Tak tak, Vrútky-Martin z vlaku som prešiel, ale je to ako ísť so zatiahnutou ručnou brzdou. 40 km si neviem predstaviť ?

Naopak z Martiniek na Bystričku dolu kopcom v pohode. Až na malé plávanie zadného kolesa mi to ani nejak nevadilo.
03.11.2022 - 14:43:21
01
Rovnaka skusenost. To ze mam prazdne koleso som zistil az na konci asi 10 min zjazdu. V technickom zjazde som ani nezbadal rozdiel. Ale ako nahles som skoncil na rovnom asfalte vravim si co ide zo zadu taky zvachlavy zvuk a bike ide ako s prikusnutou brzdou. Zadne koleso malo asi 1cm dieru v bocnici. Ist by na tom slo, ale ak by sa len trocha dalo, vyhol by som sa tomu. Na dojazd sa asi mysli skor, zbehnem do dediny na vlak/texik z lesa.

Ci je to skutocne zvysuje sancu na dojazd domov je diskutabilne. Totiz vyzut insert v terene a opravit trhlinu podlepenim ci obutim duse je skoro nemozne. Ci je istejsi dojazd s insertom, alebo knotmi, dusou, lepenim flakmi a pumpou je veru na zvazenie.
Keby som mal insert v oboch kolesach, dusu asi uplne prestanem nosit.
03.11.2022 - 15:10:09
01
Okej :) a čo potom urobíte ak seknete? Už som bol celkom nalomený dať to .... ale ...
Bez nudle dáte dušu, ak plášť nie je na cimprcampr rozrezaný ... ale s nudlou nejako fakt neviem, nudlu do batôžku nedáte aby ste to nahradili dušou, ak je vôbec možné to tak ľahko vyzuť v teréne
03.11.2022 - 15:38:55
00
No prave ze to na 99% v terene nevyzujes. Serioazne MacGyver riesenia by boli nutne. Napr pouzit staru gumu z auta ako podlozku niekde zo smetiska...
Na druhej strane ak plast drzi po hormade, na tom inserte sa bude dat ist. Cize diera pri ktorej by ti dusa pomohla je v pohode jazditelna aj s insertom. Dokonca si myslim ze aj diera kde by ti uz ani dusa nepomohla je na inserte stale "jazditelna".

Ja to vidim tak EN, DH jazdenie, jasna volba chodis +- hore dolu jednym kopcom a v doline mas auto. Ak sa nieco pokasle, po auto prides na 99.9%
XC, maraton asi nie. Dojazd desiatky km na inserte si neviem velmi predstavit. Mozne to asi je, ale asi by to bolo uplne peklo pre to ze sa to vobec neodvaluje. Opravit to v terene, niekde medzi dvoma dedinami nepovazujem ze realisticke.
AM, trail je na kazdeho zvazeni, to je seda zona.

edit: Pre uplnost ale musim pripomenut ze aspon pre mna nie je na insert dovod dojazd s dierou, ani ochrana rafu. Daval som to do kolesa pre zmenu pruzenia/odskakovania kolesa. S insertom je v kolese menej vzduchu a tym padom rychlejsie narasta tlak pri zasiahnuti prekazky. To sposobuje kompresiu aj samotneho insertu ktora je ale pomalsia co sa chova ako progresivne pruzenie. Nasledne az sa koleso odvali z prekazky neodskoci, lebo insertu trva v pomere ku vzduchu dlho kym sa vrati na povodny objem. Tym padom sa to trocha chova ako by to malo zatlmeny odskok. Tlak v plasti sa vracia na povodnu hodnotu ovela dlhsie ako bez insertu. To je dovod preco mam insert v kolesa a aj dovod preco tam ostane.
03.11.2022 - 15:58:40
02
ivast
Som ani nevedel, že aké rôzne technické problémy boli cestou z tej CHPS :) Si mohol povedať že tam máš defekt..by sme ešte zbehli ku mne domov a som ti mohol doliať mlieko a dofúkať to. Ja som už šiel raz takmer od žiliny domov na inserte a nebolo to bohviečo. Ale to som mal Pepi´s na XCčku ešte a defekt vznikol tak, že som od nervov ako sa mi nedalo cez insert dofúkať koleso odlomil ventil :) Teraz už inserty nevozím. Na plášte WTB je to zbytočnosť.
03.11.2022 - 16:21:17
00
Braňo, prišiel som na to až po ceste popri Váhu a keďže to nebolo kritické tak som sa ani nepokúšal riešiť. A najzaujímavejšie že vlastne neviem prečo som stratil tlak pretože na druhý deň som v garáži dofukol a odvtedy to drží ...
03.11.2022 - 16:31:53
00
lapaloma ak nemá diera 2+ cm tak dám knôt, dofúkal a idem ďalej. A neviem ako iné inserty, ale Panzer čo mám nie je problém vybrať a aj nahodiť v teréne. Už som ho raz prehadzoval za dušu. Problém je len potom je taký zasratý od mlieka zobrať ho do ruksaku ?
03.11.2022 - 16:40:54
03
To je dobry bod, nie je insert ako insert. Tie co sa uzamykaju do patky, nevyzujes vonku.
03.11.2022 - 16:47:13
01
@ivast
To sa muselo Ivan stať na Jedľovine. Sa mi zdá, že som ti aj hore skúšal tlak a sa mi zdal v pohode, ale tuším si tam mal maxxis Ardent a to je taký mäkší plášť, tak sa mohlo stať, že na niektorej z tisíc skál, ktoré tam na jazdcov číhajú si mohol zmáčknuť bočnicu. Možno insert ti to zachránil od prierazu a zničenia ráfu. A možno až keď si šiel po asfalte na vodnom diele, tak si zistil, že sa ti ťažšie ťahá.
03.11.2022 - 16:51:01
00
ja mam inserty po novom na graveli :) pred tym som sekol plast 2x o rafik, teraz sa to uz dufam nestane a mozem dat nizsi tlak. nejaky brutal defekt na tom asi nenastane kedze sa s tym nejazdi taky teren ale obcas vedia prekvapit rozne zlaby a hrany kadecoho.
03.11.2022 - 17:13:20
02
Tiež som s novými plášťami vzal aj na gravel. Lebo keď preskakujem jamy, hlavne na rozbitých asfaltkách v dolinách tak obcas seknem dušu o hranu.
03.11.2022 - 17:24:37
00
Neviem jazdim cushcore + en/dh plaste - momentalne michelin wild enduro. A vyzut ho aj v terene po prerazeni nevidim ako problem s troma montaznymi pakami. (plast s "ocelovym" kordon by som uz asi nedal?) najdolezitejsi je tvar rafu, na ktorom to je nahodene.

A taktiez defekt a nasledny dojazd je mozny bez problemu, ale na 40km to istotne nie je...
03.11.2022 - 17:35:36
01
najhoršia operácia včera bolo zhodiť plášť z drážky na pätku ráfika... potom už samotné otvorenie a vybratie insertu bolo pomerne brnkačka... robiť to niekde vonku v mraze a snehu a výbavou na biku pomerne asi nemožné... kedysi som tak na starom horáku v zime prerazil plášť o nejaký konár čo bol zapichnutý v lade a vtedy som si to pekne uvedomil o čo horšie sa to robí so skrehnutými prstami, keď je aj tá guma plášta tuhšia atd... na inserte bez vzduchu som sa ešte nevozil, lebo defekty ma nejak obchádzajú... ale s jazdou na prázdnej galuske mám pár skúseností a dá sa aj 40 km ....takže ten insert mi vychádza lepšie ako náhradná duša plus montpáky a niečo na podloženie plášta... vozím len knoty, trocha tmelu a dve CO2 bomby, čo sa mi všetko v poho zmestí aj s multiklúčom do malej podsedlovej tašky... tá duša a montpáky už sú také neskladné, vozieval som to v bidone na náradie, ale to zas je jeden košík vždy obsadený, keď treba viac vody... v drese také veci nerád vozím ( to sa aj dobre zabúda doma) a batoh alebo ladvinku by som nezniesol :D
03.11.2022 - 22:14:23
01
No tenkrat poprvé som sa tiež dobre ponatahoval pri zhadzovaní, ale terazky keď mám nacvičené tak by som si trúfal aj v teréne ... teda bez insertu dávam plášte dole bez montpak a s insertom aspoň dve potrebujem, ale už žiadne hasáky, zveráky a cojaviem čo netreba ...
04.11.2022 - 08:16:55
00
aky mas insert ? som si nevsimol v predchadzajucej komunikacii + v profile nemas ...
04.11.2022 - 08:30:43
00
keyboard_arrow_up