caute, po dlhom case jazdenia 26" MTB a nasledne 10r ROAD, som presiel na "moderny" 29" MTB (canyon lux trail cf 7, velkost L, podla vyrobcu je to moja velkost). na novom MTB mam pocit ze mi je kratky, posed je taky "akoby rekreacny", preferujem XC jazdenie, nie az tak traily (som zvyknuty na natiahnutejsi posed - kedysi sa takto jazdilo na
mtb a poslednych vela rokov jazdim cestu kde je to uplne normalne). aktualny 29" mtb je kratsi (sedlo-riadidla) ako povodny 26". tiez si neviem zvyknut sirku riaditok 760mm (uz som ich zuzil o 20mm, no aj tak mi pridu brutal siroke). dovody chapem, precital som si o tom vela, ale aj tak, pocit.
porovnaval som geometriu aj so sportovejsie ladenym Lux World Cup CF 7 (v case objednavky uz nebol k dispozicii stary model a novy este nebol v ponuke), no ten mi pride este kratsi pri rovnakej velkosti L a to ma dost udivuje.
otazka do plena, je takyto "kratsi" posed ok pri "modernych" MTB XC bajkoch a musim si len zvyknut alebo je volaco "zle" a mam zvolit XL verziu? (dlzka sedlovej trubky by bola na hranici mojich rozmerov a dlzka sedlo-predtavec iba o 20mm viac) Moje rozmery 185cm, dlzka v rozkroku 85cm, co podla parametrov vyrobcu sedi na stred velkosti L. len ten pocit z toho celeho je u mna akosi "kratky".
dik za vas nazor, tip, pripadne podobne skusenosti.
Úprimne, ani na jednom bajku neviem akú mám pozíciu “voči BB“, keďže nejak neprišla potreba to ladiť ani zisťovať (a to mám klasik old school XC, aj "moderný" super-položený HT chopper), čiže sedlo asi v stredovej pozícii. Ale sakra viem, čo hovorí moja horná polka trupu po nasadnutí na bajk aj len s nohou na obrubníku, keďže pocíti práve vzdialenosť (“natiahnutosť“) medzi polohou zadku a kokpitom (zjednodušene). A tú najlepšie resp. najpresnejšie indikuje práve TT horizontal, myslím si. Tam niekde začína (netvrdím, že aj končí) výber veľkosti. Znova, to ako vplýva reach na ovládateľnosť, či iný takýto jazdný "feel" tu neriešim, keďže trail žáner je mimo môj interes.
A tu ťa preruším. Nemal by si mať náhodou predozadnú pozíciu sedla nastavenú rovnako na všetkých svojich trailových bajkoch? Aký je zmysel mať na jednom bajku sedla vzadšie o 6cm oproti stredu BB a na druhom bajku iba 3cm? Veď tvoja postava ani dĺžka nôh sa nemení tým že presadneš na iný bajk, či? Bajky majú rôzne uhly sedlových trubiek, ale sedlo si predsa posúvaš podľa potreby a prípadne použiješ sedlovku s alebo bez offsetu. Práve preto aby si dosiahol požadovanú pozíciu sedla a nie preto, že výrobca navrhol rám s iným uhlom ako tvoj druhý bajk.
A preto IMHO dĺžku bajku určuje hlavne reach a nie dĺžka vrchnej sedlovej trubky, ktorá je veľmi ovplyvnená uhlom sedlovej trubky.
Your top tube length is irrelevant
https://www.bikeradar.com/features/your-top-tube-length-is-irrelevant/
Modern Mountain Bike Geometry Defined - Transition Explains Effective Top Tube Versus Reach
https://www.vitalmtb.com/features/Modern-Mountain-Bike-Geometry-Defined-Transition-Explains-Effective-Top-Tube-Versus-Reach,841
„So Reach measures your cockpit anytime you're standing and Effective Top Tube measures your cockpit only while seated with your saddle at a specific height. They're both telling numbers and it's worth considering them together, but we put a lot of emphasis on Reach these days. Any time we're riding aggressively, we're out of the saddle, so it follows that this number is going to have a greater overall impact on the "handling" characteristics that define the modern trail or all mountain rider.“
Smutný fakt: Ja jak starnem, skracujem predstavce všade. Nech je komfort aj na rovinke, hlavne po celom dni. Keď sa postavíš do pedálov a je ti krátko, montuj rohy!
https://i0.wp.com/cyclingindependent.com/wp-content/uploads/2021/12/RUR-Bar-Ends-2.jpg
Aktualne mam 11cm na mtb na kotry som presiel postupne po 8 a 9 cm
Ono vlastne i v tych tvojich odkazoch sa pise ze sa nepozera len na jedno cislo, ze tych urcujucich udajov je viac. Vsak geo su rozne a nie su uplne rovnake ani v tych najtesnejsich kategoriach. Preto sa na to pozera ako na celok. A ano mas pravdu v tom ze reach toho pri vybere bajku vela napovie, na druhu stranu sa ale tie geo stale menia. O dva-tri roky ked budu este agresivnejsie a univerzalnejsie nizkozdvihove biky tak budes zase posuvat hodnotu reachu pri ktorom ti velkost sadne.
A tiez je vtipne to ako si protirecis, ze len rovnaka hodnota reachu na vyber spravnej velkosti staci a zaroven dodavas ze ked ta spravna velkost nesadne tak sa doladi posunom sedla a offsetom.
Skusal niekto sedlovku s offsetom otocit dopredu?
Kristinou spominana teoria o spravnom nastaveni sedla voci stredu (BB) sa nazyva KOPS (Knee Over the Pedal Spindle). Aplikovalo sa to primarne na cestaky a netreba to brat dogmaticky. Legendarny Sheldon sa nad tym zamyslal uz pre stvrt storocim (a preferoval este polozenejsiu sedlovu). Zjavne aj pri modernej geometrii, ked sa uhol sedlovej zvysil sa na to nehladi.
Dalsia vec je, ze geometriu 29" fullov si nevies papierovo porovnat pre tvoju vysku sedla. Lebo SA (spravidla sa uvadza effective seat angle) plati len pre vysku stacku a realny sklon sedlovej trubky nikto neuvadza. Pri inej vyske sedla moze byt predo-zadny rozdiel (sposobeny rozdielom effe. SA v zavislosti od real SA) centimetre. Tie na mm presne kalkulatory su preto smiesne. Banshee som tu za sposob specifikacie geometrie pre rozne vysky sedla uz viackrat chvalil.
Mohol by niekto vyskusat bikefitting od roznych dodavatelov a potom ich porovnat.
A tie na mm presne kalkulatory su v pohode ked o tych spominanych problemoch vies a pocitas s nimi.
Realny priklad ked som si vyberal velkost posledneho bajku:
Na vyber dve velkosti s reachom 465 a 485, na bajkoch som jazdil kadeco, na svojich mam 438 na ht a 475 na endure. ETT som mal na vyber 612 a 632, pricom na oboch bajkoch som mal 622 takze som bol medzi. Zaroven bol strasiak stack 585, cize to vsetko bolo merane velmi nizko. Preto som si to hodil do toho bikegeocalc. Zistil ze ta sedlova trubka je mimo prave koli tomu ako je merana, takze tam som upravil tu velkost na ett a dopocital si ako sa lame ta sedlovka, v akej polohe bude pri tej vyske sedla ktoru budem potrebovat. A potom som si porovnal ten bike voci mojim jazdenym a ta vacsia velkost sadla takmer presne s 20mm podlozkou pod predstavcom. Pre istotu som to este konzultoval s vyrobcom, tu sedlovu trubku i velkost vseobecne kedze tabulkovo som bol medzi velkostami.
Aktualne mam 11cm na mtb
asi tomu uplne nerozumiem ale vyzera ze ked budes pokracovat tak prepadnes cez rajdy ;-]
moc polozena sedlova cize som vzadu a moc malo polozena hlavova
ked sa postavis do pedalov tak uz je jedno ako daleko vzadu mas sedlo lebo sliapes idealne voci BB a vtedy mi zas kratky predstavec zavadzal
pre mna si ideal by bol 69 HA a 75 SA
Rucne?
To sme teda dopadli, ked si neviem 2 ramy ani jednoducho porovnat na papieri, lebo nemam data a ani apku...
Mna by napriklad aj celkom zaujmalo o kolko a ci vobec sa napr. pri nejakom rame modernej geometrie zmeni moja poloha voci prednemu kolesu, kedze aj posed je zaroven posunuty cely dopredu + sedlovky nemaju offset.