Čaute. Chcel by som vyriešiť jeden problém, ktorý sa mi stal na bicykli.
V januári mi dorazil Canyon Stoic 2, všetko šlo hladko a potichu, no asi po 100 kilometroch som si všimol, že bicykel vydáva praskavý, až vŕzgavý zvuk, ktorý ide z vnútra rámu.
Vzniká hlavne, keď pohybujem riaditkami do strán, akoby mal bowden až nadmernú vôľu a obuchával sa o vnútro rámu.. S bicyklom som však od pôvod. stavu nič nerobil, neviem prečo sa to deje teraz.
Nevie prosím vás niekto ako na to?
Pri jazde je tento zvuk dosť otravný...
25.03.2022 - 12:46:29
00
Identifikacia roznych zvukov na biku je casto zlozita pretoze zvuky sa kovom siria. Preto nam vacsinou prijde ze roblem je niekde v rame. Prikladom je praskanie z oblasti stredu ktorych dovodom je spina pod sedlovou objimkou. Takze zacni tu https://www.canyon.com/en-us/support-articles/fixing_cracking_sounds_and_noises.html
25.03.2022 - 13:14:22
01
nerobi ti to nahodou aj ked jazdis po hrbolatej ceste ? mne to robilo na gravely a problem bol/je ze kable v rame niesu nijak odhlucnene a buchocu. taktiez vedu do ramu na hulvata cez plastovu krytku ziadna guma tam nieje. skus ten kabel co vedie do ramu chytit prstami a potom hyb riaditkami co to bude robit
30.03.2022 - 16:53:34
01
No problém bol nakoniec v predstavci a v hlavovom zložení :-) Ďakujem ale za rady!
31.03.2022 - 11:50:49
00
Aj som si myslel ze to bude najskor povoleny predstavec alebo spina niekde v oblasti hlavka a predstavca :D. Bol to ako bod v tom odkaze co som dal tak som to zvlast nevypisoval.
31.03.2022 - 12:24:25
00
Myslel som si,že po 30 ročných skúsenostiach zo servisom bicyklov, ma už nič nedokáže zaskočiť. Pred začiatkom sezóny som vymenil obidva prevodníky(50 a 34z) a tak isto dal úplne novú reťaz.Doma na stojane som nastavil obidve prehadzovačky(bez akýchkoľvek rušivých pazvukov) a potom som šiel na skúšobnú jazdu.Všetko v pohode,oboje radenie funguje tip top,ale na veľkom prevodníku a posledných 3 najmenších prevodoch na kazete(14-15-16z) je tá reťaz hlučná,zvuk ako od miešačky :D Zaujímavé je,že to na žiadnych iných prevodoch nerobí,len na týchto najmenších 3 pastorkoch.Poloha veľkého prevodníka voči kazete sa nijako nezmenila,preto som zostal prekvapený,prečo to na tom veľkom prevodníku a týchto 3 pastorkoch vydáva také pazvuky. Skúsim to ešte z inou kazetou,ale tomu nedávam takmer žiadnu šancu,lebo malý prevodník funguje bez problémov a aj kombinácia veľký a prevody 4-11 pastorkok tiež úplne v pohode.Skúšal som aj vymeniť reťaz za inú, ale výsledok rovnaký.Ešte podotýkam,že tieto 3 najmenšie pastorky sú najmenej opotrebované z celej kazety,čiže úvahy o nejakom preskakovaní reťaze na zodratých pastorkoch môžeme bez debaty vylúčiť.Riešil niekto niečo podobné?Ak áno,sem s tým.
01.04.2022 - 22:41:57
00
Moj tip je zle prevlecena retaz saltrom. Teoreticky len v urcitej polohe, ked su zaradene najtazsie prevody, ti chodia clanky retaze po tej ochrane pri medzi vodiacou a napinacou rolnickou. Je to len teoria ale nic ine mi nenapada.
01.04.2022 - 23:53:50
01
Samozrejme pri mojich skúsenostiach som toto skontroloval prioritne, môžeme to vylúčiť.Práveže som šiel vylučovacou metódou všetkých možných problémov,ktoré mi napadli a neobjavil som nijaký dôvod,prečo to vydáva zvuky len na týchto 3 najťažších prevodoch.Ale podľa mojich osobných pocitov pri jazde,ide tento zvuk od prevodníka a nie od prehadzovačky.Za 30 rokov som už zložil vyše stovky rôznych bicyklov,ale s týmto som sa zatiaľ ešte nestretol.
02.04.2022 - 00:14:21
00
Ked sa do toho vyznas a robi to skutocne zvuky ako miesacka tak nemoze byt pre teba problem zistit dovod. Nieco povolene, chybajuca podlozka, nespravna poloha prevodniku alebo nieco ine zle poskladane, nespravna retaz atd.
02.04.2022 - 08:43:57
02
Ahojte, využijem toto vlákno aby som nezakladal nové a prosím vás o pomoc. Minulý týždeň som menil reťaz (Sram PC1130 za už starú Sram PC1170, kazeta je Shimano SLX M7000, 11 prevodov, 11-46) a práve odvtedy sa pri jazde na takmer všetkých prevodoch, i keď hlavne na stredných od cca štvrtého po ôsmy, začali ozývať čudné zvuky, niečo medzi pukaním a vŕzganím. Pri silnejšom zábere je to naozaj počuť celkom dosť (a je to neskutočne otravné). Myslel som, že si reťaz sadne, ale už som najazdil cez 100 km a tie zvuky sú cca rovnaké. Zvuk je počuť len pri pedálovaní aj keď som mimo sedla. Zdá sa, ako keby to išlo od prevodníka/stredového zloženia/pedálov. Prehadzovanie (Shimano XT) je nastavené dobre a ide bez problémov. Upodozrievam už opotrebenú kazetu alebo prevodník, ťahajú to už vyše 6 000 km. Máte prosím však aj nejaké iné tipy, ktoré by som mohol vyskúšať predtým, ako vysolím za kazetu a prevodník celkom dosť peňazí? Nie som v technických veciach ohľadom bicykla nejak dobrý a preto vopred ďakujem za rady :-) Bicykel je Trek Roscoe 9, ročník 2018.
07.04.2022 - 16:52:15
00
mne minule robilo to isté...vieš čo to bolo? ľavý pedál...takže vyskúšaj najprv vyčistiť,premazať pedále,ak nič tak premazať stred....až potom sa zamerať na ďalšie veci.alebo potom skús dať na jeden výjazd starú reťaz či to prestane
07.04.2022 - 18:05:23
00
xyz napísal:
mne minule robilo to isté...vieš čo to bolo? ľavý pedál...takže vyskúšaj najprv vyčistiť,premazať pedále,ak nič tak premazať stred....až potom sa zamerať na ďalšie veci.alebo potom skús dať na jeden výjazd starú reťaz či to prestane

Ďakujem pekne, pedále som premazal ale bohužiaľ, nepomohlo to. Skúsim ešte vyčistiť pätku prehadzovačky, čítal som, že niekedy môže robiť problém a že za z nej môže zvuk prenášať rámom a potom to znie ako pukanie zo stredu rámu. Ak nepomôže ani to, tak dám do servisu vyčistiť a premazať stredové zloženie. Ešte stále premýšľam, či to nemôže byť spôsobené príliš opotrebenou kazetou/prevodníkom, keďže tento zvuk sa začal ozývať len po výmene reťaze.
EDIT: možno to bude ozaj pätka, pri jemnom zatlačení prehadzovačky do strany je počuť hlasné puknutie. Neviem.
08.04.2022 - 18:02:17
00
Problém,ktorý som popísal vyššie,som dnes konečne odstránil a bicykel po testovacej 35km jazde,ide úplne ticho.Keďže sa vrzganie prejavovalo iba na veľkej píle,tak som najskôr vyskúšal namontovať starý prevodník(presne taký istý) ale vrzganie neprestalo,tak prevodník som mohol vylúčiť.Radenie bolo nastavené tip-top,obidva prevodníky úplne nové,tak isto reťaz úplne nová a kazeta ešte zánovná.Možné príčiny, ako zle navlečená reťaz,alebo nejaké chýbajúce podložky,boli v mojom prípade skôr úsmevné,ako reálne.Bicykel som skompletizoval len pred 3 týždňami,takže všade tam,kde je to potrebné,bolo dostatok vazelíny,vrátane keramickej stredovej osky.Tak som skúsil ešte poslednú vec,ktorá mi napadla-odmontoval som kľuky a pritiahol misky do rámu na hornú hodnotu uťahovacieho momentu,v tomto prípade na 55Nm.(spodná hodnota 45)To isté aj pri kľukách,ktoré som utiahol na 45Nm(spodná hodnota 38)Odkedy mám karbónový rám(5 rokov) alebo keď som niečo servisoval kamošom,ktorí majú karbon rámy,vždy som všetko uťahoval na spodnú hranicu momentu a nikdy s tým nebol najmenší problém.Preto som aj na svojom ráme utiahol osku a kľuky na spodnú hranicu,ale teraz som sa presvedčil,že to možno nebude vždy najlepší nápad.Otázkou pre mňa zostáva,prečo to robilo len na veľkom prevodníku a len na posledných 3 najmenších pastorkoch-moja teória je,že sú to prevody,ktoré znamenajú najväčší tlak na kľuky.
10.04.2022 - 15:32:17
01
EDIT k mojim príspevkom vyššie- po odmontovaní, vyčistení a namazaní dosadacej plôšky pätky prehadzovačky zvuky stále neprestali. Objednal som novú kazetu, tak uvidím, či to spraví nejaký rozdiel.
11.04.2022 - 12:45:42
00
Mne ide taký zvuk praskavy len pri stúpaní silnom slapani do kopca a neviem prísť na to čo to spôsobuje rozobral som a premazal stred aj pedale
18.04.2022 - 17:17:44
00
keyboard_arrow_up