a dospel si vlastne k nejakému záveru? lebo podľa logiky...dlhšia páka-ľahšie otáčanie... aj ja mám sklony držať sa toho... neviem no... napíš potom čo si zistil
to hovoria základy fyziky, ale v dnešnej dobe keď potrebuješ ľahšie otáčanie tak si jednoducho prehodíš na ľahší prevod alebo nahodíš menšie prevodníky, prípadne väčšiu kazetu. Ale je fakt v že s kratšími kľukami je lepšie sa vyhnúť situáciam keď ideš kadenciu 40 do kopca lebo ti došli prevody. V každej inej situácii mi prišli krátke
kľuky omnoho lepšie. Prvotné nastavenie som robil na trenažéri, postupne som ich skracoval a rozdiel bol minimálny až kým som neskúsil 160mm, zrazu som prestal vrtieť bokmi na sedle, a
bike bol oveľa pohodlnejší ako kedykoľvek predtým. Nepreháňam, ten rozdiel bol obrovský

Necítil som potrebu nastavovať výšku sedla, potreboval som ho posunúť cca 7mm dozadu, ale to bude extrémne individuálne. Včera som na tom dal 136km jazdu a nikdy som sa po takej dlhej jazde necítil tak dobre (ale to bude z veľkej časti aj tým ako som jedol, o tom inokedy

) Okrem spomenutého pohodlia som pedáloval oveľa plynulejšie, a mám pocit že som využíval svaly efektívnejšie. Aero posed (vodorovné predlaktia) je tiež omnoho pohodlnejší a dlhšie udržateľný, predtým 5 minút bolo veľa a teraz tak v pohode vydržím pol hodiny v kuse a som schopný tlačiť vyššie watty. Keď to tak zhrniem, tak neviem čo budem robiť so starými karbónovými 172,5mm kľukami, ale naspäť na bike už nepôjdu.