Ďakujem páni , vďaka vám som už v obraze.
Riadna hrôza , ale aj tak nádhera.
Keby som mal čas , pomôžem tiež.
Západné Tatry sú moja srdcovka, prekutrem tam každý kúsok krajiny , len treba trošku času na realizáciu plánov.
27.06.2009 - 10:16:17
00
palo32: nic nemozne, onekdy sa chodilo takto s bikom, ja som bol len na baranci a myslim ze na banikov sa s bikom ide lahsie. Samozrejme ze clovek celu cestu nahor tlaci, velakrat i nadol ale da sa. Som chcel prilozit foto biku opreteho o betonovy stlp na baranci no nejako sa mi to nedari najst na nete (nie moje foto).[/quote]


toto foto si myslel :D

Prílohy:

6m.jpg
6m.jpg 158.86 KiB thumb_up0thumb_down

02.07.2009 - 23:15:48
00
Má 32 dier?

Inak svetlá mám, trasu ale tiež fakt netuším... minule sme išli cez Lipt. Ján na kopec Hrádok a tam sme stretli medveďa :)



tiež som ho tam stretol 8)
02.07.2009 - 23:18:33
00
palo32: nic nemozne, onekdy sa chodilo takto s bikom, ja som bol len na baranci a myslim ze na banikov sa s bikom ide lahsie. Samozrejme ze clovek celu cestu nahor tlaci, velakrat i nadol ale da sa. Som chcel prilozit foto biku opreteho o betonovy stlp na baranci no nejako sa mi to nedari najst na nete (nie moje foto).



toto foto si myslel :D[/quote]

ine som mal na mysli, obyčajný hardtail ale i táto môže byť
03.07.2009 - 06:37:15
00
chlapi to jak ies vytiahnutz toho grafu vsetky tie veci.napr rozlozenie tepov v useku.
04.09.2009 - 19:53:50
00
Chystám sa na Liptov, konkrétne do Pavčinej Lehoty, neviete mi dať tipy na pekné XC traily v okolí? Skôr AM a skôr niečo veľmi pohodové.
Dík.
13.09.2009 - 11:41:01
00
2dublinboy: prečítaj si túto tému od začiatku. Je tam toho dosť.
13.09.2009 - 16:37:15
00
Ja som bol na Baníkove od Žiarskej chaty v roku 1996 a dolu sme išli na Baníkovské sedlo , Roháčške plesé , Tatliačka a cez Huty myslím k vlaku do LM .

Ľudia boli z nás trošku mimo , ale nie toľko , ako keď sme išli na V.Vysokú 2428,6 m.n.m. :rofl: tak to sme mali všetci zážitok , my z nich a ony z nás :rofl:
14.09.2009 - 14:08:03
00
Už dlhší čas premýšľam nad tým, kde by sa v okolí LM a LH dali zhotoviť pekné, jednoduché ale i o niečo obtiažnejšie singlíky/traily, ktoré by viedli popri niektorých zaujímavých, možno i neznámych miestach liptova, prípadne takéto miesta navzájom spájali. Nuž a v poslednej dobe som chtiac nechtiac musel otočiť zrak zo severu z úbočí Západných Tatier na juh k Nízkym Tatrám a čuduj sa svete, tu by sa nejaké trasy tiež rysovali a čo je hlavné, dalo by sa tu zhotoviť hneď niekoľko okruhov ako dlhších tak aj kratších, nemal by byť až taký veľký problém s povoleniami ako v TANAPe (čiže je možné že by sa nám na niečo podarilo dostať i povolenie), o možnom využívaní ako v lete tak prípadne bežkármi i v zime ani nevravím.

Ako prvý, relatívne blízsky pespektívny singel mi udrel do očí krátky okruch medzi obcami Závažná Poruba a Liptovský Ján, na priloženej mampke označený čiernou farbou. Takmer celý by bol vedený už vytvorenými len sporadicky využívanými chodníčkami, zvyšný úsek max 300 metrov by bolo treba napojiť. Čiže ako príkladný a funkčný singel na začiatok je to myslím voľba veľmi dobrá. Dokonca by sa v jeho blízskosti (Hotel Bohunice tuším) črtalo hneď niekoľko ďaľších perspektívnych nepoužívaných chodníčkov.

takže slubovaný okruh : dĺžka cca 4 km
Príloha:
navrh_zavazna_poruba.jpg
navrh_zavazna_poruba.jpg 691.05 KiB thumb_up0thumb_down



Takže nájdu sa tu ľudia ktorý by sa do toho pustili so mnou, skúsili čo to znamená legalizácia, úprava a stavba trailu ?


Z "veľkou trojkou" samozrejme hneď počítam ale i tak dúfam že sa k tomu jednotlivo vyjadrí :D. Celkovo by ma ale zaujímal názor ostatných, hlavne tých ktorý by prípadne i priložili ruku k dielu. Možno i nejaké kluby ktoré by okrem schovávania sa za SLOMBU pomohli s lobingom (ŠK Tatranské Orly ? -- počul som niečo o klubovej filozofii, je niekto na fóre ?)
05.12.2009 - 21:04:49
00
nápad je to dobrý :y:
ale toto fórum je na to krátke si myslím :) je tu podľa mňa málo Liptákov, čiže len cez fórum to nepôjde, treba osloviť nejaké kluby v okolí, vygooglil som toto:

ŠK Tatranské orly Liptovský Hrádok, Hradná 343, 033 01, 044 5222566, jurco.milan@mag-net.sk
BMX klub Podbreziny,Liptovský Mikuláš, Lounská 629/3, 031 01 brziak.bmx@zoznam.sk
ŠK Leader Fox Bike,Liptovský Mikuláš, Moyzesova 4319/7, 031 01 vitalit@vitalitsport.sk

možno aj niekoho z klubu slovenských turistov: (bod 13 je Liptov)
http://www.kst.sk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=24&Itemid=37
poprípade
http://www.jameslh.sk/

OK, ďaľša vec, podstatnejšia, ktorá si myslím že pomôže viac: je tu "miestna akčná skupina horný Liptov" :) a ide o to že dostali dáke ojrá z EÚ a chcú to vraziť do opráv turistických chodníkov a cyklotrás na Liptove, mali aj dáku besedu v Hrádku prednedávnom ale nebol som tak neviem ako to dopadlo. Tak určite by to chcelo osloviť aj ich, tu majú web: http://www.hornyliptov.sk/mas.php sú tam už aj dáke návrhy trás a tak...

A ako to je s povoleniami a podobnými vecami nemám ani najmenšu šajnu, čiže tam asi moc nepomôžem :D
No zatiaľ toľko moje postrehy k tomuto :)

edit:
a ten singel nad Závažnou nepoznám tak neviem, ale na začiatok dobrá voľba, nie veľké, nenáročné :) musím sa tam ísť pozreť :)
06.12.2009 - 11:44:27
00
Super, o tom MAS Horný Liptov som vôbec nevedel, tý by nám mohli v mnohom pomôcť, možno i zastrešiť. Do 8.12 im treba predložiť prípadné pripomienky k navrhovaným trasám takže myslím že zle neurobím ak im hneď a zaraz napíšem. Keď už nič z toho nebude, minimálne budú mať skúsenosti s vybavovaním povolení ... i keď ako občianske združenie okrem iného i obcí to majú určite oveľa jednoduchšie. Skúsim spomenúť i SLOMBU a snáď sa z toho nejaká spolupráca vyvrbí :D

Super odkaz palo, chválim.

Čo sa týka toho singlu, celý ho nemám prejdený ani ja, časť popri asfaltke od prameňa-odpočívadla na konci závažnej poruby po vodáreň pred hotelom som prešiel niekoľko krát a v poslednej dobe to je maximálne neudržiavané. Vysoká tráva a podobne, na tomto kuse to mierne stúpa, pomädzi celkom mladé ihličnany, nejaké teréne nerovnosti by tam boli, no zákrut tam moc nie je. Neviem v akom stave je zvyšok, tadiaľ som myslím vážne ešte nešiel, takže to by si bolo treba samozrejme prejsť, zistiť majiteľov.
Pokiaľ by nás ale združenie zastrešilo, prípadne aspoň pomohlo s vybavovačkami, nejakými brigádnikmi a pod, tak nevidím problém ani s niečím dlhším na druhej strane asfaltky, od opaliska napríklad. Dokonca tam by to pravdepodobne mohlo byť na získanie povolenia jednoduchšie (teda za predpokladu že to má jeden vlastník).

Nuž idem skúsiť čo to napísať tomu združeniu.


edit: -> Tak mail už bol odoslaný, uvidíme ako sa k tomu postavia.
06.12.2009 - 12:35:02
00
Dobrý nápad. Ale je to beh na dlhé trate a cez prekážky. A tí brigádnici od SLOMBY to sme asi my. Iných myslím v tomto regióne nemajú.

K tomu čo píše Palo:
Uvedené kluby majú trochu iné zameranie. Samé by privítali sponzorov a hlásia sa o podporu napríklad u mesta. Ak priamo nikoho z vedenia čo by si ho prehovoril nepoznáš, asi bez šance.

na http://www.hornyliptov.sk je výzva, práve tento týždeň to budú uzatvárať. Majú už vari 370 kilometrov značených cyklotrás. Keď si ich na priloženej mape pozrieš zistíš, že niektoré prejdeš aj na žiletke, na ostatné stačí krosový bicykel. Sú to hlavne široké lesné spevnené cesty a bočné asfaltky. Naše predstavy o trase a štýl jazdenia by ich asi prekvapili. Možno ich zaujímajú práve štatistiky -čo najviac označených kilometrov a k tomu im stačí len štetec, farba, opis a vykreslenie do mapy.

SLOMBA je dobrá na zastrešenie pri vybavovaní a má už skúsenosti. Najviac však asi záleží od ochoty kompetentných. Základom je súhlas vlastníka. Chápem jeho pohľad na vec. Môže byť aj takýto: Teraz im dovolíme toto. Ktovie čo vyrúbu, označia to, neskôr pribudne lavička, potom odpadky, ohnisko a podobne. No treba nám ďalší požiar? A hlavne: čo z toho budeme mať? Len starosti a obavy.

Osobne by som mohol pomôcť so zistením vlastníkov (asi kdekoľvek v okrese). Potreboval by som sa tam s Tebou vybrať a zamerať pár bodov na trase GPS geodetickou aparatúrou. Z nej sa spraví export do súradnicového systému, v ktorom sú katastrálne mapy. Tento súbor načítam do digitálnej katastrálnej mapy a vidím na akých parcelách sa nachádzame (okrem toho tiež či je to evidované ako lúka, les a podobne, lebo podľa mňa dať povolenie na trasu v lese je ťažšie, ako napríklad na ostatnú plochu). Na http://www.katasterportal.sk podľa parcelného čísla zistíme vlastníkov.

Rád sa pridám.
06.12.2009 - 17:46:43
00
paráda,

čo sa týka tých klubov, tam som to skôr myslel ako pomoc s vybavovačkami a priloženie ruky k dielu, predsa len sa získať povolenia podarí skôr organizovaným ako jednotlivcom. Takže by bolo dobré osloviť Tatranské orly, Leader fox (možno i ako predajňu) a tuším je ešte i EZAKIMAK. Zatiaľ sa zisťuje len záujem, či na niečo také máme ako duševne tak i pracovnou silou. Email na MAS Horny Liptov som odoslal, tam som myslim patrične vysvetlil čo je singletrack, spomenul som SLOMBU ale i ČEMBU keďže som tam pridával odkazy na niektoré jej videá, hlavne singel pod smrkom pekne rozdelené na stavbu, jazdu ale i názory niektorých zainteresovaných ľudí (správca parku a pod). Rychlebské stezky som po kratšom uvažovaní radšej nespomenul, skôr som šiel cestou nenáročných, ľahko udržiavaných a zábavných chodníčkov, ktoré môžu využívať ako cyklisti tak i chodci/bežci. Zároveň som sa samozrejme spýtal na možnú spoluprácu či zastrešenie, pomoc s vybavovaním, legalizáciou a následným značením, pomoc s hľadaním ľudí či vybavenia. Takže uvidíme čo odpíšu, do 8.12.09 príjmajú akékoľvek návrhy k ich projektu cyklotrás tak snáď nám nejako pomôžu. Ďaľšia vec je tá, že sa dá momentálne získať gran vo výške od 3000 do 5000 eur na rozvoj cestovného ruchu (podľa popisu to sadne i na značenie cyklotrás), lenže tak ďaleko určite ešte nie sme.

Samozrejme ak sa i nájde dostatočný počet nadšencov pre vec, je veľmi možné že stroskotáme už na prvom jednaní z vlastníkom, ... ale čo môžeme stratiť ?
06.12.2009 - 19:52:08
00
tak uz tu máme odpoveď, myslím že sa to aspoň zatiaľ vyvýja celkom pekne

Pekný deň,

ďakujeme za Vaše podnety a tešíme sa, že ste sa aktívne zapojili do verejného pripomienkovania Koncepcie siete chodníkov, cyklotrás, významných miest a oddychových zón v Hornom Liptove. Našim zámerom v tejto koncepcii je zahrnúť aj singletracky. Zatiaľ budú zahrnuté Vami navrhované trasy za Závažnou Porubou medzi obcami Liptovský Ján a Iľanovo. V tejto súvislosti chcem upriamiť Vašu pozornosť na činnosť pracovnej skupiny, s názvom Cestičky: trasy, voľný čas, pohostinnosť a informačné systém, ktorá pôsobí pri Miestnej akčnej skupine Horný Liptov. Bolo by fajn, ak aby ste v tejto skupine mali aspoň jedného zástupcu aj Vy a ďalej rozvíjali túto problematiku singletrackov, vytipovali ďalšie možné vhodné územia a trasy...

Zámerom MAS Horný Liptov je schválený návrh koncepcie 9. decembra predložiť na pripomienkovanie dotknutým inštitúciám verejnej správy ako ochrana ŽP, vodári, dopraváci a pod. Obce, ktoré sú jediné oprávnené predkladať projekty v rámci nami vyhlásenej výzvy prevzali na seba určitú kompetenciu prejednať s vlastníkmi návrh nových trás, tak aby vlastníci vydali súhlasné stanovisko.

Ak by ste si našli chvíľu čas, bolo by fajn, aby ste prišli k nám do Kancelárie MAS a mohli by sme na tieto témy podiskutovať osobne.

Ak máte záujem dajte vedieť kedy by vám to vyhovovalo.

Viera Rajniaková

Kancelária MAS Horný Liptov
Moyzesova 196
033 01 Liptovský Hrádok

tel./fax 044 5221 214
tel. 044 5225 396
mobil:0905 553 493
e-mail: info@hornyliptov.sk
web: http://www.hornyliptov.sk


tak a teraz aký ďaľší postup navrhujete ? Najlepšie by bolo aby bol aspoň jeden z nás v slombe lepšie asi ak budú viacerí, a jeden v pracovnej skupine Cestičky: trasy, voľný čas, pohostinnosť a informačné systém. Ďaľšia vec je tá, že treba niektoré veci prediskutovať osobne s MAS Horný Liptov, lenže jednak ešte nemáme vytipované trasy ani bližšiu predstavu čo vlastne chceme a jednak sme si poniektorí zatiaľ neznámi.

Takže predkladám dve výzvy:

Výzva prvá - ľudia: Nech sa prihlási každý kto by chcel pomôcť.

Výzva druhá - trasy: Navrhujte prosím možné trasy, použite napríklad http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx

a ak môžem byť trošku trúfalý a požiadať nejakú osobu, dve o osobné stretnutie s MAS Horný Liptov keďže sa zdržiavam v BA ... nájde sa niekto ochotný ? Ak nie nuž nič sa nedeje, skúsim to dohodnúť a prísť, ale asi by bolo tiež lepšie nebyť tam sám ale aspoň dvaja.

tak zatiaľ toľko :D
07.12.2009 - 11:55:26
00
Takže napísal som maila v duchu, že do 9.12.2009 nestíhame nič, ale že by sme uvítali pomoc s legalizáciou i po tomto dátume, keď budeme vedieť ktoré trasy sú najvhodnejšie. Písal som to možno trošku chaoticky, ale to bude tým že ma celý deň zmáha choroba.

Nájde sa teda nejaká osoba ktorá by sa ujala osobného stretnutia so zastupiteľmi MAS HL, najlepšie dve či tri. Aspoň jedna by mohla vedieť čo je singletrack a vedele čo to i povedať ? O nič nejde len sa prezentovať a dohodnúť sa na vzájomnej pomoci.
Samozrejme sa vopred dohodneme na nejakom kolektívnom názore na vec :D
07.12.2009 - 18:08:10
00
keyboard_arrow_up