Nazorne:
Full teren:
cdn.branchcms.com
www.arkansasstateparks.com
www.bullheadbike.de

HT teren:
images.singletracks.com
images.singletracks.com
images.squarespace-cdn.com
22.10.2022 - 13:38:46
00
Za mňa určite skôr full a najlepšie karbón. S budgetom 2500e sa dá poriešiť karbón full tu na bazári. Dobré ponuky sú ale hneď preč.
22.10.2022 - 14:07:11
00
Bazar ma tu potiz, ze musis ratat ze das do biku tolko isto ako ta stal na to aby bol v stave v ktorom si myslis ze ho kupujes. Ak si velmi skuseny a predavajuci je mimoriadne seriozny tak je ten pomer trocha lepsi. Ale aj tak. Ziaden bike sa nepredava v kondicii pripravenej na jazdenie dalsiu sezonu, vzdy je to v stave ked by to chcelo servis alebo investicie, tak si kazdy povie radsej to predam. Vynimka mono ked niekto meni kazdy rok za novy model, ale to sa uz dnes ksoro nevidi.

Z mojej skusenosti, vybral som si Specialized P2 DJ za 300E , zjednal na 250E. Vedel som ze kolesa budu potrebovat servis. Nakoniec som musel obe kolesa vymenit (strhnute niple, zodrane konusy, krive rafy), vidlicu zoservisovat, aj tak nedrzi dobre olej (pri kupe neitiekla, lebo tam olej nebol). Kolesa som si postavil sam, keby som kupoval v danej kvalitativnej triede asi by stali viac ako cely bike. Pohon potreboval vymeu cely, na stastie to bol 1x1 ale aj tak to bolo dalsich 70E. Jednina brzda bola namontovana uplne chybne, chcelo to iny adapter a aj platnicky boli na srot 25E. Gripy, stare boli roztlcene tak, ze plastova cast na lock bola popraskana, nebolo vidiet pri kupe. Vymena 16E. A bonus, ked som to mal odstrojene, zistil som, ze je krivy ram. Na stastie Cr-Mo ide vyrovnat. Suma sumarum som kupil za 250E dal som do toho 366E a este stale mi tecie vidla, mam stare plaste, otlcene pedale, otlceny ram, loziska s nabehom boh vie kolko. A nechybalo vela a mohol som mat miesto biku kopu srotu, ak by ten ram neslo narovnat. Pripadne som mohol dalej posunut "DJ pripraveny na jazdenie" tak ako som ho kupoval.

Vysledok zaplatil som do hromady za to 616E a v tom nie su 3 dni roboty. To je skoro cena noveho. Nie na takych kolesach, ako su tam a na novej podstatne nekvalitnejsej vidlici, ale aj tak.

Nelutujem kupu, chcel som ten bike lebo je to netuctove retro a cr-mo. Tiez som si vedel vsetko porobit sam a mal som dost dielov v zasuvkach. Ale z ekonomickeho hladiska, keby som kupil Dirtking, tak som asi na tom lepsie.

Pred kupou


Teraz, len gripy su uz ine pekne hnede ako maju byt a drziace ako maju


edit: zabudol som dve duse, boli sice OK ale stare a 190g, to som tam nemohol nechat. Isli tam aerothan 81g. par za 30E ale to je uz luxus, to nepovazujem za nevyhnutu vymenu.
22.10.2022 - 14:30:44
00
Kenai tieto fotky sú nicnehovoriace, pretože toto všetko som predtým jazdil na HT. A nebolo mi to nijak príjemné.

Argumentoval by som aj to, že to, kde ti to full vyžehlí, ti to dá HT vyžrať, by mal byť skôr dôvod aby si sa posúval ďalej, lebo nemusíš hľadieť na každú malichernosť a môžeš sa sústrediť na ťažšie veci, ktorým by si sa inak na HT radšej vyhol. Ale chápem čo si tým chcel povedať.
22.10.2022 - 16:55:53
01
Full , hlinik. Tiez som presiel z karbonoveho fulla na hlinikovy a nemam za cim banovat. Kilo na vahe nepoznam ,ale rozdiel 1500 € na ramovke mezi CF a AL veru ano .
22.10.2022 - 17:04:13
13
tvojamatka napísal:
Kenai tieto fotky sú nicnehovoriace, pretože toto všetko som predtým jazdil na HT. A nebolo mi to nijak príjemné.

Argumentoval by som aj to, že to, kde ti to full vyžehlí, ti to dá HT vyžrať, by mal byť skôr dôvod aby si sa posúval ďalej, lebo nemusíš hľadieť na každú malichernosť a môžeš sa sústrediť na ťažšie veci, ktorým by si sa inak na HT radšej vyhol. Ale chápem čo si tým chcel povedať.


Tak skusim este raz ked nevies co tym chcem povedat.
Pohodlie z rovnice vynechaj najpohodlnejsie je predsa na gauci a pozerat worldcup, nasleduje ist autom, potom nejak dobra terenna motorka,... ebike enduro,... enduro full, .... XC full, enduro HT, .... XC HT..... dirt jumper, ...gravel, roadbike, ... BMX.
Cize co ostavame na gauci ? Ci vyhlasime vsetkych co jazdia cerovku na graveli za blbcov lebo nevedia co je dobre. A tych co maju BMX ze su masochisti a nic sa nenaucia ?
Cizde ked mame argument pohodlie z rovnice tak sa mozeme posunut dalej.

2.Ako sparvne hovoris nemusis pozerat na malichernost. Cize 30cm drop ta na fulle vobec nezaujima. Ale na HT uz treba na nom vediet co mas robit, inak je to sakra nepriemny zazitok. Preto sa na HT bud naucis 30cm drop perfektne a potom sa posunies dalej, alebo nenaucis a budes ho obchadzat, alebo budes jazdit len 15cm dropy.
Na full ale 30cm drop preletis s pocitom nezaranitlenosti a hura na 60cm a tam zistis, ze az taky nezranitelny nie si. Taky drop uz nieje rolovatelny. Ak sa nieco pokasle ides OTB. Rozdiel je v tom, ze na HT ta 30cm drop OTB len tak lahko neposle, ale nauci ta jazdit dropy. Full ta na 30cm drope jazdit nenauci, len ta presvedci, ze to vies aj ked nevies. Alebo sa budes musiet zaoberat malichernostami aby si si vsimol drobunke informacie co sa k tebe zez pruzenie prenesu. Nehovorim ze sa na fulle neda naucit jazdit bezpecne, ale je to zdlahavejsie narocnejsie a nie kazdy sa naucit spravne jazdit.

3. nieje nic, comu by som sa na HT vyhol, lebo som na HT. Su len veci co nejazdim, lebo na to nie som dost dobry. A nesiel by som ich ani na fulle, lebo vdaka HT viem, ze niesom dost dobry (zatial). Specialne v UK kde su prevazne makke hladke podklady je HT komunita obravska. A mnoho ludi tam jazdi aj DH trate na HT, maju aj kategoriu HT na DH pretokoch. Cize bike ta nelimituje, limituju ta schopnosti.

4. Obratom spat k pohodliu alebo lepsie k unave a celkovej "uhrkanosti". Ja velky rozdiel urobit 50km po technickchych trailoch na HT a na fulle. Na HT budes mat pocit, akoby ta tlkli a bude ta boliet cely clovek, je to trocha ako robit 5 hodi so zbijackou. Na fulle to nebude ani z dalka tak zle. Tam budu v kibli len nohy. Na to sa da divat tak, ze je full v rozbitom terene lespi (to je ten full teren z mojich fotiek), alebo sa mozes na to divat tak, ze nohy su precvicene a teraz musim este do fitka precvicit zvysok tela.

5. V HT terene vid moje fotky je rozdiel v "uhrkanosti" medezi full a HT tak maly, ze je pravdepodobne, ze vyhody HT prvisia pohodlie fullu. HT bude lahjsie, menej sa narobis pri manevrovani s bikom (pumpovanie, skakanie, manual....) a menej casu stravis udrzbou a viac jazdenim. Usetrene peniaze pouzijes na nakup BMX, aby si sa uz konecne naucil naozaj bikovat, nie len vozit. (pokus o humor)
22.10.2022 - 20:26:29
01
Zaujimava debata sa tu rozbehla. Sam som donedavna jazdil full a ht podla nalady. Rad som to striedal na rovnakych trailoch koli technike. Jazdene oba biky aj v parkoch...S vela nazormi, ktore sa tu povedali ohladne fulla a ht sa stotoznujem. Kazdopadne ale tvojamatka zacal s tym, ze ho uz nebavi vyhadzovanie zo sedla, bolavy chrbat a zadok... preto je pre mna jednoznacna odpoved full. Vsetky argumenty ohladom zlepsovania techniky, rozmyslania nad idealnou lajnou a pod.. beriem. Ale to ti nevyriesi bolavy zadok a chrbat. Ked chces na biku viac komfortu, tak ht tam proste nema sancu.
22.10.2022 - 21:03:37
07
Suhlas, aj ked mna zo sedla nevyhadzuje. Hore kopcom nevladzem tak rychlo a dole kopcom mam sedlo tak aby sa ma ani nedotklo. Skor ma nakopne zadny plast nez sedlo a aj to sa snazim obmedzit ako viem :lol:

Ale ak jazdis vela rovinaty teren, kde si rychly ale nie tak, ze by si musle stat, pripadne stat nevladzes a chces si oddychnut po sediacky aj v menej narocnom zjazde, jasne full je jedina moznost. Napr. aj cerovku jazdim po stojacky celu okrem vyslapovych usekov. Pohodlne, isto nie. Zlepsuje kondicku urcite, som rychlejsi ako po sediacky urcite. Bol by som rychlejsi na fulle, asi ano, neviem. Je to o tom co chces. Ako velmi chces byt trestany za ulavovanie si a chyby.
22.10.2022 - 21:25:18
01
Dobre pise Kenai. Jazdim rovnake traily v okoli BA a na tie HT bohate staci. Ten rozdiel v pohodli nebude velky, hlavne ak clovek jazdi tubeless s nizsimi tlakmi. HT ta vsak jazdecky posunie vpred daleko viac ako full. Akakolvek chyba=okamzita spatna vazba ktora ta prinuti rozmyslat. Vdaka tomu napredujes. Bohuzial si ale myslim ze vacsine bikerom je napredovanie a zlepsovanie sa ukradnute a na biku chcu hlavne pohodlne sediet, prejst vsetko (a rychlo) a mat falosny pocit aki su skveli jazdci.
22.10.2022 - 21:55:31
12
uz sa tesim na ht sezonu v zime. ale vo veku 40+ je po zime prese
dlanie na full celkom ulava. myslim si, ze to aky ma clovek bike s tym ako napreduje az tak suvisiet nemusi. napr na skokoch, full mam pochopitelne radsej na dopadoch, ale ht radsej na odrazoch. casto sa o tom hovori (nakopavanie kvoli tlmicu a nedostatocnemu loadingu), a net je plny failov ako to kope co je tiez okamzita spatna vazba. cize mat full nie je liek na vsetko, kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody.
22.10.2022 - 22:17:46
10
martin15 Zaujimave, napis neico viac o tom nakopavani. Sledujem Lee McCormack co je instruktor jazdenia na MTB cez 30 rokov a on ma teroriu ze je jedno na kom si biku ak mas techniku skakania zvladnutu nemoze ta nic nakopnut. O skakani na full viem houby, tak ma zaujima prakticka skusenost. Nakopava vraj len ak si moc v zadu (vela vahy na zadnom kolese) na odraze a to ta nakopne aj HT, o tom mozem rozpravat kludne. HT sa vlasntne chova ako velmi maly zdvih bez tlmenia. Plaste, vyplet kolesa, ram je vlastne struna.
22.10.2022 - 22:57:19
00
ale ak je jedno aky mas bike, a rozhodujuca je technika, aky vyznam ma tvrdit ze napredovanie a zlepsovanie je vacsine ukradnute ak sa rozhodne pre full? povazujem to za zovseobecnenie. to je ako tvrdit, ze vacsina co kupi ht chce urcite napredovat a rozmyslat pri kazdom manevri. reagoval som teda najma na to. dovolim si tvrdit ze s tlmicom to kope viac, a teda si treba davat vacsi pozor. obzvlast ak je odskok tlmica nastaveny rychlejsie. nie vzdy je mozne ho nastavit univerzalne. naozaj je nevyhnutne skatulkovat co je otazka smerovana skor na imajoros ako na teba kenai.
22.10.2022 - 23:17:40
01
Ked uz sme aj tak OT Trocha zaujimaveho citania. Totiz mam za to, ze vela krat sa za nakopnutie tlmiciom povazuje nieco, co je v skutocnosti podla mudrejsich uplne neico ine.
Miriam Nicole’s endo: was she too far back?
http://www.leelikesbikes.com/myriam-nicoles-endo-was-she-too-far-back.html
thumb_up0thumb_down
23.10.2022 - 00:07:14
00
Ja s tebou ale Kenai súhlasím, tak nechápem tvojmu komentáru, že keď chcem pohodlie, tak mám sedieť na gauči. To akoby som ti ja povedal, že keď chceš mať boľavé celé telo, choď sa nechať lámať v kolese.

Ty tu píšeš o posúvaní sa a ani si sa neopýtal čo mám za sebou, alebo aký terén preferujem čo a ako som ja doteraz jazdil, čiže toto zovseobecnovanie nie je na mieste. To, že sa chcem niekam posunúť, nemusí znamenať automaticky, že chcem skákať 5m dropy (a skákal som na svojom šupáckom HT aj metrové dropy), ale skôr som narážal na pohodlie, napr. som skôr chcel vedieť o tom, že HT aj keď je to najnovší karbón, tak neutlmi to, čo full, ale bude to oveľa lepšie ako hliník. Áno máš pravdu, môžem jazdiť aj na tom, čo mám doteraz. Môžem sa mordovať na zjazdoch, aj výjazdoch, môžem sa potom ničiť v posilke, ale toto nie je moj cieľ (a časovo by som to teraz ani nezvládal). Ja si chcem zajazdiť, aj výjazd, aj zjazd, aj sotolinu, aj korene, aj 20km aj 120km a nechcem sa cítiť, že ma prešiel parný valec, že si nebudem môcť prejazd po lúke užiť v sedle, lebo mi to z ladvin robí sekanú a už sa po tej 50km túre necítim tak komfortne a aj keď uvladzem stáť ten prejazd, proste nechcem, keď nemusím. Radšej si v sedle obzriem krajinu.

Áno, môžem to riešiť odpruženou sedlovkou, ale chcel by som teleskop kôli bezpečnosti a komfortnosti pri zjazde. Odpruží zadná stavba na karbónovom HT aspoň tak ako by to spravila odpružená sedlovka? Alebo sa obhliadnut radšej po fullku. Takto znela moja otázka.

Najviac ma zaujal tvoj 5ty bod. HT prevyšuje full. Áno, ale len v prípade, že trénuješ techniku a mordujes sa v posilke. Pretoze odvšadiaľ znie "dalo by sa to aj na HT ale bolo by to utrpenie". Tak má byť bajkovanie utrpenie, kým nenatrenujes, alebo to môže byť pôžitok aj pre jazdcov, ktorí nemajú čas behať po kopcoch 3 a viac x do týždňa?

A BTW ja som napísal, že CHÁPEM čo tým chceš povedať ?
23.10.2022 - 20:42:01
00
ak ta bolí človek a kríže a riť, tak posun na full je jasna volba , tiež som po rokoch maratončenia na HT prešiel na full a kríže su v pohode, ja si to viac užíjemm .. ročky pribudli riť si zasluži komfort :D
23.10.2022 - 20:58:02
24
keyboard_arrow_up