arrow_leftzihadlo 5 napísal:
týka sa to len motorov citronov a levíkov alebo je to aj v kosoštvorcoch 1,5l dci ?

To netusim, ja mam detailne info len o motore PSA 1,5 BlueHDi. CraObs sa tym padom tiez musi mat na pozore.

V kazdom pripade AdBlue problemy rozneho typu su viac-menej napriec vsetkymi znackami co tak zbezne registrujem. Snimace hladiny, plavaky, cerpadla, NoX sondy, vstrekovace.

Zaklad je nekupovat odlezane stare AdBlue v bandaskach do zasoby a nebodaj to este skladovat niekde v garazi ktora sa v lete vyhreje od slnka, ale tankovat vzdy len cerstve AdBlue na frekventovanej pumpe a pridavat aditivum proti krystalizacii AD Rescue (snad aspon trochu pomoze). No a ti prezieravejsi mozu na leto namiesto AdBlue naliat destilovanu vodu s tym aditivom, cim znizia koncentraciu a rozpustia uz vzniknute krystaly. Na zimu samozrejme zase treba liat do nadrzky len AdBlue. Uvedene veci znizuju riziko, ale neda sa garantovat, ze aj tak casom nevznikne problem.
07.04.2025 - 14:44:10
00
arrow_leftHenry33 napísal:
Retazka ti nepomoze ze bude iny novy olej

Pises iba svoje dojmy. Olej pomoze. A cim menej km motor ma pri prechode na novy olej, tym viac sa oddaluje hranicne opotrebovanie tej retaze. Btw. aj 8 mm retaz moze zlyhat ked uz sme pri tom (hlavne pri povodnom oleji), akurat samozrejme vydrzi viac km.
07.04.2025 - 14:54:11
00
Tak jansom chodil len do autorizovane servisu. Tak snad vedeli co tam maju liat. Uvidime co bude. Jedno viem isto stelantisu sa vyhnem oblukom nabuduce 🤣
07.04.2025 - 15:00:55
00
arrow_leftJezus napísal:
To netusim, ja mam detailne info len o motore PSA 1,5 BlueHDi. CraObs sa tym padom tiez musi mat na pozore.

V kazdom pripade AdBlue problemy rozneho typu su viac-menej napriec vsetkymi znackami co tak zbezne registrujem. Snimace hladiny, plavaky, cerpadla, NoX sondy, vstrekovace.

Zaklad je nekupovat odlezane stare AdBlue v bandaskach do zasoby a nebodaj to este skladovat niekde v garazi ktora sa v lete vyhreje od slnka, ale tankovat vzdy len cerstve AdBlue na frekventovanej pumpe a pridavat aditivum proti krystalizacii AD Rescue (snad aspon trochu pomoze). No a ti prezieravejsi mozu na leto namiesto AdBlue naliat destilovanu vodu s tym aditivom, cim znizia koncentraciu a rozpustia uz vzniknute krystaly. Na zimu samozrejme zase treba liat do nadrzky len AdBlue. Uvedene veci znizuju riziko, ale neda sa garantovat, ze aj tak casom nevznikne problem.

Myslím, že teraz naozaj preháňaš. ADblue a jeho stav či s aditívom alebo dať deci destilovanej ti životnosť nádržky nepredĺži keď boli nádržky prvej generácie proste napizdu konštruované. Mám vyjadrenie od servisáka, že táto mágia je zbytočná.
07.04.2025 - 15:09:06
00
Predĺžené výmeny oleja sú jedným z hlavných dôvodov krátkej životnosti reťaze. A potvrdí to ktorýkoľvek motorár. Olej nariedený naftou, benzínom a vodou nie je ideálny jednak pre vytvorenie okamžitého tlaku oleja pre napínák, jednak pre vedenie reťaze po lištách, jednak pre samotnú reťaz. Ja napríklad mením olej v motore každých 7000km. A je mi jedno, čo tvrdí výrobca, pretože on je ten, ktorý primárne spôsobil predčasné opotrebenie napínáku a reťaze svojim 25kkm intervalom výmeny.
07.04.2025 - 15:40:38
01
Za 25 tisíc km si moj Citrón vypýta aj 3 servisy.
07.04.2025 - 15:58:56
00
A pritom riešenie je jednoduché-namiesto reťaze návrat ku ozubeným remeňom :^)
Cca pred rokom som kúpil Octaviu lll,do ktorej sa montoval už ten nový 1,2 TSi EA211.
Nájazd mala 119 000 km,tak som hneď zisťoval,aký je interval výmeny remeňových rozvodov-prekvápko :o
VW group u tohoto motora predpisuje po nájazde 240 000 km kontrolu stavu ozubeného remeňa,nie výmenu.
Potom každých 30 000 km zasa len kontrolu stavu.
To je tiež pekná ftákovina,ako môže mechanik pohladom na remeň určiť,že áno,treba výmena,alebo nie,je ešte v pohode ?
Tak či tak,oproti problémovým reťazovým rozvodom prvej generácie TSi je to zásadný posun.
Ja som ich vymenil,lebo auto malo 11 rokov,a kompletná sada INA stála 44 Eur (t.j. ozubený remeň,napínacia a vodiaca kladka + skrutka na hlavnú remenicu)
Nechápem ten "zápas" motorárov stoj čo stoj dávať do motora rozvodovú reťaz,alebo ešte horšie ozubený remeň v oleji,keď je riešenie ozubeným remeňom nasucho spolahlivé a životnosť preverená časom ...
07.04.2025 - 16:31:43
00
Na 1,5 BlueHDi je rozvod rieseny suchym remenom a ten ma interval 10 rokov / 180 tisic km. Len na pohon vaciek pouzili pomocnu retaz, ktora praska. Ale ak ta pomocna retaz praskne, tak vysledok je v podstate rovnaky ako pri zlyhani rozvodu - auto okamzite nepojazdne, znicene ventily atd.
07.04.2025 - 16:38:48
00
To je tiež zaujímavé,tento nový PSA motor HDi nepoznám,ale na tých tých starších 1,6 HDi som pár rozvodov pomenil-tiež mali uzubený remeň nasucho (dokonca interval bol odvážnych 240 000 km,ale menil sa pre istotu skôr) a reťaz medzi vačkami v oleji-tá reťaz často vydržala menej ako ten remeň.
V novšej verzii to vyriešili elegantne-už nemal dve vačky a 16 ventilov,ale len jednu vačku a 8 ventilov-žiadna reťaz,žiaden problém z reťazou ;)
Ako vidno,konštruktéri radi robia tie isté chyby,veď čo na tom,že zákazník to zaplatí :^)
07.04.2025 - 16:50:41
01
Mali sme 3 HDI motory.1,4 , 1,6 a 2,0 je pravda staršie 2008,2011,2015....vždy sa vymenili rozvody na 160tis a stále to ešte jazdí...bez závad....keď sa dodržali 15tis intervaly
Ešte mám 2,2ku v dodávke ale ten má len 104tis... To je málo na 10r .
07.04.2025 - 17:19:00
00
Aj reťaz môže byť naveky...za určitých podmienok a je mrte motorov, ktoré to dokazujú. Rozhodne by som si nedovolil paušálne tvrdiť, že suchý remeň je lepšie riešenie, keďže sa dokázali tiež trhať ako na páse...majitelia starších Opelov a VW by vedeli porozprávať. M111 nemal nikdy žiadne problémy s reťazou. Ani po 500 000 km a 30 rokoch jej obvykle nič nie. Riskoval by niekto takýto nájazd a vek s remeňom? Asi nie. A očakával by niekto, že u jeho nástupcu budú s reťazou docela vážne problémy? Asi tiež nie. No len nie je reťaz ako reťaz (čo my ako cyklisti vieme snáď tiež)...a nie je ani remeň ako remeň. :)
07.04.2025 - 18:40:58
01
áno,súhlas-a je minimálne divné,že skúsenosti s extrémnou výdržou reťazí aj remeňov sú,a napriek tomu je množstvo novších motorov,kde je prúser za prúserom ...
07.04.2025 - 18:44:35
00
Znižovanie nákladov, zvyšovanie výkonu/krutiaku, znižovanie hmotnosti a tlak na znižovanie emisií. Ťažko pri týchto okrajových podmienkach navrhnúť a vyrobiť niečo ozaj spoľahlivé ako v minulosti.

Stačí si len porovnať aká voda miesto oleja sa používa kvôli znižovaniu odporov t.j. emisie.
07.04.2025 - 19:20:53
03
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/747544-s-vypinanim-2g-a-g-sieti-prestane-byt-funkcny-aj-system-e-call-eu-riesi-co-s-tym/
14.04.2025 - 08:22:24
01
To sa tyka starsich aut vacsinou, novsie od ca 2021-2022 mavaju 4G/5G

Mne to vadi prave pri outdoorovych aktivitach, na miestach kde bol roky signal sa zacina stavat, ze signal nie je, lebo 2G/3G vysielac vypli a 4G/5G maju ovela mensi dosah :/
14.04.2025 - 09:00:49
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up