Nejde mi totizto do hlavy spotreba na mojom Bafangu a to ho uz jazdim 3/4 roka. Zda sa mi, ze bateria 630Wh sa prilis rychlo vycerpa.
Uvedomujem si, ze spotreba zavisi od mnohych faktorov (vaha, teren, stupen dopomoc(W)...atd), ale...
Tu je moj vcerajsi vyjazd.
Vaha 88kg, dopomoc priemerne 5 z 9 stupnov (rovnejsie useky 3 cca 200W, najstrmsie 7 400-450W), 42.8km, z toho cca 50% asfalt rovinka, priemer 21km/h, prevysenie 773m.
V cieli uz sla baterka na 34V a menila farbu na hnedu, cize tipujem, zeby sla do toho "safe" modu, co ma Bafang spraveny a davala by po zvysok cesty len 100W cca.
Tych 50% asfaltu by to mohlo skreslovat, ale mal som zapnutu 5 dopomoc a siel cca 32-35km/h v protivetre polovicu cesty, cize spotreba bola asi ako pri stredne strmom stupani.
Inak na kratsej asi 20km trase, kde idem vacsinou rovinu a je tam jeden kopec v lese s 200m prevysenim mi to spravi na 20km cca 20%, co by bolo podla mna realnejsie, ale na dlhsej strase sa neviem v tkaomto pomere udrzat. Keby som vedel dat tych 60km do tych 20% este by som to bral ako tak, ale davam nieco cez 40km a to sa mi stalo, ze uz aj po 35km sa zacala baterka farbit do hneda .
Zaujimali by ma hlavne odpoved typu, vazim tolko, nastupanych mam tolko m, a baterka mi ukazuje % po XY km.
Zaujimali by ma rozne statistiky roznych jazdcov a ci je to mojim stylom jazdenie, ci ma Bafang pocitov vyssiu spotrebu ako Shimano a Bosch a pod.
Tým nechcem povedať že sú tie články nejak výrazne zlé, to určite nie, skôr naopak.
Ibaže každá nízka cena má svoj skrytý dôvod, napr. nikdy nevieš aké výrobné šarže ti namiešajú, čo je základ budúcich problémov. Ja tu isté riziko "vymäknutia" nejakého článku pod 2,5V vidím, samozrejme nie hneď a u každého. Píšem tu o všeobecných rizikách, a nie o konkrétnych istotách.
A záruku od Nkon takisto nedostaneš, akurát im potvrdíš, že na vlastné riziko nakupuješ nebezpečný tovar.
Inak áno, je to v pomere cena/kvalita asi momentálne to najdostupnejšie.
Nielen všetko to okolo home-packov, ale aj rôzne zásahy do uzavretých systémov budú postupne stále častejšie, a tak ako padajú záruky ebikov a stúpa ich vek budú pribúdať aj "neoprávnené" zásahy a hromada otázok.
Vo svete je to už dávnejšie bežná prax, a preto by bolo najvhodnejšie nezaplevelovať túto tému, a hodilo by sa založiť novú oblasť, kde by sa jednotlivé problémy ebikov rozobrali adresnejšie.
Alebo napr. taký CYC Photon ktorý sme teraz s kamošom dali dokopy, sa zatiaľ javí veľmi dobre.
K dojazdom.
Reálne dojazdy sú až príliš individuálna záležitosť, a na skutočne reálne porovnanie pre rôznych jazdcov by to chcelo uvádzať pre konkrétny výjazd sofistikovanejšie údaje.
Napr. nielen váhu jazdca a biku, ale aj jeho vek, aspoň priemerný HRM, VO2max, pomer watov jazdec/motor, podiel, úroveň či nastavenie podpory, typ terénu, vonkajšiu teplotu, stavbu biku, plášte, sucho-mokro, protivietor etc.
Možno to niekomu príde ako zbytočne prehnané, no kto berie výraz "reálny" vážne, ten mi rozumie.
Pokiaľ viem, tak nie, a jediná cesta asi bude baterku "oželieť" a risknúť si na nej nejaké vlastné úpravy.
Asi by však bolo najlepšie k podobným problémom založiť samostatnú tému s konkrétnymi vláknami, keďže podobné otázky budú už len pribúdať.
Nejakú myšlienku Ti k tomu pošlem do súkromnej správy.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Za mňa by boli užitočné údaje z motora, že prešiel som napr. 50km za 3h, z toho mi motor pomáhal počas 30km v čase celkovo 2h (plus rozhodené na jazdné režimy použité počas jazdy), počiatočný stav baterky vs konečný a priemerne som minul xx Wh/km. Proste všetky údaje o spotrebe ale iba k času kedy bola asistencia motora aktívna.
To by bol reálny dojazd, ALE výlučne na moju "konfiguráciu" (bike, hmotnosť, trasa...atď).
Takže reálny dojazd vo všeobecnosti sa nedá povedať už len kvôli viacerým individuálnym a externým faktorom a už vôbec nie bez konkrétnych power štatistík, ktoré neviem či nejaký výrobca vôbec ponúka pre užívateľa (Bosch nie).
TOP čo som videl boli údaje, ktoré chip Speedbox Bluetooth (pre Bosch) dokáže čítať na CAN zbernici a ukladať do logu a následne analyzovať. To je pecka! Prečo toto Bosch neponúka logovať a exportovať je mi záhadou. Hlavne, že ponúka kopec iných blbovín, ako napr. využitie jazdných módov, kedy ak sa pustím dole kopcom na Turbe s kadenciou=0, tak mi povie, že 100% využité Turbo
Každý si musí dačo odjazdiť na svojom ebike, aby zistil, v akých číslach sa cca hýbe a podľa toho si odhadnúť svoj dojazd a plánovať výlety!
Na ebiku s kapacitou 1400Wh nevidím v sledovaní kadencie zmysel, a vlastne,.. kedy jak sa mi zachce.
Jedna z vecí z ktorých som už vyrástol
Skôr akademická otázka, ale má kadencia vplyv na dojazd?
Vyššia kadencia, ľahší prevod, menšia spotreba, nižší výkon, ale zas dlhší čas.. myslím že sa to zhruba zrovná.