kúpyschopnosť obyvateľstva. hoci máme európske ceny, s platmi sme praďaleko za západnými krajinami. keď to zúžim na zameranie tohto portálu, každý trochu zarytejší cyklista by chcel mať vo výbave POC, Oakley, Rudy Project, kvalitné MTB či žiletkárske oblečenie, kvalitný cyklocomp a tak ďalej, len proste veľa ľudí na to nemá a preto sa veľa nakupuje v číne. duplom, keď v niektorých prípadoch je kvalita porovnateľná.
26.06.2024 - 14:31:16
00
JakobSWE s tym Volvom si pobavil 😅 ale asi rozumiem, co tym chces povedat a ked k tomu zaratas v podstate otrocku pracu, devastaciu zivotneho prostredia a transport cez pol zemegule/zemeplochy, tak ja mam celkom jasno a shopy ako Aliexpres su pre mna no go, ale rozumiem aj dovodom, preco to niekto takto neberie

na druhej strane, ked si uz zacal o tych autach, tak to rozhodne nie je ciernobiele a ja som uz tiez ustupil zo svojich nazorov/hejtov, cina v elektromobilite valcuje a nie, nie je to len o cene, je to skor paralela cca 80-90tok a japonskeho valca v USA, doporucujem napriklad toto: https://insideevs.com/features/719015/china-is-ahead-of-west/?utm_source=90404-Pod%252520%C4%8Darou&utm_medium=email&utm_term=18632485428&utm_content=z%C3%A1v%C4%9Br%252520podn%C4%9Btn%C3%A9%252520report%C3%A1%C5%BEe&utm_campaign=SZ%252520%E2%80%93%252520Pod%252520%C4%8Darou--20240608
26.06.2024 - 14:43:26
00
ram mam made in France, brzdy UK, predstavec, sedlovka a asi aj rajdy su niekde v USA, prevodnik slovensky, kazeta polska, shimano je japan/taiwan, dt swiss si snad naboje robi vo svajci, plaste mam ceske, prilbu DE, volake tie slovenske handry. rafiky su cina aby sa nepovedalo :-D
26.06.2024 - 15:18:11
05
mirec16, vdaka za clanok. Zaujimave citanie. Kto by to bol povedal, ze sa z automobilu stane smartphone na kolesach :)
26.06.2024 - 15:47:41
01
arrow_leftbranomelis napísal:
Akože čo nevieš?... Čo je Rocky Mountain? ??

Ano, neviem. V ramci eu mame dobrych znaciek habadej, pre mna nema zmysel riesit nieco cez pol zemegule.
Pochybujem ze bike vyrobca z ineho kuta zeme dokaze ponuknut nieco, co iny nedokaze. Podpultovy tovar nepotrebujem.
Vsetko uz bolo vymyslene, kedze dnes vela veci vyrobili cinske ruky, o to viacej cele je to vtipnejsie.
Ak robia skutocne handmade, potom po zaratani kanadskych miezd, energii a cla, konecne ceny by mali byt vyrazne nad eu bikami.
Som toho nazoru ze dam zarobit slovakovi, ak tovar nema, tak eu.

arrow_leftblackpyros napísal:
Velobuild nie je vyrobca ale sprostredkovatel, ktory predava ramy z tovarni v Cine a poskytuje na ne aj zaruku. Ram mam od nich aj ja, nie MTB ale cestny, a nie 5 rokov stary a je uplne v pohode.

A sme doma. Obrazne povedane, kupim kontajner tovaru z ciny po 5$ ak sa cosi pokazi, kludne uznam reklamaciu. Ved ho predavam po 100$. Takato podnikatelska choroba raz zozere svet.

Kovid urobil jednu dobru vec, ze aspon pri niektorych typoch tovarov sa mentalita firiem posunula, ze budeme radsej vyrabat v eu. Lebo uplne spoliehat na cinana sa nevyplaca.
26.06.2024 - 15:49:04
10
arrow_leftpeter120 napísal:
A sme doma. Obrazne povedane, kupim kontajner tovaru z ciny po 5$ ak sa cosi pokazi, kludne uznam reklamaciu. Ved ho predavam po 100$. Takato podnikatelska choroba raz zozere svet.

Velobuild je cinsky sprostredkovatel cinskych ramov (a kolies + nejakych doplnkov). Rozhodne nema marze na urovni 1900 %. Podla jeho nizkych cien odhadujem jeho marze tak na urovni niekde okolo 10-20 %.
26.06.2024 - 15:59:05
00
Inak tie karbónové rámy Made In EU..pod tým si mám čo predstavovať? Viem o tomto : https://www.carbonteam.pt/en/news/why-one-firm-is-banking-on-carbon-fibre-bikes-in-europe
Ešte aj nejaké iné sa dajú zohnať? Ešte keby sa jednalo o hliník, tak niečo ako Actofive by potešilo, ale zas jazdiť na úplnej kovadline..no neviem veru..?‍♂️ Veľmi rád by som si vyskladal čisto európsky bicykel..ale z čoho ? Ešte musím ísť okukať kde sa vyrába Ohlins, možno aspoň to budem hrdý európan :)....tak nič bol som to ošéfovať pohľadom na krabice...na Ohlinse sa pýši Made in Taiwan...no Sworks krabici made in taiwan.....tak dajte typy na tie skvelé európske značky, čo tu opisujete :( :(
26.06.2024 - 16:25:36
00
branomelis napr Antidote
26.06.2024 - 16:35:17
00
Hned za humnami na Zahori (https://www.mtbiker.sk/clanky/125451/uhlik-kevlar-ci-kompozit-time-bicycles.html) robia skutocne od vlakna az po lak: https://www.mtbiker.sk/shop/brand/all/time
26.06.2024 - 16:36:06
02
Aha jasné...Veď to som vlastne pozeral, aj som to chcel kúpiť. To sú poliaci. Len ani neviem čo mi na tom ráme nepasovalo. Cena to nebola. Ale myslím, že tam som čítal, že tie rámy si robia sami v PL.
No len ja som, že kto vyrába bicykle..ako MTB som myslel...tu vidím len cesťáky a to ja mega nemusím. To by som sa venoval asi radšej rybáreniu, keby boli len cesťáky. Ale keby TIME robilo nejaké MTB možno by som to aj kúpil.
26.06.2024 - 16:38:32
01
Tak potom este Last Tarvo :)
26.06.2024 - 16:41:42
03
Vidíš a aj ten Last Tarvo....tak potom sú. Len ja som skôr tak, že taký výrobca ako napríklad TREK. Veď som Last Tarvo už mal v košíku taký skladom, len kamarát mi hovorí, že aby som taký nezmysel nekupoval, že si mám normálny bike kúpiť, lebo, že sa mi to ako známemu kazisvetovi vypomstí :)
26.06.2024 - 16:43:23
00
arrow_leftcervo napísal:

A samotne vlakna su myslis, ze vyrabane kde? SVK a ba ani Europa to nebude :lol:
26.06.2024 - 16:48:17
00
Už vlákna nechajme vlákanami :) Tak do podrobna nemusíme ísť. TIME som nevedel, že si robí takto rámy. LAST som vedel, len tiež tak podrobne som neštudoval krajinu pôvodu...ale vlákna majú Japonské a rám sa potom vyhotovuje v IT a DE, hliníkové rámy LAST sú nepochopiteľne z Taiwanu, aj tá cena je ale inde..ale oni majú aj rôzne kusy v akcii, takže rám kategórie B sa dá kúpiť okolo 4 tisíc eur. Nový cez 5.
26.06.2024 - 16:57:45
00
Stoll bikes, napr. M3 :mm:
Ja sa tu k tomu nejdem ani vyjadrovat, uz bolo dost toho povedaneho, kto chcel pochopil o co ide, kto nie nie a nema zmysel viac k tomu pridavat, to jak hrach na stenu hadzat…
https://www.stoll-bikes.ch/series3/
26.06.2024 - 17:13:03
00
keyboard_arrow_up