double nezabudni si walk mode :-) Uprimne na elektricke to vyjde kazdy, nie je co zavidiet.
16.10.2023 - 20:14:27
00
Na Velky Krivan walk mode netreba. Dalej uz je to otazne. Na Snilovskom som bol 2krat ako turista raz na bicykli a teraz na e-biku ale v case vzdy ked skoncila posledna lanovka aby som mal pokoj no tri krat som tam zazil straz. Neviem ci aj oni hladaju pokoj:) tam kde sa ja zacinam potit na e-biku bezny cyklista sa otoci a ti ostrielanejsi beru bicykel na plecia alebo tlacia. Takze nieje pravda ze na elektricke vide kazdy treba mat natrenovane z normalneho biku spravnu trakciu ,prenasanie taziska,track standing, dvihanie predneho a zadne kolesa nehovorim este o nastaveni tlmiča a vidlice. Cisto teoreticky ak si na e-biku a vybehne na teba straz mozno sa to da otocit a zdrhnut im do kopca este som to neskusal:)mozno dalsia z vyhod e-biku..menej pokut. Najvacsiu nocnu moru mam z nejakeho polomu alebo velmi nezjazdneho terenu tam to hrozi pruserom.
16.10.2023 - 21:48:17
01
Ja mám najväčšiu nočnú moru z tej lesnej stráže. ale to len z dôvodu, že ja pred nimi neutekám, ale mám snehu s nimi komunikovať a presviedčať ich o nezmyselnosti ich života a celkovej zbytočnej činnosti, ktorej sa venujú :) Napríklad, že záchranná stanica pre zranené zvieratá potrebuje dobrovoľníkov a finančnú pomoc a či nechcú ísť radšej tam pomôcť...a tak..
16.10.2023 - 21:52:39
01
Ber to ako keby jazdis na aute. Nie vzdy sa da ustrazit zakon alebo vyhnut pokute tak proste zaplatis pokutu. Niekedy zabere presviedčanie ale zvacsa sa. K tomu nepriklanam alebo neviem presviedčať:)
16.10.2023 - 22:04:51
00
To je presne o tom, ze e-biky sa pchaju kade tade a potom je len viac obmedzeni a kontrol aj pre cyklistov. Este to treba dat aj na net aby bolo este viac ludi a este viac kontrol. Skvela praca. Vyjst na motorke na Krivan, to je uz pomaly na policajtov si myslim.
17.10.2023 - 08:05:32
11
Problem však je že tie stráže zaviedli kvôli biošom čo sa motajú kade tade. Znudení prejdenými bežnými trasami, podporovaní novými trasami zo Stravy sa vyberajú tam kde nemajú čo robiť. Tak nech sa nedivia že sa po nich ide. Oni tí ochranári do toho bijú už roky, a vtedy ešte ebiky neboli.

Bežnému ebikerovi väčšinou stačia značené cyklotrasy. Ak sa aj náhodou omylom vyberie niekde, kde by nemal byť, tak trpí na následky extrémneho porušovania pravidiel biošmi.

Ochranári v súčasnej dobe sú extrémisti. Najradšej by celú oblasť zavreli a tešili sa že objavili novú vzácnu muchu či vtáčika. Príroda sa dá s ľudmi zjednotiť. Vytvoriť im v nej priestor na rôzne aktivity.

A pokuty? Oni idú po tých malých čo si na nich môžu dovoliť, TMR im rovno pod nosom postaví hotel či lanovku a oni si ani neprdnú. Mám to priamo z praxe a vidím ako to funguje. Oni však musia plniť kasu aby mohli správne fungovať, tak presne ako policajti budú stáť a naháňať turistov aby z nich vyťahali peniaze. Najväčším paradoxom je že oni na ten kopec výjdu autom aby pokutovali cyklistu čo tam vyšiel za svoje. Tak kto škodí tej prírode viac???
17.10.2023 - 08:34:59
04
praveže tá doba ked sa chodilo na takéto vylety skončila. Bezpečnejšie a zábavnejšie je íst do nejakého trail centra či bikeparku. Dost tomu napomáha aj masívna ťažba a už tie chodniky niesú také lákave. A ver tomu drvivá vačšina cyklistov a e-bikerov končí na Chate pod chlebom. Myslím,že turisti resp tá lanovka co premáva na Snilovske odost viac uskodila prírode ako nejaki cyklisti.
17.10.2023 - 08:37:00
00
Minule som bol reklamovať kľuky z ebiku. Neustálym náporom pri športovaní sa mi očká na pedále takto vyťahali, Tak nech mi nikto nehovorí že sa na ebiku nemaká :)

Prílohy:

kľuka.jpg
kľuka.jpg 23.38 KiB thumb_up0thumb_down

17.10.2023 - 08:48:20
01
"lanovka co premáva na Snilovske odost viac uskodila prírode ako nejaki cyklisti" -> To mas cisty a-hento-co-izmus, ci ako so to vola ;-)
17.10.2023 - 09:05:18
00
Jasné že tomu uškodila lanovka čo tam vyvezie ľudí, ktorí tam absolútne nepatria. Tam chodia mega vystajované typy. A zo Snilovského na Chleb a VK je to ako ťažšia prechádzka cez celý Aupark, tak prečo si niekedy neurobiť niečo pre zdravie a ísť do prírody. Na VK ide široká vychodená zvážnica plná ľudí....nie je dôvod tam ísť ani na mechanike ani na elektrike. Chodí sa tam pre úplne iné kopce a technické zjazdy. Rovnako ako na mechanike tak aj na ebiku treba cez prekážky bicykel tlačiť alebo prenášať. Robí to tak pár ľudí ročne. Ebike je v tom teréne skôr za trest, dokonca aj ťažký trail bike, ktorý človeku ide zlomiť chrbticu, keď ho musí niesť nie je výhra....takže neviem aké reči o motorkách a chytaní policajtmi tu vedieme.....Motorky sú problémom v absolútne odlišných častiach MF.....ale tam pardón, tam už to nie je problém, lebo sme zabudli umiestniť nálepku Welcome v Národ park. ???
17.10.2023 - 09:06:13
00
tak a je to ... zrušiť lanovky, zrušiť bufety a ľudia sa vrátia do auparkov ... a celý les, pekne zarastená divočina ostane pre doubleho, lto a branomelisa :P
17.10.2023 - 09:14:57
05
Reinhold Messner tiež povedal,že niekedy si chodili ludia užívať prirodu bez potreby lanoviek a wellness hotelov. Ked sa hore len vyvezieš lanovkou či e-bikom tak je jasné že si ten moment tej prírody menej vážiš kedže si preto velmi málo spravil. Aj pre mna už je tažke len tak bez potreby fotky si sadnúť a užiť si ten moment zdolaneho kopca alebo dobrého trailu. Neda sa s tým nič spravit. Čo ja robim je íst v časoch kedy tam bude najmenej ludí.
17.10.2023 - 09:29:54
00
áno presne tak. Ja by som tú množinku ešte doplnil o pár ľudí - nejdem ale menovať a potom aj 4ks poliakov a asi 5 čechov. Ale medzi nami...celkom by som si tam vystačil s turistami čo tam chodili tak v 90-tych rokoch. Všetko len na úzko vychodené, na Chps sme boli radi, že to vôbec niekto dotuje a prevádzkuje, lebo sme tam sedeli na čaji s borovičkou a horcom celý deň dvaja až traja a tak ďalej....pekná doba to bola. Teraz je hrebeň ideálne plný čechov a poliakov, ktorí neriešia, alebo paragrafov znalých mladých až stredne starých Slovákov, ktorí poučujú čo sa má a čo nie. Starší turisti - dôchodci sú ohľaduplnejší.
17.10.2023 - 09:31:32
00
no ja som turistikoval a aj bicykloval v lese v tých 90tych rokoch ... a áno samozrejme, že vnímam ten rozdiel ... ale zase ako kde. Samozrejme niekde zo snílovského na chleb alebo kriváň je furt plno. Tak isto v okolo Bratislavy je furt plno. Ale napr na mojich obľúbených chodníkoch v kremnických vrchoch alebo aj nízkych tatrách nestretávam pomaly nikoho ... stačí ísť mimo hlavných ťahov. Napr ja by som okrem ebikerov zakázal aj budované hop-hopkové traily ... postavte si to v nejakých centrách a nepchajte sa stým hocikam do lesa ... väčšina más bude na hlavných ťahoch, am-en-enduristi budú v uzavretom areály a ja a pár normálnych máme kľud všade inde :) ak nás nezožerie medveď alebo nezastrelí poľovník

ale nezakážem, lebo ľudia majú práve na svoj život
17.10.2023 - 10:03:02
02
Ten turistický výšlap je ozaj niečo iné ako sa vyviezť lanovkou. Tiež však závisí od dôvodu.
Ale musíte uznať že pohľad na športové legíny mladých turistiek poteší viac ako výhľad na okolie ... ;)
17.10.2023 - 10:10:00
00
keyboard_arrow_up