Nechcel som zakladať minoritnú tému o hypotékach. Budúci rok mi končí druhá 5-ročnica aktuálne s úrokom 0,99%, čiže budem v polovici plánovaného splácania. Ide o to, že nerozumiem ako sa prepočítavajú nové splátky s novým úrokom (asi bude obligatórnych 4-5%) keďže istina sa postupne viac spláca ku konci hypotéky. Akože s novým úrokom sa znovu preúrokuje zostávajúca istina a znovu sa v úvode začnú splácať úroky, keď už som dosť úrokov v prvých 10 rokoch splatil a ostane mi iba 30% z istiny? Chápem princípu počítania úrokov, špecifík, jeho splácania počas doby novoposkytnutej hypotéky, len mi hlava neberie ako je to pri prehodnocovaní úrokov po rokoch splácania...

1) Ale ide mi o to, keďže úrok hypotéky budem mať asi tých 4-5%, uvažujem správne, keď tento rok dávam mesačne plných 1,5% zo zostávajúcej istiny do mimoriadnych splátok istiny a zvyšok istiny čo ostane nechám dobehnúť podľa pravidiel banky ďalších 10 rokov? Alebo sa spoliehať na to, že ďalších 5 rokov bude inflácia vyššia ako fixovaný úrok a mať hypotéku bude rovnako výhodné ako teraz (teda úročenie hypo pod infláciou).

2) Aj teraz nemám problém splatiť celú zostávajúcu istinu (vivat lacné byty na Orave pred 10 rokmi), ale to s poplatkami a pokutami od banky asi bude dosť nevýhodné aj keď to budem robiť na konci aktuálnej fixácie - skúsenosť nemám, ale tak predpokladám...

3) Alebo skrátiť dobu splácania z 20 rokov na 15 a tých posledných 5 rokov znovu zafixovať? Ale ak by som uvažoval že úročenie hypo bude stále nižšie ako inflácia, tak ani by asi nedávalo zmysel, či?

4) Radu - nesplácaj mimoriadne, ale investuj - poznám, investujem viac než dosť, tak uvažujem či by sa neoplatilo niečo riešiť s hypo, nemám existenčný problém, násobne vysoké úroky hypo mi nezruinujú rozpočet, tak nechcem bagatelizovať problémy bežných ľudí, rodín s deťmi s drahým bývaním v drahej lokalite. Teda možno im by sa viac hodili nejaké rady aj v tejto téme, ak by mal niekto niečo k veci :)

PS: ak moderátor nesúhlasí s novou témou, nech ju kľudne presunie napr. do "Investovanie - aby peniaze zarábali" kde som ju mal pôvodne rozpísanú.
19.02.2024 - 20:07:59
00
a co si tak sadnut s poradcom na kavu ;)
19.02.2024 - 20:15:53
01
Mozno je to len mnou a vecernou hodinou, ale niektore casti sa mi dost tazko citali na pochopenie co sa vlastne pytas. A teda skusim takto:

* Na konci fixacie by si mal mat moznost splatit cely dlh bez pokut/vyraznych extra poplatkov. Tak funguje aj refinancovanie na konci fixacie. I.e., ak chces/vies splatit naraz, tak az so skoncenim fixacie

*Hypo sa vzdy pocita principialne ako istina*urok/12+istina/(pocet mesiacov do splatenia dlhu). I.e., ked ti skonci aktualna 0.99% fixacia (blahozelam), tak si mozes ist vybavit novu hypo s aktualnou ponukou (alebo splatit zvysok istiny) --> zoberu zostavajucu istinu, ty povies na kolko rokov (typicky by to bolo povodna dlzka hypo minus kolko rokov si uz splacal) a do kalkulacky len hodia novy urok

Funkciu v exceli/openoffice na pocitanie tohoto som sem daval aj nedavno, z mobilu sa mi to teraz nece moc hladat, ale nieco na tento sposob to je https://support.microsoft.com/en-us/office/pmt-function-0214da64-9a63-4996-bc20-214433fa6441

To co je "vyhodnejsie" (fixacia noveho uroku na x rokov, vs splatenie naraz, vs ficat bez fixacie....) ti uz neporadim, nakolko okrem aktualnych sadzieb (ktore ani neviem ake su, akorat sa mi zda ze klesaju uz, resp minimalne uz nestupaju?) zalezi aj/hlavne na "subjektivnych" faktoroch vnimania/podstupovania rizika. A okrem ineho, na to ani nemam licenciu :), aj ked na nezistne rady asi licenc ani netreba
19.02.2024 - 20:32:05
01
Nie som schopny pochopit jednotlive otazky, ale ak mozes splatit dlh - jednoznacna moja rada je: urob to.
19.02.2024 - 21:21:15
00
canopus aj to by bola možnosť, ale ak som chcel dobrú hypotéku a dobrú poistku tak som si to musel naštudovať a vybaviť sám. Lebo keď som to nechal na bankárov tak mi dali nejaký random produkt ktorý bol výhodný pre nich a nie pre mňa. Nakoniec neľutujem že som si ju zmenil na moje potreby, z tej poistky sa už zaplatila škoda vo vyššej sume ako zaplatím na poistnom za pár dekád rokov aj pri valorizácii hodnoty ceny bytu. S hypo to bolo jednoduchšie a viac v réžii bankárov, ale tiež som si to "vyšpekuloval" sám aby to bolo čo najviac výhodné pre mňa a nie pre banku, aj keď ju mám rád a som u nej od študentských čias (a kľudne, ak sa nič nezmení, budem do konca života). Aby si nerýpal, bankár a poradca je rozdiel, to viem, ale zatiaľ nemám nikoho takého :)

stanos4 ďakujem, pomohlo. Viem, píšem ako mongol :) Takže mi to vychádza, ak si budúci rok vybavím dobrý úrok, tak ideál bude kľudne čo najmenšiu istinu zafixovať len na 5 rokov a splácať hypo celkovo 15 rokov a mať to už z krku. V tomto prípade sa to celé neoplatí splatiť naraz a lepšie bude nechať tie peniaze prinajhoršom v menových dlhopisoch kým sú vysoké úroky ECB. Predpokladám, že tak zlý úrok vzhľadom na predpokladanú infláciu mi banka nedá aby sa mi oplatilo splatiť celú istinu. Verím si, že sa s nimi dohodnem ako verný a bezproblémový klient :)

Zatiaľ som sa nedokopal k životnej poistke, ale to je iná téma...
19.02.2024 - 21:29:01
00
neviem ci ta spravne chapem, skusim este raz:

"Takže mi to vychádza, ak si budúci rok vybavím dobrý úrok, tak ideál bude kľudne čo najmenšiu istinu zafixovať len na 5 rokov a splácať hypo celkovo 15 rokov a mať to už z krku":
* zalezi od definicie dobreho uroku, ale ak najdes tak dobry, ze bude nizsi ako typicky vynos ktory vies mat investovanim svojich kesov, tak NIE --> vtedy je "najlepsie" mat co najvyssiu istinu (i.e. nerobit ziadne extra splatky) a volne kese pouzit na investovanie. Pravdaze, vzhladom na rizika, etc... - coz pises aj ty sam v dalsej vete - ja len ze "co najmensia istina" s "co najrychlejsie splatenie" nejde ruka v ruke s tymi dalsimi vetami co pises. Ak ta hapem spravne.

Zivotna poistka - niesi ty nahodou bezdetny a single? Akoze hapem ze toto sa moze zmenit, ale zivotna poistka je zvycajne na to, aby sa pozostali po tebe "nemuseli obavat o strechu nad hlavou". A aj pri tejto poistke si je fajn uvedomit/zhodnotit par veci - vyplati sa mi to? Jasne, to co ti poistka vyplati v pripade problemu bude/malo by byt viac ako co by si bol schopny nasporit/zhodnotit za danu dobu, lenze ak nemas rodinu.... A ak mas uz tolko uspor ze aj ak si rodinu zalozis tak nebudu hladovat tak ci tak....
19.02.2024 - 22:26:10
00
Nová splátka sa ti bude počítať ako keby si bral novú hypotéku vo výške nesplatenej istiny na dobu zostávajúcich 10 rokov. Hoď si to do hypokalkulačky a budeš vedieť výšku splátky pri 4 či 5% úroku. Takže splátky úrokov budú opäť klesať a splátky istiny stúpať. Vyzerá to zložito, ale je to jednoduchá matematika.
Príklad: Hypotéka 100 tis, 20 rokov, 1% úrok.
Splátka 459.89 €
Prvá mesačná splátka pozostáva zo splátky úroku 100 000. x 1%/12=83.33 a splátky istiny 459.89 - 83.33 = 376.56
Druhá mesačná splátka pozostáva zo splátky úroku 99 623.44 x 1%/12=83.02 a splátky istiny 459.89 - 83.02= 376.87
...
Klesá zostatok istiny, tým klesá splátka úrokov a rastie splátka istiny.
19.02.2024 - 22:31:12
00
A to mate odkial ze pomer splacania urokov vs istiny je takto linearny?
Zo zaciatku je vacsina mesacnej splatky tvorena urokmi a minimum ide na istinu a postupne sa ten pomer zmensuje az sa v urcitom case obrati.
Preto je vraj niekedy lepsie ostat v rovnakej banke aj s vyssim urokom ak uz mas za sebou viac rokov splacania nakolko pri refinance zacinas odznova. A este to ma kazda banka uplne individualne. VUB to mala najviac na faka, prima ovela lepsie. Aktualne mame kratko Unicredit tak neviem povedat, nevidel som splatkovy kalendar a pomery splatky.
19.02.2024 - 23:27:25
00
stanos4 "čo najmenšia istina" som myslel, že ak by som tento rok dával pravidelné mesačné mimoriadne splátky a "čo najrýchlejšie splatenie" som myslel skrátenie doby 20 rokov na 15 rokov a mať to z krku. Vlastne mi radíš to čo si aj ja myslím, hoc zvažujem trochu urýchliť splatenie hypo (preto moje otázky, či tento rok poctivo pravidelne splácať mesačne mimoriadne splátky, tie som už minulý rok trochu dával, ale tak hocijako nepravidelne).

Ad životná poistka: ak ťa rozumiem správne, tak ju stále nemám lebo mi neprišla výhodná pre tie isté dôvody čo spomínaš, len vzadu v hlave stále bol čertík, či sa na to znovu nepozrieť :)

Joe70 takže pri refixovaní sa ti plný úrok počíta z istiny, z ktorej si už pôvodný úrok na začiatku hypotéky platil vo vyššom pomere k splatenej istine? No to je horšie ako som si myslel. Jaže sa to nejako ešte alikvotne prepočítava a upravuje k už zaplateným úrokom...

Dik, aspoň mne ste pomohli, asi sa vykašlem na pravidelné mimoriadne splátky s jediným cieľom skresať istinu, zatiaľ som za niečo cez 2 roky nepravidelných mimoriadnych splátok dal 5000€ (čo je u mňa tak maximum čo som pôvodne k celej hypo chcel dať napriek všetkým výhodám "lacných peniazi"), ale to nebola priorita, keďže násobne viac šlo na sporiace a investičné účty.
20.02.2024 - 00:09:48
00
milos21 napísal:
stanos4 "čo najmenšia istina" som myslel, že ak by som tento rok dával pravidelné mesačné mimoriadne splátky a "čo najrýchlejšie splatenie" som myslel skrátenie doby 20 rokov na 15 rokov a mať to z krku. Vlastne mi radíš to čo si aj ja myslím, hoc zvažujem trochu urýchliť splatenie hypo (preto moje otázky, či tento rok poctivo pravidelne splácať mesačne mimoriadne splátky, tie som už minulý rok trochu dával, ale tak hocijako nepravidelne).


opakujem - myslim ze aj coilen nejaky random "terminak" aj na kratku dobu (<1r) nembudes mat problem zohnat s viac ako 1% urokom (som v zahranici, ale na mojom "neterminovanom" sporiacom ucte mam 1.5%). V principe sa ti teda vobec aleze vobec neoplati robit ziadne predcasne splatky s tvojim 1% urokom. Ked nic ine, najdi nejaky terminak, vidim ze aj csob ma >1%, daj to tam do +- doby ukoncenia fixacie, a zaplat vsetko ked ti skonci fixacia.
Alebo teda aj nie :)
20.02.2024 - 00:19:39
00
a aby sa to nestratilo v preklade - extra splatky mozes "dohnat" aj pri skonceni fixacie - ked sa ti skonci fixacia, tak mozes splatit naraz celu hypoteku. Nemusis sa "trapit" s extra splatkami tento posledny rok fixacie.
no, alebo teda aj mozes

ale z financneho hladiska, kedze mas 1% urok na hypo, a tie peniaze vies "zurocit" velmi lahko s aspon 1.5%, tak si v minuse aspon toho 0.5%, a "uplne zbytocne", z financneho/splacania hypo pohladu. A uz by som hapal ze ked to teda riesis tuna, tak v tom minuse nechces byt. A taktiez je zjavne ze mas nejaku rozumnu financnu disciplinu, takze nejak sa o extra € na ucte nebojis ze ich prepijes...

chapem ze je to "zly pocit" mat pozicane peniaze, ale neboj, banka na tebe netratila. Akorat teraz na tebe nebude zarabat tolko co by mohla - a ked jej predcasne splatis uver, tak ona velmi rada zarobi tych extra 0.5+% co jej prenechas. Pozeraj na to ako na redistribuciu bohatstva - ako "chudobny" clovek si si pozical (aj) od bohatych, na svoje byvanie v case nizkych urokov. Inflacia teraz zariadi, ze cast splatok sa ti vrati/moze vratit, a teda bohati budu menej bohati ;)
20.02.2024 - 00:28:13
00
milos21 napísal:
stanos4...

Joe70 takže pri refixovaní sa ti plný úrok počíta z istiny, z ktorej si už pôvodný úrok na začiatku hypotéky platil vo vyššom pomere k splatenej istine? No to je horšie ako som si myslel. Jaže sa to nejako ešte alikvotne prepočítava a upravuje k už zaplateným úrokom....
ale však to krásne napísal, úrok sa ti počíta z aktuálnej istiny

Za mňa platí, že ak si neplánuješ požičať v najbližšom čase na niečo, auto iné bývanie, cesta okolo sveta, máš dosť veľký vankúš(peňazí) a tie peniaze čo máš nevieš investovať lepšie ako 5% p.a., tak vyplatiť záväzky, ale ozaj máš kopu poradcov čo ti to zadarmo zmenezuju a všetko ti profi vysvetlia

scarinko napísal:
A to mate odkial ze pomer splacania urokov vs istiny je takto linearny?
Zo zaciatku je vacsina mesacnej splatky tvorena urokmi a minimum ide na istinu a postupne sa ten pomer zmensuje az sa v urcitom case obrati.
Preto je vraj niekedy lepsie ostat v rovnakej banke aj s vyssim urokom ak uz mas za sebou viac rokov splacania nakolko pri refinance zacinas odznova. A este to ma kazda banka uplne individualne. VUB to mala najviac na faka, prima ovela lepsie. Aktualne mame kratko Unicredit tak neviem povedat, nevidel som splatkovy kalendar a pomery splatky.
a tu kde presne začať, asi po porade
pomer úrokov ku splátke istiny nie je lineárna funkcia, ale nie nejako dramaticky nelinearna

Úroky sú vždy na začiatku najväčšie, lebo ako už bolo napísané platia sa z najvyššej istiny a áno v čase sa zmenšuje
Je ale blud, že na začiatku musí byť úrok vyšší ako splátka istiny, to sa deje pri aktuálnych útokoch
Pri starých úrokoch alá 1% výška úroku na začiatku splácania pri typickej hypotéke na 30r dosahuje zhruba 25% výšku mesačnej splátky a samozrejme v čase klesá

Pokračujeme, každá banka to má rovnako pri rovnakom RPMN výjde splátka, pomer úroku k splátke istiny v každej banke rovnako

Poďme na ďalší mýtus, pri refinancovaní ak rátame, že prenášame úver z banky do banky, alebo Refix a ostane rovnaké RPMN, nerátame poplatky za prenesenie(väčšinou umorí nová banka ak tam niečo také vznikne ale nemusí) tak mesačná splátka bude rovnaká a pomer úroku ku splátke istiny bude presne na tom istom bode kde sme skončili

A final, splátkový kalendár je súčasťou hypotekárneho úveru teda zmluvy a banka je povinná ti ju priložiť k hypotekarnej zmluve
btw mám úver v Uni a áno ani oni sa tejto povinnosti nevyhýbajú, ale keďže tam mali štrajkovú pohotovosť možno nové praktiky
môžeš kľudne nahlásiť na NBS
20.02.2024 - 01:03:36
01
milos21 máš pravdu, že píšeš zložito;) ale nevadí

K tomuto: "Joe70 takže pri refixovaní sa ti plný úrok počíta z istiny, z ktorej si už pôvodný úrok na začiatku hypotéky platil vo vyššom pomere k splatenej istine? No to je horšie ako som si myslel. Jaže sa to nejako ešte alikvotne prepočítava a upravuje k už zaplateným úrokom..."

Áno, úver sa vždy (je jedno, či pri pokračovaní splácania, refixe, refinancovaní inde) spláca z dlžnej sumy (teda /nesplatenej/istiny+vypocitaneho uroku s daným percentom) požičanej na stanovený čas (zvycajne v mesiacoch, keďže splátky sú mesacne).

Teda je úplne jedno (pre účely ďalšieho výpočtu), koľko si splácal v minulosti, akú mal staru úrokovu sadzbu atď, proste ideš splatiť nesplatenych XYZ eur za NN mesiacov pri úrokovej sadzbe R%.

Treba si to hodiť do excelu (alebo inej úrokovej kalkulačky),

Scarinko, je to síce jednoduché (základná finančná matematika) ale 'linearne' to nie je

PS: yogisz niečo napísal zároveň, necitam už, dobrú noc ;)
20.02.2024 - 01:07:50
00
stanos4 plne si uvedomujem, že teraz sa mi neoplatí pri tak nízkom úroku extra splácať, tie minulé som robil pri plnej znalosti tejto veci/pravidla :) Ja som uvažoval do budúcna, či pri čiastočnom znížení istiny si nepomôžem, keď budúci rok začiatkom leta budem mať už isto vyšší úrok. Uvažoval som ako píše Yogisz keď som mal voľné financie po všetkých tých presunoch na investičné účty a rezervnom sporení na sporiacom (ktorého som polku koncom minulého roka vložil do menových dlhopisov vo Finaxe a možno tak učiním aj tento rok, lebo zatiaľ nemám plánovaný výdavok), že si aspoň trochu znížim zadlženie keď môžem. Investovať lepšie by som ich vedel, ale už som nechcel úplne komplet všetky financie investovať do rizika :)
20.02.2024 - 06:47:08
00
keďže tiež mám hypo tiež sa mi menil úrok menej ako 1% na úrok cez 4% tiež som si prešiel podobnými úvahami ... záver. Aj +4% úrok je stále nízky a neoplatí sa zbaviť hypotéky pokiaľ nemáš hotovosť na vyplatenie celej naraz a tie peniaze sú pre teba nepodstatné.
Počítal som rozmýšľal som a neoplatí sa ani dávať mimoriadne splátky. Je to síce moderné ale v skutočnosti svoje voľné aktíva podaruješ banke a nejako extra na tom nezískaš

Záver (teda ten môj ku ktorému som ako lajk došiel) 1. vyplatiť naraz a pôvodnú splátku dať do pravidelného investovania (na to ja ale nemám hotovosť) 2. platiť ďalej zvýšený úrok a potencionálne mimoriadne splátky dať do pravidelného investovania (čo robím)
20.02.2024 - 07:03:59
03
keyboard_arrow_up