Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Iggy52 to co pises je tvoj uhol pohladu. Pokial si dlhodobo nejazdil full tak mas trochu obmedzeny rozhlad. HT sice moze stacit ale vela ludi napriek tomu uprednostnuje full, kludne i s nizsimi zdvihmi. Ono full nieje len na cierne traily. Ked si porovnas BA cierne traily s tymi zahranicnymi tak je citit ze tu cierne traily nemame. Plus su tu asi stale dve stupnice, jedna kde je cierna tazsia ako cervena a druha kde je cervena tazsia ako cierna. Kazdy jazdi inak takze sa neda zovseobecnovat ani radit. Niekto sa casom vyprofiluje tak ze napriklad jazdi skor maksi setup, vyuziva cely zdvih, vsetko necha bike utlmit a niekto druhy ma zase radsej tvrdsie nastavenie ktore zbytocne nejde do zdvihu, mozno mu staci i nizsi zdvih, pumpuje v rockgardenoch atd atd.
Hlinik vs ocel, stale ide len o material, dolezitejsie je to ako ho vie vyrobca pouzit, kludne mozes mat pohodlnejsi hlinikovy ako ocelovy ram. Jazdim dva oceliaky a spravaju sa odlisne co sa tyka pohodlia.

Tazko radit. Ja ked som prechadzal z lahsieho ht xc mtb na enduro traily tak som uz mal plno trailov, technickych usekov a tatranskych turistickych chodnickov za sebou a hlavne som mal poskusane niekolko roznych bikov od znamych a par i z pozicovni. Takze uz som nejaku predstavu mal aspon co sa tyka zdvihu a toho co presne chcem jazdit. V podstate som uz pred kupou biku bol v am.en partii takze i tam mi chalani poradili. Ako som potom na biku jazdil tak som postupne (aj skusanim dalsich bikov) prichadzal k tomu ze co by bolo na moje jazdenie najvhodnejsie a ked sa potom o par rokov nieco podobne objavilo tak som po tom hned skocil a bike vymenil. Nakoniec som i ten bike prestal jazdit a presiel na nieco ine.
Takze vikiko za mna rada, ak mas uz partiu tak sa porad v nej, ak nemas tak chod do nejakeho priemerneho biku, napriklad Canyon a vyber zdvih podla toho co chces jazdit. Pripadne byvaju pocas roku rozne testovacky, i niektore kamenne predajne ponukaju bicykle na otestovanie. Dakedy boli v bikeparkoch pozicovne, zisti si ci to este funguje, zober niekoho kto sa vyzna v jazdeni a v bikoch a zober ho/ju na vylet. Ak ta to chyti tak ten prvy bike budes casom menit tak ci tak. A este asi vsetci co vymenu hocicoho odkladaju potom lutuju ze tak neurobili skor.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 12:38:21
03
vikiko este jedna vec, ked boli v KE MS v endure tak to vyhral xc-ckar na fulle s nizsim zdvihom, neviem ci nie priamo na xc alebo maratonskom biku. Takze ak chces jazdit hlavne kecy tak mozno zbytocne ist na zaciatok do viac ako 130mm zdvihu. Tie oficial traily su tam skor hladsie ale s korenmi napriec a plno slapania ci pumpovania.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 12:50:57
00
a-biker Suhlasim. Len davam svoje postrehy a skusenosti aby si ludia uvedomili ze full nie je vzdy automaticky lepsou volbou ako HT. Tak ako sa kopa ludi posunulo z HT --> full, tak poznam ludi co presli z full --> na HT lebo jednoducho usudili ze potencial full-a ani z daleka nevyuzivaju, teren ktory jazdia je prevazne XC a zbytocne tahaju so sebou 16kg bike. Treba si vsetko jednoducho dobre premysliet, nacitat a nekupovat bike len preto, ze kamosky povedia "mam full ...a v pohode".
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:04:07
00
Vidis to moc ciernobielo ked rozlisujes len HT a 16kg full.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:14:14
01
Kolko bude vazit full za 1500 eur, hm?
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:20:23
00
arrow_lefta-biker napísal:
Vidis to moc ciernobielo ked rozlisujes len HT a 16kg full.

Hej hej, HT jak HT u mna a vsetky fully maju 16kg+...ach jo :headbang:

Zas si neodolal a musel si si rypnut..

Naposledy upravil Iggy52 dňa 29.09.2025 - 13:39:04, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:34:35
00
Len ono ani to HT nebude nejaké terno.Tiz nebude mať 11kg.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:35:53
00
13kg vidim realne. Stale vyrazne a citelne menej ako lacny full.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:40:26
00
Načo kupovať nový v tejto dobe ,keď chce každý éčko a je plný bazár schopných bikov,ktoré sa nedajú predať.
Zobraziť komentár 29.09.2025 - 13:41:14
04
kajto u mna napr preto ze neviem posudit stav :)

a-biker no partiu sice mam ale ako som sa tu dozvedela tak ta sa tomu nerozumie :) nie, vazne, mala partia co boli nedavno zaciatocnici cize velmi poradit nevedia, len to co sami odskusali. A inak diky za postrehy.

Iggy52 ano, vaha je rozdiel...momentalne ten moj stary ma 13.5kg (velmi stary HT) takze prejst na 15-16 asi bude rozdiel... XC viacmenej jazdim teraz, na traily sa chcem posunut... kde skoncim, tazko povedat. Vcera sme boli na traily ktory mi odporucili ako najlahsi a vyklepana ako rezen ani zdaleka nevystihuje situaciu (s pochopenim ze nemam techniku). Takze verim tomu ze aj HTckovy bike pocit z jazdy posunie uplne na iny level lepsou geometriou, vyssimi zdvihmi. Mentalne nastavenie financne je ale take, ze ak HT, tak okolo 1000, pri fulloch mi neostava ine ako ist do vyssej ceny lebo lacnejsie nie su. Cize ked sa bavime o HTckach okolo 1000, co pozeram tak vaha je tak 14-15 kg. Mas nejaky tip ktory by stal za kupu (stale sa bavime o novych)?
Zobraziť komentár 01.10.2025 - 10:00:19
00
Som si to tu prečítal a musím a ozvať. vikiko nekupuje prvý bicykel. Jazdí po lesných cestách. Chce jazdiť po trailoch. S manželoku sme tiež mali dlhé roky klasické HT bajky. Keď deti odrástli rozhodol som, že nám kúpim fully. Vôbec som neriešil, či tu máme na to v BA traily a či budem jazdiť po červených alebo čiernych. Proste po 40tke som chcel ten komfort celopéra. A keď ho budem mať ja, musí mať rovnaký komfort aj ona. Vybral som Neurony. Máme ich už cez 3 roky. Dodnes mi pomaly po každom výjazde manželka hovorí, že to je najlepší bicykel na svete a aká je šťastná, že ho má. A vôbec nejazdí so mnou ani tie červené traily. Užíva si jazdu, nepotrebuje / nechce sa nikde posúvať, skákať... Zjazdí s deckami, ktoré ju už predbehli aj Dolní Moravu, Wexl, Schladming... odkedy máme tieto bajky, každý rok dovolenkujeme týždeň v bajkparku... a pochvaľuje si, nemá s ničím problém, užíva si komfortný špičkový bajk. Pochybujem, že by mi bola taká vďačná a že by sme si mohli takto spoločne užívať čas na bajku, keby som jej kúpil aj ten najlepší HT trailový bajk... na ktorom by sa "lepšie naučila techniku a nenaučila sa zlozvyky z celopéra" musím sa smiať... :)
BTW: nedávno som chvíľu sedel na HT.. a zišiel som dolu z obrubníka... čožeee? Nikdy viac... :)
Zobraziť komentár 01.10.2025 - 10:32:59
06
vikiko
necital som celu diskusiu a neviem aku mas vysku ale ak si baba vysoka od cca 170cm tak by som sa nebal takehoto.
ani tych 27,5 nevadi podla mna, jazdenie trailov pre nizsiu postavu ok, ovladatelnost vdaka mensim kolesam lepsia, mozno este lepsie pre niekoho kto sa chce ucit a zacina jazdit traily.
len ram tejto srandy stoji takmer tisicku.
ja keby som nizsi uz je davno moj.
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/horske/pevne-a-hardtail/4691939/banshee-enigma-vel-m.html
https://www.bansheebikes.com/enigma
vyrobca ho popisuje ako trail bike takze asi nie som uplne mimo o com je tu rec.
kedze sa tu riesi full vs ht, tak tanto banshee enigma resp jeho vacsi 29 bracha paradox ako ht cko co vdaka konstrukcii zadnej stavby tak nevyklepu.
https://www.youtube.com/watch?v=ESWwNrflbRM
nehovoriac o tom ze chalanisko co to predava to mas celkom slusne osadene.
jediny dovod preco ho nezobrat by bol podla mna len problem s velkostou, inak krasny kusok.
s tou velkostou tazko povedat, taky najnovsi trek top fuel s reachom ako ma enigma (450mm) dnes odporucaju uz od vysky 165cm.

Naposledy upravil martin15 dňa 01.10.2025 - 11:18:35, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.10.2025 - 11:01:28
01
vikiko (toto bude zase asi dlhsie) Ked uz partiu mas tak s nou predpokladam budes zo zaciatku i jazdit. Myslim ze kazdy jeden z tej partie ti bude vediet povedat co by zmenil ak by si kupoval novy bike - mensi/vacsi zdvih, ht/full, vahu, cenu, ...atd. Mali by ti vediet povedat co im vadi viac a co menej. Sama nevies co budes jazdit tak to sa potom tazko radi konkretny bicykel. V tvojom pripade sa asi staci zamerat na zdvih aky chces. Ci uz podla toho co priblizne chces jazdit alebo podla toho co ti povedia v partii kedze budes aspon zo zaciatku jazdit to co oni. Ked ti povedia ja mam takyto zdvih ale pozri gumicku mam len tu v polovici tak asi ma zbytocne velky zdvih na to co na nom jazdi. A ked si ujasnis aky asi zdvih tak mozes porozmyslat ci budes v buducnosti chciet jazdit i nieco tazsie, rychlejsie, strmsie alebo to bude max co planujes jazdit. Podla toho budes vediet ci chces ist do o nieco vyssieho zdvihu alebo nie. Potom dalsia vec je slapanie, na velkom endure alebo am biku sa slape zle. Ak je v recenzii takeho biku napisane ze sa na nom slape vyborne tak je to v 99% pripadov myslene v danej kategorii (a aj to casto nemusi byt pravda). Takze ak budes na tom biku chciet jazdit i nejake xc okruhy alebo nejake vylety tak skor budes chciet nieco co nieje az taka enduro zehlicka ale skor nieco menej mohutne s nizsim zdvihom.
Potom mas rozne moznosti ako vybrat bike, mozes vybrat horsie osadeny ram ktory sadne vlastnostami na teba a to co chces jazdit, mozes vybrat neutralnejsi bike ktory bude lepsie osadeny, mozes ist do ht s tym ze to potom vymenis, mozes vybrat cisto bike podla toho ktory sa ti paci a ma ten zdvih co chces, mozes vybrat podla ceny, atd atd. Ked nechces nic menit ani updatovat, nevies co chces jazdit, tak tie znacky ako canyon, radon, mozno cube a par dalsich s dobrym pomerom cena/vykon by boli pre teba podla mna fajn. Tie su robene hlavne pre masy, pre ludi ako ty, su skor neutralne takze na tom zajazdis lahsie i trochu tazsie veci, dostanes sa na kopec bez problemov. Na druhu stranu vacsinou v nicom uplne nevynikaju, su bicykle ktore budu slapavejsie, ktore budu lepsie na jednoduchsie traily, ktore budu agresivnejsie na tazsie traily, ktore budu rychlejsie ci zabavnejsie.

Ja osobne by som sa spytal partie kde jazdia a co chcu jazdit, vosiel do dobrej cyklopredajne v KE a spytal sa predavacov na biky ktore by ti na dane traily odporucili v pripade ze si zaciatocnicka. Predpokladam ze cast tych ludi bude tie traily poznat a asi budu mat vyskusanych viac bicyklov ako kamosi v partii. Naviac asi vidia co sa predava, s cim su zakaznici spokojni. Teraz na jesen pripadne i na jar budu asi zlavy tak ti mozno ukazu nieco za dobru cenu. Ked ti tie bicykle prijdu drahe tak povedz aku mas predstavu. Ked ti nic nebude vyhovovat tak aspon budes mat predstavu co hladat na bazaroch ci eshopoch.
HT je samozrejme tiez moznost ak si ochotna znasat jeho nevyhody. To ze je HT vhodnejsie na ucenie je urcite pravda lebo mas od biku lepsiu odozvu, rychlejsie sa naucis skoky, pumpovanie, atd ale pokial i tak chces jazdit full tak je to ako robit autoskolu na manualnej prevodovke a potom zvysok zivota jazdit automat. V niecom je to dobre ale velakrat je lepsie skocit rovno na full. To dolezite sa vies naucit i na fulle. Ak tak potom radsej ako HT na vsetko radsej zobrat lacny bazarovy dirt-ak na pumptrack. Aspon teda to si myslim ja.
Zobraziť komentár 01.10.2025 - 11:17:06
00
arrow_leftsozi napísal:
Som si to tu prečítal a musím a ozvať. vikiko nekupuje prvý bicykel. Jazdí po lesných cestách. Chce jazdiť po trailoch. S manželoku sme tiež mali dlhé roky klasické HT bajky. Keď deti odrástli rozhodol som, že nám kúpim fully. Vôbec som neriešil, či tu máme na to v BA traily a či budem jazdiť po červených alebo čiernych. Proste po 40tke som chcel ten komfort celopéra. A keď ho budem mať ja, musí mať rovnaký komfort aj ona. Vybral som Neurony. Máme ich už cez 3 roky. Dodnes mi pomaly po každom výjazde manželka hovorí, že to je najlepší bicykel na svete a aká je šťastná, že ho má. A vôbec nejazdí so mnou ani tie červené traily. Užíva si jazdu, nepotrebuje / nechce sa nikde posúvať, skákať... Zjazdí s deckami, ktoré ju už predbehli aj Dolní Moravu, Wexl, Schladming... odkedy máme tieto bajky, každý rok dovolenkujeme týždeň v bajkparku... a pochvaľuje si, nemá s ničím problém, užíva si komfortný špičkový bajk. Pochybujem, že by mi bola taká vďačná a že by sme si mohli takto spoločne užívať čas na bajku, keby som jej kúpil aj ten najlepší HT trailový bajk... na ktorom by sa "lepšie naučila techniku a nenaučila sa zlozvyky z celopéra" musím sa smiať... :)
BTW: nedávno som chvíľu sedel na HT.. a zišiel som dolu z obrubníka... čožeee? Nikdy viac... :)

Pre cloveka, ktory od bicykla pozaduje predovsetkym komfort a nema zaujem sa jazdecky posuvat, je full logicky jasna volba. Jednoducho povedane, taky clovek je na bicykli pasazierom a je to v poriadku.

Ja mam 45 rokov, stary sa byt necitim, chcem byt aktivnym jazdcom, mam stale chut sa ucit nove veci a komfort je len jedna z priorit. Kazdy sme iny.

Dama (vikiko) tuna spomenula ze chce navstevovat mtb skolu, cize som si dovolil usudit, ze sa chce naucit jazdit a nie sa len vozit.
Zobraziť komentár 01.10.2025 - 11:29:22
00
V cykloškole ti sami povedia, že full je jasná voľba. Ja niekedy vezmem HT a hneď sa pýtajú kde mám zadný tlmič. 😄

Druhá vec je, že tam niektorí jazdia aj na xc fulloch. Čo sa týka zdvihov, je to tam veľmi pestré. Od 120 až po 170. KECY dokážu uživiť rôznych jazdcov.
Zobraziť komentár 01.10.2025 - 11:51:33
00
keyboard_arrow_up