skorpion napísal:
Ja mam zdarak od High Point. Spal som v nom realne asi 1x na snehu pri cca -3 stupnoch a zlahka bol vo vnutri vlhky (vak aj perovy spacak), ale nic kriticke. Ono nakoniec neprsalo, ako som cakal. V dazdi by to pravdepodobne vlhlo zvnutra viac.


Ja bivakovacie vrece od high point používam 3 roky a spal som v ňom aj v pár krát daždi a môj perový spacák bol suchý. Ako som písal vyššie, dôležité je najmä dýchať von, lebo keď prší, tak je vysoká vlhkosť, tak vodná para ti môže kondenzovať na vnútornej strane vreca, podobne ako máš zarosené okná na aute keď v ňom spíš a neznamená to, že ti zateká do auta.

Ale teda v tom daždi je to taká núdzovka.
18.01.2024 - 23:18:31
00
pridávam sa k tým, čo tvrdia že je zbytočný super spacák bez poriadnej karimatky, ja vozím aktuálne toto https://www.4camping.sk/p/nafukovacia-karimatka-klymit-insulated-static-v/#cervena
R4,4 taký rozumný kompromis cena-váha-vlastnosti
19.01.2024 - 07:03:13
21
Pridám jeden tip ale na trojsezónny spacák. Robí sa aj vo verzii EF, čo znamená pridanie naviac peria pri nohách. Výborné pre tie typy čo majú stále studené nohy ... Tie teploty síce vyzerajú mínusovo, reálne by som k nim pripočítal +5 pre pohodlie ženy. Je síce ťažší, ale teplejší.
Všeobecne pri výbere doporučujem ísť do husacieho peria, kačacie časom a hlavne po zvlhnutí môže chytiť "kačaciu" vôňu :)
Páperové spacáky moc nemajú rady vietor či prievan, vtedy tepelné pohodlie v spacáku rapídne klesá. Tiež to platí aj vtedy ak je spacák príliš obtiahnutý okolo tela. T
A s tou potrebou dobrej karimatky tu majú pravdu. Zima vždy ťahá zospodu....

https://www.xtrek.sk/kategoria/spacaky/trojsezonne/warmpeace-solitaire-500/
19.01.2024 - 07:15:21
01
Ixnay zas doslovne to netreba brat. Ale zeny maju horsi tepelny komfort bohuzial, cize musia mat lepsiu vybavu. 5 stupnov na jar s premrznutou zemou nie je 5 stupnov na jesen, ked sa len na noc ochladi ale zem je tepla. A tiez niektorym vadi chlad od zeme viac, inym menej. Ja ked nedam pod seba dobru vrstvu tak spacak nezachrani. Uplne idealne je mat moznost nieco pozicat/vyskusat ze co vyhovuje...
19.01.2024 - 07:31:10
02
Ale zeny maju horsi tepelny komfort bohuzial,..

to mi pripomina stary a dobry... :D
"Draha obliekaj sa, idem na pivo!"
"A beries ma so sebou?"
"Nie, vypinam kurenie..."
19.01.2024 - 10:02:00
013
Jj,zeny by sa mali orientovat s najvyssou udavanou hodnotu teploty na spacaku.
Btw, naprd tie je aj najlepsi spacak, ked mas zlu karimatku, resp so slabym tepelnym odporom. Spacak izoluje ke je v nom vzduch, ked je nacechrany, tym ked si na neho lahnem, ide tepelna izolacia na zalahnutej strane radikalne do pecka.
19.01.2024 - 11:10:36
02
Suhlasim ze dostatocnou izolaciou zospodu sa neda nic pokazit. Ale rovnako som aj pisal vyssie ze ideal je mat aj tak zalohu v penovej karimatke kto sama o sebe izoluje a zaroven chrani nafukovaciu karimatku. Samozrejme tam narasta nechceny objem navyse kedze penove karimatky su neskladne. A tiez by som to riesil az na dlhsie tripy kde aj realne hrozi ze by som nemal ako inak vyriesit novu karimatku v pripade zlyhania lepenia alebo opakovaneho prepichnutia.

Inak pri nafukovackach treba vzdy dobre skontrolovat priestor kam tu karimatku chcem polozit a idealne este dodatocne pridat aj vyssie spominany tyvek (jednak karimatka nebude od blata a jednak vyborne chrani prodi oderu a prepichnutiu)

Ta zateplena Klymitka vyzera byt celkom dobry kompromis. U mna by to uz bola zimna (Bratislavska zima) karimatka. Ale tak ono vela zalezi aj od obdobia v ktorom sa niekam ide a lokality. A tiez ako chcem riesit spanie.

Kedze tie naroky na izolaciu su vyssie ak tu karimatku buchnem len na tyvek a holy beton na to dam spacak a spim niekde pod pristreskom pod stolom kde mi fuci z kazdej strany,
Alebo som v stane s niekym ( z cloveka ide hodne vela tepla do priestoru) a stan je polozeny na suchej trave.

Ale teda asi je celkovo dobra rada pre zenu ako tu vsetci vypisuju ze aj ked planujem ist stanovat v lete mat radsej trojsezonnu karimatku a idealne uz aj spacak.

Inak vela veci sa da pekne nudzovo vyriesit. Pokial ma byt vacsinu tripu teplo ale jednu noc sa prudsie ochladi buchnes pod karimatku termofoliu, pripadne navrstvis pod seba suchu travu/listie. Dodatocne zvysenie tepelneho komfortu na nohach zas moze zariadit ponco/nepremokava bunda.
Tiez sa predavaju take spacakove boticky ktore su pekne skladne ale hreju tam kde treba :)
https://www.4camping.sk/p/paperove-papuce-warg-downlee/ pripadne z aliexpressu su lacnejsie.
A napr celkovy tepelny komfort navysis skladnou paperovou bundou ktoru sa vzdy oplati mat zo sebou ked chces este vecer este posediet vonku pred spanim, varit jedlo, riesit hygienu atd.
19.01.2024 - 12:55:03
00
Ixnay napísal:
Tiez sa predavaju take spacakove boticky ktore su pekne skladne ale hreju tam kde treba :)
https://www.4camping.sk/p/paperove-papuce-warg-downlee/ pripadne z aliexpressu su lacnejsie.
A napr celkovy tepelny komfort navysis skladnou paperovou bundou ktoru sa vzdy oplati mat zo sebou ked chces este vecer este posediet vonku pred spanim, varit jedlo, riesit hygienu atd.


Hneď som si ich uložila :lol:
Karimatku skúsim teda túto
https://www.4camping.sk/p/nafukovacia-karimatka-klymit-insulated-static-v/#cervena
v kombinácii s tým spacákom Sir Joseph Koteka III ;)

Prežila som v obyčajných lacných spacákoch, ktoré boli ťažké a nespratné, v stane, do ktorého lialo ako z krhly, na biku, ktorý vážil snáď 30 kilo a zážitok to bol vždy skvelý. Aaale to som bola mladá a nič ma nebolelo :lol: Teraz už potrebujem teplo na kríže, inak sa ráno nepostavím :tmi:
19.01.2024 - 13:27:12
04
ja ked sa vecer prezleciem davam si cyklogate vlozkou na krize. do rana nenavlhnu, su zohriate a nieje mi zoma na krize. na tie som citlivy - ak citim chlad na krize tak nezaspim
19.01.2024 - 14:04:34
04
PINY napísal:
Hneď som si ich uložila :lol:
Karimatku skúsim teda túto
https://www.4camping.sk/p/nafukovacia-karimatka-klymit-insulated-static-v/#cervena
v kombinácii s tým spacákom Sir Joseph Koteka III ;)

Prežila som v obyčajných lacných spacákoch, ktoré boli ťažké a nespratné, v stane, do ktorého lialo ako z krhly, na biku, ktorý vážil snáď 30 kilo a zážitok to bol vždy skvelý. Aaale to som bola mladá a nič ma nebolelo :lol: Teraz už potrebujem teplo na kríže, inak sa ráno nepostavím :tmi:

Potom si este mozes kupit aj vrece na fukanie karimatky, kedze dychom do nej dostanes vlhky vzuch a ten kus horsie izoluje teplo. Tie papucky su fajn, tiez mam podobne.
Dalsia fajn vec je kupit si este nafukovaci vankus, ja mam tento, ale urcite kupis nieco podobne aj v SR https://www.aliexpress.com/item/32800623266.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.23641802xc9cv6
19.01.2024 - 14:43:45
01
ja moc terén teda neriešim, spávam v hamake, takže riziko prepichnutia karimatky je ozaj 0%
ale zas by som to moc nekombinoval, lebo keď človek začne voziť milión vecí "keby dačo" tak sa nezbalí nikdy..
ak sa ide pretek tak to so spaním môže byť horšie plánovatelné, ak sa ide výletík a sleduje sa počasie tak vytipovať si prístrešky a dobrý kemping je jednoduchšie..
19.01.2024 - 17:29:08
02
mne pride nafukovaci vankus dost chladny. Spal som na nejakom asi 2-3 noci a radsej volim ine riesenie. Do prazdnehu obalu od spacaku, alebo karimatky natlacim oblecenie / uterak a dam to pod hlavu. Alternativne dam pod hlavu batoh (chrbtovou castou hore). Su to veci, ktore cez noc aj tak nepotrebujem a zaroven ich mam zo sebou pre ine potreby (t.j. dam tomu dvojake vyuzitie :-) )
19.01.2024 - 18:52:43
04
Co si spal na kocke ladu? :D
Je to zvlastne, lebo pod sebou mas karimatku a na nej este rovnako hruby nafukovaci vankus, to je cca 10-12cm vzducho pod hlavou (ktora je v spacaku).
Ak ti aj tak bola zima len na hlavu a nie na telo, tak to je celkom iny oriesok :D mne byva vacsinou zima len na nohy :D

Vankus je hlavne totalny komfort, kolko krat som mal pod hlavou to co spominas, a siel som na druhy den s bolavym krkom (uz nie som najmladsi).
Zbaleny je velky ako past. Nie je o com. :)
19.01.2024 - 19:42:18
01
a ked na tom vankusi chvilu lezis, je teply? Lebo mne prisiel vcelku studeny. Rozhodne nema tepelno-izolacne vlastnosti ako "guca" oblecenia. Hlavu v spacaku castokrat nemam. To musi byt fakt zima. Tam bude asi ten rozdiel medzi nami. Cize ja som mal hlavu priamo na tom vankusi. A jednu noc mi prechladlo ucho, ktorym som na nom lezal, vcelku bolest na par hodin, preto odvtedy nie. Napechovanim obalu od karimatky si viem nastavit vysku aj tvrdost pod hlavou. Ale kazdemu, ako vyhovuje. Usetrim aj tu past miesta v batohu, ked spim na obleceni :-)
19.01.2024 - 20:47:35
00
Prečo sa na bike packing nepoužíva nejaky aspon jednokolesový vozik za bajk? Clovek by tam vselico zbalil, bike by bol normalne ovládatelný. Veď aj tak s nalozenym bikom jazdite asi opatrne a pomaly, nerobite skoky ani rychle zjazdy…
Nebolo by to lepšie?
19.01.2024 - 20:52:29
00
keyboard_arrow_up