Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Zdar, na 20 ročnom trekovom Leaderfoxe som sa pustil do generálky. Komplet rozobrať, vyčistiť, namazať. Keďže mi pukal stred, tak som sa pustil aj do neho. Po chvílke presvedčania WDčkom som ho nakoniec povolil. Stredové zloženie bolo totálne zapečené v ráme. Po vyčistení je vidieť že hrdza vyžrala aj duralový rám. Predpokladám že si kúpim nový stred. Teraz tam bol Shimano BB-UN25. A teraz pár otázok:

1.) Vadí ten vyžratý materiál v ráme niečomu? Asi by nemal. Vyzerá že zloženie je v kontakte s rámom iba cez závity a ten zvyšok je asi "v lufte". Ale pre istotu sa opýtam.

2.) Všimol som si, že pokročilé štádium korózie na pár miestach oslabilo závity. Proste sa prežrala cez závity. Ale len na miestach, kam nesiahal zašrobovaný protikus. Zvyšok závitov, ktoré boli v kontakte so stredovým zložením, tie sú ok. Riešiť to so servisom a nechať to prebehnúť závitníkom, alebo sa na na to vykašlať?

3.) Mám stredové zloženie Shimano BB-UN25. U nás v cyklo obchode som našiel len BB-UN26. Máte tušenie v čom je rozdiel? Márne hľadám na webe, príde mi to rovnaké.

Prílohy:

01.jpg
01.jpg 306.9 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

02.jpg
02.jpg 222.7 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

03.jpg
03.jpg 327.04 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

04.jpg
04.jpg 242.3 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Detail na vyžrané závity
05_1.jpg
05_1.jpg 342.42 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 21.05.2025 - 21:01:48
00
2) nutne nemusis, ked tam ani zavit stredu nedociahne, tak nema vobec ziadnu funkciu
Zobraziť komentár 22.05.2025 - 00:03:20
01
Rozdiel medzi Shimano BB-UN25 a Shimano BB-UN26 je minimálny – ide v podstate o nástupnícky model, pričom:

BB-UN25 je starší model zapúzdreného štvorhranného stredového zloženia.

BB-UN26 je jeho priama náhrada s mierne vylepšeným tesnením a v niektorých prípadoch aj lepšou odolnosťou voči vode a prachu.
Chat gpt
Zobraziť komentár 22.05.2025 - 09:29:18
00
Povrchové poškodenie vo vnútri stredového púzdra by nemalo mať na ďalšie používanie rámu vplyv. Závity pre stredové zloženie sú v časti, kam bude inštalované nové, v poriadku. Určite odporúčam na závitové spoje použiť montážnu pastu (anti-seize), je ich tu v e-shope viac:
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/vazeliny-a-pasty/park-tool-antiseize-pt-asc-1-montazna-pasta-113-g-p7060.html
https://www.mtbiker.sk/shop/servis/mazivo-a-oleje/vazeliny-a-pasty/motorex-anti-seize-montazna-antikorozna-pasta-100-g-p266054.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
Samotné púzdro stredového zloženia povrchovo ošetriť jemným náterom vhodnou vazelínou, ktorých je tu na výber tiež kvantum. Rovnako vnútro stredu, okrem časti závitov, kam pôjde anti-seize.
A občas stredové zloženie vymontovať, očistiť, premazať - a predchádzať uvedenému problému. Frekvencia záleží aj podľa podmienok, v akých bude stroj používaný (blato, voda, sneh, soľ,..). Raz za 2-3 roky by malo stačiť (osobne závitové zloženia z bajkov v rámci zimnej údržby vyberám každoročne).
Prajem úspešnú revitalizáciu stroja!
Zobraziť komentár 22.05.2025 - 20:06:42
00
neriešiť, napatlať dobrou vazelinkou a poskladať,
Zobraziť komentár 23.05.2025 - 08:01:15
02
.....ja by som hned tam vyvrtal zo spodu 2 diery aby tá voda mala kadial vytekať von,a nekvasilo to tam všetko vo vnútri.
Zobraziť komentár 23.05.2025 - 08:17:43
00
Neni to zbytočne veľa? Nestačila by jedna diera?
Zobraziť komentár 23.05.2025 - 08:44:10
05
.. Antone pavloviči ?
vzhladom na vek 20r a hliník , je pravdepodobnosť že onedlho niekde praskne, keň sa po servise na ňom začne znova jazdiť.....po rožky :)
Zobraziť komentár 23.05.2025 - 08:48:55
01
Ok, ďakujem za rady. Bol som sa pýtať aj v cykloservise na ich názor že či tam netreba spraviť dačo naviac, čo by vyžadovalo ich prácu. V podstate som dostal rovnakú odpoveď ako tu. Že netreba to ani voziť k nim. Mám si vyčistiť čo sa dá, kúpiť nový stred, namazať a potom už len nezanedbať do budúcna mazanie.

Zihadlo5: Akosi cítim z toho príspevku iróniu. Neviem, či by som si v roku 2004-2005 kupoval bicykel za vtedajších cca 15tisíc Sk (čo na tú dobu nebolo úplne málo) aby som mal na čom chodiť po rožky. Práveže v rokoch 2005-2010 som na tom jazdil pomerne dosť. Neskôr akosi nebolo času, trocha sa zmenili aj priority, takže ďalších 5 rokov jazdil bicykel už len veľmi sviatočne, možno 300-400 km za sezónu, ak sa chcelo. Väčšinou sa nechcelo. A cca od roku 2016 už nebol na ceste ani raz. Až do minulého roku, kedy som mal úraz nohy a po niekoľkomesačnej maródke som zistil, že bicykel celkom pomáha tú nohu rozhýbať a vrátiť ju do bežného "používania". A akosi ma bicykel po rokoch opäť chytil, tak som sa rozhodol, že mu dám údržbu a poctivo ho zrenovujem, keďže roky státia sa na ňom podpísali. Minulý rok som si v rámci rehabilitácie na ňom vybehol okrem iného na Žiarsku chatu, čo myslím si nazapadá úplne do kategórie jazdenia po rožky.

A keď už si s tým začal-prečo vlastne by mal onedlho prasknúť "keň sa po servise na ňom začne znova jazdiť.....po rožky"? Toto jediné som fakt nepochopil.
Zobraziť komentár 23.05.2025 - 22:17:32
00
Hlinik degraduje a podlieha unave casom.
Asi preto.Ale ak su to iba rovinky a lúky,tak to v pohode jazdi dalej.Nic sa nestane
Zobraziť komentár 24.05.2025 - 06:30:40
01
Akosi cítim z toho príspevku iróniu.

To si vôbec nepripustaj " k srdcu "
To je o úplne inom vesmire ...😀
Zobraziť komentár 24.05.2025 - 07:53:58
00
trial: V podstate si môj štýl jazdenia trafil. Síce rovinky ani lúky to nie sú, ale tak isto si nemyslím si že by som robil nejaký ťažký terén. U mňa sú to zväčša doliny - t.j. trocha horší asfalt alebo cesty-zvážnice v závere dolín kde je max. šotolina a človek si občas užije hnusné prevýšenia. Ale tak isto sa nejdná o žiadny downhill a lietanie vzduchom. Rozmer pneu 26x1.75 s cestným vzorom viacmenej hovorí za všetko.
Zobraziť komentár 24.05.2025 - 20:17:14
00
Tak to je uplne v poriadku
Zobraziť komentár 24.05.2025 - 20:43:52
00
keyboard_arrow_up