Tak nepozerali, stroj sa im stihol pokaziť skôr ako som sa naň dostal. :roll:
17.08.2009 - 09:13:24
00
Dnes som bol dokončiť aj záťažový test. Prikladám aj výcuc zo správy (fotené debilom).
Hodnota Anaerobneho prahu mi vyšla 144, čo sa mi zdá ako hlúposť, takú mám priemerku na 2-3 hod. výjazde...
Tadeáš, ako to vyšlo tebe?

Prílohy:

Ap.JPG
Ap.JPG 25.83 KiB thumb_up0thumb_down

Naposledy upravil Wladix dňa 20.08.2009 - 15:08:47, celkovo upravené 1 krát.

20.08.2009 - 13:48:12
00
Wladix: ...neviem, správu nemám doma a ja som tam bol hlavne kvôli niečomu inému takže ma to až tak nezaujímalo... :oops:
20.08.2009 - 14:57:23
00
vysoky tep alebo nizky

Naposledy upravil mafo dňa 20.09.2009 - 20:50:21, celkovo upravené 1 krát.

20.09.2009 - 20:33:46
00
[quote=""]co sa tyka tepu mam hodinky.Kde sa da natavit vlastna zona podla vzorca 220 minus vek a potom krat od 0 do 100 percent Heart zony v percentach pre kazdu zonu.Comu moc neverim.A podla nastavenia v hodinkach vaha,vyska,vek,pohlavie,trieda aktivity od 0 do 10.Atlet neatlet.

Neviem presne existuje este nieco niaky test ako rychle drepy,meranie odpocinok zas drepy.Su este niake samo testy na lepsie urcenie tepu viem ze polar ma podobne:
Test Kondície - jedinečné a ľahké stanovenie Vlastného Indexu Kondície v podobe hodnoty VO2max pomocou Testu kondície na základe hodnôt Variability SF v kľudovej polohe a zadaných údajov o výške, hmotnosti, dátumu narodenia, pohlavia a úrovni pohybovej aktivity a pozorovať i s časovým odstupom trénovanosť organizmu.

Test na určenie Indexu Kondicie by ma zaujimalo ci je to iste ako ked niekto beha,posiluje,alebo len jazdy na bajku.Predsa niekto moze cvicit vyse 1hod v posilovny ale na bajku nevydrzi pri vysej tepovke ani 10 minut.Jak je to co sa tyka dobreho urcenia tepu pri jazde.

nieco o tom
http://www.icycling.szm.sk/clanok1.html

co sa tyka vzorca zaujimave Muži:
220 - vek = maximálna tepová frekvencia Ženy:
226 - vek = maximálna tepová frekvencia

a Presnejšie si ju možne spočítať podľa Karvonenového vzorca ( 210 - 1/2 vašeho veku - 5% vašej váhy + 4 (pre mužov)

neviem ale ci sa teda riadit podla vzorcov alebo urobit fyzicky test.
20.09.2009 - 20:48:27
00
Vzorec je teoria na určitej vzorke, z ktorej sa môžeš vymykať, buď z dôvodu svojej telesnej schránky a jej obsahu, ich opotrebovania alebo dokonca z dôvodu nesprávneho určenia koeficientu (napr. trieda aktivity na Polare). Fyzický test na ergometri je najpresnejší.
20.09.2009 - 20:57:31
00
Ono je to dost zaujimave vela ludi ma tepak ale kolko ma spravne hodnoty,nastavenie podla seba.

Co sa tyka co spominas:Fyzický test na ergometri je najpresnejší.Ale ktory.

Spirometria
Spirometriou sa vyšetruje funkcia pľúc, prípadne pozáťažový bronchospazmus a zisťuje sa vitálna kapacita pľúc.

Antropometria
Touto vyšetrovacou metódou sa zisťuje telesná výška, hmotnosť a percento tuku, stanovuje sa množstvo aktívnej telesnej hmoty, predikcia výšky.

Bicyklová ergometria
Cieľom vyšetrenia je posúdiť zdravotný stav športovca z hľadiska prítomnosti pozitívnych (športovo-adaptačné zmeny) alebo negatívnych zmien na srdci, ktoré sa objavujú iba pri fyzickej záťaži.

Spiroergometria
Prevádza sa buď na bicyklovom ergometri alebo na bežiacom páse. Spiroergometrickým vyšetrením sa zisťuje maximálny aeróbny výkon pri kontinuálnom zvyšovaní zaťaženia. Určuje sa aeróbny a anaeróbny prah pomocou analýzy dýchacích plynov. Sleduje sa reakcia kardiovaskulárneho systému na dynamickú prácu. Výber ergometra závisí od charakteru športovej disciplíny.

Výskoková ergometria
Je vyšetrenie na výskokovom ergometri (špeciálna odrazová platňa spojená s počítačom). Na základe nameraných hodnôt možno z grafu určiť percentuálny podiel rýchlych svalových vláken.

Wingate test na izokinetickom bicyklovom ergometri
Pri diagnostike anaeróbnych laktátových schopností sa využívajú diagnostické postupy, pri ktorých sa na energetickom krytí zaťaženia podieľa v prevažnej miere anaeróbna glykolýza. Dĺžka zaťaženia pri takejto metodike býva spravidla 30 sekúnd a popri anaeróbnej laktátovej kapacite je možné získať informácie i o maximálnom alaktátovom výkone a indexe ú#4e4e4e.

http://www.nspr.sk/Nemocnica-Stare-Mesto/stare-mesto/sm_telovychova/sluzby.htm

ide mi aj o to ako aj inym aby som akoze neinfarktoval vysoka zbytocna tepovka.Vzorec alias realita pre kazdeho ina.
20.09.2009 - 21:12:09
00
Podľa mňa spiroergometria...
20.09.2009 - 21:23:28
00
Mas pravdu

spiroergometria

spiroergometria, vyšetrenie úrovne všeobecnej trénovanosti, telesnej zdatnosti, aeróbnej a anaeróbnej kapacity.

http://www.sportmed.sk/?prehliadky-sportovcov

tu to robia aj s vlastnym bajkom sranda.
Spiroergometria s možnosťou použitia vlastného bicykla + zhodnotenie
Laktátova krivka na bicykli , bežiacom páse + zhodnotenie ...
Test na určenie optimálnej kadencie šliapania a možnosťou
prinesenia vlastného bicykla (spiroergometria)

este tu http://www.sportdiag.sk/index.htm

co by ma zaujimalo ci clovek musi ist pri tom teste ist na doraz max tep alebo je to klidek.
20.09.2009 - 21:31:34
00
Začínaš na nizkej záťaži, postupne ti záťaž pridávajú (odpor na pedáloch), ty akurát musíš udržať otáčky vo vymedzenom pásme. Takže ideš z nuly do maxima. Mne trval test asi 30 minút. Najväčší problém som mal so zaštipcovaným nosom a dýchacou trúbeľkou v hube. Trochu ťažšie sa s tým dýcha ako v reále.
Ďalší problém môžeš mať, ak lámeš ťažké prevody - už od začiatku budeš mať problém udržať ručičku v zelenom pásme. Tento problém nemám, avšak zdalo sa mi, že mám krátke kľuky a vrtím nohami na mieste. Jazdím 175-ky a tam mali možno len 160-ky. No a nesúhlasili s výmenou pedálov, takže som išiel v teniskách a optimálne pedálovanie bolo v prdeli...
Ale nakoniec výsledky v podstate potvrdili moje výpočty metódou hrubého poťažkania.
20.09.2009 - 21:46:30
00
Kde ti to robily test.Asi s vlastnym bajkom sa mi to zda presnejsie,pohodlnejsie ako na niakej hrkalke akurat jak je to s vlastnym bajkom riesene uchytenie,zataz.Ta trubica v hube ma niak odradza od toho.Nestacilo by odmerat len EKG,urcit podla tepu,tuku a parametrom tel.schranky.Skoda ze sa nepredava niaky pristroj v jednom co by to odmeral v reale maska na hubu a okoloiduci bajkeri na zemi od smiechu.
20.09.2009 - 22:02:12
00
Trúbeľku do huby potrebuješ, vstupuje do analyzátora, ktorý vyhodnocuje, koľko vzduchu a kyslíka si vdýchol a koľko kysličníka uhličitého vydýchol. Rozdiel ti dáva spotrebu kyslíka (VO2) a keď ti začne pri stúpajúcom výkone klesať spotreba O2, tak si v anaeróbnom pásme. Vrchol krivky VO2 ti dáva VO2max.
Neviem si predstaviť, že by si niekoľko tých analyzátorov a prístrojov viezol so sebou v batohu alebo na vozíku...

Ozaj, nefunguje ti kláves "J"? (niakej, niaky...)
21.09.2009 - 19:54:18
00
Vrátim sa k tejto téme.
Včera som si bol zopakovať testy. Po sklamaní ohľadom kvality výstupu z predchádzajúceho zariadenia som tentokrát vyskúšal Sportmed v Železničnej nemocnici a plná spokojnosť. Dostal som relevantný report, možnosť vykonania testu na vlastnom bicykli... Doporučujem.
20.07.2011 - 10:24:06
00
Neviete niekto, kde sa dá takýto záťažový test urobiť v Žiline alebo okolí? Našiel som nejakú kardiolog. ambulanciu na Spanyolovej, ale radšej by som sa spoľahol na niekoho odporúčanie :)
20.07.2011 - 13:46:26
00
BB je daleko?
http://www.zzz.sk/?profil=152

s tym mame viaceri skusenosti...resp aj v MT v nemocnici sa robia testy, ale s tymi skusenosti nemam
20.07.2011 - 13:51:47
00
keyboard_arrow_up