Kategórie
Bike-tech- LED Remote je na facku, po ceste fajn, ale v teréne sa málokedy podarí prepnúť podporu len o jeden stupeň, skoci to o dva poväčšine. Rovnako ovládanie displeja Kiox 300 detto. Tlačidla sú proste veľmi jemne, bolo by super, keby kládli väčší odpor. Celkovo ten ovládač je v teréne nepraktický.
- Kiox 300: zatiaľ nemožnosť navigácie ako v starom Kioxe (ma doriešiť update). Aktuálne žiadne možnosti pripojenia ďalšieho príslušenstva, napríklad hrudného pasu (neviem či stary Kiox toto vedel). Další problém celého systému je, že ukazuje viac najazdených km ako iné trackovacie nástroje. Pri cca 50km tripe ukazuje o 2km prejdené viac (obvod kolesa mám správny - riešia to aj další chalani v UK napr.)
- motor: tam som ok, zoznamujeme sa ešte.
- batéria 750Wh: pre mna tiež v pohode, Dnes trasa 50km, prevýšenie 950m, zostatok 43%. Casto využívané eMTB vzhľadom nato, že sme šli so Saganom sorcererom, ktorý je proste dabel ?
- aplikácia Flow: v podstate nemám nejaké negatíva. Na iOS musí byt povolená poloha na “Vždy” inak neukáže nastupane metre. Export gpx z nej ale neobsahuje údaje o čase, takze je nepoužiteľný. Možnosť úpravy nastavenia režimu Eco a Turbo.
Ak ma niekto otázky rad zodpoviem.
posledný komentár: 31. 8. 2025 o 22:17
Výpredaj savings Bosch PowerTube BBP3760 Horizontal batéria, 625 Wh
467 €
savings
MOC 699,90 €
-30% Specialized Speedzone drôtový snímač cyklopočítača, s držiakom
13,89 €
-30%
MOC 19,90 €
-25% Syncros viečko predstavca s držiakom cyklopočítača na DC riadidlá
44,99 €
-25%
MOC 59,99 €
Arrow79
Ja preferujem to druhe riesenie 😜😂
Ak som ta spravne pochopil, tak ECO 82% znamena
100W jazdec + 82W motor = 182W
max 275W jazdec + 225,5W motor = 500W
300W Jazdec + 225,5W (strop co dostanes z motora pri 82%)
Vyzera, ze u Brose to je prehladnejsie a jednoduchsie nastavit a pochopit
---
Bosch, politika skryvania.
U toho noveho smart systemu zo 750Wh baterkou v ebike flow uz mozes menit parametre od -5/+5 ale kolko to je sa nedozvies. Mozes akurat skusat.
To je taky problem dat tam napr. graf ako u Shimano pre EP801.
Sice tam opat nedali vstupny krutiaci moment jazdca ale uz sa to da akotak vydedukovat, ked clovek vie ako tie jednotlive asistencie: LEVEL, posunu grafy.
---
Arrow79
Mne napriklad momentalne vyhovuje ten TOUR+ lebo ide az do max.
Vacsiu pripomoc odvtedy nepouzivam. Staci mi TOUR+ pretoze este vladzem prisliapnut vyssim vykonom.
Ked uz clovek tolko nevladze tak pre neho je lepsi ten linearny rezim TOUR.
Pretoze ked sa pozries do grafu aky ma priebeh tak pri tych nizsich Wattoch od jazdca dava vyssi vykon od motora ako TOUR+ co je pre daneho bikera lepsie.
Az pri urcitej hranici sa to preklopi v prospech TOUR+
---
Co sa tyka toho merania vzdialenosti
Ak vies nastavit obvod kolesa v cyklopocitaci, tak mas v podstate 3 moznosti.
1. vypocitat obvod podla priemeru kolesa
2. nastavit obvod podla tabulky na zaklade rozmeru kolesa napr. 29x2,6
3. podla mna ten najpresnejsi
Nafukas kolesa na tlak akym jazdis, pripadne na tlak odporucany podla tvojej hmotnosti
Urobis znacku na zemi, napr od ventilku, sadnes na bike a urobis jednu otacku. poznacis a zmerias prejdenu dlzku.
Takto som to zmeral aj ja.
Pred kazdym vyjazdom nafukam kolesa na ten dany tlak.
Pripadne sa da to meranie opakovat po nejakom case, napr. pol roku, lebo aj dezen uz moze byt zjazdeny atd.
Ja som to zmeral len raz na zaciatku.
Povodne som tam mal nastavene od vyrobcu obvod 2355mm
Zmeral som to a mam nastavene 2290 mm koleso 29 x 2,6
---
Meranie podla GPS je menej presne ako od obvodu kolesa ale lepsie ako ziadne.
---
Horsie je to pri merani vyskovych metrov.
Kazda mapa vam ukaze ine, ked si planujete cestu.
Este horsie je to, ked do tych map date zaznam svojej trasy v GPX.
Su urcite miesta na ktorych to nameria velmi zle, hlavne ked idete niekde po nejakom uzkom singletraily a je to na zraze, uboci po obvode kopca.
pre predstavu
Ti co jazdime v Malych Karpatoch je taky usek napr. obchvat Konskych Hlav.
https://sk.mapy.cz/s/herakajopa
Kedze GPS nemeria s presnostou na cm ale par metrov, tak tam to dokaze zaznamenat dost velke nepresnosti.
Dal by sa teda ten tour+ nejak upravit cez tu flow apku aby sa co najviac podobal staremu tour ? Mam tam vsetky hodnoty assistance a dynamic default.
Dal by sa teda ten tour+ nejak upravit cez tu flow apku aby sa co najviac podobal staremu tour ? Mam tam vsetky hodnoty assistance a dynamic default.
Ja mam pridanu assistance +1. Neviem aky bol stary Tour, ale teraz to je pre mna fajn. Som si vsimol, ze podpora dost zavisi od kadencie slapania (okolo 90-95 to taha ako drak) a sklonu terenu. V skratke kym nejdem do kopca tak to je skoro ako Eco. Iny rezim ako Tour+ v kopcoch ani nepouzivam.
Povodne som mal v plane ist celu trasu Raca - BK par krat ale
ked som si nastavil na ECO, Level 1, tak sa mi nechcelo sliapat az hore =)
Pre porovnanie bude stacit aj kratsi usek 1,01 km
Kedze cyklocomp na EP8 nemeria vykon tak len odhadujem na zaklade mojich jazd na mojom Boschi, ze moj vykon bol minimalne 200 W
---
GPX 2 (usek 1,01 km)
ECO Level 1 = to je asi len na kompenzaciu vahy ebiku. (pre makacov)
ECO Level 2 ~ Bosch ECO je o cosi slabsi (85-90% Ep8 ECO L2)
sorcerer toto Ta asi bude zaujimat =)
Poznamka:
neviem menit charakteristiku dopomoci ako u novsieho Ebike Flow,
takze neviem aka uroven -5/+5 je to v ebike flow, mozno 0?
Cize ludsky, moje ECO (https://www.bosch-ebike.com/en/products/bosch-ebike-system-2) = neviem, ktore ECO -5/5 v novsom systeme Ebike Flow. https://www.bosch-ebike.com/en/products/the-smart-system
---
GPX 1 (cela trasa 4,3km)
ECO Level 3 = To uz pomaha riadne a to som zrejme ani nedosiahol az na max 34 Nm (podla casu)
---
GPX 2 (usek 1,01 km)
ECO Level 5, max 34Nm = cas a priemerna rychlost hovoria za vsetko
---
GPX 1 (cela trasa 4,3km)
ECO Level 8, max 34Nm
cas na tom kratkom useku 1,01km bol 3:29
ked porovnam casy L5 a L8 na 1km tak su identicke. Tu sa uz podla mna prejavilo nastavenie max 34Nm, cize uz som mal dopomoc na max Nm
Keby som mal vyssie max Nm tak by sa urcite prejavil tiez rozdiel medzi Level 5 a Level 8 (max co ide nastavit pre ECO)
Odhad:
ECO LEVEL 8 (49 Nm) = test bol len pri max 34 Nm, ale dovolim si to odhadnut a porovnat s TOUR+ pri 200-230W jazdca
Teda pri vyssich max Nm ako 49 Nm to bude mat podla mna silnejsiu dopomoc ako TOUR+
---
GPX 4
Tu na tejto trase som mal nastavenie
ECO L3, 34Nm
TRIAL L3, 70 Nm
Ked som prepinal v kopci medzi ECO a TRIAL, tak som necitil ziadny rozdiel
Cize => ked nastavite rovnaky Level u roznych dopomoci, krivka, graf bude ten isty, akurat sa lisi nastavenym max krutiacim momentom (Nm)
Ked nedosiahnete max krutiaci moment u ECO L3 tak aj ked prepnete na TURBO L3 tak nepocitite rozdiel.
---
porovnanie s Bosch.
---
Trasy
RACA -BK Aj ked mapy ukazuju aj klesanie, nie je to pravda. Je to len stupanie.
vo Freemap si kliknite na 3 bodky a nastavte "vyskovy profil" (pobehajte myskou)
GPX 1:
https://www.freemap.sk/#map=14/48.237022/17.116957&layers=O&tool=route-planner&points=48.215126/17.151777%2C48.229733/17.138200%2C48.248251/17.144079&transport=bike-osm&milestones=abs
GPX 2:
https://www.freemap.sk/#map=15/48.217596/17.137599&layers=O&tool=route-planner&points=48.215126/17.151777%2C48.223493/17.148119&transport=bike-osm&milestones=abs
GPX 3:
https://www.freemap.sk/#map=14/48.226645/17.102795&layers=O&tool=route-planner&points=48.248280/17.143747%2C48.218286/17.111185&transport=bike-osm&milestones=abs
GPX 4:
https://www.freemap.sk/#map=14/48.197533/17.069750&layers=O&tool=route-planner&points=48.218286/17.111185%2C48.214279/17.104350%2C48.194379/17.102602%2C48.189648/17.102183%2C48.190327/17.097934%2C48.184032/17.099108&transport=mtb&milestones=abs
---
Meranie pomocou aplikacie E-Tube Ride
Neda sa nastavit obvod kolesa, takze vzdialenost s mojim Boschom je rozdielna. Ale isiel som tie iste trasy.
STREETVIEW kratky usek 1,01 km
START
CIEL
---
Nastavenie etube project je v obrazkoch.
ECO Level 1-8 a max 34Nm
A pak je zásadní rozdíl, že to nemá lineární průběh, což je pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda.
Letos jsem si pořizoval druhý ebike a dle vyzkoušená jsem rád, že jsem nakonec o EP801 ani neuvažoval. Nelíbil by se mi ani ten nelineární průběh, ani to hrubší nastavení. A ještě jako bonus jen 3 režimy (to, že jsou tam 2 profily to nijak nezachrání, používám všechny 4 režimy během jedné vyjížďky a naopak druhý profil už nepotřebuju, kdybych musel jeden režim oželet, tak bych těžko vybíral, který, byl by to těžký kompromis).
U Bosche možnost to mít poměrně blízké Brose pořád je, když se nechají aktivovat režimy sport a tour, jen je debilní, že sport má oříznuté maximum (to by mi dost štvalo, u Brose mám jinak Sport režim nastavený úplně stejný jako vychází u Bosche a využívám, že se mohu dostat na maximum motoru a cíleně nechci někdy dávat Turbo).
Je ale jasné, že každý má jiné požadavky a někomu to naopak bude sedět u EP8.
Mozes sem hodit nejake screeny obrazovky ako sa to u Brose nastavuje cez aplikaciu?
Pripadne ako vyzera display na ebiku a graf priebehu jednotlivych rezimov u Brose motora.
Aby si to clovek vedel porovnat.
Bosch a Shimano uz viem.
---
Toto by sa mi pacilo =)
https://youtu.be/GR-JuQNIGPA?t=123
Zkusím popsat:
- 4 režimy ECO, Tour, Sport, Turbo
- každý režim nastavuje v % přípomoc, lze po 1% a jsou to % za maximálního násobiče, který to umí, což je 410%
- mám ty 4 režimy aktuálně nastavené na 20%, 33%, 50%, 75%
- což tedy znamená, když je to z těch 410%, že motor dává 82%, 135%, 205%, 308% výkonu jezdce (Turbo na 100% nastavení, tedy s násobičem 410% při tom lineárním průběhu už je děsně citlivé, ťukneš do pedálů a dostaneš už strašně velkou přípomoc, v technickém terénu už obtížně kontrolovatelné, proto mám Turbo trochu stažené níže, na maximum motoru se i tak dostanu poměrně snadno, bez stažení to bylo na maximumu motoru hned, to bylo také nepříjemné)
- končí to na 275W výkonu jezdce, to je maximální hodnota, kterou to násobí
- tzn. na Sport režim to akorát stačí, aby při těch 275W to dalo maximum motoru (maximum motoru vzato dle toho průběhu grafu pro Turbo nastavené na 100%, kde je jasné, že se to na maximum motoru dostane, které bylo na grafu 560W), pro ECO pro moje nastavení (těch 20%) bude maximum motoru 226W, pro Tour {pro těch 33%) pak 371W
- průběh pro všechny režimy zcela lineární, tedy vypadá to podobně jako u Bosche ECO, Tour, Sport, Turbo, akorát u Bosche se na Sport dle grafu nedá dostat na maximum motoru a je to zaříznuté o něco níže
Spešl má u Brose o dost více nastavení.
Pokud bych ten graf někde ještě našel, tak to sem hodím.
Edit:
Ještě doplním přednastavené hodnoty:
- 2021: Eco 15%, Tour 25%, Sport 50%, Turbo 100%
- 2022: Eco 12%, Tour 25%, Sport 50%, Turbo 100%
Ty moje používné hodnoty Eco 20%, Tour 33%, Sport 50%, Turbo 75% jsou ještě také poladěné tak, že ty režimy pěkně plynule navazují. O jedno vyšší režim vždy dává zhruba +30%.
Příklad pro tu mojí konfiguraci a výkon jezdce třeba 100W (pro rychlé počítání):
- ECO motor 82W, dohromady 182W
- Tour motor 135W, dohromady 235W (tzn. o 29% více než ECO)
- Sport motor 205W, dohromady 305W (tzn. o 30% více než Tour)
- Turbo motor 308W, dohromady 408W (tzn. o 34% více než Tour)
To zaříznutí na 275W je za mě zbytečné (už jsem to tu i předtím psal) a nemuselo by tam být, ale zase je to už na poměrně vysoké hodnotě výkonu (tedy aspoň pro mě je to už někde na 4W/kg), tak to tak nevadí.
U Spešlu lze tohle nastavit a zaříznutí se zbavit (tedy i třeba pro ECO nastavit maximální přípomoc rovnou maximálnímu výkonu motoru) i když je otázka, jestli to bude reálně fungovat. SW umožňuje u Spešlu tu hodnotu maximálního výkonu nastavit pro všechny režimy.
Napadá mi ale, jestli to zaříznutí na 275W není dané nějakým technickým omezením motoru (které by tam tedy měl i Spešl), třeba jestli vůbec umí spolehlivě měřit výkon jezdce nad těch 275W a není to omezeno právě kvůli tomu.
U Spešlu vycházím jen z možnosti nastavení pro uživatele, neviděl jsem u Spešlu reálnou křivku průběhu dopomoci jako jsem viděl pro Rotwild (a teď si dle popisu znovu hodil do grafu).
Mám na Vás otázku ohľadom Kiox300.
V jednom okne mám nadstavené, v akej sme nadmorskej výške, celkovú výšku a nastúpane metre , ale problém je, že mi to začne ukazovať a asi aj merať asi až po 20-30min. Potom to už pekne ukazuje.
Nie hneď od začiatku výjazdu. Aj si skontrolujem pred jazdou či mám apku spárovanú s Kioxom a je spárovaný a aj tak mi to začne ukazovať a merať neskôr.
Potom sa to dakosi spustí počas výjazdu, ale už nie su zarátané predošlé výškove metre.
Vopred ďakujem za každú radu.
Ak to ale myslis s trackovanim vazne, tak odporucam nejaky iny gps pristroj Wahoo, Garmin hodinky, alebo Garmin Edge. Ta Bosch appka zerie bateriu ako diva aj s vypnutym displejom vo vrecku.
Ak to ale myslis s trackovanim vazne, tak odporucam nejaky iny gps pristroj Wahoo, Garmin hodinky, alebo Garmin Edge. Ta Bosch appka zerie bateriu ako diva aj s vypnutym displejom vo vrecku.
Asi to bude tým, musím pozrieť mobil a všetko si riadne nadstaviť.
A čo sa týka vybíjania telefónu appkou Bosch, to som vyriešil 23€ púzdrom na mobil so zabudovanou power bankou s 5000mAh čo mi úplne stačí a vydrží na cca 60km výjazdy.
Je to starší mobil, ktorý používam len na mapy.cz, všetko ostatné som z neho odinštaloval a zablokoval.
Keď mobilu dochádza šťava, zapnem púzdro a dobíja. Vždy lacnejšie cenovo ako GPS prístroje. Zase si až tak na číslach nezakladám, len chcem vedieť v akej výške som a koľko som našlapal.