Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Otazka pre tych co presli na kratsie kluky. Posuvali ste sedlo dopredu alebo dozadu? Okrem zmeny vysky, ale ani ta nemusi byt uplne nutna.
02.06.2025 - 11:40:11
00
To zalezi aky uhol ma tvoja sedlova rura. Ked zdvihnes sedlo tak sa posunie aj dozadu, ale o kolko to uz zalezi na tvojom bajku.
02.06.2025 - 11:51:12
01
Ja som šiel proti logike, sedlo som posunul nižšie a dopredu a šliape sa mi super. Ale u mňa bol faktor aj kufre, posunul som ich na tretrách asi o 1cm viac dozadu. Svaly si chvíľu zvykali ale teraz už nemám problém so stŕpaním prstov a chodidiel.
02.06.2025 - 12:27:10
01
martinzz no to viem :D
LMS tiez som ho cca 2 tyzdne dozadu posunul dost dopredu cca. 1.5cm a sliape sa mi lepsie
02.06.2025 - 16:48:49
00
U mna su problem tretry. Mam aktualne troje a mam pocit ze kazde maju inak hrubu podrazku a vlozky. Ked nastavim vysku na jedny tak druhe su zas mimo a tak dokola.
Vraj mam jednu nohu kratsiu. Nasiel som podlozky pod kufre ale asi su len pre shimano, ja mam look tak neviem ci by to pasovalo.
02.06.2025 - 16:51:06
00
arrow_leftxyz napísal:
a dospel si vlastne k nejakému záveru? lebo podľa logiky...dlhšia páka-ľahšie otáčanie... aj ja mám sklony držať sa toho... neviem no... napíš potom čo si zistil

to hovoria základy fyziky, ale v dnešnej dobe keď potrebuješ ľahšie otáčanie tak si jednoducho prehodíš na ľahší prevod alebo nahodíš menšie prevodníky, prípadne väčšiu kazetu. Ale je fakt v že s kratšími kľukami je lepšie sa vyhnúť situáciam keď ideš kadenciu 40 do kopca lebo ti došli prevody. V každej inej situácii mi prišli krátke kľuky omnoho lepšie. Prvotné nastavenie som robil na trenažéri, postupne som ich skracoval a rozdiel bol minimálny až kým som neskúsil 160mm, zrazu som prestal vrtieť bokmi na sedle, a bike bol oveľa pohodlnejší ako kedykoľvek predtým. Nepreháňam, ten rozdiel bol obrovský :D Necítil som potrebu nastavovať výšku sedla, potreboval som ho posunúť cca 7mm dozadu, ale to bude extrémne individuálne. Včera som na tom dal 136km jazdu a nikdy som sa po takej dlhej jazde necítil tak dobre (ale to bude z veľkej časti aj tým ako som jedol, o tom inokedy :) ) Okrem spomenutého pohodlia som pedáloval oveľa plynulejšie, a mám pocit že som využíval svaly efektívnejšie. Aero posed (vodorovné predlaktia) je tiež omnoho pohodlnejší a dlhšie udržateľný, predtým 5 minút bolo veľa a teraz tak v pohode vydržím pol hodiny v kuse a som schopný tlačiť vyššie watty. Keď to tak zhrniem, tak neviem čo budem robiť so starými karbónovými 172,5mm kľukami, ale naspäť na bike už nepôjdu.
02.06.2025 - 23:57:27
01
Tak môj prvý dojem.. prešiel som zo 172,5mm na 165mm kľuky na mojej cestnem meride a musim povedat wau! Nechapte mna zle, nie je to ziaden placebo efekt, plynulejsi pohyb klbov, rovnomerne otacanie noh (mam malu disproporciu noh o par mm) a kratsie kluky mi pomohli v plynulom pedalovani, citelne lepsi pocit pri pedalovani a dokonca ma to trosku zrychlilo nakolko pri dlhsich klukach som citim, ze pri pedalovani som na vrchu skoby trhal kolenom (sedlo mam nastavene v spravnej vyske), ale to pri 165mm uplne zmizlo. Teraz pedalujem ovela, ovela plynulejsie zo sedla ci v sedle. Takze skuska sa oplatila. Teraz mam na predaj shimano 105 R7100 12s 50x34 172,5mm kluky ak by niekto chcel za 90€ s postovnym. (Fotky poslem neskor nakolko nie som teraz doma) - bezne opotrebovanie, najazdene do 3000km. Dohoda možná…. SS

Naposledy upravil Roman98 dňa 24.06.2025 - 17:53:29, celkovo upravené 1 krát.

24.06.2025 - 14:07:53
05
No, a ja som (omylom) prešiel z 172,5mm na 175mm a mám lepšie priemery ako predtým... Upáliť!!!!
24.06.2025 - 14:36:59
02
🤣🤣🤣 no jo, kazdy sme iny 🤌
24.06.2025 - 14:38:20
10
po prvý raz musím súhlasiť s používateľom s nickom Nazgul... mne to hlava nebere... keby bola možnosť to vyskúšať... taký príklad...meliete manželke mak na koláč... ak máte kratšiu kľuku bude sa vám logicky krútiť ťažšie či???
25.06.2025 - 16:16:44
00
Ale pomelieš ho rýchlejšie...
25.06.2025 - 16:19:27
00
arrow_leftxyz napísal:
po prvý raz musím súhlasiť s používateľom s nickom Nazgul... mne to hlava nebere... keby bola možnosť to vyskúšať... taký príklad...meliete manželke mak na koláč... ak máte kratšiu kľuku bude sa vám logicky krútiť ťažšie či???

Porovnávať mlynček s jednou pákou a kľuky kde je rovnomerná sila na oboch stranách je trošku od veci..
25.06.2025 - 18:01:31
01
arrow_leftxyz napísal:

Veď od toho máme prevody, keď sa ti ťažšie pedáluje tak si prehodíš na ľahší prevod.
25.06.2025 - 18:02:05
02
Ale ak si to chceš sám na vlastnom bicykli vyskúšať tak kľudne mi napíš, vyrábam ďaľšie nastaviteľné kľuky pre kamarátov, a za nejakú rozumnú cenu ti ich vyrobím. Viacej som ich potestoval, niečo vylepšil, a fungujú perfektne. A ak sa uistíš že predsa ti kratšie kľuky nevyhovujú, tak ich môžeš predať ďalej :)
25.06.2025 - 20:56:13
00
lepsie, aj ked nie idealne porovnanie je vybehnut schodmi po jednom, alebo pomaly po dvoch.
konecny efekt je rovnaky, za podobny cas vyjst nahor.
tie velke uhly co posobia na klby pri dvojschodoch su nieco podobne, ako pri dlhych klukach.
25.06.2025 - 21:56:58
01
keyboard_arrow_up