No až som bol prekvapený že túto tému som založil ja. Nakoniec som tú CALDER-u (smotanová farba kostry, tuším že model 2005

kúpil jazdím druhú sezónu dosť aktívne a hlavné ťažký terén a som urobil jednoznačne dobre.
1. možno CALDERA nemá široké trubky na ráme a ani žiadny hydroforming a iné vychytávky ale je to jeden z ťažších XC rámov a vydrží až moc,
2. áno, lak je z tých menej kvalitných, ale to je nepodstatný detail,
3. HAYES HFX9XC sú fajn brzdy, so zadnou som ešte nič nerobil, z prednej mi raz vytiekla brzdová kvapalinam bola doplnená a je všetko ok. Trošku viac sa hrejú ale brzdia dobre. Platničky menené za BBB - odporúčam. Som s nimi spokojný.
4. Po cca 1800 km odišlo
stredové zloženie RACE-FACE. Bolo vymenené za Truvativ, ide zatiaľ ok.
5. jeden pád mi ohol brzdovú páku až do pravého uhla nadol, brzde nič neni. Ďaľší pád odlomil držiak prehadzovačky, prehadzovačke a rámu tiež nič neni. Ďaľšie pády nestáli za reč, okrem mňa sa
biku nič nestalo.
5. nič iné s tým bikom neni, dovolím si povedať že je to hardtail aj na tvrdšie enduro, aj sama KONA ju radí nie medzi XC
biky ale medzi BACK COUNTRY, tzn. na tvrdšie zaobchádzanie.
6. Plášte som už pri kúpe na radu predavača vymenil za Specialized Enduro, zadný už išiel do predu. Ale ináč neoporúčam.
Ja som spokojný a odporúčam a chválim tento bike. Aj keď na novších modeloch je už tá "nepodarená" vidla Marzocchi MZ alebo Rock Shock Dart. Ja mám ešte Marzocchi EXR PRO

. Možno niekto sa bude čudovať, koľko problémov s jedným bikom, ale kto jazdí, ten ich má a za kopec si môžem sám a blato