zalezi aku kavu chces pit. svetle prazenie, tmave? aj kapucino? ja by som pod gaggiu classic respektive rancilio silvia nesiel. to uz radsej plnoautomat ako Nivona. nechcem sa nikoho dotknut ale vsetky tie sage a delonghi a podobne plastove hracky nestoja v pripade moderneho espressa ani za rec. iba clovek nici drahu surovinu lebo opakovatelnost je nulova...
21.01.2024 - 19:29:07
01
No keďže to bude primárne pre manželku tak skôr "talianska klasika" - tmavé/tmavšie praženie, kávy bez väčšej acidity, v pohode aj keď to bude nejaký blend... Kapučíno skôr pre mňa, keď už by bolo, manželke stačí pridať zohriate mlieko.
21.01.2024 - 19:46:20
00
Sage neber, predražena blbosť, teraz niekto predáva set rancilio, alebo na market place lelit viktoria, pod to by som nešiel ani tak keby pijem len blendy
21.01.2024 - 20:33:34
00
Kup Gaggia classic. Na bazaroch som ich videl aj za 200vky. Kopa dielov dostupná, vies urobit z toho aj gagguino(s arduinom) a dorobit si monitor ako z vyssie spominanej jisky
21.01.2024 - 21:04:53
01
poldi92585 napísal:
Sage neber, predražena blbosť, teraz niekto predáva set rancilio, alebo na market place lelit viktoria, pod to by som nešiel ani tak keby pijem len blendy

Uvidím, myslím ten set čo sa spomínal v príspevku je asi už predaný, číslo toho inzerátu som na bazoši už nevidel.
21.01.2024 - 21:15:43
00
Keď chceš fakt low budget tak na coffeegarden predavaju za 250€ cca kávovar avx 58mm hlava, dá sa prestaviť tlak na 9 bar, a na tie tmavé praženia okej
22.01.2024 - 00:02:03
00
Bajto17 napísal:
Už si skúšal fathers? Čo vravíš?

Bajto17 fantázia😋
teraz som ju otvoril. Skúsil som zatiaľ len 9g

Prílohy:

IMG_20240122_153832.jpg
IMG_20240122_153832.jpg 111.63 KiB thumb_up0thumb_down

22.01.2024 - 16:12:08
00
stivko76 napísal:
Bajto17 fantázia😋
teraz som ju otvoril. Skúsil som zatiaľ len 9g


👌👌 tak super
Mne tiež chutila🙂 šťastie mám, že ju u nás predávajú v ,,obchodíku,,
Ja to ťahám 15-17g

Teraz som objednával z The Fleck, mal už niekto od nich niečo?
(Ja raz dávno v kaviarni v DK a bola super, tak teraz som zvedavý)
22.01.2024 - 16:21:00
00
PJVi

S mlyncekom ti potom môžem pomôcť ja 🙂🙂


Naposledy upravil Bajto17 dňa 22.01.2024 - 16:24:13, celkovo upravené 1 krát.

22.01.2024 - 16:22:39
00
Tak ja by som mal volny jeden set silvia+rocky ale bez pid 🙂
22.01.2024 - 16:23:42
00
Či radšej Lelit Anna, Anita s PID? Oplatí sa? https://www.coffegarden.sk/lelit-anna-pl41tem/
Neviete aký tam dávajú integrovaný mlynček? Alebo radšej mať každé zvlášť...?https://www.coffegarden.sk/lelit-anita-pl042temd/
22.01.2024 - 22:06:54
00
PJVi napísal:
Či radšej Lelit Anna, Anita s PID? Oplatí sa? https://www.coffegarden.sk/lelit-anna-pl41tem/
Neviete aký tam dávajú integrovaný mlynček? Alebo radšej mať každé zvlášť...?https://www.coffegarden.sk/lelit-anita-pl042temd/

taketo nieco bude vnutri: https://www.coffegarden.sk/lelit-fred-pl043/
22.01.2024 - 22:23:30
00
Za mňa ten Lelit nie. Oproti Gaggii alebo AVX si nepolepšíš prakticky v ničom a navyše má 57mm páku |(
PID je podľa mňa pre stroje s malým bojlerom nezmysel - prítok studenej vody nedokáže žiadna PID regulácia spoľahlivo kompenzovať. V podstate vďaka PID môžeš mať presnú štartovaciu teplotu pri extrakcií, keďže tú udrží presnejšie ako bimetal, ale následne počas extrakcie už nebude stíhať dostatočne reagovať na pokles teploty a môžeš byť na tom horšie, ako keď vychytáš temp surfing s klasickým bimetalom.

Odporučil by som Gaggiu Classic, keďže ju sám používam, no mám k nej viac výhrad, tak ich skúsim napísať (možno pre teba nebudú predstavovať problém):

1. Slabšia opakovateľnosť shotov (opäť sme pri malom bojleri) kvôli teplotnej (ne)stabilite sa ti nepodaria všetky s identickou chuťou, aj keď budeš postupovať stále rovnako. Pri tmavšom pražení to nie je tak citeľné, ale light roasty sú problém.
2. Malý bojler je veľká nevýhoda pri naparovaní mlieka. Nie že by nevytvoril dostatok pary, ale ak ideš robiť viac mliečnych nápojov naraz, tak je to kus otrava. Najprv pripravíš espresso, potom počkáš kým sa nahreje bojler na paru (1-2min), spravíš penu a ak chceš znovu robiť espresso, tak musíš čakať kým bojler vychladne a teplotne sa stabilizuje, čo trvá 5-7min. Alebo robiť 4 cappuccina za sebou tiež vyžaduje dosť času. Aj keď ich robíš spôsobom, že najprv spravíš 4x espresso a potom sa zabávaš s mliekom.
3. Nové bojlery sú problémové - https://espressosetupbuilder.com/blog/news/boilergate
4. Novšia Gaggia Classic (asi od 2019) má oproti starej inak riešený OPV ventil - je tam struna na 12 bar, dá sa vymeniť za slabšiu strunu, ktorá otvorí pri nižšom tlaku (6, 9bar). Na starom modely sa to nastavovalo jednoduchšie - skrutkou sa menil prítlak na strunu a tým prepúšťací tlak.


Teraz plot twist: Gaggiuino :)
Nemá veľký význam rozpisovať všetky funkcie, na youtube je toho dosť, prípadne si treba pozrieť oficiálnu stránku: https://gaggiuino.github.io/
Regulácia teploty je tam vyriešená veľmi rozumne a teplota počas extrakcie je stabilná. Profilácia podľa tlaku, alebo prietoku rozširuje podstatne možnosti prípravy. Samozrejme je tam veľa ďalších plusov (navyše komunita je celkom veľká a pracuje sa stále na vylepšeniach, napríklad: https://www.youtube.com/watch?v=hbBxfYAk1kY ).
Najväčším mínusom je, že to nie je pre každého - určite treba mať nejaké skúsenosti s elektronikou. S minimom nákladov sa dá ale dostať na vysokú úroveň (bazárová Gaggia 200-300€, súčiastky na gaggiuino cca 100€), k tomu DF64 alebo nejaká Eureka za 400€ ...
Odporúčam si to ísť niekde vyskúšať, určite ich bude pár na Slovensku. Minimálne v okolí Lučenca viem o dvoch.

A ešte: ak by náhodou niekto kupoval Gaggiu Classic, tak v žiadnom prípade nebrať model vyrábaný v rokoch 2015-2018 - (SIN035U RI9403).
23.01.2024 - 10:58:33
12
Pekný deň chlapci☝🏻
20g->40g 28s 94°

Prílohy:

IMG_8826.jpeg
IMG_8826.jpeg 125.31 KiB thumb_up1thumb_down

24.01.2024 - 09:07:12
17
Slabý foťák , 💩 vidím údaje na káve …
24.01.2024 - 10:39:03
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up