Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ak biker narazi na trail ktory nie je na Trailforks (TF) ci v mape
Ma ho bezodkladne zverejnit na TF aby si ho mohli uzit aj ostani a to aj ak sa pravdepodobne jedna o ilegal. 9% [ 3 ]
Ma to spomenut v nejakej teme tu na na fore ale nezverejnovat na TF. 24% [ 8 ]
Ma si to nechat pre seba a vykaslat sa na ostatnich clenov komunity, aby zverejnenim nenahneval niekoho, co si ten kusok lesa uzurpoval z verejneho priestranstva len pre seba a nechce sa delit o plody svojej prace. 67% [ 22 ]
Celkový počet hlasov : 33
Možno je chyba niekde inde. Uvediem príklad: v minulosti som jazdil pravidelne v skupine a vedel som čo sa kde buduje, teraz jazdím sám a viem len to, čo si prečítam na mtbikeri
alebo čo nájdem v lese, pár krát som sem dal gpx a spýtal sa komunity čo to je ako sa to volá atď ...

Tak možno sa vykašli na internetové apky ale ak ťa to zaujíma tak sa integruj do komunít
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 14:12:15
02
Ach jaj,kde je tá doba keď sa po lesoch a kopcoch jazdil ešte freeride a rozdelenie MTB som bral na maratónci a DH/FR... Na jednej strane som dosť ohľaduplný človek a správam sa k hocijakému návštevníkovy lesa/hôr s úctou,ale stále nemám problém si dať kdekoľvek paľbu z hrebeňa mimo akúkoľvek cestu. Áno ukamenujte ma tu,ale som len úprimný a nejazdím to štýlom že na brzdách a za mnou motokros drážka. Keď náhodou vyplasim zver,vždy ma to mrzí a keď vidím,snažím sa zmeniť smer. Nemám potrebu nič hrabať a neviem čo. Príroda je najlepší trail taká aká je. Samozrejme jazdím v MK veľkú väčšinu trailov a je tu toho za mňa až neskutočne veľa. Keď vidím niečo nové,nemám potrebu to nejak hneď zverejňovať. Možno kamarátom a popýtam sa,kto to robil. Je tu veľká móda upravovať skoky atď na menšiu obtiažnost a podobne. Nečudujem sa potom,že veľa ľudí to tají do poslednej chvíle. Stále tvrdím "jazdi,nerieš" Mám rád bajk,prírodu a je to pre mňa neskutočný relax a dôvod ráno vstať z postele a ísť do práce. Dúfam,že to má tak väčšina z vás,tak si to užívajte 🤘🚴😉
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 14:26:50
05
Nezverejnovat ziadny nahodne ani cielene objaveny trail, ani jazdy ci nosenie bicyklov tam kde nema biker co robit.
Preco? Z viacerych dovodov.
1. Trail moze byt budovany legalne a je na staviteloch ci ludoch spojenych s legalizaciou aby trail v spravnu dobu zverejnili. Aktualne sa takmer vzdy stane ze rozpracovany trail sa objavi na tf ci strave. Robi to potom problemy s tym ze tam zacina jazdit viac ludi a ze maju stavitelia problem dostat vytvoreny trail na tf pod svoje konto.
2. Ak je trail ilegalny a stavitel sa rozhodol ho nezverejnit tak to ma svoje dovody a clovek ktory aspon trochu chape ilegalne stavby si to necha pre seba.
- Aby nepritahoval este viac pozornosti tym ze tam bude jazdit prilis vela ludi. Par ludi za tyzden nie je az taky problem ako vikendove najazdy stovky bikerov. Pre priklad ako to moze dopadnut nemusime chodit vobec daleko a pozriet sa na traily nad Bukovou ktore skoncili pretoze boli zverejnene a az moc popularne. Polovnici si ich nasli na tf a vraj podla tf mapy kazdy jeden zrusili. Ja som tam bol jazdit tyzden-dva predtym a mozem povedat ze jazdcov tam bolo plno, dokonca dve dodavky plne bikerov dole na parkovisku.
- Aby to nejazdili ludia ktori to jazdit nemusia, ktori tam vytvoria kadejake obchadzky a chickenlajny lebo na ten trail nemaju skill. Toto je uplne bezna vec po zverejneni. Na tbk2 ilegaly som videl ludi znasat bicykle, skracovat a obchadzat prekazky lebo na to nemali. Rovnako na ciernej povodnej Slalomke. Na otazku preco nejdu lahsou castou bolo vzdy nieco v zmysle: "Lebo som to chcel pozriet", "Lebo takto to viem prejst", "Lebo len tento usek neviem prejst". Napriklad na ciernej Slalomke esicko okolo stromu. To esicko bol moj napad od zaciatku, pekne sa dalo jazdit ale ludia ho jazdit nevedeli, kadejako si ho skracovali a obchadzali. Tym ho nicili. S chalanmi sme sa bavili ze ked to pojde takto dalej tak sa zrusi a spravi sa tam nieco lahsie. Mne to bolo celkom luto tak som ho fixoval par dni sam nech je vidno ako sa to ma jazdit (preto som mal moznost pytat sa ludi preco to skracuju). Nejak som to fixol aj ked tam trci v strede skala a zakruty za nim su strasne, ale i tak to jazdia ludia ktori maju potrebu to esicko vynechat a skracovat si to chickenlajnou vlavo rovno do dalsej zakruty. A tych skratiek a chickenlajn je na tej Slalomke plno. Pokial bol trail ilegalny a relativne malo znamy tak tam jazdilo malo ludi a ten trail bol na pohlad krajsi i jazdivejsi, drzala sa tam i hrabanka. Rovnako Kamenak. Pred legalizaciou tam bola viacmenej jedna stopa plus par obchadzok. Ked som tam bol teraz tak sa vsetko tazsie obchadza a stopa je na niektorych miestach siroka snad 12 metrov. Maly Kamenak to iste. Namiesto jednej uzsej stopy so zakrutami to je zrazu siroky zosup nadol. Cize i toto dokaze spravit zverejnenovanie trailov uplne sirokej verejnosti. Proste to pritiahne pozornost ludi ktori tam jazdit nemusia pretoze ten potencial toho trailu nevedia vyuzit a bez zverejnenia by nieco podobne ani sami nevyhladavali.
A napriklad som videl i ludi ktori znasali biky z Baranca. Preco? Pravdepodobne videli niekde na nete ze sa tam jazdi a tak tam to sli skusit aj ked na to nemali. Zbytocne sa tym upriamuje na to pozornost a vo vysledku to moze skoncit zle. Realny priklad - Siarnik ktory spravil velmi pekny skialp prechod, video z neho si ale nasla SOPka a riesila to. Myslim ze to video bolo pouzite i ako argument pri pripomienkovani noveho navstevneho poriadku TANAPu. Ako to skoncilo neviem, myslim ze sa to stale riesi.
- Stavitel moze mat dohodu s majitelom s nejakymi podmienkami, napriklad s obmedzenym poctom ludi ktori tam budu jazdit.

V podstate sa vsetko toci okolo toho aby na danom mieste nejazdilo plno ludi. To ze hubari o niecom vedia je uplne sumafuk pokial tadial prejdu styria bajkeri za vikend. Co bude vacsine ludi skor vadit je ked tadial bude jazdit prilis vela ludi. Moze to byt chranene uzemie, polovny revir atd a uz tam viac cyklistov moze sposobovat realny problem. Rusit chranene hniezdiace vtaky a podobne (napr v mestskych lesoch bocian cierny). Ano niekto moze namietat tym ze ludia nemaju kde jazdit, ze ci si ma kazdy stavat vlastne traily, ze je to sobecke a podobne nezmysly. Ak sa vsak jazdec pohybuje v komunite ludi ktori sa venuju rovnakej zabavke, ma na to dane veci jazdit a chce ich jazdit tak sa o takychto takmer tajnych ilegalnych trailoch skor ci neskor dozvie i bez toho aby ich niekto musel zavesit na forum, tf ci stravu. A nakoniec myslim ze bude i ohladuplny a nebude ich jazdit prilis casto.

Ano, i ja sam som sa nie raz pochvalil tym co som nasiel. Vzdy som ale pri tom rozmyslal a bud som to ukazoval ludom u ktorych som vedel ze tam v zivote jazdit nebudu, pripadne si to prejdu raz-dva krat alebo som len ukazoval nejake zaujimavo postavene prvky.

A ak niekto s tym trailom nesuhlasi tak bude postupovat podla svojho svedomia: nahlasovat, zapratavat, nicit, ci horsie - natahovat lanka, klast klince, ...
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 14:44:24
23
vrabc0
Nechcem sa tu do tohto zapájať, lebo je to zbytočná debata.
Ale jednu vec, zniesť prekážku na traily, lebo sa na ňu ešte/práve teraz necítiš, nie je žiadna hanba. Neviem, ako máš posúdiť, či je tá obtiažnosť pre teba, ak si tam nikdy nebol. Tento shaming si si mohol odpustiť.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 15:15:16
02
arrow_leftHosť napísal:
Nezverejnovat ziadny nahodne ani cielene objaveny trail, ani jazdy ci nosenie bicyklov tam kde nema biker co robit.
Preco? Z viacerych dovodov.
1. Trail moze byt budovany legalne a je na staviteloch ci ludoch spojenych s legalizaciou aby trail v spravnu dobu zverejnili. Aktualne sa takmer vzdy stane ze rozpracovany trail sa objavi na tf ci strave. Robi to potom problemy s tym ze tam zacina jazdit viac ludi a ze maju stavitelia problem dostat vytvoreny trail na tf pod svoje konto.
2. Ak je trail ilegalny a stavitel sa rozhodol ho nezverejnit tak to ma svoje dovody a clovek ktory aspon trochu chape ilegalne stavby si to necha pre seba.
- Aby nepritahoval este viac pozornosti tym ze tam bude jazdit prilis vela ludi. Par ludi za tyzden nie je az taky problem ako vikendove najazdy stovky bikerov. Pre priklad ako to moze dopadnut nemusime chodit vobec daleko a pozriet sa na traily nad Bukovou ktore skoncili pretoze boli zverejnene a az moc popularne. Polovnici si ich nasli na tf a vraj podla tf mapy kazdy jeden zrusili. Ja som tam bol jazdit tyzden-dva predtym a mozem povedat ze jazdcov tam bolo plno, dokonca dve dodavky plne bikerov dole na parkovisku.
- Aby to nejazdili ludia ktori to jazdit nemusia, ktori tam vytvoria kadejake obchadzky a chickenlajny lebo na ten trail nemaju skill. Toto je uplne bezna vec po zverejneni. Na tbk2 ilegaly som videl ludi znasat bicykle, skracovat a obchadzat prekazky lebo na to nemali. Rovnako na ciernej povodnej Slalomke. Na otazku preco nejdu lahsou castou bolo vzdy nieco v zmysle: "Lebo som to chcel pozriet", "Lebo takto to viem prejst", "Lebo len tento usek neviem prejst". Napriklad na ciernej Slalomke esicko okolo stromu. To esicko bol moj napad od zaciatku, pekne sa dalo jazdit ale ludia ho jazdit nevedeli, kadejako si ho skracovali a obchadzali. Tym ho nicili. S chalanmi sme sa bavili ze ked to pojde takto dalej tak sa zrusi a spravi sa tam nieco lahsie. Mne to bolo celkom luto tak som ho fixoval par dni sam nech je vidno ako sa to ma jazdit (preto som mal moznost pytat sa ludi preco to skracuju). Nejak som to fixol aj ked tam trci v strede skala a zakruty za nim su strasne, ale i tak to jazdia ludia ktori maju potrebu to esicko vynechat a skracovat si to chickenlajnou vlavo rovno do dalsej zakruty. A tych skratiek a chickenlajn je na tej Slalomke plno. Pokial bol trail ilegalny a relativne malo znamy tak tam jazdilo malo ludi a ten trail bol na pohlad krajsi i jazdivejsi, drzala sa tam i hrabanka. Rovnako Kamenak. Pred legalizaciou tam bola viacmenej jedna stopa plus par obchadzok. Ked som tam bol teraz tak sa vsetko tazsie obchadza a stopa je na niektorych miestach siroka snad 12 metrov. Maly Kamenak to iste. Namiesto jednej uzsej stopy so zakrutami to je zrazu siroky zosup nadol. Cize i toto dokaze spravit zverejnenovanie trailov uplne sirokej verejnosti. Proste to pritiahne pozornost ludi ktori tam jazdit nemusia pretoze ten potencial toho trailu nevedia vyuzit a bez zverejnenia by nieco podobne ani sami nevyhladavali.
A napriklad som videl i ludi ktori znasali biky z Baranca. Preco? Pravdepodobne videli niekde na nete ze sa tam jazdi a tak tam to sli skusit aj ked na to nemali. Zbytocne sa tym upriamuje na to pozornost a vo vysledku to moze skoncit zle. Realny priklad - Siarnik ktory spravil velmi pekny skialp prechod, video z neho si ale nasla SOPka a riesila to. Myslim ze to video bolo pouzite i ako argument pri pripomienkovani noveho navstevneho poriadku TANAPu. Ako to skoncilo neviem, myslim ze sa to stale riesi.
- Stavitel moze mat dohodu s majitelom s nejakymi podmienkami, napriklad s obmedzenym poctom ludi ktori tam budu jazdit.

V podstate sa vsetko toci okolo toho aby na danom mieste nejazdilo plno ludi. To ze hubari o niecom vedia je uplne sumafuk pokial tadial prejdu styria bajkeri za vikend. Co bude vacsine ludi skor vadit je ked tadial bude jazdit prilis vela ludi. Moze to byt chranene uzemie, polovny revir atd a uz tam viac cyklistov moze sposobovat realny problem. Rusit chranene hniezdiace vtaky a podobne (napr v mestskych lesoch bocian cierny). Ano niekto moze namietat tym ze ludia nemaju kde jazdit, ze ci si ma kazdy stavat vlastne traily, ze je to sobecke a podobne nezmysly. Ak sa vsak jazdec pohybuje v komunite ludi ktori sa venuju rovnakej zabavke, ma na to dane veci jazdit a chce ich jazdit tak sa o takychto takmer tajnych ilegalnych trailoch skor ci neskor dozvie i bez toho aby ich niekto musel zavesit na forum, tf ci stravu. A nakoniec myslim ze bude i ohladuplny a nebude ich jazdit prilis casto.

Ano, i ja sam som sa nie raz pochvalil tym co som nasiel. Vzdy som ale pri tom rozmyslal a bud som to ukazoval ludom u ktorych som vedel ze tam v zivote jazdit nebudu, pripadne si to prejdu raz-dva krat alebo som len ukazoval nejake zaujimavo postavene prvky.

A ak niekto s tym trailom nesuhlasi tak bude postupovat podla svojho svedomia: nahlasovat, zapratavat, nicit, ci horsie - natahovat lanka, klast klince, ...

1. to riesi obycajna paska s napisom trail vo vystavbe nejazdi. Pripadne budovat od spodu. A kto to porusi tak lopatou po hlave ked mina stavitela. Ucinnejsie efektivnejsie a mozo by sa niekto komu sa to paci aj pridal k vystavbe, keby o tom vedel a mohol sa pre to nadchnut. Dostat na TF pod konto ? Ake konto ? To je crowdsourced. Tam moze kto chce zmenit co chce. Ja mozem zadat trail, ty ho mozes zmazat. Ak ide o bikepark alias nejeku trail asociaciu tak ta ma svoje uzemie a pridelenu spravu. Cize ak tam zadas trail je automaticky pod ich asociaciou. Skor je to problem opacne, niekto postavi ilegal z Kamzika a hned je to pod Bikepark Koliba a je problem sa toho zbavit. inak ako zmazat.

2. Uzurpoval si cast verejneho uzemia pre seba a svojich kumpanov, cim znemoznuje jeho uzivanie ostatnym. A este ma mat pochopenie tych pred ktorimi to toji a neumoznuje im to uzivat ?
-Polovnici nasi podla TF je dost vyfabrikovany zaver. Polovnik co potrebuje TF aby nasiel trail vo svojom reviry, nezartuj. Tu v MK porusili kopec trailov ktore nikdy na TF neboli. Za to tie traily nad Bukovou som nasiel vdaka TF ja a vdaka tomu co ich zverejnil som mal moznost si ich pojazdit kym este jestvovali. A urcite nie som jediny podla toho co pises.
-Ak sa niekto pusti na cierny trail a nema na to, robi to bud aby sa zlepsil alebo je idiot. Ka si poviem ze majorita jazdcov su idioti a preto to nezverejnim tak sa hmabim ze som tiez biker, aj ked na tom bohuzial nieco moze byt.
- Tak nech pocet obmedzi predajom vstupov, alebo nieco podobne. Ak by podpisal taku dohodu co nevie garantovat a cele to stoji na viere v utajenie tak je padnuty na hlavu bez urazky. Nehovoriac o tom, ze tu hovorime prevazne o statnom majetku a tam musia byt vsetky dohody zverejnene. Tak kde je logika

Prilis vela bikerov na malom priestore je bohuzial velmi relevantny argument. E sprostosi nepomahaju, zmyzla potreba rokov treningu, aby sa tam clovek dostal a uzil si to. Ale tu je riesenie podla mna len jedno. Vybudovat dostatocne kvalitnu siet legalnych trailov aby sa nebudovali ilegalne, kde netreba a je to problem z hladiska ochrany prirody...
Okrem par jednotlivcov co maju proste lasku k hrabliam a lopate si asi kazdy radsej pojde zajazdit ako kutrat hlinu. ak sa rozhode radsej kutrat aj za cenu trestnoparvnej zodpovednost, tak asi ma silnu potrebu jazdit nieco co inde nie je. Tu treba uspokojit legalne a kontrolovatelne a poskytnut mu alternativu po ktorej tuzi. Teda ak to nie je zrovna osobny sukromny traiI v 5 stupni ochrany. Takeho treba fakt zaviret. IMHO
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 15:32:52
00
m-t Ano zniest prekazku je jedna vec. Tvrdit ale ze sa nieco neda jazdit, ze je to nerealne a preto jazdim dany trail dookola s tym ze tam vyjazdievam/vychodievam obchadzku ci chickenlajnu je uz ale vec druha. Zo vsetkych jazdcov a jazdkyn ktorych som sa na to pytal tam bol len jeden z nich prvy krat. Vsetci ostatni tam vraj jazdili casto, v podstate casti trailu vynechavali, aj ked mali vzdy moznost zvolit lahsiu oficialnu variantu ktora mala blizsie k tomu co boli schopny na tazsej variante zajazdit. Preco? Neviem, najskor preto ze cast trailu vedia prejst a potom ked narazia na nieco z ich pohladu nezjazdne tak im asi prijde uplne fer robit si obchadzky, jazdit tadial dookola a nicit pracu niekoho ineho. Ale to uz je mimo temy. Mne to prijde tak ze tazsie traily musia mat tazsi zaciatok. Lenze trail nie je ferrata, velakrat to nevies zabezpecit tak ako na ferrate. Ak je trail ilegalny a zaroven tazsi tak uplne chapem tomu ze tvorca ho nechce zverejnovat tak aby o nom vedel uplne kazdy. Aktualne viem o jednom tazsom traily ktory vdaka svojej ilegalnosti vie vyuzit teren na takmer 100% a tam si neviem predstavit ze by o nom vedeli uplne vsetci. Ten trail tak ako je teraz by urcite casom zanikol v spleti roznych obchadzok.

kena uplne vsetko na co sa stazujes som uz zodpovedal
1 - realne problemy na TBK (zmena obtiaznosti, zmena trasy, pridanie popisu, ...), predsalen moze byt starsie ako niektore featury tf
2 - Kua o tom prave pisem, ak ti trail nechyba alebo tam nic nechces stavat alebo aktivne nehladas miesta na jazdenie tak o nic neprichadzas a v nicom nie si ukrateny. Ak hladas miesto na stavanie trailu a prijdes tam tak najdes trail a nemusis ho stavat. To iste ak hladas miesto na jazdenie a najdes trail tak po nom mozes jazdit, to ti nikto nezakazuje. V dnesnej dobe vies najst traily podla map i podla stravy. Ilegaly budu fungovat dlhodobo len pokial o nich nebude vediet uplna vacsina bajkerov v danej oblasti. Ti ktorim nestacia legal a zverejnene traily v danej oblasti budu hladat nove moznosti na jazdenie a bud postavia novy trail alebo najdu tie tajnejsie traily a problem s nedostatkom trailov sa vyriesi. Tym ktorym staci existujuca siet a nemaju potrebu hladat ci zapajat sa do stavby netreba pchat pod nos kazdy jeden trail a tym jeho existenciu zbytocne ohrozovat. Proste komu trail nechyba tak o nom nebude vediet. To iste s tymi slabsimi jazdcami. Ak na to jazdec ma a dany trail mu chyba tak si vie trail najst sam, pripadne postavit. Ak na to nema tak nema dovod pustat sa na tazsi trail. Ak niekomu chybaju traily a nechce kopat/hladat ci pytat sa tak kua ma stovky bikeparkov a trailcentier plus dalsie stovky ilegalov na tf. Ak sa chce jazdec zlepsovat a na tf nema co jazdit tak si bude hladat miesto na jazdenie a nieco si vzdy najde, ked si nenajde tak si postavi. Nevidim dovod stavat to do tej pozicie ze to ze je nieco tajne je voci ostatnym nefer pretoze ako pisem, kto ma realne potrebu nieco take jazdit tak sa k tym trailom vzdy dostane. A ak to vidis tak ze je to na verejnom priestranstve tak to ries ako uznas za vhodne. Mne ale prijde pridanie nahodne objaveneho trailu na tf alebo do fora takmer bonzovanim rovnocenne s napisanim do SOPky. Moralne spravnejsie mi prijde dokonca napisanie do SOPky ako bonznutim desiatkam tisic ludi.
- majorita jazdcov nezvladne prejst tazsi trail, to neznamena ze su idioti.
- polovnici, realne sa stretla vacsia grupa, myslim ze i z inych revirov, ukazal sa im tf ze aha co tu mate a podla tf si rozdelili traily ktore rusili. To je info od stavacov.

Zverejnovanie ilegalov, pokial niesom stavitel, robi viac skody ako uzitku.

https://dolekop.com/clanek/8626-etiketa-chovani-na-neoficialnich-trailech-vis-jak-se-chovat-co-delat-co-nedelat
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 16:31:58
15
A co takto pouzit zdravy sedliacky rozum?

Ak som to staval a mam tu potrebu - zverejnim.

A ak som to nestaval a tak velmi sa mi trail paci, zrejme ho budem aj castejsie jazdit a zrejme tam aj niekoho stretnem a ked to bude autor a tak strasne by som o traile chcel dat vediet verejnosti, tak sa ho na to opytam.

Predpokladam, ze vacsina ludi, co stava, poznaju TF alebo Stravu a ked to tam nedaju, asi na to maju dovod.

Len asi sme dospeli do doby, kde kazdy musi mat vsetko hned a s co najmensou namahou…
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 18:54:20
05
Tiez to tak vidim a to co pises povazujem za samozrejmost. A tiez myslim ze opat tu je problem v tom "mat vsetko hned" a "mat na to pravo bez ohladu na to ci tym niecomu viac neuskodim".
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 19:14:33
00
tazko sa moze stavitel ilegalu stazovat ze nejaki nahodni bajkeri si na "jeho" traili vyjazdia chicken lajny - maju na to rovnaky narok ako mal stavitel trailu na hrabanie :D
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 19:19:36
03
Kenai: radsej ten cas, ktory travis tymto vypisovanim, vyjazdi na bajku , pripadne najeduj partaka :D Ale kedze si ma citoval, tak ja to zjednodusim, aby to bolo lepsie pochopene. Problem nie je v hrabani ani v ebikoch (ak by mal zas niekto pocit krivdy :D). Problem je v ludoch. Tam to zacina, tam to konci.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 19:22:21
05
arrow_leftHosť napísal:
A co takto pouzit zdravy sedliacky rozum?

Ak som to staval a mam tu potrebu - zverejnim.

A ak som to nestaval a tak velmi sa mi trail paci, zrejme ho budem aj castejsie jazdit a zrejme tam aj niekoho stretnem a ked to bude autor a tak strasne by som o traile chcel dat vediet verejnosti, tak sa ho na to opytam.

Predpokladam, ze vacsina ludi, co stava, poznaju TF alebo Stravu a ked to tam nedaju, asi na to maju dovod.

Len asi sme dospeli do doby, kde kazdy musi mat vsetko hned a s co najmensou namahou…

No nie je to tak jednoduche. Bol som niekolko krat poziadany o zverejnenie a presne zmapovanie trailov ktore som nestaval. Z pochopitelnych dovodov stavitel nechcel byt ten co to zverejni. V jedom pripade dokoncva nevedel ako na to.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 20:23:06
00
arrow_leftHosť napísal:
m-t Ano zniest prekazku je jedna vec. Tvrdit ale ze sa nieco neda jazdit, ze je to nerealne a preto jazdim dany trail dookola s tym ze tam vyjazdievam/vychodievam obchadzku ci chickenlajnu je uz ale vec druha. Zo vsetkych jazdcov a jazdkyn ktorych som sa na to pytal tam bol len jeden z nich prvy krat. Vsetci ostatni tam vraj jazdili casto, v podstate casti trailu vynechavali, aj ked mali vzdy moznost zvolit lahsiu oficialnu variantu ktora mala blizsie k tomu co boli schopny na tazsej variante zajazdit. Preco? Neviem, najskor preto ze cast trailu vedia prejst a potom ked narazia na nieco z ich pohladu nezjazdne tak im asi prijde uplne fer robit si obchadzky, jazdit tadial dookola a nicit pracu niekoho ineho. Ale to uz je mimo temy. Mne to prijde tak ze tazsie traily musia mat tazsi zaciatok. Lenze trail nie je ferrata, velakrat to nevies zabezpecit tak ako na ferrate. Ak je trail ilegalny a zaroven tazsi tak uplne chapem tomu ze tvorca ho nechce zverejnovat tak aby o nom vedel uplne kazdy. Aktualne viem o jednom tazsom traily ktory vdaka svojej ilegalnosti vie vyuzit teren na takmer 100% a tam si neviem predstavit ze by o nom vedeli uplne vsetci. Ten trail tak ako je teraz by urcite casom zanikol v spleti roznych obchadzok.

kena uplne vsetko na co sa stazujes som uz zodpovedal
1 - realne problemy na TBK (zmena obtiaznosti, zmena trasy, pridanie popisu, ...), predsalen moze byt starsie ako niektore featury tf
2 - Kua o tom prave pisem, ak ti trail nechyba alebo tam nic nechces stavat alebo aktivne nehladas miesta na jazdenie tak o nic neprichadzas a v nicom nie si ukrateny. Ak hladas miesto na stavanie trailu a prijdes tam tak najdes trail a nemusis ho stavat. To iste ak hladas miesto na jazdenie a najdes trail tak po nom mozes jazdit, to ti nikto nezakazuje. V dnesnej dobe vies najst traily podla map i podla stravy. Ilegaly budu fungovat dlhodobo len pokial o nich nebude vediet uplna vacsina bajkerov v danej oblasti. Ti ktorim nestacia legal a zverejnene traily v danej oblasti budu hladat nove moznosti na jazdenie a bud postavia novy trail alebo najdu tie tajnejsie traily a problem s nedostatkom trailov sa vyriesi. Tym ktorym staci existujuca siet a nemaju potrebu hladat ci zapajat sa do stavby netreba pchat pod nos kazdy jeden trail a tym jeho existenciu zbytocne ohrozovat. Proste komu trail nechyba tak o nom nebude vediet. To iste s tymi slabsimi jazdcami. Ak na to jazdec ma a dany trail mu chyba tak si vie trail najst sam, pripadne postavit. Ak na to nema tak nema dovod pustat sa na tazsi trail. Ak niekomu chybaju traily a nechce kopat/hladat ci pytat sa tak kua ma stovky bikeparkov a trailcentier plus dalsie stovky ilegalov na tf. Ak sa chce jazdec zlepsovat a na tf nema co jazdit tak si bude hladat miesto na jazdenie a nieco si vzdy najde, ked si nenajde tak si postavi. Nevidim dovod stavat to do tej pozicie ze to ze je nieco tajne je voci ostatnym nefer pretoze ako pisem, kto ma realne potrebu nieco take jazdit tak sa k tym trailom vzdy dostane. A ak to vidis tak ze je to na verejnom priestranstve tak to ries ako uznas za vhodne. Mne ale prijde pridanie nahodne objaveneho trailu na tf alebo do fora takmer bonzovanim rovnocenne s napisanim do SOPky. Moralne spravnejsie mi prijde dokonca napisanie do SOPky ako bonznutim desiatkam tisic ludi.
- majorita jazdcov nezvladne prejst tazsi trail, to neznamena ze su idioti.
- polovnici, realne sa stretla vacsia grupa, myslim ze i z inych revirov, ukazal sa im tf ze aha co tu mate a podla tf si rozdelili traily ktore rusili. To je info od stavacov.

Zverejnovanie ilegalov, pokial niesom stavitel, robi viac skody ako uzitku.

https://dolekop.com/clanek/8626-etiketa-chovani-na-neoficialnich-trailech-vis-jak-se-chovat-co-delat-co-nedelat

Pozri chapem tvoj nazor a netvrdim ze je chybny. Prave naopak, mozno mas pravdu. Mozno na zachovanie ilegalov treba ich utajenie. Mozno treba aby to jazdilo malo ludi. Lenze sam za seba napisem ze vsetky traily co jazdim poznam z TF, nikto mi nikdy nesiel nieco ukazovat (edit: vlastne raz astro, inak nikto). Raz alebo 2x sa stalo, ze mi tu niekto napisal chod tam alebo hentam. A potom su tu traily v inych okdesoch, kde nikoho nepoznas.(pre mna vlastne vsetky v DS nejestvuje jediny trail)
Dalsia vec je aky zmysel ma trail co jazdi 5 ludi a udrziava 1? Mame par takych okolo trojstromu. Bol som poziadany o ich zverejnenie v nadeji, ze sa budu jazdit, aj tak zanikaju. Nikto ich nejazdi a preto ani neudrziava. To su len dalsie umele potoky odvodnujuce les v tomto momente. Tiez sa stavitel priebezne meni nikto zacne nieco hrabat, dalsi o rok zacne budovat klopky, nikto treti postavi skoky a prveho uz ani nepozna. Kto to ma zverejnit ak teda? Nazvy trailov su dalsi problem, ten skokoland pod Klancom ma aspon 3 nazvy, kazdy to pozna inak, minule sme museli vytiahnut s chalani mapu aby sme si ujasnili co hovorime o tom istom. Bordel na kvadrat.

Uz tu odznelo od viacero ludi ze vedeli o trailoch roky pred ich zakreslenim do TF to znamena komunita mohla roky nieco jazdit ale nejazdila lobo o tom nevedeli. Nie len ja sa dozviem, ze sa da nieco jazdit len z TF alebo tu z fora aj lapaloma to tusim spominal. Vela ludi jazdi samich lebo iny casovy harmonogram inak nepusti, iny styl.... Ty co ? Maju sa chodit informovat po bufetoch ? Co tisicky ludi co zacali bikovat cez Covid a nikoho nepoznaju ? Ti sa maju strcit ? Pozru si nejake video na YT a hura z hrablami lebo trailbilder je poloboh a cakaju ovacie. Potom ich tu niekto posulozi (mnoho krat pravom) ze skodia komunite... Priutom tu n krat odznelo aj na moju adresu, ze ked sa mi nepaci mam si postavit. Ja naozaj neviem co je sparvne, ale viem ze sucastny stav je chaos a bordel veduci do pruseru.

Naposledy upravil Kenai dňa 16.09.2022 - 20:53:38, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 16.09.2022 - 20:32:56
00
arrow_leftlto napísal:
Kenai: radsej ten cas, ktory travis tymto vypisovanim, vyjazdi na bajku , pripadne najeduj partaka :D Ale kedze si ma citoval, tak ja to zjednodusim, aby to bolo lepsie pochopene. Problem nie je v hrabani ani v ebikoch (ak by mal zas niekto pocit krivdy :D). Problem je v ludoch. Tam to zacina, tam to konci.

;) dakujem za radu najblizsi trail mam 45km daleko a nemozem si bohuzial kazdy den dovolit otocit 100km autom ani na to nemam cas. Cize jazdim ked mozem, to jest tak 1-2x do tyzdna a zvysok casu mam pre vas :-D

Ano, vsetko je o ludoch, problem je, ze kazdy ma inu predstavu, ako by sa ludia mali chovat. :!:

Moj osobny nazor, ak niekto postavi nieco sam pre seba a par vyvolenych je to egocentrik. Jeho prinos pre komunitu ako trailbuildera je nie len ze ziaden, ale este skodi sportu a komunite ako celku.
Samozrejme hrstka jeho kamaratov bude mat dojem, ze skodime my ostatni nezainteresovany v procese ked im nahodou skrizime cestu.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 20:48:02
00
arrow_leftfoobar napísal:
tazko sa moze stavitel ilegalu stazovat ze nejaki nahodni bajkeri si na "jeho" traili vyjazdia chicken lajny - maju na to rovnaky narok ako mal stavitel trailu na hrabanie :D

Ano to maju. A ked zvelicim tak rovnako to mozu burat, prestavavat i tahat droty. Maju narok na to to i zverejnit. . Netreba sa potom cudovat tomu ze voci tomu stavitel bojuje nezverejnovanim trailu.
To co a ako pises (maju narok na to nicit druheho robotu lebo nie je legalna) by podla mna uz bolo skodenie jeden druhemu. Osobne to robit nebudem ani ked viem ze to legalne nie je. Prijde mi to pomaly ako vychovavanie vodicov porusujucich zakon opat porusovanim zakona.
Ci ilegalne traily ano alebo nie, to je zase na inu debatu. Po tom co som sa bavil so spiatocnymi ochranarmi opierajucimi sa o nejake zastarale dojmy, videl legal dovody zamietnutia navrhovanych trailov, to ako za par rokov zmizli lesy kam sme obcas zasli jazdit, atd, atd, mam pre dobre postaveny ilegalny trail na tajnasa ktory sa moc nejazdi pochopenie. Pre co nemam pochopenie je napriklad Pajstunsky trail ktory je verejne znamy, krizuje turisticku cestu, je blizko casto navstevovaneho miesta a jeho cast vedie priamo piatym stupnom ochrany.

Mimochodom ja som konkretne uviedol ako priklad aj dva legal traily ktore povodne legal neboli a az legalizaciou sa zverejnili vsetkym bez rozdielu a az vtedy tam zacali problemy s vyjazdievanim obchadzok.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 20:51:37
00
Mozno lama otazka ale preco je taky problem s vyjazdenou obchadzkou ? Ved to robi trail zjazdnejsi pre vacsi pocet ludi vacsieho rozsahu schopnosti na roznych bikoch. Ja som za cielene budovanie B lajn tak ako je to na profesionalne postavenych trailoch v bikeprakoch ci kdekolvek inde. To ti vadi vizualne, ci pre to, ze to je rychlejsie a na strava ta niekto predbehne co mozno nevie ani ako ty, ci co ? :?:
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 20:58:50
00
keyboard_arrow_up