Za mňa ten Lelit nie. Oproti Gaggii alebo AVX si nepolepšíš prakticky v ničom a navyše má 57mm páku
PID je podľa mňa pre stroje s malým bojlerom nezmysel - prítok studenej vody nedokáže žiadna PID regulácia spoľahlivo kompenzovať. V podstate vďaka PID môžeš mať presnú štartovaciu teplotu pri extrakcií, keďže tú udrží presnejšie ako bimetal, ale následne počas extrakcie už nebude stíhať dostatočne reagovať na pokles teploty a môžeš byť na tom horšie, ako keď vychytáš temp surfing s klasickým bimetalom.
Odporučil by som Gaggiu Classic, keďže ju sám používam, no mám k nej viac výhrad, tak ich skúsim napísať (možno pre teba nebudú predstavovať problém):
1. Slabšia opakovateľnosť shotov (opäť sme pri malom bojleri) kvôli teplotnej (ne)stabilite sa ti nepodaria všetky s identickou chuťou, aj keď budeš postupovať stále rovnako. Pri tmavšom pražení to nie je tak citeľné, ale light roasty sú problém.
2. Malý bojler je veľká nevýhoda pri naparovaní mlieka. Nie že by nevytvoril dostatok pary, ale ak ideš robiť viac mliečnych nápojov naraz, tak je to kus otrava. Najprv pripravíš espresso, potom počkáš kým sa nahreje bojler na paru (1-2min), spravíš penu a ak chceš znovu robiť espresso, tak musíš čakať kým bojler vychladne a teplotne sa stabilizuje, čo trvá 5-7min. Alebo robiť 4 cappuccina za sebou tiež vyžaduje dosť času. Aj keď ich robíš spôsobom, že najprv spravíš 4x espresso a potom sa zabávaš s mliekom.
3. Nové bojlery sú problémové -
https://espressosetupbuilder.com/blog/news/boilergate4. Novšia Gaggia Classic (asi od 2019) má oproti starej inak riešený OPV ventil - je tam struna na 12 bar, dá sa vymeniť za slabšiu strunu, ktorá otvorí pri nižšom tlaku (6, 9bar). Na starom modely sa to nastavovalo jednoduchšie - skrutkou sa menil prítlak na strunu a tým prepúšťací tlak.
Teraz plot twist: Gaggiuino
Nemá veľký význam rozpisovať všetky funkcie, na youtube je toho dosť, prípadne si treba pozrieť oficiálnu stránku:
https://gaggiuino.github.io/Regulácia teploty je tam vyriešená veľmi rozumne a teplota počas extrakcie je stabilná. Profilácia podľa tlaku, alebo prietoku rozširuje podstatne možnosti prípravy. Samozrejme je tam veľa ďalších plusov (navyše komunita je celkom veľká a pracuje sa stále na vylepšeniach, napríklad:
https://www.youtube.com/watch?v=hbBxfYAk1kY ).
Najväčším mínusom je, že to nie je pre každého - určite treba mať nejaké skúsenosti s elektronikou. S minimom nákladov sa dá ale dostať na vysokú úroveň (bazárová Gaggia 200-300€, súčiastky na gaggiuino cca 100€), k tomu DF64 alebo nejaká Eureka za 400€ ...
Odporúčam si to ísť niekde vyskúšať, určite ich bude pár na Slovensku. Minimálne v okolí Lučenca viem o dvoch.
A ešte: ak by náhodou niekto kupoval Gaggiu Classic, tak v žiadnom prípade nebrať model vyrábaný v rokoch 2015-2018 - (SIN035U RI9403).