Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ja som sa zahral na kominara pred par dnami, celkom akrobacia vyliezt na moj komin a spustit ocelovu dole gulu so stetkou na retazi :D Kurim ale celkom cisto (biely dym), posledne roky nemam v komine takmer ziadny odpad. Ked som to cistil prvy rok, bolo tam skoro za vedro sadze.
Papier od kominara je vam potrebny kvoli poistke, ci kvoli comu?
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 08:59:14
00
vypalovanie komina by mal robit odborny dozor + hasici, inak to moze dopadnut takto https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/7138673/vypalovanie-komina-takmer-pripravilo-dve-rodiny-o-strechu-nad-hlavou.html
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:02:32
00
arrow_leftjuju_pepe napísal:
Ja som sa zahral na kominara pred par dnami, celkom akrobacia vyliezt na moj komin a spustit ocelovu dole gulu so stetkou na retazi :D Kurim ale celkom cisto (biely dym), posledne roky nemam v komine takmer ziadny odpad. Ked som to cistil prvy rok, bolo tam skoro za vedro sadze.
Papier od kominara je vam potrebny kvoli poistke, ci kvoli comu?

Aj. A aj požiarnici si ako prvé po uhasení požiaru pýtajú papier.

Ak z nevyhovujúceho stavu komína vznikne požiar, majiteľovi nezostane len škoda na majetku, hrozí mu aj pokuta. "Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru môže za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi uložiť pokarhanie alebo pokutu do 99 eur fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku tým, že nezabezpečí kontrolu, čistenie a odborné preskúšanie komínov," informuje hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkašová.
https://www.noviny.sk/slovensko/169036-komin-si-mozete-cistit-sami-ale-musite-mat-potvrdenie-od-kominara
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:07:52
01
Uz len cakam, kedy suseda spusti palenie drevneho odpadu a.k.a narezany stary nabytok...
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:18:52
01
Suseda hádže aj staré oblečenie do pece 🤦🏻‍♀️
Minulý rok, aby ušetrili, nosili im ľudia kartón ku domu a kúrili tým :tmi:
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:25:11
00
Sesulak presne, zimu nemam rad z tohoto titulu, ako nabehli ceny plynu a inych veci, tak zacali ludia palit aj asfalt z cesty. On sedi dnu pri peci a ostatne ho netrapi a ja sa dusim na dvore
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:32:20
00
arrow_leftIzzy68 napísal:
vypalovanie komina nefunguje, aspon u mna (myslim teraz drevom, nie naftou :-D). Dechtovanie / mokre drevo ho zanasa okamzite a "nezvratne" - uz len kominar, na to pozor. Za krbom mam hrubostenne dymovody a 3x min rok boli vonku kvoli nanosom. 6-7mm na rure, zislo dole len dratenou kefou. z 1,5m rury a jedneho kolena cca pol vedra. Co je horsie, znatelne sa zhorsoval tah, horenie

kurim len drevom- dub, buk, hrab, a , drevo z vnoku presušam v garaži až potom ide hore vedla krbu a neskor do krbu a nedusím :)
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:47:58
00
ja viem, ze Ty si vporiadku :-) ja som si napr. myslel, ze ked budem miesat uplne suche s trosku menej suchym tak sa to pri spalovani spravi. nespravilo :-D uz neskocim na lep svokrovi, ze vezmi, suche je :-D
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 09:58:34
01
A ako stavar este mozes doplnit, ze aj tepelny rozdiel v komine pri zakureni sposobi decht, bez ohladu na kvalitu spalovaneho dreva. Preto je vhodne nadstresnu cast komina dodatocne izolovat.
(som premudrely, prave som dostaval svoj uz 3. komin) 8)
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 10:11:51
01
hned si mi zacukal v slabinach Ty betar :-)
Aby som dostal aj nejakému významu príspevku... Prebiehajuca rekonštrukcia chalupy, bivalentny zdroj, drevo krb + tč, 11+11kW na foto zásobníky UV + TV, 300l + 2x800l, nízke nadrze, kvoli nizkemu stropu.

Prílohy:

IMG_20240907_143752.jpg
IMG_20240907_143752.jpg 220.98 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 10.09.2024 - 10:25:46
00
arrow_leftPINY napísala:
Aj. A aj požiarnici si ako prvé po uhasení požiaru pýtajú papier.

Ak z nevyhovujúceho stavu komína vznikne požiar, majiteľovi nezostane len škoda na majetku, hrozí mu aj pokuta. "Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru môže za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi uložiť pokarhanie alebo pokutu do 99 eur fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku tým, že nezabezpečí kontrolu, čistenie a odborné preskúšanie komínov," informuje hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkašová.
https://www.noviny.sk/slovensko/169036-komin-si-mozete-cistit-sami-ale-musite-mat-potvrdenie-od-kominara

Neviem, ci ma bude trapit nejaka pokuta, ak mi zhori doma :)
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 10:52:05
01
co pokuta, ale to pokarhanie :)
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 10:56:46
02
No neviem, ale ak zhorí aj susedov dom, podľa mňa to poisťovňa bude vymáhať od teba.
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 11:00:07
00
arrow_leftIzzy68 napísal:
hned si mi zacukal v slabinach Ty betar :-)
Aby som dostal aj nejakému významu príspevku... Prebiehajuca rekonštrukcia chalupy, bivalentny zdroj, drevo krb + tč, 11+11kW na foto zásobníky UV + TV, 300l + 2x800l, nízke nadrze, kvoli nizkemu stropu.

Tieto zázraky mám aj ja doma, ale niečo mám zle nastavené. Stále sa mi prehrieva pec, naložím a teplota stúpne aj na 110 stupňov. A to tam horí jedna briketa a jeden malý smrečok. Potom letím dole ratovať pec a vyhadzovať drevo, nech ju nerozdrapí.
Kúrim celý deň a nie nie poriadne nabiť nádrže.
A mám to nastavené tak, že kým nie je na nádrži 70 stupňov, do radiátorov mi nejde teplo.
Ja by som potrebovala najskôr ohriať radiátory a až potom nádrže.
Nechápem ako to robili, ale určite to takto nemá byť.
Musím zohnať niekoho, kto by to vedel nastaviť.
Minulý rok som to už vzdala a od decembra som kúrila len v piecke a bolo parádne teplo v celom dome.
Tento rok tú strojovňu ani nejdem zapínať. Iba stres mám z nej.
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 11:14:36
00
PINY Len ty pekne zožeň majstra čo ti to skontroluje a systém zoptimalizuje. Lebo mať komplet systém a kúriť v piecke je ........
Ja som sa tri sezóny jedoval s vysokými tlakmi, zrazu s extra poklesom tlaku a nerovnováhou tlakov v okruhu ohrev vody v a dvoch okruhoch vyhriatia baraku. Dlho som nevedel pritiahnuť majstra čo na to pozrie a vyrieši záhadu. Na nervy to bolo.
Zobraziť komentár 10.09.2024 - 11:24:27
00
keyboard_arrow_up