napíšte prosím nejaké dobré tipy na prípravky na mazaniereťaze a odpruženej vidly (tlmiča). Nemám s tým veľa skúseností. Každá rada pomôže, najlepšie by bolo keby ste mohli post-núť rovno nejaké odkazy. Vopred všetkým ďakujem
5 reťazí som rozhýbal ešte "za tepla" , keď ešte neboli úplne stuhnuté, len tak napoly. V rukaviciach. Poslednú teraz večer, tiež to nebolo nič extra ťažké. Ťahaním cez prsty chránené handrou.
Pomohlo asi to , že po vybratí reťazí z "lázne" som prebytočný vosk zotrel handrou, takže na povrchu ostalo málo vosku....
dobre si to robil, ešte ti poradím dať si na reťaz háčik z drôtu a s ním si ju ľahko vyberieš, resp inak s ňou môžeš manipulovať. Ja reťaz stočím do kolieska a tak ju vkladám do nádoby s voskom. Tiež zotieram prebytočný vosk za tepla a rozhýbavam reťaz cez tieto staré kladky
Stano pekné profi riešenie 👍
Ale fungujú aj ghetto riešenia, ako aj Peter120 píše....
Ja prvýkrát skúšal, tak ešte budem ladiť proces, ak sa to osvedčí....
Pre pohodlnosť by bolo dobre mať nejakú elektrickú ohrievačku vosku. Ak by mal niekto niečo overené, prosím o info.
tieto kladky používam viac na vyčistenie vosku z vnutra retaze, je to to co ti po nasadení reťaze osuchaju zuby na kazete a prevodník, potom to sfuknem kompresorom . Proste menej napada na ram a na prevody. Zohrievam na sporaku, resp keramike a robil som aj na indukcii, tam bola funkcia ohrev mlieka,alebo take niečo. Základ je to neprepalit,aby to zbytocne nezovrelo, nemá to vyznam
Ja som ako prevenciu pripaľovania použil vodný kúpeľ.... vonkajší hrniec s vodou, vnútorný menší na vosk...hlavne kvôli tomu, že som sa chystal to robiť na starej elektrickej dvojplatničke v záhrade...ale ako som už písal, skončil som na indukcii v kuchyni....
Ale páčilo by sa mi to robiť na nejakom origo prístroji, kde si nastavím teplotu a už nič neriešim....ak sa voskovanie osvedčí, tak sa po niečom poobzerám...
Nerobte z toho vedu,po par pokusoch budete vediet ako a na aku teplotu nastavit zohrievanie. Ja vela retaz pretrepavam ,lebo ich necistim iba ofuknem pred voskovanim,chcem aby sa tak vosk pohyboval aj vo vnutri,resp prach sa vyplavil.
Teraz som skusal tu lacnu na sperky (60W, ziadny ohrev, cena okolo 30€). Zapozical mi ju lto.
Velka spokojnost. Na cistenie retaze uplne postacuje. Kedze som pouzil neriedeny cyklostar, tak ani ziadny benzinovy smrad. Vhodne do bytu. Spina sa necha usadit, vrch odleje a pouzije sa opakovane.
Palo TT ten Squirt si dostal z retaze dole v ultrazvukovej cisticke aj bez teplej vody? Tiez ho totiz pouzivam, ale teraz cistim tak ze ju zalejem horucou vodou v miske nech pusti vosk a potom do technickeho benzinu. Rozmyslal som aj o ultrazvukovej cisticke, ale bez ohrevu mi to pri voskoch velmi zmysel nedavalo.
Zaver retazoveho pozorovania retaze
Rekap:
18.05.2022 som zavesil kusok novej retaze von na na slniecko. cast namazana squirt, cast namocena v horucom vosku, stred len odmasteny. Viac tu:https://www.mtbiker.sk/forum/post1842202.html#p1842202
Vysledky su pre mna dost zvlastne. Pocas celeho experimentu bola cast namocena v parafine na tom lepsie, ale teraz po zime sa to obratilo. Vosk proste zimu na retazi neprezil (mraz, mechanicke obrusenie sneh, ladovec, niekolko padov do blata ...?) Kazdopadne vo vnutri retaze je stav OK valceky velmi nezahrdaveli a retaz je este stale lahko ohybna a to aj na strane squirt aj parafin. Kontrolna cast bez maziva je tvrda ako roxor. Co si z toho kto vyberie je na nom. Pre mna plati, ze pri pravidelnom mazani je z hladiska ochrany pred koroziou dobry aj parafin aj squirt. Este lepsia je asi vazelina Ak chcem nechat bike zimovat na dazdi tak asi radsej squirt.
A samozrejme sme zistili, ze ak nechame retaz vonku na dazdi tak rezevi a taky koroduje.
Kenai No, ak chces takto skladovat bike v zime, odporucam nieco na impregnaciu lodi alebo podvozkov aut. A to myslim na vsetko pohyblive a korozie schopne. Inak sa takyto test dost mina ucelu?
Tento poznatok s hrdzou treba brat obsirnejsie a to co vsetko dokaze urobit voda s bikom ak by sme ho napr. utopili v rieke alebo castejsie vystavovali vode a nepostarali sa o to. Cize aspon 1-2x za rok skontrolovat miesta kde sa dava vazelina a doplnit co treba ?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pomohlo asi to , že po vybratí reťazí z "lázne" som prebytočný vosk zotrel handrou, takže na povrchu ostalo málo vosku....
Ale fungujú aj ghetto riešenia, ako aj Peter120 píše....
Ja prvýkrát skúšal, tak ešte budem ladiť proces, ak sa to osvedčí....
Pre pohodlnosť by bolo dobre mať nejakú elektrickú ohrievačku vosku. Ak by mal niekto niečo overené, prosím o info.
Ale páčilo by sa mi to robiť na nejakom origo prístroji, kde si nastavím teplotu a už nič neriešim....ak sa voskovanie osvedčí, tak sa po niečom poobzerám...
Do 100€ sa zmesti aj ta 3L - ma uz vyssi vykon cistenia 120W
Tuto mam vyhliadnutu:
https://eur.vevor.com/ultrasonic-cleaner-c_11064/3l-digital-heated-ultrasonic-cleaner-bath-tank-cleaning-machine-w-timer-uk-p_010844498084
Teraz som skusal tu lacnu na sperky (60W, ziadny ohrev, cena okolo 30€). Zapozical mi ju lto.
Velka spokojnost. Na cistenie retaze uplne postacuje. Kedze som pouzil neriedeny cyklostar, tak ani ziadny benzinovy smrad. Vhodne do bytu. Spina sa necha usadit, vrch odleje a pouzije sa opakovane.
Co sa tyka mazania, pouzivam Squirt.
Rekap:
18.05.2022 som zavesil kusok novej retaze von na na slniecko. cast namazana squirt, cast namocena v horucom vosku, stred len odmasteny. Viac tu:https://www.mtbiker.sk/forum/post1842202.html#p1842202
Tu je cely priebeh:
https://www.mtbiker.sk/forum/post1844022.html#p1844022
https://www.mtbiker.sk/forum/post1848503.html#p1848503
https://www.mtbiker.sk/forum/post1855769.html#p1855769
https://www.mtbiker.sk/forum/post1868805.html#p1868805
A este zaverecne fotky:
Lava strana Squirt:
Prava strana Squirt:
Valceky Squirt:
Valceky parafin:
Vysledky su pre mna dost zvlastne. Pocas celeho experimentu bola cast namocena v parafine na tom lepsie, ale teraz po zime sa to obratilo. Vosk proste zimu na retazi neprezil (mraz, mechanicke obrusenie sneh, ladovec, niekolko padov do blata ...?) Kazdopadne vo vnutri retaze je stav OK valceky velmi nezahrdaveli a retaz je este stale lahko ohybna a to aj na strane squirt aj parafin. Kontrolna cast bez maziva je tvrda ako roxor. Co si z toho kto vyberie je na nom. Pre mna plati, ze pri pravidelnom mazani je z hladiska ochrany pred koroziou dobry aj parafin aj squirt. Este lepsia je asi vazelina
A samozrejme sme zistili, ze ak nechame retaz vonku na dazdi tak rezevi a taky koroduje.