Pred niekoľkými týždňami/nie tak dávno v Hornom Sŕní pribudli tri retardédy na tej poslednej dlhej ulici (Pod Zábrehom), z ktorej sa vychádza von zo Sŕnia po cyklotrase na Brumov. Som veľmi nespokojný, pretože tie retardédy tam dali tak, že
bicyklom sa prakticky nedajú obísť (dva sa dajú obísť po strane, ako sú domy, jeden sa nedá obísť - iba mimo cestu po tráve). No tie dva, čo sa dajú obísť po strane, tak na tej strane parkujú vozidlá a ešte tak, že blokujú obídenie retardérov a ten jeden obchádzať po vyjazdenej šotoline vedľa cesty je nebezpečné, pretože vozovka je vyššie a tak okraj vozovky tvorí hranu, po ktorej sa môže zošmyknúť predné
koleso pri návrate na cestu. Prechádzať cez retardér s bicyklom s tvrdými pneu bez odpruženia znamená takmer zastaviť bicykel, inak je prejazd nepríjemný. Na cca 650 m tak treba 3x brzdiť z 25-30 km/h na nejaký 1-2 km/h a potom sa rozbiehať, čo okrem otravnosti zvyšuje aj opotrebenie bicykla a samozrejme to zdržuje. Na ulici platí max. rýchlosť 30 km/h, ktorú som nemal problém dodržiavať, keď tam retardédy ešte neboli. Tak ich tam museli dať kvôli autám (tých tam veľa nejazdí, ulica je neprejazdná okrem dopr. obsluhy), alebo kvôli cyklistom - nedodržiavajúcim 30 km/h, na ktorých teraz doplácajú aj tí, ktorí 30ku dodržiavali a ja sa priznám, najradšej bych danú ulicu obchádzal po hlavnej ceste.
Mohli to vyriešiť (ak chceli donútiť spomaliť rýchlych účastníkov) napr. umelými vyvýšeninami, ktoré by mali taký nábeh, že prejazd do 25 km/h by bol ešte pohodlný bez spomalenia, takže by boli nútení spomaliť len tí nad 30 km/h, ostatní nie. Takto sú ,,potrestaní" spolu s tými ,,zlými" všetci.