Z kreatinu, asi osmózou, naberieš vodu (mám taký pocit, že existuje aj "nezadvodňujúci") Z kreatinu sa netvorí ATP, z neho sa tak tvorí dekarbxiláciou len kreatinín. Mal by slúžiť na ukladanie ATP z glukózy a mastných kyselín do kreatinfosfátu a následného uvoľnenia počas krátkodobej práce. Tým sa znižuje konc ATP v bunke a glykolýza a b-oxidácia sa nespomaľuje (v bunke nemôže byť veľké množstvo ATP, lebo spätne inhibuje glykolýzu). Tvorí sa rýchla a veľká zásoba energie pre rýchlostne športy alebo série s prestávkami (pri cyklistike nepomôže). A máš pravdu neobsahuje kalórie (mýlil som sa) a preto sa z neho ani nedá vytvoriť energia, len CO2. Takže kreatin bez tukov, cukrov a bielkovín je svalu zbytočný.
08.04.2010 - 22:33:50
00
Takže kreatin bez tukov, cukrov a bielkovín je svalu zbytočný.


toto som pochopil akoze kreatin je uplna zbytocnost a neoplati sa to ani uzivat
09.04.2010 - 06:35:46
00
to tulenik: Uznavam, ze za moju odpoved na kreatin, by som letet zo skusky. Ale snazil som sa odpovedat heslovite, nie vysvetlovat cely system. A skratil som to az som z toho spravil blbost :-) Dufam, ze to teraz napisem zrozumitelnejsie. Ak tam budu blbosti, pls oprav ma.

Nechcel som rozoberat energeticky system. Skor mi islo popisat vplyv poberania kreatinu na vahu. Kreatin si telo vyraba v malom ale dostatocnom mnozstve. Je moznost ho poberat ako doplnok, cim dokazeme zvysit objem kreatin fosfatu v svalovych bunkach.
To priamo zlepsuje zakladne energeticke procesy tela. Preto naraz dochadza aj k prudkemu zvyseniu vykonnosti skoro vo vsetkych oblastiach. Pokial je podporeny kvalitnym treningom a prisunom dostatocneho mnozstva bielkovin, tak vedie aj k vybudovaniu svalstva.
Ja som vsak chcel napisat hlavne o vplyve brania kreatinu na vahu. Osmoza sposobi, ze zvysenim objemu kreatin fosfatu v svalovych bunkach sa prudko zvysi aj mnozstvo vody. Prirastky hmotnosti v prvych tyzdnoch poberania kreatinu su niekedy az 3 kg (pozorovane aj u ludi, ktory inak nezmenili stravovacie navyky). To nie je klasicke vybudovanie svalu pomocou bielkovin, ktore je ziadane na nabratie hmotnosti.
Kedze telo nie je samo schopne produkovat take mnozstvo kreatinu samostatne, po vysadeni kreatinu klesne objem kreatin fosfatu v bunkach na povodnu uroven a teda aj objem vody v svalovych bunkach a takisto pojde dolu vykonnost. Samozrejme svalsvo vybudovane pocas tejto doby zostane. Ale to sa da vybudovat aj bez kreatinu, len to trva dlhsie, pretoze treningy nie su take intezivne ako s kreatinom.

to M@to:
Nikto nepovedal, ze kreatin nefunguje. Len by som povedal, ze jeho najvacsia vyuzitelnost je u profi sportovcov(hlavne sporty, kde je potrebna vybusnost), ktory potrebuju zvysit vykonnost. Taky kickboxeri a hokejisti toho jedia na kila a urcite im to pomaha. Ale cloveku co chce zmenit svoju postavu a par kil pribrat radsej odporucim zmenu stravovania, kvalitne cvicenie a hlavne regeneraciu. Plati zasada ako vsade inde. Treba budovat od sirokych zakladov a nie hladat zazrak, ktory za 2 mesiace spravi zazraky. Kreatin ho spravi, ale nemyslinm, ze je to to, co by ludom bolo treba doporucovat.

No a este som spominal vedlajsie ucinky. Som si vedomy, ze neexistuje vedecky vyskum, ktory by to uplne potvrdil, tu vychadzam len zo skusenosti ludi, ktory s "kreatinovymi maniakmi" maju osobne skusenosti a dostatocnu prax a skusenosti v profi sporte. Pozorovali dost pripadov zvysenej agresivity u takychto ludi. Samozrejme da sa namietat, ze mohli brat aj nieco ine, ale kedze ide o ludi, ktory su pravidelne dopingovo testovany, aspon je predpoklad, ze neslo o ziadne zakazane latky. :-) (s tymi ludmi sa osobne poznam, nepisemo chyroch na internete :lol: )
09.04.2010 - 14:26:55
00
no kamarát mi hovoril že jeho kamarát vraj skoro umrel na zástavu srdca... bo sa mu vraj upchala chlopňa a že vraj bral aj trojité dávky kreatínu ako bolo doporučené dávkovanie .. tak teraz neviem či sa mu to mohlo upchať preto že bral veľa kreatínu alebo neviem z čoho.. ale že vraj to bolo z toho kreatínu
09.04.2010 - 18:53:30
00
heh ze kreatinom to asi nie jedine zeby prasili nieco co sposobovalo hustnutie krvy , zopar pripadov dopingu co skoncil smrtou tu uz bolo , hokej atletika atd a vsetci sa dusovali za zomretych ze boli cisty jak lalie .... sa ich spytaj nech ti povedia pravdu .....
09.04.2010 - 19:59:10
00
Podľa toho čo si napísal máš väčší výdaj ako príjem. Stačí upraviť stravu, ak budeš mať väčší príjem, naberieš aj bez posilnovania. Ak by si chcel predsa nabrať nejaké svaly, tak by som sa zameral na balistický tréning. Žiadne ťažké váhy, ty nie si kulturista ani vzpierač. To je chyba ktorú robia športovci ako hokejisti , futbalisti, cyklisti atď, cvičia nesprávne , kopírujú tréningy vo fitkách a potom sú ako roboty :lol:
09.04.2010 - 20:48:33
00
taketo problemy s pribratim som mal aj ja...asi tri roky v kuse som stal na vahe 61 kil...stvalo ma to kupil som si do izby lavicku jednorucky a robim tu nejake tie cviky nepribral som moc asi iba 5 kil ale ani viac nepotrebujem...citim sa uplne skvelo aj s kondickou aj s celkovou silou staci sport vsetkeho druhu a urcite nie nejaku chemiu to by som jedol nikdy stratil by som rychlost a hlavne moje telo nieje stavane na to aby som behom dvoch rokov o 20 kil viac...
26.04.2010 - 21:30:09
00
Pridám svoju skromnú ženskú skúsenosť s priberaním. :makeup: Srnka je preto srnka, lebo sa narodila drobná, štíhlučká...v detstve síce športovala a mala vcelku slušnú kondíciu, ale ani v dospievaní a neskôr ani po pôrode stále nevyzerala ako "kus baby". :lol: Jej formát bol skrátka daný génmi (v rodine máme veľa "tenších postáv"), ale... ^_^ srnka si kúpila v 2004tom bicyklík. Svalíky začali pracovať, srnke sa začala cyklistika veľmo páčiť ...a behom troch rokov bolo zrazu 5 kíl hore! :y: Na svalovej hmote, konfekčná veľkosť stúpla o dve čísla. :clap: Váha toho času stúpa už nie na kilá, ale na aj tak pekné deká, ale drží si "výkonnú hladinu" - a znova som si musela kúpiť o trochu širšie nohavice, lebo aj novozaradené krasokorčuľovanie prišilo na stehná o ďalší centimeter viac. :clap:

Samozrejme, vyžiadalo si to kompletnú zmenu životosprávy a jedálnička (priatelia sa smejú, že ma je iste ľahšie šatiť ako živiť :lol: ). Mám 4-6 chodov za deň (inak v pracovný deň (tie 4) a inak, keď je výkon), veľa čerstvých potravín (prírodný syr, cmar, biely jogurt, zelenina, maslo, cestoviny, polievky, ryža, zemiaky, v menšom ovocie), veľa potravín v BIO kvalite, vyradila som takmer všetky "priemyselné sladkosti" (frčím na orechoch, sušenom ovocí, jablkových tyčinkách, BIO sušienkach, ryžových krémoch alebo sójových "jogurtoch"), mäso len veľmi zriedka a tiež v BIO kvalite (alebo ryby a morské plody), zelený čaj, veľa pohybu, veľa bicykla, veľa pešichodenia, veľa "ľadu" (korčule) a výsledok okrem zrkadla je vidieť aj na tvárach známych, ktorí ma dlhšie nevideli - a hlavne si výsledok prečítam na tvári môjho chlapa, ktorému pri pohľade na moje terajšie telíčko padajú nadšené slniečka z očí... :f: Zaraďujeme postupne ešte cviky na posilnenie chrbta a celkove hornej časti tela, tam to má ešte trocha deficit, predsalen, viac makám nohami. Ale aj vrch sa časom doladí. \o/

:) :bow:
28.04.2010 - 09:44:02
00
Podľa toho čo si napísal máš väčší výdaj ako príjem. Stačí upraviť stravu, ak budeš mať väčší príjem, naberieš aj bez posilnovania. Ak by si chcel predsa nabrať nejaké svaly, tak by som sa zameral na balistický tréning. Žiadne ťažké váhy, ty nie si kulturista ani vzpierač. To je chyba ktorú robia športovci ako hokejisti , futbalisti, cyklisti atď, cvičia nesprávne , kopírujú tréningy vo fitkách a potom sú ako roboty :lol:


to by som moc nesuhlasil
vsetci sportovci potrebuju mat urcitu silu...a na urcitu silu potrebujes urcity objem svalov...a aby si mal urcity objem svalov, tak musis cvicit s tazkymi vahami, inac svaly neprinutis, aby rastli
je rozdiel celotelovy trening s tazkymi vahami 2x tyzdenne a je rozdiel trening s tazkymi vahami rozdeleny po partiach (ako cvicia kulturisti aj 2x kazdu partiu tyzdenne)
takze nemozes odcudzovat trening s tazkymi vahami celkovo, lebo nie je trening ako trening
28.04.2010 - 10:52:51
00
to by som moc nesuhlasil
vsetci sportovci potrebuju mat urcitu silu...a na urcitu silu potrebujes urcity objem svalov...a aby si mal urcity objem svalov, tak musis cvicit s tazkymi vahami, inac svaly neprinutis, aby rastli
je rozdiel celotelovy trening s tazkymi vahami 2x tyzdenne a je rozdiel trening s tazkymi vahami rozdeleny po partiach (ako cvicia kulturisti aj 2x kazdu partiu tyzdenne)
takze nemozes odcudzovat trening s tazkymi vahami celkovo, lebo nie je trening ako trening


tiez velmi nesuhlasim.. vacsinou robia ludia v posilovni zakladnu chybu a tou su pritazke vahy zo zaciatku. Aj ked sa to nezda, lahsia vaha a spravny pohyb vie spravit viac ;)
28.04.2010 - 11:49:38
00
tu bola rec o futbalistoch, hokejistoch, cyklistoch a inych sportovcoch...tam je predpoklad, ze uz cosi maju odcvicene
nikto sa tu nebavi o zaciatocnikoch...to je jasne, ze zaciatocnik nesmie hned cvicit s tazkymi vahami, kym nema silu a techniku...
ale pre pokrocileho cvicenca su uz lahke vahy strata casu by som povedal (ak nerisuje)
28.04.2010 - 14:36:26
00
... ale pre pokrocileho cvicenca su uz lahke vahy strata casu by som povedal (ak nerisuje)

Aj keby rysoval, tak sú pre neho malé váhy strata času ;)
28.04.2010 - 17:36:55
00
tak pokial viem, tak sa risuje s nizsimi vahami a robi sa viac opakovani a kratsie prestavky...
29.04.2010 - 08:19:05
00
...ma ešte odvčera straší ten JoKov Rasmussen... :whew: keby som nevedela, kto to je, tak by som tipovala nejakého ťažkého rachitického anorektika... :emo:
29.04.2010 - 10:07:57
00
zani: http://www.bike-forum.cz/forum/co-vsechno-se-na-kole-posiluje.html
ked porolujes nizsie, tak uvidis dalsieho...andy schleck :)
29.04.2010 - 10:23:02
00
keyboard_arrow_up