a niečo si o tom prečítajte). Nie je to iba problém náš ale celej európy...teraz hlavne CZ,DE,AUT. Poďme krok po kroku. Podľa zákona musíme spracovať kalamitu do 6 mesiacov od jej vzniku. Dôležité je to podchytiť na začiatku. Teraz vysvetlím prečo sa rúbu zdanlivo "zdravé" SM a prečo je to najdôležitejšie. Čerstvo naletený Sm lykožrútom sa prakticky z diaľky nedá identifikovať. Zistíš to tak, že v mieste závrtov od chrobáka sa tvorí drvinka, resp trošku neskôr sa Sm snaží zaliať závrty živicou. Neskôr ihličie začína červenieť a pomaly opadáva kôra. Ak už začína opadávať kôra je v podstate neskoro, a lykožrút vylieta a hľadá si "zdravý strom" živý sa totiž lykom. Preto je potrebné spracovať a odviesť čo najskôr čerstvo napadnuté smreky. Keď chrobák vyletí všetko si urobil zbytočne. Suché smreky už pre zdravý les nie sú nebezpečné. Niekde sa necháva časť suchárov na dožitie, V rýdzo hospodárskych lesov však skôr nie. A tak sa dostávame do stavu že nám vznikajú veľké holiny, Treba si však uvedomiť, že by tam rozhodne neostal zdravý zelený les ale les mŕtvy. Všetky vzniknuté holiny ostávaju lesným pozemkom, čo znamená že tam musíš zabezpečiť nový lesný porast. A už začína plynúť lehota na zalesnenie ktorá je dva roky pri hosp. les a tri roky pre ochran. lesy. Plus možné predlženie o dva roky, keď očakávaš prirodzené zmladenie, ktoré je najvhodnejšie. Potom máš zase nejakú lehotu na zabezpečenie(podľa stanovišt. podmienok). Problém je, že kým dosiahneš to aby opticky bolo nový porast vidieť hlavne u sm trvá to aj 5 rokov(čiže suma sumárum na niektorých plochách to bude vidieť až za cca 10 r od vzniku holiny)...vtedy cca začína prerastať burinu ak, ti ho samozrejme nezničí zver. Pekné je že bežná verejnosť nepovažuje za les mladý lesný porast, Dokonca aj, čo je smutné ochranári. To ako by si povedal, že dieťa nie je človek lebo je malé. Po zalesnení sa ako som už písal musíš zabezpečovať pestovné úkony, ochrana proti zveri(väčšinou to vidieť ako natreté vrcholce drevín ,biele prípadne modré, vlna atď), vyžínanie proti burine. Neskôr uvoľňovanie od pionierských drevín a následne prerčistky výchova mladín. Všetko nákladová zložka. Peniaze zarábaš v podstate v rubných ťažbách( čiže cca o 100 rokov) a to podľa toho ako drevne kvalitný les si vypestoval.

K tým cestám. Nevie odkiaľ máš informáciu že peniaze na to idu z naších daní, lebo majú nálepky štát lesov. ŠL fungujú ako samostatná firma. Náklady sa hradia zo ziskov. To nie sú ochranárske združenia ktoré majú peniaze z kadejakých organizácií. Ešte nedávno práveže museli naopak ŠL odvádzať zisk štátu. Štát na ŠL neprispieva nič...ak stoja zle, musia si brať úver...aj to už bolo. Myslím že v poslednom období sa ciest opravilo dosť. Samozrejme že všetko sa proste opraviť nedá, väčšinou sa plátajú havárijné stavy, lebo peniaze. Takže ešte raz ŠTÁT nedotuje štátne lesy.

K vysokým ťažbám. Kalamity som už vysvetlil. Myslím že kým bude dopyt ťažby budú. Neviem ako vy ale ja mám rád drevené výrobky, terasu a strechu si musím postaviť z kvalitného dreva, nábytok plastový nechcem, zadok si stále utieram do toaletného papiera...a ľudí je bohužiaľ sakra veľa. Treba si, ale uvedomiť že drevo je obnoviteĺný zdroj a bolo by nezmysel ho nevyužívať. Sme taký bohatí štát, aby sme si všetko drevo kupovali?
K môjmu osobnému pohľadu. Bol by som za, keby sa ťažba trošku utlmila, hlavne v kontexte avizovaného "prírode blízkeho hospodárenia" som aj za určité bezzásahove územia. Ale musí to mať hlavu a pätu, nie to hraniť do úplného extrému čo sa zo strany ochranárov deje.
V "krátkosti" asi toľko. :D Keďže je lesník nepriateľ č.1 , názor vám nezmením (napokon v niečom má aj verejnosť pravdu a lesníctvo neni bez chýb), ale nepáči sa mi že tu niekto klamstvá a nepravdy pod vplyvom svojich dojmov vydáva za skutočnosť.



sice sa mi nechce zasahovat do tejto debaty, a niesom ani expert, ale par poznamok k "ale nepáči sa mi že tu niekto klamstvá a nepravdy pod vplyvom svojich dojmov vydáva za skutočnosť"

"Podľa zákona musíme spracovať kalamitu do 6 mesiacov od jej vzniku": predpokladam referujes na toto: "Obhospodarovateľ lesa je povinný v záujme ochrany lesa vykonať náhodnú ťažbu alebo použiť iné vhodné opatrenia na ochranu lesa tak, aby nedošlo k vývinu, šíreniu a premnoženiu škodcov, najneskôr však do šiestich mesiacov od vzniku dôvodu na náhodnú ťažbu." - zvyraznil som take drobne, nepodstatne casti. O castych dosledkoch/ucinnosti "nahodnej ochrannej tazby" na SVK snad netreba vies polemiku - staci sa ist pozriet napr. na horsky priechod certovica - https://youtu.be/V35pMStS1Oc?t=1304 - neviem ci toto je najhorsi stav alebo sa to este dalej zhorsovalo, ale viem, ze toto vietor nespravil.

ak chces vinu zvalovat na ochranarov, ze "to lebo to zdrzali" - uvedom si prosim ze rubu majitelia/spravcovia - cize ak rubu aj po udajnom zdrzani ochranarov tak zjavne bud nevedia vyhodnotit ucinnost tejto "ochrannej tazby", alebo su tam nejake ine zaujmy.

"Nevie odkiaľ máš informáciu že peniaze na to idu z naších daní, lebo majú nálepky štát lesov": ako je priamo v nazve - firma je statna - cize prenesene povedane, je to majetok kazdeho jedneho obcana SR. Ak teraz chces tvrdit, ze SL funguju/fungovali transparentne, a korupcia v nich neexistovala, tak mas pravdu, nema absolutny zmysel sa s tebou dalej bavit. Inak, kazde jedno skorumpovane/ukradnute euro, je vpodstate dopad na dane a majetok kazdeho jedneho z nas a teda v velmi mierne prenesenom vyzname, to ano, platime z nasich dani/odvodov.

"to hraniť do úplného extrému čo sa zo strany ochranárov deje." - prosim, daj priklady kedy ochranari zasahuju do hospodarskych lesov v nizsich stupnoch ochrany - o com ja viem, je ze lesnici chceli vytazit celu tichu/koprovu dolinu, lesy NAPANT (vid video vyssie) vpodstate neexistuju, a iste aj kopa dalsich co sa mi nepodarilo spatne dohladat (v pamati mam ze nieco sa malo diat/planovalo tusim v oblasti belianskych tatier? pienin? nejake 2 tamojsie oblasti mali tusim padnut, ale neviem uz kde/dohladat to). Taktiez, by som podotkol iniciativu ochranarov na zrusenie NAPANT-u, ako dalsi priklad "extremu co sa zo strany ochranarov deje".

A prosim, vyjadroval som sa uz aj tu niekde inde, pravdaze, existuju hospodarske lesy, NP, veci ako verejny zaujem, a ine. A je fajn rozumiet ich funkciam a byt "rozumny" z oboch stran a hladiet nielen na kratkodoby zisk... Vytahovat veci typu "chces si mat cim utierat rit? tak potom to musis takto strpiet" su slusne povedane tendencne - presne take ako sa tu ohradzujes ze su tvrdenia "laickej verejnosti".
29.05.2021 - 14:09:51
01
Aj ja mam rad drevo. Ked som sa narodil boli na svete 4mld.ludi a.drevo malo rado 1mld.ludi dnes je na svete 8mld ludi a drevo ma rado 4mld. To je len zovseobecnene. A to je pruser. Musime obmedzit spotrebu a hlavne vzdelavat ludi v chudobnych krajinach lebo sa budu nadalej rozmnizovat. Nic z toho sa nedeje. Prisiel covid prisiel lockdown a vsetci hovorili po mesiaci lockdownu a po 10 rokoch prosperity ze nepreziju. Nielen zeby prezili ale sa zase do ekonomik nalialo obrovske mnozstvo penazi a tym sa zase zvysil.dopyt aj preto nic nezozeniete a ceny nehnutelnosti zase rastli dvojcifernym cislom. Platy stagnovali. Ekonomika je chora a odnasa to drviva vacsina ludi a priroda na ukor par megabohatych firiem.
29.05.2021 - 14:52:36
00
mattho: lykozrut je sgina,zerie aj buky a nestiti sa ani ochranneho pasma 4 a 5. Neboj sa ty nic,mazlave,olejove lkt v 4,5ke a ichrannom vodnom pasme neni priblem,lykozruta treba znicit :D

inak drevo vo velkom skupuje cina,moze byt hocco,a ide aj inde. zakon je jedna vec,ale realita casto ina,pokrivena,niekde to funguje,niekde je to inak.a ze casto je to inak je vidno aj na mnohych kauzach...

v kazdom pripade klasicke hospodarenie je uz vidno malokde a k tomu este neustale vichrice :/
29.05.2021 - 15:08:55
00
imelovec europsky , ten nici dubove a bukove drevo. Najviac ho vidiet na vychodnej strane POvažského Inovca. O nom asi este budeme pocut
29.05.2021 - 15:11:56
00
imelovec is the new lykozrut
29.05.2021 - 15:57:54
00
Len tak na zamyslenie :Kým sa o les starali lesníci a o zver poľovníci, všetko fungovalo. Lesy boli zelené, zverí bol dostatok a neboli také problémy, ako v dnešnej dobe. Odkedy do toho začali fušovať "ochranári", speje všetko do čoraz väčšej...tej.
29.05.2021 - 23:52:59
02
Hlboká myšlienka....
30.05.2021 - 01:17:24
01
Hlboka, spomedzi půlek vytiahnuta...
Ciastocne by pomohlo, leby sa zakazal vyvoz gulatiny. Tak ako voda sa nemoze vyvazat cez potrubia, tak aj drevo by sa nemalo vyvazat surove. Iba spracovane, xy krat drahsie. Bolo by viac roboty aj lesov. Ale tak chciet v 3 tisicroci, aby poniektori prestali so stredovekym myslenim je asi prilis.
30.05.2021 - 08:19:28
07
enže by skoncil výhodný biznis vyvolených, ktorý maju chapadlá dlhé až na ministersvo... to len tak neutneš :)
a samotný štátny ponik by išiel do straty čo ani uradníček hornoministerský neschváli
30.05.2021 - 08:32:21
00
možno sa stane, kým bol minister hospodar lykožrút najväčší tak nádej nebola, ale vcul by sa mohlo zadariť ...
30.05.2021 - 13:17:55
00
Mam kamaratov, co na vychode riadia firmu na vyrobu nabytku. Vacsina dreva kupuju z ukrajiny a polska, ak si dobre pamatam, lebo to slovneske je prilis drahe alebo nekvalitne. Pritom je to holandsky podnik a vacsina nabytku sa preda v holandsku a dost aj v nemecku. Za ceny urcite vyssie ako by boli schopni ten nabytok predat na slovensku. A napriek tomu je tp slovenske drevo drahe
30.05.2021 - 14:40:15
00
Píla PRP Tomášovce skupuje a tlačí cenu smrekovej guľatiny nad 120€ za M3, pričom spracuje vyše 2000m3 za 24h. Momentálne rezivo vyváža do Číny a USA za cenu 500$ za m3. A takýchto pil je na sk min 2. O ktorých viem. A o vývoze nespracovanej guľatiny ani nehovorím.
30.05.2021 - 17:12:22
00
lapaloma napísal:
Mam kamaratov, co na vychode riadia firmu na vyrobu nabytku. Vacsina dreva kupuju z ukrajiny a polska, ak si dobre pamatam, lebo to slovneske je prilis drahe alebo nekvalitne. Pritom je to holandsky podnik a vacsina nabytku sa preda v holandsku a dost aj v nemecku. Za ceny urcite vyssie ako by boli schopni ten nabytok predat na slovensku. A napriek tomu je tp slovenske drevo drahe


Kamarat robi drevodomy z gulatiny a hovoril ze SK drevo je nekvalitne a vobec ho nepouzivaju. Kupuju z dovozu, ale nespominam presne odkial. Hovoril mi to tak 2 roky dozadu.
30.05.2021 - 17:16:14
00
keyboard_arrow_up