Presne taketo obchody su najskor tie "pochybne licencie". Nemusis s nimi mat nikdy problem, ale su zalozene zvacsa na nejakom podvode (ci uz "len" predaj skupinovych licencii ludom mimo skupiny - napr akademicke licencie, alebo kluce nakupene z ukradnutych financii).
Inak povedane, kupou takychto klucov clovek s vysokou pravdepodobnostou priamo podporuje podvodnika/organizovanu skupinu.
Nieco ako kupovanie fakeov, alebo coriek.
A takto vznikaju dezinfo mile deti, pan nieco predpoklada, nieco tvrdi hoci ma minimalne info a dalsie ani mat nemoze, pretoze urcenie legalnosti licencie z pohladu prava v EU ju kurevsky narocne.
Prakticke rady.
To aku licenciu si zakaznik kupuje zakaznika zaujimat nemusi, pretoze beznymi prostriedkami sa to ani nema ako dozvediet. Ano ja si to viem pozriet napriklad cez ospp script, ale z neho neviem posudit, ci ide o nelegalnu licenciu alebo nie...mozno v pripade, zeby slo o MSDN alebo akademicku licenciu, ktore nemaju co v komercnej sfere hladat. Ale tieto som pri predajoch este nezaznamenal. Mozno niekde na bazosi najdes.
Automaticky predpokladat, ze napriklad MAK licencie su ukradnute a podobne blbosti taktisto pravne neobstoji. Ake mas dokazy? Nizku cenu? A to je akoze vsetko? Neni to malo Antone Pavlovici?
Z pohladu zakaznika....zakaznikovi nehrozia ziadne sankcie. Ak MS zablokuje dany licencny kluc a zakaznikovi prestane Office fungovat moze dany produkt reklamovat u predajca a slusny predajca mu posle novy kluc.
Zdoraznujem, ze zakaznik ziskava uplne totozny produkt ako pri nakupe radovo drahsej novej licencie, pretoze online instalator je rovnaky, stahuje si obsah s MS servera, to aku verziu urcuje konfiguracny subor, ktory sa nasledne aktivuje dodanym klucom. Zakaznik sa teda nemusi obavat, ze dostane nieco ine ako pri nasobne drahsich "originaloch".
Prestante strasit ludi rozpravkami o tom, ze je to nelegalne, ze sa tym podporuju nejake medzinarocne gangy, ze je to zlodejina a pod.
Zhrnutie:
Kto licencoval niekedy MS prostredie vie, ze zakaznik krvaca nie na nakupe HW, ale na nakupe sw. Taky jeden MSSQL moze stat 5-10k, licencovanie 1 Win servera CAL+RDP su dalsie tisice. Ak ma zakaznik niekolko virtualnych Win serverov dostava sa na 5 ciferne ciastky.
Vela mojich zakaznikov si mohlo dovolit prevadzkovat Win servre len preto, ze licencie na samotny server a vzdialene plochy im boli dodane ako sekundarnew...pretoze nakupovanie "originalov" by si dovolit nemohli.
Ja to prirovnavam k serverom...nie kazdy si moze dovolit kupit znackovy server(pripadne 2, kedze robim clustre automaticky) a tak kopec mensich firiem pod mojou spravou bezi na repasovanych desktopoch, ktore sa hraju na servre. Ten finalny Win server je aj tak virtual a je mu u prdele, ci bez na Xeone alebo i5. Podstatny je
vykon a ci desktop dokaze
bezat 24/7/365. A na moje prekvapenie dokazu, mam ich nasadenych desiatky uz roky, vsetky bezia doteraz a ponukaju uplne rovnaku sluzbu ako znackovy server za par tisic.
A vykrikuje niekto, ze je to nelegalne lebo desktop nemoze robit server, lebo nevieme nic o jeho povode, kedze ide o repas, lebo je radovo lacnejsie ako znackovy server, ze tym podorujem nejakych priekupnikov a chudaci vyrobcovia serverov nemaju co zrat?
Edit: Ak by som to spocital tak len za posledne 4 roky som predal mozno do 1000 licencii Win10, 11, Windows Server 2016, 2019, 2021, MS Office 2016/2019/2021/2024, kopec CAL a RDP licencii + sw inych firiem.
Nezaznamenal som jediny incident, okrem cca 5-6 problemov pri prvotnej aktivacii (vsetko Office).
Statisticky keby slo o nelegalne licencie, ktore MS casom zablokuje musel by som mat aspon nejake blokovania uz aj ja. A nemam. Zeby to bolo teda predsalen legalne;o)?