to bude asi problem spatne zistit kedze sa nevie ake loziska sa pouzili v minulosti, momentalne je zase problem ze niektore rozmery mame iba fake a tam nesedia rozmery/odchylky v ramci tolerancie na krabicke s tym co je v nej. ale co tam das ked nic ine nemas. a ja som aj tak len taky bezny robotnik a este elektrikar.
chcel som len poukazat na to, ze ked kupim znackove lozisko nemusi to byt zaruka kvality. ale aj tak ja osobne na bicykel davam NTN, KOYO, SKF a nakupujem v kamennej predajni. ostava len verit ze dostavam to za co zaplatim.
23.03.2025 - 10:51:36
00
Fejkové ložiská sú celosvetový problém. Tá napodobenina sa fakt nedá v ruke odlíšiť a je toho plný trh.
Jedine ako takúto možnosť limitovať je nakupovať u oficiálneho distribútora.
Ja idem budúci týždeň meniť šmejdovú keramiku v Lún kolesách za NTN LLB. Tá keramika vydržala tak 2000km a už drhne v rukách.
CULT ložiská na Campa kľukách si točia cez 20tis.km a tvária sa ako nové z predajne.
23.03.2025 - 11:00:31
00
Tolerancie sa líšia aj medzi výrobcami s rovnakým označením. Takže v niektorých konštrukciách nábojov sú niektoré ložiská nevhodné a s inými ten náboj ide ľahúčko.

Býva problém aj s fakeovymi motorovými olejmi.
23.03.2025 - 11:09:13
00
"Tolerancie sa líšia aj medzi výrobcami s rovnakým označením."
A tomuto máme ako rozumieť? Alebo je ložisko vyrobené v tolerancii zodpovedajúcej stupňu presnosti (bežne P0 - neoznačuje sa) alebo je to zmetok a ten nemôže fabriku opustiť. Na krúžky a valivé telesá sú 100%-né kontroly.
Ak je ložisko vyrobené v toleranciách a náboj v zodpovedajúcich toleranciách, tak nemôže isť raz tak a raz onak.
23.03.2025 - 13:17:10
11
Tak tak. Krúžky a telieska sa 100% merajú, sortujú do tried a podľa tých vzájomne kombinujú aby sa dosiahli rôzne triedy tolerancií.
23.03.2025 - 14:02:17
01
.....ujo Imro do náboja nalisoval ložisko a to ložisko zrazu drhne,ale pred tým kým bolo vonku tak sa točilo lahko.Nalisoval druhé ložisko do tej istej diery od iného výrobcu,a ložisko sa točí lahko.Obidve ložiská su výrobené s rovnakou,teda štandardnou vôlou......tak kde je teda chyba?
23.03.2025 - 15:35:54
00
Ja by som sa chcel spýtať mal som pocit ze lozisko nejde až tak hladko ako ostatné a je v ňom o poznanie menej "vazeliny". Neviete co je to za typ vazeliny? Nechcem to miesat s inou.

Prílohy:

IMG-20250323-WA0013.jpg
IMG-20250323-WA0013.jpg 121.65 KiB thumb_up0thumb_down

24.03.2025 - 07:45:36
00
Neviem čo mate s miešanim ak je to do zadnej stavby je to jedno inde samozrejme to možé byt problém ale do zadnej stavby kolko vojde tolko dám do každeho ložiska .
24.03.2025 - 08:00:09
02
keď je biela , môže byť líthiová

https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/vazeliny-a-pasty/weldtite-tf2-lithium-mazaci-tuk-40g-p28899.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=2MTB0001I%7C24%7Coth%7Cflo%7Cpfx-mtbiker-sk~ads~pmax~~only-feed-near-index&utm_id=20600684564&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwhYS_BhD2ARIsAJTMMQacbV4CcfD5Jq7mawAJBK5A_BqNynvm3J2U1Hf7v5nvb318Pd_xAVYaAjg6EALw_wcB
24.03.2025 - 08:05:07
00
vyplachni staru vazelinu a daj aku mas.Na loziska urcenu.
24.03.2025 - 08:28:16
03
urcite dokladne vycistit, lebo moze to chemicky zreagovat-napr vytecenie alebo stvrdnutie novej vazeliny.
media.noria.com
skoncili stare casy ze najlacnejsia bola litium (vieme preco), dnes to moze byt uz vselico.
24.03.2025 - 10:05:36
03
Ako velmi je to v p...?
https://photos.app.goo.gl/Yh7F48fYrLFpE4E67
Natlacil som tam cervenej vazeliny co to slo z kazdej strany. Snad to vydrzi este tyzden v chorvatsku. Nieco mi zacalo pukat a mam podozrenie ze je to toto.
09.04.2025 - 22:23:37
00
ja som na tento jav upozornoval uz v januari. mozno si spomeniete na tie fotky, kde mi v servise pri lisovani lozisiek do vahadla tie ložiska polamali.
vtedy som nasiel prispevok na webe od servisaka stihaciek F16, ze ked zmiesas rozne nekompatibilne vazeliny tak dochadza k javu, ktory v amerike volaju balling.

original:
I'm an old master aircraft/heavy machinery mechanic. Always take both seals off and clean then inspect them, if the bearings are good make sure the old grease is all cleaned out. There is a thing called "balling" which is where two greases are not compatible and cause the grease to react and dry out making little non lubricating balls and the bearings will fail. we had some mishaps with F-16's having this problem when the wrong grease was used.

prekladač:
Som starý majster mechanik lietadiel/ťažkých strojov. Vždy odstráňte obe tesnenia a vyčistite ich, potom ich skontrolujte, ak sú ložiská dobré, uistite sa, že staré mazivo je vyčistené. Existuje niečo, čo sa nazýva „guľôčky“, čo znamená, že dve mazivá nie sú kompatibilné a spôsobujú, že mazivo reaguje a vysychá a vytvára malé nemazacie guľôčky a ložiská zlyhajú. mali sme nejaké nešťastia s F-16, ktoré mali tento problém, keď bolo použité nesprávne mazivo.

nemozem ten prispevok najst. dost vtedajsej komunikacie bolo presuvane z temy demolacie, cize to niekto asi zmazal...
10.04.2025 - 11:28:50
00
arrow_leftscarinko napísal:
Ako velmi je to v p...?
https://photos.app.goo.gl/Yh7F48fYrLFpE4E67
Natlacil som tam cervenej vazeliny co to slo z kazdej strany. Snad to vydrzi este tyzden v chorvatsku. Nieco mi zacalo pukat a mam podozrenie ze je to toto.

Ak by to pukalo samotne lozisko,tak by si na tom daleko nezasiel.To bude nieco ine.
Inak to co mas na videu len pleplachni odmastnovacom a natlac novu vazelinu.
Vydrzi to v pohode
10.04.2025 - 13:12:39
01
arrow_leftDagger napísal:

original:
I'm an old master aircraft/heavy machinery mechanic. Always take both seals off and clean then inspect them, if the bearings are good make sure the old grease is all cleaned out. There is a thing called "balling" which is where two greases are not compatible and cause the grease to react and dry out making little non lubricating balls and the bearings will fail. we had some mishaps with F-16's having this problem when the wrong grease was used.

"balling" je sposobeny zlyhanim vazeliny, alebo je pouzity zly typ, napr s velkym obsahom grafitu/mos2 (praskovych maziv). vacsinou >5% obsahu
vdaka tymto javom gulicky sa netocia, ale zacnu sa suchat (zoderu a splostia sa) a lozisko rychlo umrie.
preto grafitova vazelina do homoklbov nema co hladat v loziskach.
10.04.2025 - 13:49:14
01
keyboard_arrow_up