vsak sa podel o myslienku co ta v tom monologu tak zaujala
17.04.2020 - 22:19:18
00
Po dlhšej pauze zasa zaujímavé info, tentokrát ohľadom UV žiarenia: https://www.youtube.com/watch?v=2U4DAQ3kjRs
18.04.2020 - 11:03:53
00
Tak prezraď čo si si z toho “ zobral “ ...
18.04.2020 - 11:35:18
00
Hlavne to, že UV spektrum sa delí na 3 hlavné typy: UV-A, UV-B a UV-C, ktoré sa líšia v účinkoch. UV-A je energeticky najslabšie, ale preniká najhlbšie (a je okrem iného zodpovedné za rakovinu kože), UV-C naopak, v podstate je úplne blokované ešte v atmosfére. Je tam potom spomínaná štúdia, kde vystavili účinku UV-C "vírusovo-bunkový aerosól" a pozorovali celkom zaujímavý pokles množstva vírusov. Takže sa otvára potenciálne zaujímavá možnosť na dezinfekciu verejných priestranstiev pomocou UV-C, ktoré (zdá sa) neškodí ľuďom, ale zato škodí vírusom.
18.04.2020 - 12:36:31
00
Dôležité je ale toto : uvc do 222 Neškodí zraku aní pokožke . S vyššou vlnovou dĺžkou už škodí zraku- katarakta a v pokožke vyvoláva zmeny , kt . môžu viest k vzniku nádor. ochorenia . Doma ziarim všetky izby, v práci si pred nastupom do služby vyziarim izbu , všetky prác. pomôcky / kombinézu , respirátor , šatstvo keď sa vrátim z prace a nákupu / vyziarim ...” milujem vôňu čerstvého ozónu po ránu”/ replika z akého filmu 🧐 ? ... a jeden nosím aj v aute , keby niečo 😂
18.04.2020 - 12:49:01
00
Veď to si nijako neodporuje - to, že UV žiarenie má (okrem iných) aj biocídne účinky vedel asi každý, v tom videu je len podrobnejšie rozobraté ako a prečo. Vrátane odkazov na relevantné zdroje atď.
18.04.2020 - 13:10:50
00
Ved ja som rad , že to bude vedieť aj široká verejnosť .

😂 ...

18.04.2020 - 13:41:52
03
podla Juraja Karpisa nas caka tazka kriza
https://www.jurajkarpis.com/2020/04/15/hic-sunt-dracones-krizova-matrioska-zpdz-082/
18.04.2020 - 20:45:21
01
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-suggests-coronavirus-is-far-more-widespread-than-previously-thought?fbclid=IwAR0guCKXgzc9xzQmn3vAqzbTuO1pwpfdmkNe_kzZhixQ7Hc0wciZiv8VUZw
18.04.2020 - 21:30:32
00
Wladix v reichu im to tak nevyšlo
18.04.2020 - 21:56:53
00
"Pomáhať nebude štát ale vy a ja. Neexistuje štátna pomoc, existuje len prerozdelenie. Daňami, dlhom alebo vyrobením nových peňazí. Dlh sú budúce vyššie dane." - nj toto by si mali uvedomit vsetci co sedia doma a cakaju ze im stat vsetko zaplati. vsetky tie prispevky niesu dar - len pozicka ktoru si neskor zoberu naspat.
18.04.2020 - 22:15:05
00
vid odklad splatok... plackosi s ficom na cele by sa mali uvedomit. to ze banka pocka so splatkami vymenou za to ze dostane na urokoch viac je fer obchod pew obe strany. komu sa nepaci, tak ma podpisanu zmluvu, moze platit kazdy mesiat ako doteraz... banky nie su statny podnik. hentake ulavy moze robit asi len stat, ale s tym ze ak niekde prihodi, tak niekde inde bude chybat - a kedze penaze ma stat len od nas tak si to doplatime my
18.04.2020 - 23:34:34
00
Ramon1 napísal:
Ved ja som rad , že to bude vedieť aj široká verejnosť .

😂 ...


Ten dabing utopil 90% atmosfery filmu, tu je original
18.04.2020 - 23:43:28
03


Naposledy upravil Hosť dňa 04.08.2020 - 02:29:14, celkovo upravené 1 krát.

18.04.2020 - 23:50:18
06
List slovenskej občianky žijúcej v Maďarsku:

„Vážený pán Matovič,

dnešok bol pre mňa celkom príjemný, avšak len do momentu, kým som sa ja a tisíce obyvateľov maďarských pohraničných dedín nedozvedeli, s akou novinkou ste prišli pre tzv. pendlerov. Na začiatok Vám chcem povedať, že na označenie ‘pendler’ som si už celkom zvykla, hoci to už začína vyznievať ako urážka.

Ako ja, tak aj tisíce ďalších ľudí – Slovákov si vybrali zahraničné dedinky na život nie preto, že by tu bol lepší vzduch, ale kvôli tomu, že nie všetci z nás majú státisíce na to, aby si kúpili nehnuteľnosť na Slovensku, čo i len pár kilometrov od Rajky, napríklad v takých Rusovciach či v Jarovciach. Keďže sme nič neukradli a stále sa živíme len obyčajnou prácou, zvolili sme si lacnejšiu nehnuteľnosť a to nám napríklad Maďarsko umožňovalo.

Poďme však k veci. Sme občanmi Slovenskej republiky, pracujeme v tejto krajine a rovnako tu odvádzame dane, nechávame peniaze v slovenských obchodoch, platíme za slovenské služby. Dnes sme na úrovni dobytka… Nie, vôbec nepreháňam, len vám hovorím, ako sa väčšina z nás v posledných týždňoch cíti.

Dnes ste dali gól do bránky nás, pendlerov. Neviem, či vám máme k tomu gratulovať. Je to nechutný gól. Správa, že pendleri sa po 1. máji majú preukázať negatívnym testom na Covid 19 nie starším ako 30 dní, to je nápad hodný milióna! Ten, kto ho vymyslel, zjavne sedí celé dni v kancelárii a vôbec neuvažuje o následkoch, dôsledkoch týchto čudných rozhodnutí. Možno by ten dotyčný mal zdvihnúť svoj zadok a ísť sa reálne pozrieť na situáciu v pohraničných obciach. Keďže tomu ,niekomu‘, kto s týmto nápadom za milión prišiel, sa zjavne nechce sem prísť, tak som sa rozhodla, že mu tieto informácie sprostredkujem. Ak vie čítať, nech číta!

Napríklad len v maďarských pohraničných obciach žijú tisíce Slovákov. Nie, nie sme žiadni boháči, ani sme sem neodišli kvôli luxusnému životu. Dochádzame do Bratislavy do práce, pretože ešte stále patríme do tej kategórie, ktorá si na rožky či mlieko potrebuje zarábať prácou. Podotýkam, že v dedinách ako Rajka, Bezenye či iné nie je žiadne ohnisko nákazy. Prečo? Pretože sme disciplinovaní… áno, riadime sa presne tým, čo vy neustále prízvukujete vo svojich mediálnych výstupoch. Na Slovensko necestujeme kvôli tomu, že by sme chceli ísť do lunaparku, ale chodíme za prácou, aby sme mali z čoho žiť.

Všade vidíme, že slávny Covid 19 pomaličky, ale isto ruinuje ekonomiku. Neuveríte, ale ľudia prichádzajú o prácu, znižujú sa im mzdy… Áno, taká je realita. Sú tisíce ľudí, ktorí žijú od výplaty po výplatu a rátajú každé euro. To nie je žiadna fikcia, ale realita a vy to dobre viete. V tejto chvíli od týchto ľudí, ktorí žijú z ruky do úst, požadujete, aby si každé štyri týždne platili test na Covid 19. Myslíte to vážne, však? Nuž a o to je to smutnejšie. Poviem vám jeden z mnohých prípadov.

Pani žijúca v Rajke. Jej mesačný príjem je 364 eur. Musí z toho zaplatiť nájomné, mala by sa z niečoho aj najesť a čo čert nechce, je po rakovine prsníka a aktuálne zápasí z akútnou leukémiou. Trochu drastický príbeh, však? Nie, nie je vymyslený, je reálny a je to len jeden prípad z mnohých. Z týchto smiešnych 364 eur to pre ňu znamená, že jednu pätinu jej príjmu musí dať na test na Covid 19. Prečo? Pretože ste to tak vymysleli! Preto, že musí chodiť na kontroly na onkológiu do Bratislavy! Preto!

Od 1. mája chcete zaviesť povinné testovanie pre nás, pendlerov. Poznáte nás? Viete, ako žijeme? Uvedomujete si, že štvorčlenná rodina by, podľa vás, mala z rodinného rozpočtu zaplatiť okolo 280 eur mesačne? A čo ľudia, ktorí tu žijú z chabých dôchodkov? Čo ľudia, ktorí prišli o prácu a na Slovensko potrebujú ísť napríklad k lekárovi? Mysleli ste na nás aj z tohto uhla pohľadu? Slovo zvládne všetko a papier ešte viac… lenže toto nie je len zdrap papiera, toto je pre niekoho likvidácia života.

Netestujete zdravotníkov, netestujete seniorov v rôznych zariadeniach… Nie, pretože na to nie sú testy, nie sú kapacity. Zato nám to dávate príkazom. Urobili ste tak v časoch, keď každý človek padá na hubu, ospravedlňujem sa za toto expresívne prirovnanie. Robíte tak v časoch, keď každý z nás pociťuje otrasné následky celej korony. Cez médiá sa prihovárate ľuďom, sľubujete, ako všetkým pomôžete. Po krásnych rečiach však prišli skutky… presne tieto skutky a nám všetkým je z vás smutno.

Vezmite si ďalší príklad. Koľko je tzv. pendlerov? Sú to desaťtisíce Slovákov. Každý deň s odretými ušami otestujete okolo 2 – 3 tisíc ľudí a to je už teda Pán Deň! Nám, pendlerom, dávate na tieto nepremyslené príkazy necelých 10 dní. Pustí nás matematika? Nie, nepustí. Tak mi vysvetlite, ako to máme absolvovať? Ďalší problém…

Prečo naháňate peniaze súkromným zdravotníckym zariadeniam, ktoré robia testy na Covid 19? Myslíte si, že je to odvážne tvrdenie? Ja tvrdím, že ste to poňali ako jeden hnusný biznis. Donútite ľudí, pendlerov, aby sa nasilu nechali otestovať, a aby pekne ,cvakali‘ cca 70 eur za test. Spočítajte si, keď sa čo i len 15 tisíc pendlerov nechá raz za mesiac testovať, aká suma nám vychádza? Viac ako milión eur! A to som ešte veľmi opatrná v číslach.

Nič proti tomu, ale testujete v rómskych osadách. V poriadku, súhlasím. S testami im prídete rovno pod nos a ja sa pýtam: koľko si za tie testy platia? Nič? To vážne? Nás hádžete do jedného vreca, ako keby v pohraničných oblastiach boli ohniská nákazy. A požadujete, aby sme platili. Plaťte, aj keď padáte na kolená! Požadujete od nás nezmyselné testy, čo je absurdita. Jeden deň nás otestujú, avšak kde je napísané, že o pár dní nechytíme ten vírus? Dáva vám to logiku? Je to podľa vás spravodlivé? Myslím si, že nie. Je to zase len jedna odporná byrokracia, jeden odporný biznis. Viem, že sa vám to nepočúva ľahko, ale ani mne…

Sledovala som vašu predvolebnú kampaň a dnes mi je ľúto, že som vás volila. Áno, aj ja sa dnes sama sebe čudujem… Ten výlet na Cyprus, kde ste ukazovali schránky a rozprávali, že sem natekajú peniaze zo slovenského zdravotníctva, áno, tie zábery chytili za srdce aj mňa. Fakt dobré! Čo ste dnes urobili vy? Chcete donútiť a prikázať desaťtisícom ľudí, aby svoje posledné peniaze dávali na testy do súkromných zariadení. Nakrúťte si z toho video… ale tie zábery by už nemali ten ‘wow efekt’ ako tie z Cypru!

Som z vás sklamaná. Nemyslím si, že si zaslúžite viesť túto krajinu. Je to môj osobný názor, áno, jeden z piatich miliónov. Môžete naň kašlať, však? Lenže ja vám píšem v mene všetkých nás, tzv. pendlerov, aj keď toto označenie mi už lezie na nervy. Píšem Vám, pretože je ľahké dať nejaký príkaz, rozkaz, no ak chcete byť politik, ktorého si budeme ešte dlho pamätať, skúste sa predtým pozerať na ľudí – na nás, obyčajných ľudí. Za každým z týchto ľudí stojí príbeh… a nie vždy je pekný a dobrý.

Nechcem od vás nič, len možno malé zamyslenie sa… V tejto neľahkej situácii si máme pomáhať, všetci všetkých vyzývajú k spolupatričnosti. Na ňu však nemáme čas, pretože musíme preskakovať polená, ktoré nám hádžete pod nohy…

Pekný deň.“
19.04.2020 - 00:14:00
04
keyboard_arrow_up