V papierovom SME sa spominala aj kauza Benat, kde je ale problem s TZT len taka malickost. Kamenolom tam prirodu hodne narusil a investor ma priestor lomu prenajaty od cirkvi, ktora ale nie je jeho vlastnikom :swear:
Myslel som si, ze skoncenim vystavby dialnice to tam daju do poriadku, ale maju to "prenajate" az do roku 2024 :tmi:
http://www.boulder.sk/?art=79&s=35
http://www.youtube.com/watch?v=lDIIC6Es1DQ
10.10.2011 - 22:35:19
00
Priatelia, pre tých, čo boli, tak veľké ďakujem. Pri odovzdaní pozmeňováku boli prítomné všetky významnejšie médiá. Pozmeňovací návrh sa bude prejednávať na októbrovej schôdzi parlamentu a ak to všetko dobre pôjde, zákaz by mal byť zrušený od 1. februára. Držme si palce :-)


No, takže sa nám to pomaličky serie. Pozmeňovací návrh, ktorý bol podaný poslancami Štefanec a Droba v septembri a ktorý mal zrušiť nezmyselný zákaz jazdy bicyklom mimo lesných ciest a značených trás, bol vďaka pádu vlády a vyhláseniu predčasných volieb presunutý na neskôr, najoptimistickejší výhľad je decembrová schôdza NRSR, ak vôbec. Podľa informácií, ktoré mám, sa v parlamente šachuje, prehadzujú sa programy, aby sa stihli prijať dôležitejšie zákony a tak sa menej podstatné návrhy odsúvajú na neskôr, tento náš medzi nimi :-(

Budeme to sledovať.
31.10.2011 - 17:03:32
00
Myslím, že sa to hodí sem. Zaujal ma v jednom rozhovore so Zdenom Vlachom, tvorcom dokumentárnych filmov o slovenskej prírode, tento úryvok.

Lesy sa čoraz viac zaľudňujú a prichádzajú o niekdajší pokoj. Najnovšie sa v prírode nehľadá ticho, ale adrenalín. Čo s tým robiť?

Príroda sa dokáže vyrovnať s mnohými ľudskými podnetmi. Ide o to, aby človek nepoužíval silové prostriedky. Nemyslím si, že bicykel uškodí prírode. Zakazovať bicykel v čase, keď do lesa chodia ťažké ťažobné mechanizmy, sa mi zdá postavené na hlavu. Zato motorky a džípy sú vážny problém pre prírodu. Lesy sú už natoľko poprepletané množstvom zvážnic a ciest, po ktorých premávajú hučiace stroje a rýchli jazdci, že škodia pôvodným lesným obyvateľom. Kompaktnosť lesa sa mení. Blízko lesnej cesty som videl noru jazveca, okolo ktorej sa preháňali štvorkolkári. Zakaždým ich počuť na kilometre, vari o nich nevie polícia? Alebo je problém konať, pretože sú mladí, silní, bohatí a vplyvní? Ak spoločnosť nezasiahne proti tejto bezohľadnosti, pripraví sa o všetku pestrosť a bohatstvo života v lese.


Keď som si to prečítal, potešilo ma, že aj ľudia ktorí trávia v lese veľa času a snažia sa les chrániť, nevidia dôvod na zákaz jazdenia v lesoch. Myslím, že v tom rozhovore aj úryvku presne pomenoval skutočné problémy našich lesov.

ODKAZ NA ROZHOVOR
31.12.2011 - 12:45:44
00
Pri dnešnom silvestrovskom výjazde na Sitno sme mali výmenu názorov s poľovníkmi, ktorí neďaleko poľovali. Vďaka silvestrovskej atmosfére sa potenciálny konflikt skončil úsmevmi a podaním ruky, ale trošku sa aj iskrilo :-)
Prečo to však píšem:
- ukázalo sa, že poľovníci vôbec nemajú šajnu o presnom znení lesného zákona, motali tam stále o tom, že na bicykloch môžeme v lese iba po cyklotrasách a nikde inde;
- ukázalo sa tiež, že si veľmi svojsky vysvetľujú zákon o poľovníctve, keď organizovali spoločnú polovačku na Silvestra v rekreačnej oblasti Počúvadlo - Sitno, v okolí ktorej sa po lesoch pohybovali stovky ľudí, detí, na prechádzke, na výlete... a poľovníci tvrdili, že tam ľudia nemajú čo hľadať, lebo "je polovačka". Nevedeli pritom povedať, ako by sa bežní ľudia a návštevníci mali dozvedieť, že je polovačka. Na toto nikto nedozeral, ani na významnejších lesných cestách a značených trasách neboli žiadne osoby, ktoré by upozorňovali na polovačku a podľa poľovníkov oni ani nie sú povinní také niečo organizovať. Zákon pritom určuje, že vedúci polovačky je povinný "organizovať spoločnú poľovačku tak, aby prebiehala bezpečne ... a zastaviť ju , ak by mohlo dôjsť k ohrozeniu ... zdravia účastníkov alebo iných osôb."
- v debate sa tiež ukázalo, že poľovníci nevedia, kade po ich revíri vedú značené turistické trasy;
- okrem jedného poľovníka (zo šiestoch) všetci ostatne vystupovali neuveriteľne arogantne a panovačne, s vedomím, že oni sú páni lesa a žiadni turisti či dokonca, prepytujem cyklisti, v ňom nemajú čo robiť.

Je neuveriteľné, ako benevolentne a arogantne bola tá polovačka organizovaná a bohužiaľ vieme všetci, že je to skôr pravidlo ako výnimka. Zrejme musia poľovníci zastreliť nejakého turistu, aby sa s tým začal niekto zaoberať ...
31.12.2011 - 19:01:50
00
oficiálne som aj ja poľovníkom, aj keď moje papiere už pomaly zhnijú v skrini, lebo tento rok som ich vytiahol 2x, aj z toho som raz išiel iba na poľovnícku výstavu tak som ich zobral, čo keď dostanem zľavu na vstupnom a budúci rok ich tiež nemám v pláne z tej skrine vyťahovať, takže vidím do poľovníckych kruhov aj trochu hlbšie.
bohužiaľ dnes sa poľovačky znova stávajú akýmsi znakom spoločenského postavenia, takže mnoho súčasných "poľovníkov" má papiere iba vďaka vplyvným známym, nie preto, že by boli blbí, aj keď niektorí aj to, ale iba z čistej ignorácie, načo by sa oni čokoľvek učili o prírode a o zveri, oni si chcú ísť len niečo zastreliť a popiť si so svojími ostatnými, bohatými kamarátmi, všetko ostatné majú u riti, toto je predovšetkým problém mestských združení a združení prímestských obcí
dnes je bohužiaľ už málo poľovníkov ktorí sa môžu nazývať poľovníkmi, to znamená, že sa o tú zver a prírodu celý rok starajú a dodržujú ostatné povinnosť s poľovníctvom spojené,
31.12.2011 - 20:22:17
01
S polovnikmi maju zle skusenosti vsetci ostatni co ich stretnu lese :(
Tento rok po viac ako 3 rokoch som mal na jesen na zvaznici kusok nad Novou Banou dost ostru diskusiu s polovnikmi. Ja som bol sam, oni traja. Typek, co sa ohanal odznakom polovnej straze zakon vobec neovladal, bol agresivny a snazil sa ma bezdovodne vykazat z lesa. Ja som sa nedal, nakoniec ho museli krotit zvysni dvaja, potom sa stiahli a nechali ma ist.

V kazdom pripade, keby sa konflikt dalej vyostroval, trval by som na zavolani policie (alebo by som ju sam zavolal) a ako prve po prijazde by som zacal s tym, ze mam podozrenie, ze su pod vplyvom alkoholu, nech im daju fukat.

Mam pocit, ze obmedzit vstup do lesa mozu len pri skupinovej polovacke. Viete niekto, kde v zakone sa to spomina, ake pritom maju povinnosti (ohlaska, ...). Mne sa to v zakone o polovnictve nepodarilo najst.
31.12.2011 - 22:15:37
00
ak to nie je pismne na viditelnom mieste pri vstupe do lesa (pri rampe) tak maju problem kedze ludia nie su jasno vidci a nevedia kde kto a komu ohlasil polovacku ...a s tym alkoholom a drzbou zbrane a agresivnym spravanim treba jednoznacne volat chlpatych inak sa to nikde nepohne !!
31.12.2011 - 22:31:25
00
bolo by fajn, ak by sem niekto šikovný zaoberajúci sa touto problematikou hodil stručné výcuci zákona, ktoré by sme mohli použiť pri slovných potyčkách :-)
01.01.2012 - 00:37:58
00
U nas v Bojniciach to riesi polovne ztruzenie takto:
-ked je polovka tak to vyhlasia v mestsko m rozhlase, je to sice fajne a pekne ale pre cudzinca platne ako rybe bicykel.
-ked davaju vakcinu liskam proti besnote tak to tiez vyhlasia v rozhlase plus raz som niekde na brane chaty (na Bohatke) nasiel list s vystrahou ze je kladena celoplosna vakcinacia.
Osobne som sa tiez parkrat stretol s polovnikmi a dopadlo to na spokojenost mojej aj ich, teda aspom zatial
01.01.2012 - 01:00:13
00
ono súčasné združenia sa vo väčšine prípadov dajú rozdeliť na dve skupiny,

1, väčšinou dedinské so zväčša staršími poľovníkmi ktorí sú poľovníkmi preto lebo majú vzťah k prírode a sú to väčšinou normálni ľudia
2, väčšinou mestské združenia v ktorých sa zoskupuje takzvaná mestská elita a poľovníci podobného zmýšľania

keď narazíte na tú prvú, tak by väčšinou nemal byť žiadny, dá s nimi normálne dohovoriť, samozrejme aj tu sa nájdu blbci
keď narazíte na druhú, tak sa nemusíte dohovoriť, lebo bude ako oni chcú, nie ako zákon hovorí, ale samozrejme aj tu sa normálni normálni ľudia

celkovo to zase až také zlé nie je, normálnych poľovníkov je ešte stále našťastie asi viac ako blbcov, len o normálnych nepočuť, lebo nie je čo počuť, s blbcom sa stačí stretnúť a hneď je dôvod aby o ňom bolo počuť
01.01.2012 - 01:14:15
00
Este saom zabudok napisat kamaratov velmi neprijemnu zalezitost. Ked sa bol raz vozit v oblasti Valaska Bela-Zliechov-Kopec(medzi Koseckym POdhradi a Zliechovom). Jazdil tam po neakych zvazniciach ziadna cedula, ziadny plot a zrazu stretol ujka s flinou a ostrymi. Ujko na neho:"Co tu chces kok*t pal do pic* lebo ta odje*em" .Ujko nemol ziavne polovnik ale neaky najaty poskok. Vraj tam ma horu okolo Kopca kupenu neaky "clovek s vrucnym vztahom k prirode a ludom".
01.01.2012 - 01:43:44
00
Raz sme vpadli do velkej polovacky v Madarsku nad Fuzerom. Na ceste bol zaparkovany dzip a velmi slusne nas zastavili a (dokonca sa snazili s pouzitim par slovenskych slov - v tych koncinach vela ludi vie par slov po slovensky) upozornili, ze v tom priestore by to pre nas nebolo bezpecne ... teda strucne vykopli nas ale bolo to urobene korektne.

PS Upozornenie na vakcinaciu. Dufam, ze nemaju obavy, ze by som tie kocky ochutnaval?
01.01.2012 - 09:42:04
00
Lokalita Kopec :(
http://www.sme.sk/c/6089984/sukromnik-zmazal-turistom-cestu-hrdinov-snp.html

Dalsia kauza v Strazovskych je tato obora:
http://aktualne.centrum.sk/domov/doprava-a-bezpecnost/clanek.phtml?id=1224347
http://www.stv.sk/online/archiv/reporteri/?id=43667&scroll=0
01.01.2012 - 09:52:46
00
ono súčasné združenia sa vo väčšine prípadov dajú rozdeliť na dve skupiny,

1, väčšinou dedinské so zväčša staršími poľovníkmi ktorí sú poľovníkmi preto lebo majú vzťah k prírode a sú to väčšinou normálni ľudia
2, väčšinou mestské združenia v ktorých sa zoskupuje takzvaná mestská elita a poľovníci podobného zmýšľania

keď narazíte na tú prvú, tak by väčšinou nemal byť žiadny, dá s nimi normálne dohovoriť, samozrejme aj tu sa nájdu blbci
keď narazíte na druhú, tak sa nemusíte dohovoriť, lebo bude ako oni chcú, nie ako zákon hovorí, ale samozrejme aj tu sa normálni normálni ľudia

celkovo to zase až také zlé nie je, normálnych poľovníkov je ešte stále našťastie asi viac ako blbcov, len o normálnych nepočuť, lebo nie je čo počuť, s blbcom sa stačí stretnúť a hneď je dôvod aby o ňom bolo počuť


Náš prípad zo včera bola tá prvá skupina. Nie zbohatlíci, ale dedkovia z blízkej dediny. Ale nenávisťou k cyklistom (až na jedného z nich) sa blížili k náboženským fanatikom. Oni celý život žili v prostredí, kde poľovníctvo bolo bežnou súčasťou života komunity. Všetky zábavy boli spojené s gulášom z diviny, na poľovačke sa vybavovali obecné záležitosti s okresnými a krajskými tajomníkmi/prednostami, keď chlapi povedali, že sa ide na polovačku, tak všetko ostatné išlo bokom ... Ja im to neberiem, do určitej miery ich chápem. Ale to nič nemení na veci, že les (najmä štátny či obecný) nie je ich kráľovstvo a že na pohyb po lese majú nárok aj nepoľovníci.

Okrem toho si myslím, že skrátka nie je normálne zabíjať zvieratá len tak, z rozkoše. Chápem, že keď sa blíži zábava a chcú mať guláš z diviny, tak idú a strelia srnca či jeleňa, aby z neho urobili lahodný guláš. Chápem aj (aj keď nesúhlasím), že si ide streliť srnca či diviaka, aby mal mäso v mrazničke po zvyšok roka. Ale strielať tie zvieratá len tak, pre trofeje, fotiť sa pri nich, vzdávať im potom akože hold vetvičkami a ešte to celé nazývať starostlivosť o prírodu a v mene toho vyháňať iných ľudí z lesa, je zvrátené.
01.01.2012 - 10:15:47
00
Amen. Alebo ak by som bol indian tak Howgh. Niet co dodat. Je to tak.
01.01.2012 - 10:31:21
00
keyboard_arrow_up