Lokalizácia
Formulár sa odosiela
A aku davas vazelinu? Pripadne doplnas vazelinu do lozisk? Diky
Zobraziť komentár 25.08.2020 - 19:28:57
00
v ziadnom lozisku uz dnes nieje tolko vazeliny ako byvalo pred par rokmi a je jedno o aku znacku ide.... ja otvaram kazde jedno lozisko co kupim a z oboch stran opatrne vyberiem prachovku a natlacim doplna.... pouzivam vazelinu BPW co sa pouziva do lozisk nabojov na kamionoch a navesoch (robia 100k km rocne) ...
Zobraziť komentár 25.08.2020 - 21:06:52
00
Otazkou vsak je, nakolko to ovplyvni vlastnosti loziska. Jedna vec je trenie, druha vydrz. Ked sa tam natlaci prilis vela vazeliny, lozisko bude mat vacsie trenie. Na druhej strane by vsak malo dlhsie vydrzat. Bolo by zaujimave, keby bolo mozne odmerat tento rozdiel.
Zobraziť komentár 25.08.2020 - 23:46:49
11
Rozhodujúce sú otáčky, myslím, že 3600/min nemáš na žiadnom bicyklovom ložisku.
Pri vysokých otáčkach veľké množstvo vazelíny môže robiť problém.
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 05:16:33
03
Niekto tu na fore raz odporucal marinovanu :) (marine grease), lebo je dobre odolna voci vode.
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 09:51:54
00
marine grease je aj PM 600 ale podla mojej skusenosti nieje vhodna do lozisk... casom vytecie lebo prachovky na loziskach niesu uplne tesne (zvlast ked sa vyberu a vlozia nazad) ... ine je ked sa vazelina pouzije napr. na loziska lodneho srobu ale to je zavrete v domceku a okolo velmi kvalitne gufera.
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 10:59:17
01
A prave preto co si prave napisal nove loziska nerozoberam a nedavam do nej vazelinu. Dolezitejsie je podla mna co najlepsie utesnenie ako tam dat viac vazeliny ako od vyroby.
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 11:40:35
04
tiez sa mi to nepacilo - na lacnych loziskach som chcel vediet kolko je tam vazeliny - no akokolvek som sa snazil ihlou vybrat prachovku nezostala uplne bez poskodenia. enduro loziska som teda ani neotvaral a rovno nalisoval. som zvedavy na rozdiel vo vydrzi. lebo cena je priepastna.
navyse na odradila miestna diskuia o tom ze sa vazeliny nemaju zmiesavat - cize treba najprv original vyplachnut. a to sa mi stym teda uz vobec nechce babrat.
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 21:29:46
00
arrow_leftTurbi napísal:
A prave preto co si prave napisal nove loziska nerozoberam a nedavam do nej vazelinu. Dolezitejsie je podla mna co najlepsie utesnenie ako tam dat viac vazeliny ako od vyroby.

nic v zlom .... ja hovorim o trende ktory sledujem v priemysle lozisk ako takom a ... par rokov dozadu bolo kazde nove lozisko plne vazeliny.... to je jedno ci 15cm lozisko naboja kamionu alebo lozisko na bicykel..... dnes je v loziskach naplute a to doslovne.... PM 6OO je nahovno na loziska a nech urobi kazdy jak uzna za dobre :-)
Zobraziť komentár 26.08.2020 - 22:04:33
00
spravne Tesak... nech si maze kazdy cim chce.. z mojej skusenosti su nove loziska naplnene riedkym mazivom, tiez kazde rozoberam, vycistim a naplnim vazelinou. Do kolies nejakou zelenou na loziska a do lozisk zadnej stavby bez pardonu davam plasticke mazivo 00, ktore je huste a lepkave, okrem toho ze vyborne odpudzuje vodu pekne sa prilepi na gulicky v klietke a nestane sa, ze naplnene lozisko vazelinou sa v podstate nemaze, lebo vazelina sa prilepi na prachovku a gulicky sa aj tak otacaju nasucho. Nevyhodou je, že sa s nim trochu horsie pracuje... nuz ale, pocas dlhych zimnych večerov......... vyhodou je, ze ked sa lozisko otvori aj po roku, to mazivo tam stale je...
Zobraziť komentár 27.08.2020 - 07:16:53
02
Ak môžem aj ja prispieť do debaty, tak
nové ložiská otváram, vyčistím pôvodnú šprtku vazelíny a natlačím novú doplna.
Moja osobná skúsenosť je taká, že väčšie trenie napr. v zadnej stavbe, kde tie ložiská idú v rozsahu cca pol otáčky absolútne ničomu nevadí.
Na ložiskách v náboji napr. na cesťáku to cítiť, ale nie je to taká katastrofa. Ložiská natlačené vazelínou vydržia rádovo o roky viac.
Málokedy sa mi stalo, že by ložisko umrelo na opotrebovanie. Ak ložisko umrie je to skôr kvôli tomu, že sa doň dostala voda a hrdza dorobila svoje.
Cesťák umývam napr. minimálne, v zime jazdím iné kolesá a stačilo zapár ciest v lejaku domov z práce a ložiská nenatlačené vazelínou boli na odpis.
Radšej ložiská natlačím vazelínou, ako to dokola lisovať na všetkých bikoch každú sezónu
Zobraziť komentár 27.08.2020 - 10:35:29
01
Posledna skusenost s dt swiss e1900 kolesami . Po 2000km sa zacali ozyvat loziska , rozobral som ich a skoro ziadna vazelina .
Zobraziť komentár 27.08.2020 - 10:42:40
00
Aké konkrétne mazivo (zámerne nepíšem vazelínu) odporúčate na keramické ložiská?
Zobraziť komentár 02.09.2020 - 21:30:31
00
chcem sa spýtat ložiska do zadnej stavby kupujete normálne v obchodoch kde predavaju ložiska alebo musím kupit original čo mám teraz enduro max? resp aku značku odporúčate. Na stranke valiveloziska.sk su rozne značky a cena od 2 eur až 9 za ložisko
Zobraziť komentár 21.09.2020 - 19:25:53
00
to je niekedy tazko..... ja ked som naposledy robil zadnu stavbu, kupil som vacsinuá lozisk za par euro a jedno tam bolo za 20 euro ..... po pol roku sa to drahe zadrhalo a lacne sunty isli pekne .... tak si vyber...... ale kazdopadne skus pozerat po overenych vyrobcoch... ZVL, SKF, ... v obchode ti poradia........ a ja kazde nove lozisko otvaram a doplna naplnim vazelinou lebo aj na tom sa uz setri
Zobraziť komentár 21.09.2020 - 19:30:58
00
keyboard_arrow_up