Ak chceš skutočne extrakciu s nízkym objemom , čo najviac podobnú extrakcii zo stroja a nie slabý “ výluh “ Flair je aj “filingom “ najviac podobný espressu ...

https://instagram.com/stories/flairespressomaker/2384325488148760402?igshid=1wkotbs4p7uyd
27.08.2020 - 16:49:53
00
Ramon1 napísal:
Sledujte tu priatelia . Transilvansky pražič kavoveho zrna a druhý najlepsi pražič na zemeguli Bogdan Georgescu z Mabó roasteryhttps://instagram.com/mabo.coffee?igshid=1srwwqagobq45 ma pridal do svojho príbehu 🧔 ...

https://instagram.com/stories/mabo.coffee/2384487500061343809?igshid=d4yjxqd48swq

Pre zmenu ja som si pridal do pribehu jeho kavu ... ;)
Príloha:
DSC_1633.JPG
DSC_1633.JPG 0 bajtov thumb_up0thumb_down

27.08.2020 - 18:50:27
01
👍 ... Peťo , pred nejakým časom sme debatovali o veľkosti kameňov , vplyv na kvalitu extrakciu a celkovú spokojnosť s výsledkom ... tu je ten zhrnutie z HB od “ mivanetsky “ - porovnanie Monolith Flat / Flat SSP/ MM .

Neviem pridať link , tak fotky dám 🤦‍♂️ ...

Prílohy:

EBA1881F-B4E3-47D7-8203-C3BEDA98C508.png
EBA1881F-B4E3-47D7-8203-C3BEDA98C508.png 0 bajtov thumb_up0thumb_down

163C6E82-67CC-4B4C-B9FE-70E832267FAE.png
163C6E82-67CC-4B4C-B9FE-70E832267FAE.png 0 bajtov thumb_up0thumb_down

8DDACD49-A6B0-48DD-B536-E55BF0AC662D.png
8DDACD49-A6B0-48DD-B536-E55BF0AC662D.png 0 bajtov thumb_up0thumb_down

52C77035-006E-4574-869A-B3E572D525F9.png
52C77035-006E-4574-869A-B3E572D525F9.png 0 bajtov thumb_up0thumb_down

27.08.2020 - 19:00:00
00
Prvý nastrel 😊

Prílohy:

DSC_0086.JPG
DSC_0086.JPG 0 bajtov thumb_up1thumb_down

27.08.2020 - 19:43:25
02
Ramon1 napísal:
👍 ... Peťo , pred nejakým časom sme debatovali o veľkosti kameňov , vplyv na kvalitu extrakciu a celkovú spokojnosť s výsledkom ... tu je ten zhrnutie z HB od “ mivanetsky “ - porovnanie Monolith Flat / Flat SSP/ MM .

Neviem pridať link , tak fotky dám 🤦‍♂️ ...

Zaujimave citanie (napr, nazor conical vs. flat vs. light roast), aj ked slepe testy by boli lepsie.
Ako som sa docital, v prvom teste kavy im o chlp viac chutovo vyhovoval MAX voci Flat s SSP, v druhom teste zase opacne, Flat s SSP voci MAX, a v zavere sa priklonili vo volbe ku MAXu. Nikde ale nepisu, ake otacky pouzivali a ci rychlost otacok Flatu doladili ku MAXu tak, aby obvodove rychlosti boli stejne. Na druhej strane treba si tiez uvedomit, ze kamene MAX (nieco medzi unimodal a bimodal, Ty si dokonca vycital, ze su viac unimodal ako bi-modal) su uplne inej geometrie ako Flat SSP kamene (typicke bi-modalne espresso kamene), takze chutovy rozdiel je podla mna aj v tomto pripade dany geometriou kamenov a nie ich velkostou. ;)
Skusam to na dvoch mlyncoch, sice stejne velkych kamenoch, ale roznej geometrie, a je tam jemny rozdiel. A kludne mozne skusit porovnat aj s 83mm espresso kamenami E37S, ci budu "lepsie" ako 65mm MK a stavim sa, ze pre light roast budu unimodal 64mm stale ine ("lepsie" ?), ako oboje uvedené ... ;)

V prilohe obrazky oboch kamenov, 75mm SSP Flat a 98mm SSP MAX. Vidno dost jasne rozdiel v geometrii?

Prílohy:

Flat.jpg
Flat.jpg 0 bajtov thumb_up0thumb_down

MAX SSP.jpg
MAX SSP.jpg 0 bajtov thumb_up0thumb_down

27.08.2020 - 20:40:11
00
Suhlasim , ide hlavne o geometriu kameňov a potom rýchlosť otáčok . Predpokladom je však , že porovnávame absolútne kvalitatívne podobne výrobky . Poväčšine čo som čítal majiteľov Maxov vrátane mna , uprednostňujú 350rpm. Flat s SSP okolo 475 rpm pri svetlých mletiach . Možno by mohol martinovic čo to povedat , aké rpm ide on ... Ceado E37SD je iný mlyn . Vhodný najmä na light médium roast . Veľmi svetle a tvrdé zrno už nezvláda do podoby veľmi dobrej extrakcie . Buď nepretočí kamene pri mleti najemno a zastavených kameňoch , buď je take nekonzistentné mletie že extrakcia stoji za 💩 alebo pretečie za 15 sekúnd a ďalšie zjemňovanie mletia nepripadá v úvahu , lebo sa zrno nedostane medzi kamene ... teda nechám ho na médium light roast a médium SD mletia . A Max sa točí proti smeru hodinových ručičiek 😎 ... a ako Peťo , pozoroval si aj ty zmeny pri “ burr seasoning “ ?
27.08.2020 - 21:35:20
00
E37S som spomenul hlavne preto, lebo ma ovela vacsie kamene ako 65mm, a su standardnej espresso geometrie, idealne na porovnavanie velkosti.
Ja to neviem posudit, menim hrubku mletia a aj otacky, ked si myslim, ze chut je skoro dobra, ale zisla by sa trochu pomalsia extrakcia ci viac do horka, a to mi jeden balicek na to nevystaci a druhy je uz zase trochu iny, tak tazko mi to posudit a "zvalit" na burrs seasoning. Tiez nie celkom chapem technicku podstatu burrs seasoningu, ci sa jedna o odstranenie otrepov na hranach po bruseni (to by sa ale narusila specialna povrchova uprava Red Speed, TiN atd). Napr. Ditting mi potvrdil v osobnej komunikacii, ze ich kamene fakticky seasoning nepotrebuju, resp. minimalne - su glass bead blasted po bruseni - tak neviem, ci SSP su o tolko horsie ...
27.08.2020 - 22:09:20
00
Tak ale Ditting je retailovým kotúč prioritne robený na alternatívy , nie espresso . Teda ani charakter mletia s určitým potrebným množstvom “ fines” tam nenájdeš ... ani take jemne a konzistentne mletie na espresso nedá .
27.08.2020 - 22:18:53
00
Netusim, o com hovoris ... Ditting robi kamene (aj) take echt na espresso (bimodalne), jedny fyzicky mam. V ramci delby prace v koncerne by ma nijako neprekvapilo, keby robil kamene aj pre K30 a ine MK mlynce, plus svoje na zabudovanie do automatov ...
A ako to suvisi s burrs seasoning?
27.08.2020 - 22:34:54
00
Len škoda že až v Austrálii , keby bol taký Shop v blízkej krajine , určite by som svoj další stroj kupoval tam 🧔 ...

https://www.instagram.com/tv/CD21MRbhG9C/?igshid=eo7myxb3k4gr
29.08.2020 - 12:20:28
00
Paráda, šak si spravíš výlet, problém? Ale DC odtiaľ nedonesieš, len dačo shitnejšie, Slayer a tak ... :P
29.08.2020 - 13:00:29
00
Takze peterg aby sme sa posunuli aj odborne a hlavne toto fórum od Jacobs a Eduscho kavy trosku dopredu , pridávam odkaz na článok , čo si ma predstavovať taký HomeBarista pod pojmom “ burrs seasoning “ ... a dole foto , čo si pod tým predstavuje sám Denis Basaric 🙋🏼‍♂️

https://coffeeadastra.com/2019/05/27/seasoning-grinder-burrs-and-grind-quality-2/

Prílohy:

534DE563-096C-44B7-BEA7-CE376DFA7263.png
534DE563-096C-44B7-BEA7-CE376DFA7263.png 1.65 MiB thumb_up0thumb_down

6C01E70B-C986-46FA-AD7C-CB100373AA13.png
6C01E70B-C986-46FA-AD7C-CB100373AA13.png 511.69 KiB thumb_up0thumb_down

01.09.2020 - 21:03:54
00
Vdaka za linky na vyjasnenie problemu. Realita je vsak taka, ze obaja autori sa zasadne rozchadzaju v nazore na pricinu seasoningu - kym Denis si mysli, ze je to drsnost povrchu, ktora sposobuje fines ("... rougher surface finish acts like sand paper and it generates more fines than smoother finish ... ", jgagneastro je nazoru, ze to sposobuje otupenie reznych hran ("... as the more rounded edges of the burr’s teeth should allow slightly coarser particles to pass through ..."). Studia jgagneastro sa mi zda viac odborna s meranim particle size distribution a celkoveho povrchu castic.
Z uvedenej studie tiez vyplyva (pre zaujimavost):
1/ casom sa stabilizuje velkost castic (smerom ku vacsim) a castice su rovnomernejsie;
2/ zmena otacok mletia (omylom) o 300 ot. mala asi taky vplyv, ako 8 lb kavy v procese seasoningu :), toto by sa malo dat vyuzit aj u novych kamenov na dosiahnutie zelaneho vysledok - este necitajuc tuto studiu som empiricky odskusal na Rwande od Mabó, ze pre najlepsi chutovy vysledok bolo lepsie spravit zmenu otacok pri stejnom nastaveni hrubky mletia, nez menit hrubku.
3/ starsia kava ma pravdepodobne znacny vplyv na particle size distribution: z grafov porovnania castice sa vyrazne posuvaju smerom k mensim a spektrum velkosti je o nieco sirsie. To plati aj pre bezkofeinovu kavu.
01.09.2020 - 22:53:05
00
Verím , že zvýšením otáčok si zvýšil množstvo “ fines” no aj s nárastom horkosti ... preto na dosiahnutie čo najlepšej chuti je nutne dosiahnuť čím najmenší počet fines pri zachovani atribútov “ espresso extrakcie “ . Ja keď som znižoval rýchlosť z 350 na 200rpm pri zachovanom nastavení hrúbky mletia , zrýchlil som čas extrakcie , bola viac “ nervózna “ s častejšou tendenciou ku kanalikovaniu a underextraction . Vysvetľujú to znížením “fines “ v prospech väčších častíc , no práve absencia menších častíc hlavne v súčinnosti s “ vysokoextrakcnym kosikom typu VST “ dáva neuspokojivý vysledok ... preto prudko doporučujú ten “ lievikovitý košík “ čo som tu postol od HG / ma ho aj Londinium / hlavne pri ešte “ neusadenych “ kameňoch .

A tie kamene čo mám v mojom Maxe sú pravdepodobne “ low uniformity “ ... nové Shuriken majú byt HU .
01.09.2020 - 23:18:05
00
:!: ...

Prílohy:

B590E5DE-48A0-48F5-980C-5DC03D4322A1.jpeg
B590E5DE-48A0-48F5-980C-5DC03D4322A1.jpeg 273.34 KiB thumb_up0thumb_down

01.09.2020 - 23:47:50
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up