Kedze som nesiel na branisko a sedim doma so zapalenym hrdlom tak tu trosku zaspamujem.
Lappier ma pravdu v tomto, na pevnaku mi vzdy strasne vadilo pohupovanie vidly ked som tam dal nejaku 100mm. Pretoze som viac jazdil zo sedla a silovejsie, viac na
riaditka atd. takze pri prenose vahy dopredu som nenavidel to zapadnutie vidlice(marathon sl), ked uz bola zapruzena a slapalo sa rovnomerne tak to ako tak slo ale stejne bola dost hupacia, hlavne ked clovek este prenasal vahu zo strany na stranu. Pri zatlaceni sa v podstate zvysi predpetie pruzin co znizi citlivost vidly ale stale je tam este ten rebound takze
vidla sa snazi vytlacat ked odlahcujes riaditka koli prenosu vahy cez korene atd. To vsetko sa da poladit ale aj low speed kompresiou, aby sa vidla tolik neprepadala pri statickom zatazeni a ostal furt zdvih pre bumpy. nakoniec som to poriesil F100X ktora je v podstate furt zamknuta, zacne pracovat ked dostane impuls zdola.Tu mi zas trosku vadi ze sa je furt nezanorena takze v strmych vyslapoch je dost plochy uhol.
Tento styl slapania som casto vyuzival aj na fulle a este obcas sa o to snazim aj ked je to uplne spatne. Tam clovek prave musi sediet a len naklonit trup a ola zrazu to funguje lepsie.
Hlavne moderne AM fully maju inak geometriu ako stare dobre xc HT a to je ten hlavny rozdiel preco na takom fulle lockout viacmenej zbytocny.Clovek sedi viac vzpriamenejsie takze tlak na riaditka je nizsi a aj zmeny zatazenia na ne, neviem si predstavit mat na fulle 100mm
predstavec a rovne rajdy niekde nizko nad vidlicou. Tu je problem prave ta vyska predku kde sa v strmych vyjazdoch odlepuje kolo od zeme, to zvysuje napor na chrbaty kedze sa snazis pritlacit ho dole.
Siel som na janovom force s talasom RLC32 a skusil som ho aj uzamknut ale nesedelo mi to zadok furt pracoval a predok bol tvrdy.Lepsie to slo na open vidle. Mozno by pomohlo mat aj uzatvaratelny zadok, ale len pre asfalt, v terene som nepocitoval ze by to nejak nutne bolo treba.
Takze na na HT ten lock out vidim urcite ako vetsi prinos hlavne ked tam je 100mm, pretoze ide aj o zladenie celeho podvozku a kedze vzadu je 0mm je ziaduce aby sa to absolutne nehupalo ked nema a bralo len narazy.
A na AM fulla znizovanie vidle pre vyslapy.