..asi kazdy zaciatocnik aj skuseny bajker zaziva taketo stavy,alebo aj rozne krce,a ine telesne neduhy..tak prosim sem s tym!
a tymto prosim vas co sa vyznate (giro..a iny znalci) o rady!
...rozchodit sa mi to zatial nepodarilo ani po 2 dnoch-aj ked je to uz trochu lepsie.
existuju nejake pripravky proti-resp. potom??
-pricinu poznam-den pred 164km vyjazdom som bol na treku na strazove(1223n/m) a pri zostupe som z casovych dovodov bezal strmym kopcom...
posledný komentár: 25. 5. 2019 o 22:55
posledný komentár: 30. 8. 2016 o 12:06
Marco, tu je ľahká pomoc, to si musíš do auta a doma do sedačky namontovať cyklo sedák.
ja mavam pravidelne po dlhych vyjazdoch s viacerymi prestavkami problemy "s vlkom",aj ked velmi dobre som tento problem riesil (uz to bolo spominane v nejakej teme) detskym kremom,a aj kremom od sportique-ktore mi aspon pocas maratonov velmi pomohli a zabranili neprijemnym afterstavom
ked som kupoval pred polrokom nove sedlo ,cital som mnoho testov a nakoniec som sa rozhodol pre slr xc,aj ked ta cenova hranica bola pre mna dost vysoka..-ale co clovek nespravi pre svoje zdravie
ten "vlk"je sposobeny asi nedostatocnym odvodom potu+trenie-to by sa asi dalo vyriesit nejakym velmi kvalitnym polstrom v drese-kde su ale tiez dost vysoke ceny (nalini ,sugoi,...)...
Alenka - myslel som s tým pH.
..staci...aj ked to znie ako poucka z ucebnice
Moje zvyčajné postupy:
Tieto problémy riešim jazdou s pulzmetrom. Ak idem dlho vo vysokých pulzoch (maratón, výjazd s nadržancami a pod.), t. j. anaeróbne, tak sa snažím natiahnuť tzv. vyjazdenie. Pod vyjazdením rozumiem točiť pri cca 90-95 otáčkach ľahké prevody. Zvyčajne je to posledných 3-5 km, v prípade potreby túto vzdialenosť natiahnem až na 10 km. Neriešim problém, že rozjazdením a vyjazdením si znížim priemerku výjazdu-tréningu.
Po výjazde tabletka BCAA, teplá sprcha a automasáž. Na automasáž zvyčajne netreba emulzie, urobím si ju pod sprchou alebo vo vani, ruky sa dobre šmýkajú aj po namydlených nohách. Dôležitá je zásada, že treba začať masírovať najprv lýtkové svaly, až potom stehenné. Treba sa snažiť rozmasírovať najmä nahmatateľné hrčky, ktoré spôsobuje laktát.
Ak cítim, že ma pobolievajú nožičky (alebo by ma mohli), tak žiadny alkohol, ani pivo - pečeň naprv odbúrava alkohol, až potom laktát. Prípadne večer tabletku magnézia (horčíka).
Ak ich cítim aj ráno, tak opäť tabletku magnézia, ak je čas tak automasáž s hojivou emulziou.
Ak ich cítim aj pred výjazdom, tak rozjazdenie bude dlhšie. Rozjazdenie je opäť pri 90-95 otáčkach na ľahkých prevodoch. Prípadne úplne vynechám ťažké prevody, skrátim výjazd a do denníka si napíšem - vykmihanie.
Alenka - myslel som s tým pH.
Tak to teda napíšem ešte raz. Ale nemysli Giro, že to som ja taká múdra, to som len dávala pozor na tom minulotýždennom kongrese farmaceutov.
Takže vieš, že náš organizmus je nastavený na určitú vnútornú aciditu prostredia, najvhodnejšie je vyvážené mierne zásadité prostredie. Aby som bola konkrétna Ph vnútor. prostr. organizmu je niečo nad 7. Krv má aciditu 7,36-7,45, čo je ideálne.
Za určitých okolností/práve pri nesprávnych stravovacích návykoch/, môže dôjsť buď ku krátkodobej, alebo dlhšej nerovnováhe v organizme, spôsobenej buď prekyslením, alebo naopak, prílišnou alkalizáciou, čo tiež nie je žiadúce.
Pri narušenom metabolizme dochádza častejšie k vzniku kyselín/ kyselina mliečna, močová,uhličitá,sírová,dusičná, ovocné kyseliny.../, kedy sa telo snaží brániť prekysleniu neutralizáciou.
Na neutralizáciu telo využíva minerálne látky, ktoré v optim. prípade dostane zo stravy. Pri dlhodob. prekyslení začne organizmus čerpať minerály z tkanív, tkzv. zásobární minerálov- čo sú kosti, zuby, nehty,vlasy, koža, chrupavky.
Produktom neutralizácie v týchto prípadoch sú soli, ktoré sa prejavujú ako toxíny a pokiaľ ich organizmus nezvláda vylučovať /kožou, močením, pečeň/, tak sa začínajú kladať v tkanivách.
Toto všetko má za následok vznik rôznych zdravotných problémov, buď fyzických, alebo aj duševných.
Medzi najčastejšie následky patria"
-kožné /akné, alergie, vyrážky&ú
-plynatosť
-vredy,
-poruchy vnútor. orgánov,
-pálenie záhy,
-oslabenie imunity,
-artrózy
-vlasy a nehty -padanie a nekvalita
-nervozita,
- apatia
-únava, často po jedle
-migrény
-atď.
Acidita organizmu sa dá bežne zistiť lakmus. papierikom´a hraničná hodnota je pod 5.
A o potravinách , kt vytvár. také či onaké prostredie som už písala.
A na margo všetkého- ja mám najradšej práve tie nevhodné potraviny, budem si musieť urobiť test na aciditu môjho vnútor. prostredia.
A pre tú srandu, idem si to spraviť hneď, hoci najvhod. čas je ráno pred jedlom.
V lekárni sa Creatin monohydrát volá Creatin monohydrát, Vyrába ho viac firiem, všetky čo sa zaoberajú výživou športovcov.
Napr.Aminostar, Scitec nutrition, Aj tá Kompava.
Ale s Creatínom to je na dlhšie, užíva sa v niekoľkých fázach a jednorázovo nepomôže.
...ale neduhy su a budu..
...musim tiez spomenut uz raz zmienovane "zduvanie"-nadmerne vetry(prdy
celkovo mam pocit ,ze tato kombinacia(müsli&iontak-aj bez müsli mam ten pocit) sposobuje nejake kysnutie v zazivacom ustrojenstve...-moj nazor=moje pozorovanie..
A to som si ja naivka myslela, že pri tej Tvojej svalovke už doklepem nejak maródku.
A teraz k niektorému z Modrátorov. Ja som pred chvíľou pekne a citlivo vysvetlila tomu mladému, čo nevie písať, čo tým chcel autor predošlého príspevku povedať, odoslala som to a objavilo sa mi, že tento príspevok neexistuje, neodoslalo ani môj. Veď tam ale pár sekúnd predtým bol. Čo robím zle????
A to som si ja naivka myslela, že pri tej Tvojej svalovke už doklepem nejak maródku.
ja som nacrtol pokracovanie...pri zduvani sa snad tiez chvilu zdrzime-nejake vysvetlenie u vas znalych snad bude...a mozno aj co s tym-..aj ked,to ma az tak moc netrapi-skor toho co ide tesne v zavese do stojky za mnou
popravde ale musim povedat,ze obcas to aj zaboli..v bruchu..
celkovo mam pocit ,ze tato kombinacia(müsli&iontak-aj bez müsli mam ten pocit) sposobuje nejake kysnutie v zazivacom ustrojenstve...-moj nazor=moje pozorovanie..
toto prudko suvisi s tym, com som pisal a aj Alenka-zdravotacka - je to o prekyseleni organizmu a o cukroch...
popravde ale musim povedat,ze obcas to aj zaboli..v bruchu..
Toto by som až tak veľmi neriešila, plynatosť /meteorizmus/ je bežným a úplne normálnym a prirodzeným javom, kedy sa v črevách vytvárajú vplyvom črevných baktérií plyny a dochádza buď k nafukovaniu a bolesti brucha, alebo k prirodzenému uvoľňovaniu črevných plynov.
Takisto je to ovplyvniteľné stravou, no povedala by som, že tu funguje tak trochu opačne, ako pri prekyslení organizmu.
Nevhodné potraviny pri meteorizme sú: všetky strukoviny,všetká zelenina začínajúca na K / kel, karfiol, kaleráb,kapusta/,
jablká, orechy,cibuľa,
cukry-kt. napomáhajú zvýšenému črevnému kvaseniu,vláknina/okrem Benefibry/,niekoho nadúva káva,sýtené vody,tiež je nevhodné počas jedenia zároveň piť.
Čiastočne sa dá predísť nadúvaniu a vytváranie črev. plynov riadným prekúsaním /prežutím/všetkej potravy a nekombinovať rôznorodú stravu, najvhodnejšia pri problémoch je tkzv. delená strava.
Vhodné potraviny sú ryža,banány,zemiaky, mrkva,vajcia, ľahké mäsá/biele, rybie,králičie/
Vhodné nápoje sú kamilkový al. mätový čaj.
Ak má niekto skutočne veľké starosti s meteorizmom, ja doporučujem každopádne užívať kvalitné probiotikum/kt. je vhodné úplne na všetko/s obsahom Lactobacilov. Doporučujem od f. Swiss- Lactobacilly5 /cca.43O.-sk/
Takisto vhodné užívať Aloe Vera-najvhod. je šťava v množstve 5Oml denne ráno.
A na trhu je Espumisan-veľmi účinné a neškodné tbl. kt. účinkujú laicky povedané tak, že žlté guličky, porozbíjajú bubliny v črevách a potom sa so stolicou vylúčia z organizmu. Takže sa nevstrebávajú a môžu užívať neobmedzene.
A teraz si idem spraviť kávičku a dám si k tomu čokoládku Milka, kt. som včera dostala. Veď moje vnútorné Ph je 6.3, čo nie je dramatické.
Vetrom zdar!!!!
Do jedla je vhodné pridávať väčšie množstvo bylín, ako je petržlen, bazalka, fenikel.
BCAA su myslim vetvene aminokyseliny, ktore chrania sval pred "rozpadom", teda posobia antikatabolicky... okrem toho, posobia anabolicky, ale myslim, co je pre nas cyklistov dolezite - tiez regeneracne... preto je odporucane davkovat ich aj pred vykonom, aj po vykone... su k dispozicii v tekutej aj tabletkovej forme, pricom je jasne, ze tekuta forma ma rychlejsi ucinok. stretla som sa aj s tym, ze si to pretekar davkoval napr. do camelbagu na pretek... ja som zvykla BCAA sypat vtedy, ak som vedela, ze idem na preteky 2 dni po sebe, prip. chystam sa na nejaky vyjazd na druhy den po preteku, alebo ked som po maratone citila, ze som si celkom dala do tela (a z mojich skusenosti tie tabletky naozaj splnili svoj ucel). BCAA je vsak potrebne uzit takmer hned po vykone, myslim, ze sa odporuca do max. 20 min po vykone, aby to splnilo svoj ucel... a tiez co sa tyka davkovania, oficialne odporucane davkovanie sa moze lisit v porovani s tym, co vam povie predajca, ze vraj to davkovanie napisane na flasticke musi byt take kvoli "uradnikom"... predajca obycajne odporuci davkovania vyssie. a v podstate je to asi aj na cloveku samom, s akym ucelom BCAA sype... ci za ucelom regeneracie po vykone, alebo za ucelom podpory budovania a narastu svalovej hmoty ap.
takze tolko moje poznatky, ja som o tom donedavna nevedela takmer nic, len co som na marotonoch vyzistila od predajcov... mna v podstate zaujimali nejake pripravky vhodne na regeneraciu po vykone. Niektori odporucali tiez rozne gainer-i, alebo cisty maltodextrin...ja som sa nakoniec rozhodla pre BCAA. ak mate niekto skusenosti s gainerom alebo maltodextrinom, hodte to sem... myslim, ze pri gaineroch je tiez "riziko" mierneho narastu telesnej vahy, neviem, ci je to pravda...