Kedze ja regeneraciu povazujem za najefektivnejsi trening za podmienky,ze nasleduje po narocnom tren.dni,za mna dnes absolutne bez biku.
Kludne sem davajte akekolvek treningove aktivity,kt.podla Vas vedu k zlepseniu cyklistickej formy.
Netusim ako sa vypocitavaju tieto cisla "kondicneho veku" ale tie tvoje su velmi priaznive. Kondicny vek 43 rokov pri Vo2max 41 ? T.j. o 28 rokov nizsie ako je skutocny vek? Pre porovnanie moje Vo2max je 56 a kondicny vek mi dava 55 rokov t.j. o cca 5 rokov nizsi ako skutocny vek. Asi robim nieco zle .
Moj piatkovy trening
Tata 1955 bude mať, má 70 rokov, VO2max hodnoty ráta Garmin z wattových výkonov prípadne z bežeckých časov (ak beh) a po prepočítaní WM koeficientami určí kondičný vek, WM koeficienty zohľadňujú fyziologické zákonitosti ľudského organizmu súvisiace s vekom. Napríklad tuto má bývalý cyklista Milan Dvorščík prepočítaný výkon koeficientom 0,8509
je tam takmer 100 % (95 %) úmernosť, porovnal som napr. vytrvalostné výkony v trvaní 15 a viac minút - osobné rekordy dosiahnuté vo veku 30 rokov a 60 tak to cca sedí, aj Tata 1955 to má cca dobre, má 70 rokov a VO2max, kondícia mu klesla a že mu skapal tepák neni podstatné, garmin ráta pri cyklistike z wattov (aj aspoň estimated) alebo bežeckých časov ak určuje VO2max z behu, nie sú to takmer presné hodnoty ako pri laboratórnom vyšetrení na behátku alebo ergometri ale je tam nejaká tolerancia cca +- 5 %
kde tam máš ty uvedené že máš kondičný vek 55 rokov ?
V týchto číslach predsa nemôžeš hľadať žiadnu úmernosť. Napr. aj 20 očný cyklista s mizernou kondíciou nemôže dosiahnuť výsledky trénovaného 60-nika. V reáli je to určite prepracovanejšie a nejako sa dopracovali k tým koeficientom, ale nie je to zase žiadna nukleárna matematika. Veľmi zjednodušene (bez ohľadu na metodiku výpočtu VO2Max a výpočet nejakých koeficientov) by som sa napr. k vyjadreniu kondičného veku asi dopracoval filtrovaním databázy, ktorú má napr. Garmin k dispozícii.
1. Usporiadať všetkých registovaných do skupín podľa veku.
2. Pre každú vekovú skupinu vypočítať priemernú hodnotu VO2Max.
3. Nastaviť filter podľa mojej aktuálnej hodnoty => podľa nájdenej hodnoty ma zaradí do niektorej vekovej skupiny.
4. V mojej vekovej skupine usporiadať všetkých registrovaných podľa hodnoty VO2Max => vyjadriť "%" podľa umiestnenia v rámci vekovej skupiny.
S tými hodnotami som vcelku spokojný. Vek neoklameš. O čo sa ale neúspešne snažím, je znížiť tep a zvýšil priemernú kadenciu. Tep sa mi stále drží niekde okolo 135-140bmp a kadencia niekde medzi 65-70rpm.
vcerajsie "tenkrat poprve" s cislom na CSOB pol maratone na zaciatku 2ej bezeckej sezony v ramci projektu "da sa "behom" natrenovat nejaka cyklisticka vykonnost?" zistim 2y majovy tyzden
vcerajsie "tenkrat poprve" s cislom na CSOB pol maratone na zaciatku 2ej bezeckej sezony v ramci projektu "da sa "behom" natrenovat nejaka cyklisticka vykonnost?" zistim 2y majovy tyzden
Na ten bike som zvedavy. Tiez som "len" behal a do toho cvicil core cca. 2-3x tyzdenne. Prve jazdy budu na hovno tak 2 tyzdne, aspon u mna to tak bolo. Teraz zbieram komky a obcas aj zabehnem (udrziavacka).
Zaujimave postrehy:
=> core je fakt dolezite a staci 20 minut v domacich podmienkach.
=> Kondicia z biku sa da velmi dobre vyuzit v behu. Ale efektivita je 0 bodov. Treba aspon 2-3 kratke behy na udrziavanie ak clovek nechce zacinat v zime od 0.
=> beh mi trochu "dodrbkava" vykon na bike, ale da sa to prezit
fyi: PR na zavode 37:08 na 10km pri 159 tepoch, bola zima tak som to nesilil. Ciel som si tu dal pace 3:30 na 10km cca. pred dvoma rokmi, ale az tento rok som naozaj trochu behal
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Moj piatkovy trening
kde tam máš ty uvedené že máš kondičný vek 55 rokov ?
1. Usporiadať všetkých registovaných do skupín podľa veku.
2. Pre každú vekovú skupinu vypočítať priemernú hodnotu VO2Max.
3. Nastaviť filter podľa mojej aktuálnej hodnoty => podľa nájdenej hodnoty ma zaradí do niektorej vekovej skupiny.
4. V mojej vekovej skupine usporiadať všetkých registrovaných podľa hodnoty VO2Max => vyjadriť "%" podľa umiestnenia v rámci vekovej skupiny.
S tými hodnotami som vcelku spokojný. Vek neoklameš. O čo sa ale neúspešne snažím, je znížiť tep a zvýšil priemernú kadenciu. Tep sa mi stále drží niekde okolo 135-140bmp a kadencia niekde medzi 65-70rpm.
lakko: ti tam v obrázku chýba pri grafe VO2max posledný riadok kde je uvedené že máš kondičný vek 20 rokov
Tu
Žeby spomienkový optimizmus? 🤔
M-SR (veteráni, 51 štartujúcich): 1. Marek Lenčéš (Slávia STU Bratislava) 2:25:15po prepočítaní vekovým koeficientom aj reálne, 2. Henrich Weichpart (Slávia ŽU Žilina) 2:27:17 po prepočte vekovým koeficientom (reálne 2:37:09), 3. Peter Gajdár (AK Veterán Prešov) 2:27:51 po prepočte vekovým koeficientom (reálne 2:59:06).
prišlo mi na e-mail že si ma spomenul tak mi ako prvé napadlo, že sa ti tiež asi páči môj nový bicigeľ
Prečo mi teda neaktualizuje VO2Max odkedy jazdím bez tepáku?
Na ten bike som zvedavy. Tiez som "len" behal a do toho cvicil core cca. 2-3x tyzdenne. Prve jazdy budu na hovno tak 2 tyzdne, aspon u mna to tak bolo. Teraz zbieram komky a obcas aj zabehnem (udrziavacka).
Zaujimave postrehy:
=> core je fakt dolezite a staci 20 minut v domacich podmienkach.
=> Kondicia z biku sa da velmi dobre vyuzit v behu. Ale efektivita je 0 bodov. Treba aspon 2-3 kratke behy na udrziavanie ak clovek nechce zacinat v zime od 0.
=> beh mi trochu "dodrbkava" vykon na bike, ale da sa to prezit
fyi: PR na zavode 37:08 na 10km pri 159 tepoch, bola zima tak som to nesilil. Ciel som si tu dal pace 3:30 na 10km cca. pred dvoma rokmi, ale az tento rok som naozaj trochu behal