Chystam sa kupit novy bajk (27,5 full) a kedze nemam moznost si realne skusit vsetky znacky a modely (nikde v KE som nenasiel XL (22") od Giant/Ghost/Haibike) tak by som chcel poprosit vsetkych vysokych ludi (ja mam 197cm) aby sa podelili o bicykle na ktorych jazdia (t.j. znacka, velkost ramu v palcoch a dlzka hornej ramovej trubky - toptube (horizontalne).
Jedine co som skusal bol model Camber 29" od Specialized velkost XL. Neviem ci sa da realne porovnavat s 27" bajkami.
Vdaka za kazdy jeden prispevok.
Marek
posledný komentár: 9. 6. 2008 o 23:16
Aj na zjazdakoch najdes ovela vacsie pikosky, kludne aj na svetaku, ako napr. Dakotah Norton so svojimi oblubenymi 75 mm..
Pri XC, downcountry, trail bicykloch budes s takymto "turistickym" posedom skor vynimka. Vsak len podla fotiek v tejto teme to bezne vyzera na -10cm.
S tým absolútne súhlasím, veď aj 191 CM človek ako ja s inseam ~ 92cm by som mal mať sedlo cca 81cm, čo znamená že pri ST uhloch 76° je to od BB kolmo hore ~ 78cm, čiže človek aby zarovnal sedlo s riadidlami musí pri stacku 630-640mm nájsť 130-140mm alebo aspoň 100mm pri nejakom normálnom drope.
Čo ma ale zaujíma je, podľa čoho viete vybrať aký reach zvoliť? Alebo aký je už dlhý? Riešite aj RAD? Alebo dĺžku rúk/nôh?
Keď vieš prispôsobiť rozmery tela geometrii aspoň približne, tak je to vždy lepšie ako si proste kúpiť XLko odkiaľkoľvek lebo že; "neriešim p****iny"
U mna je to tak ze tych bajkov som pojazdil dost vela, takze pozriem geometriu a viem ci mi to vyhovuje alebo nie. Napri. dlzku sedlovej trubky alebo stack ma vobec nezaujima. Najviac ma zaujima reach, dlzka zadnej stavby, uhly a v neposlednom rade system pruzenia.
Presne. Este mrknem trochu ETT, nech mam +- predstavu ako sa na tom budem citit v sede.
Posed sa da upravovat kupou ineho predstavca, riaditok alebo podlozkami. Nevidim dovod to riesit takto do hlbky pred kupou.
Jednoducho povedane, stacia mi priblizne hodnoty a zvysok si doladim podla pocitu.