ved o to mi s tym VOmax islo (ako udaj reakcie kardiovaskularneho systemu na zataz). Je to udaj, ktory sa da jednoducho a exaktne zmerat.
14.02.2011 - 07:53:12
00
To MaRCy: B je spravne :-) Pisal som o nepodstatnosti tej povodnej otazky, tj kolko "ako veľa krvi pre pumpuje srdce". Proste ten objem nema velku vypovednu hodnotu, lebo sam vidis, ze ho ide dosiahnut 2 sposobmi, pricom jeden je horsi ako druhy, ale ked uvedies len samotny objem, tak nevies, ktorym sposobom to bolo dosiahnute.

Pises, ze pri silovom slapani ma sval dlhsi cas na oddych. To ano, ale je aj dlhsi cas v zabere a "maka" viac. Urcit optimalnu frekvenciu, nie je take jednoduche, lebo ju ovplyvnuje viac veci.
- Z hladiska prenosu sily (ako su svaly, klby a prevody poskladane) je optimalna frekvencia okolo 100 pm.
- Z hladiska svalovej unavy (co dokaze sval vykonavat najdlhsie) je to je to prirodzena frekvencia chodze (ale cyklisti ju ovplyvnuju treningami frekvencneho slapania, cim ju dvihaju vyssie)
- Z hladiska vykonu svalu (tj ako sval dokaze podat najvyssi vykon) je to dost individualne, skusim tak od oka 160 -170 pm.

Urcite tam budu este dalsie aspekty, na ktore si bohuzial teraz nespominam.

Podla toho, aky sportovy vykon potrebujes (hlavne ako dlho bude vykon trvat) , budu niektore z jednotlivych zloziek dolezitejsie viac alebo menej.

Takze, ked pojde sprinter, najviac ho zaujima max vykon (svalova unava vobec, efektivny prenos len pri max vykone) a teda v sprinte bude slapat co to da.
Extremne vytrvalostny jazdci sa sustredia na oblast svalovej unavy, bude slapat co najprirodzenejsie (samozrejme s ohladom na efektivny prenos sily).

Existuju aj vseobecne tabulky, kolko je pre dane odvetvie v cyklistike optimalna frekvencia. To si najdes na internete. Ale ako vzdy, vysledok je vzdy aj tak individualny v zavislosti od genetickych dispozicii a natrenovaneho.
14.02.2011 - 11:29:11
00
Akurát ma napadla ďalšia otázka :) Za predpokladu že jedinec má srdce v lepšom stave, je výhodnejšie intervalové alebo silové šliapanie? :?: Pri silovom má sval viac času na regeneráciu ako pri intervalovom.
V kontexte nerozumiem pojmu intervalove. Na to je jednoducha odpoved. Nasad si pulzak a vyskusaj tahat kopec silovo alebo frekvencne. Pri silovom ti ten pulz okamzite vybehne hore.


PS: Áno VOmax je tiež zaujímavý údaj, ale ide v ruka v ruke so schopnosťou dopraviť ten kyslík do daného miesta a o to sa stará srdce (obehová sústava)
A nezabudaj ze ulohu zohrava aj vitalna kapacita pluc.
15.02.2011 - 14:28:26
00
keyboard_arrow_up