mna krize bolievaju len ked idem "na plno" ... napr pocas maratonu...
bolest prichadza tak po prvych 35-40km
ale zdvihol som sedlo o cm vyssie, a je to lepsie, uz ma to tak neboli.

ti co pisali ze maju fulla, tak v tomto pripade (v mojom) by im nepomohol ani full. Islo islo cisto o zle nastaveny (aj ked bol podla roznych pouciek) posed... tak som ho nastavil podla seba (nie podla pouciek) a bolest zmizla...
23.03.2009 - 14:08:53
00
Mna zvycajne bolieva chrbat na zaciatku sezony ked som este nie moc dobre rozbikovany. Ale iba vtedy ked slapem do kopca. Prechadza to hned ked zosadnem z biku alebo dam na uplne najlahsie prevody a viac sa vystrem na biku alebo slapem na stojaka.
24.03.2009 - 10:08:16
00
Mňa zase pobolieva okolo ľavej lopatky a posúva sa to až k celej ľavej ruke, niekedy mi to aj tŕpne. Nestáva sa mi to len pri dlhších výjazdoch, ale aj keď sedím za stolom a ruky mám v určitej polohe...čítal som o tom predstavci, mám 100 mm, myslíte že pomôže výmena za kratší?
28.03.2009 - 16:53:50
00
skus to ,ale ak mam byt uprimny ist na dlhe vyjazdy na horskom biku to uz musi byt riadne vytuneni , na krosovom uz mam dost po 60 km ( cesta ) ale to je moja chyba kedze sedlo som nechal povodne a evidentne mi nesedi ....
btw : pod lopatkou, nesedis moc za pc ? , ja mam podobne problemy a kedze som raz chcel skusit ist do kopca na tazkom prevode a teda do stojky zacal som sa krutit jak paragraf a o par kilackov dalej som dostal riaden stuch do srdcoveho svalu alebo aspon tak to vyzeralo ( neskor vyplynulo ze to boli nervy vegetativne ktore som si podrazdil )

a k tym bolestiam v krizoch : teraz ma to nejak chytilo intezivne a tu zrazu supol som si grisky na vecer a rano to bolo o dost lepsie trosku pobolelo ale ked som sa ponatahoval v rytme jogy bolest ustupila , nie uplne ale dostalo sa to pod kontrolu , tak neviem ta griska je taka zazracna ci iba zhoda nahod ????
28.03.2009 - 22:42:04
00
Trochu sa zapojím, zateoretizujem a pridám postrehy z praxe.

Bolesti chrbta počas a po jazde na bicykli spôsobuje hlavne nevhodný posed - ten si každý musí nastaviť tak aby na sedadle SEDEL , (preto sa tá súčiastka volá sedadlo) čiže sedadlo má byť +/- vodorovne . Poniektorý bikery majú sedlovku vytiahnutú do neba a sedlo asi tak pod 30% sklonom naklopené dopredu. (Ja mám dlhé nohy a špičku som sklopil aby ma netlačila na v.j.iach).
Takýto posed a celkovo posed so sklopeným špicom sedla spôsobuje permanentné zosúvanie tela dopredu čo má za následok zvýšenie namáhania tricepsov na ruke, trapézov, krčnej chrbtice, a svalového úponu jedného zo stehených svalov prechádzajúceho cez jabĺčko a upínajúceho sa pod ním (typické pichanie a bolesť v kolene so zlého posedu). Preto- sedlo vyrovnať!
Na bolesti z oblasti krížových stavcov majú takmer vždy vplyv - príliš posunuté sedadlo dozadu, príliš dlhý predstavec alebo príliš nízko položené riaditká - prípadne kombináciou týchto faktorov. Takže naváhajte, zagúglite a pozrite si ako sa má posed správne nastaviť. Tieto pravidlá vychádzajú z určitých biomechanických predpokladov a samozrejme si ich už každý doladí podľa svojích telesných dispozícii.
Ďalším a to rovnako závažným zdrojom bolestí z "krížov" u cyklistov či už "hoby" alebo "pro" je svalová nevyrovnanosť kostrového svalstva. Na bicykli sú niektoré veľké svalové partie výrazne viacej zaťažované ako ostatne skupiny svalov. (To je každému jasné) Problém je, že takáto skupina sú práve svaly na chrbte. Tieto sa bicyklovaním stále posilujú a pevnejú. Takéto pevnejšie svaly majú tendenciu chrbticu jednostranne prehýňať a stáčať stavce z ich ideálnej polohy. To má za následok stlačenie platničky a prípadné priškrtenie nervu alebo až bolestivé pricviknutie - "seknutie". Tomuto všetkému sa dá predísť hlavne posilovaním brušných svalov (samozrejme plus niejaký strečing a podobné naťahovačky aby bola zabezpečená pohyblivosť) ! "odskúšané -osvečené-fungujúce!" Brucho treba cvičiť aby nebolo vyvalené! fuj! Ale hlavne aby vyvažovalo silnejší chrbát a stabilizovalo chrbticu. Na to veľa bikerov zabúda prípade ich to ani nenapadne.
28.03.2009 - 23:46:18
010
Znovu ozivim temu. Mam problem s bolestou v krizovej casti chrbtice, ale len pocas zjazdov. Pokial je zjazd dlhsi tak sa bolest zacne stupnovat. Mam fullu Cube AMS Pro 100. Mate niekdo podobny problem pripadne skusenosti s riesenim?
16.05.2011 - 09:48:10
00
snake_r: daj foto biku, ako mas nastaveny posed, uved velkost biku a svoju vysku.
i ked mozno nam to nepomoze.. ale tak mozno niekto bude vediet co je zle.
16.05.2011 - 10:15:10
10
Alenka zdravotačka tu asi tomu najviac rozumie... ostatní idete na to moc rigorózne (predstavce, posedy, sklony, štelovatka, kompletné odpruženie atď.)

ja s tým tiež bojujem úspešne

1. treba investovať do funkčného prádla aby teplotný rozdiel medzi telom a textilkou nebol veľký (náhla zmena pri zjazde, ochladenie, bavlnené hocičo na sebe neodporúčam, umelina v tomto prípade to vychytala...)
2. netreba vysedávať dlho na limonádke počas výjazdov.
3. ak nepomôže prádlo treba investovať čas do hlbokého stabilizačného systému - brušáky, šetrne!!! tzn. chrbát celou plochou na podlahe v driekovej časti, hore zagulatený...
4. ked už je akútna bolest - fénovať kríže(suché teplo)!! (hybať sa čo najmenej prvé dni, potom pomaly zahrievať z vnútra chrbticu cvičením šetrným!!! teplo uvolnuje šecko! v žiadnom prípade nepoužývať horúci kúpeľ (mokré teplo-iba zhoršuje)!!!!

moje osobné skúsenosti sa zatial netýkajú prasknutých, vyskočených platničiek-to treba riešiť inde...

zhrnutie... chlad, skúste si sadnúť do prievanu na 10min a pochopíte...
25.05.2011 - 23:02:09
00
misko-frisko:... to je sice pekne co pises, ale neviem ci sa tu ludia stazuju na bolest krizov z prechladnutia...

a preto sa tu riesia predstavce, posed atd... lebo tato bolest s prechladnutim nema nic spolocne. aspon v mojom pripade.
bolesti som maval len pri intenzivnych vyjazdoch/maratonoch cca po 10-20km... najvacsia bolest bola pocas vyjazdov do kopca v sedle na tazke prevody... potom stacilo dat sedlo o 0.5-1cm vyssie a bolest ustupila... cize evidentne to bolo zlym posedom, a nie prechladnutim.

takze zly posed, a nie chlad.
26.05.2011 - 08:30:17
00
Ja som mal bolest v krizoch este minuly tyzden, ale len ked som isiel dlhsi zjazd a stal som v pedaloch. Tento tyzden uz to ustupuje ako sa snazim byt pocas zjazdu co najviac uvolneny...a mozno to bude aj tym chladom co spomina Misko frisko. V sede som to maval minuly rok ale ako som sa pohral s posedom tak to zmizlo.
26.05.2011 - 09:32:11
00
trošku oživím tému a pridám tiež vlastnú skúsenosť.
Tak začiatkom sezony mi tak rachlo v krížoch (asi pracovný úraz), že som bol prakticky dva týždne nemobilný a na silných liekoch... Po dvoch týzdnoch som sa aj snažil vytrepať na bike ale nula bodov. Na druhý deň som vymenil sedlo, sedlovku a posunul sedadlo čo najviac do predu aj ked to vypadá smiešne :D Cca po 10km bolesť začala ustupovať a po cca 25km bolesť takmer vôbec nebolo cíťiť. Takže si dovolím tvrdiť, že ma vyliečil bike, teda upravená geometria..
12.04.2012 - 22:03:18
00
AJ mna boleli krize po dlhsich vyjazdoch, ale odkedy jazdim s ladvinakom bolesti ustupili. Nosim ho stale ked klesne po 16C.
12.04.2012 - 23:04:04
00
Pre tých, ktorí majú problém s krížami tzv. "mechanický" - posunutá platnička:
- nervy machádzajúce spomedzi stavca a platničky sú stlačované a bolesť cítiť v krížoch aj v nohách
- rozťahovať chrbticu po dĺžke, vzdialenosti stavcov sa odialia o pár desatín milimetrov, to stačí na uvoľnenie škripnutého nervu; doma sa zavesiť na dvere apod, v teréne na haluz na strome; každú 1 hodinu a spočiatku aj častejšie
- v čase rehabilitácie jazdiť na "mestskom" bicykli so vzpriamenou chrbticou,
- posiľovať brušné svalstvo aj drobné svaly okolo chrbtice jogovými cvikmi
13.04.2012 - 10:08:15
00
treba si uvedomiť,že nestačí len bicykloovať,ale vykonávať kompenzačné cvičenia na hornú časť tela ktorá u cyklistov výrazne degeneruje.
Plávanie,špecifické cviky na chrbát a brucho čiže komplet korzet ktorý drží telo.
Odporúčam fitloptu je to naozaj veľmi dobrá vec.
ľadvinový pás ako prevenciu v chladnejších dňoch.
14.04.2012 - 21:11:37
00
Nie priamo bolest krizov, ide o bolest, ktora sa mi prejavuje ( minuly rok vobec nic take ), pocas vyjazdu cca po 2 hodinach a potom v podstate 1-2 dni, bolest ako keby bola sposobena krcom na zadnej strane praveho stehna. Co moze sposobovat takyto typ bolesti ? Moze mat na to vplyv sedlo, konkretne teda horizontalne posunutie v sedlovke ?
23.04.2012 - 15:25:36
00
keyboard_arrow_up