Rozvodové retiazky...no to je tiež téma. Kedysi v časoch motorov ako OM601-606 alebo 611-613 sme si mysleli, že rozvodová
reťaz je súčiastka, ktorá zomiera ako posledná so samotným motorom. Mercedes vtedy odporúčal kontrolu po 500 000 km.

Ja som menil na OM602.912 reťaz po 650 000km...
Potom som zaregistroval natiahnuté
reťaze na niektorých Japoncoch (Honda, Mazda) po cca 250-300 000 km a povedal som si, že to budú nejaké výnimky. Chvíľu na to, sa objavili natiahnuté a preskočené reťaze aj u motorov Mercedes M271 (I4 s kompresorom) a 272 (atmosféra V6) a to už pri nájazdoch 100-150 000km. Neskôr VW s motormi TSI, kde sa objavovali problémy s reťazou/napínákom po 25 000 km! Postupne PSA, OPEL hlásili tiež nutnosť výmeny reťaze bežne po 80-100 000km. Považoval som to za nonsens.
Dnes sa na to pozerám optikou, že sú to len rozvody...motory majú vysoké krútiace momenty, kvôli emisiám musia mať čo najnižšie točiace sa hmotnosti v motoroch...vysokú účinnosť - nízke tepelné straty a teda pomalé zahrievanie...do toho predĺžené intervaly výmeny oleja. Takže to s tými retiazkami ani nemohlo inak dopadnúť. A beriem to teda tak, že ak sa kupuje ojazdené auto, trvám na tom, aby bol buď doklad o nedávnej výmene rozvodov, alebo cena prispôsobená nutnej výmene hneď po kúpe auta.
U niektorých motorov (VW TSI) sa aspoň dá na základe studeného štartu odhadnúť stav rozvodov. U niektorých (Mercedes M271) bohužiaľ nie.