Ramon1 napísal:
Ináč ja som u všetkých mojich strojoch uťahoval tlak na 8,5 barov . U vibracnych púmp sa doporučuje 9-10 väčšinou sú z výroby prednastavené až na 11 Barov !!! Ani vybračne čerpadlo ani rotačné čerpadlo vo vyslednej extrakcii nemalo problémy . Len same benefity v kvalite výsledného produktu ☕️.

Ono vacisna vyrobcov to stale nastavuje na 10-11 bar, pricom moderne espresso za uz aj 9 povazuje za vela (hlavne na svetly roast). Ja mam nastavene na 7.5 bar.
05.12.2022 - 20:41:45
00
scarinko napísal:
A to sa kde robi? Nejaky regulator zvonku je? Ci treba rozobrat pol masiny? 😁


Poväčšine aspoň na Rocketoch zo spodku , nemusíš demontovať šasy. Na ECM purista som tiež znižoval na 8,5 barov . Pozri návod nič netreba dekapotovať
05.12.2022 - 20:43:26
10
Ok dobre vediet, ja radsej light roasty.
05.12.2022 - 20:45:14
00
milos2 napísal:
Aky si mal tlak? Robis WDT? Aku kavu pouzivas? Pokial svetlejsi roast tak vacsinou treba pridat cca 1-1.5 g oproti tomu co pisu na sitku (je potom aj menej blatovy puk), a podla toho nastavit mletie, nech to pri tej hmotnosti trva 30s.


Hej wdt robím, síce s podomácky vyrobenou pomôckou, kávu mám z concept coffe peace of cake, espresso zmes, do včera (a aj celý minulý týždeň) s normálnym 18g sitkom (tlak 10,5 bar) super ristreto (2x 20g výsledok), jediný rozdiel pri príprave bola zmena na 18g sitko superfine (tlak 10 bar). Kávovar lelit mara x, mlyn eureca mignon specialita.
05.12.2022 - 20:46:01
00
scarinko napísal:
Ok ja som to len vydedukoval podla toho videa co som dal ze on mal FC hore nad hlavou a ta dierka pre teplomer by mala byt teda volna ci nie? Ale tak uvidime zajtra v reale 😉

Nie, aj v tom videu je manometer umiestneny v zaslepovacej (technologickej) dierke, kde by sa dal/daval teplomer.
05.12.2022 - 20:46:30
00
scarinko napísal:
Ok dobre vediet, ja radsej light roasty.

No teoria za tym je asi taka, ze light roast kladie mensi odpor vode ako dark roast. Takze light by si musel strasne jemne zomliet a potom je ovela vacsia sanca na channeling.
05.12.2022 - 20:47:39
01
Ramon1 napísal:
Flow control je ta povestná čerešnička na dorte alebo aj kľúč k ustechu pri tvorbe “ zlatého espresso grálu “ . Teplotu už ani nemením …

:rofl: Ja už profil prevažne nemením, len teplotu... :rofl:
05.12.2022 - 20:48:32
00
MarosHe napísal:
Hej wdt robím, síce s podomácky vyrobenou pomôckou, kávu mám z concept coffe peace of cake, espresso zmes, do včera (a aj celý minulý týždeň) s normálnym 18g sitkom (tlak 10,5 bar) super ristreto (2x 20g výsledok), jediný rozdiel pri príprave bola zmena na 18g sitko superfine (tlak 10 bar). Kávovar lelit mara x, mlyn eureca mignon specialita.

A do toho noveho sitka davas tiez 20g?
Skusil si viac espress spravit?
Moze byt ze mignon mas dost velku retenciu a zmena sa na mleti sa neprejavi hned (ja som sa takto dakedy riadne vytrapil s mazzer mini a jeho retenciou). A ten tlak je teda dost vysoky.
05.12.2022 - 20:54:15
01
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka. Hej retenciu mlynec veru ma. Tak je to káva prazena skôr na klasické ako moderne espresso. Svetlé moc nekupujem.


Naposledy upravil MarosHe dňa 05.12.2022 - 21:07:43, celkovo upravené 1 krát.

05.12.2022 - 21:03:56
00
Tlak určite znížiť treba !
05.12.2022 - 21:05:07
00
MarosHe napísal:
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka.

Aj to je riesenie. Nikdy som nemal pocit, ze mi treba superfine sitko. Ale puck screen na vrchu puku je dobra vec.
05.12.2022 - 21:07:07
01
Superfine osobne používam len na veľmi svetle praženia a kavy tesne pri “horizonte upotrebovateľnosti “ . Teda na sklonku životnosti daného zrna . Vytlacim z neho za použitia daného sitka ešte obstojnú extrakciu . Ináč len VST . No ak nemáte výborný mlynec , ťažšia robota vás čaká . Bo dobrý mlynec = 70% úspechu …
05.12.2022 - 21:12:29
01
MarosHe napísal:
Ja dávam do sitka 17g kávy, výsledok je 2 x 20g riatreto. Z rovnakej kávy som spravil už asi 20 bezproblémových kav so sitkom bez toho plátna, so superfine bieda. Asi ho vrátim spať do šuflíka.

Tak to uz je na tebe ci sa ti s tym chce hrat.

Kazdopadne ja by som skusil nasledovne:
1. Znizit tlak pod 9 bar
2. Zvysit mnozstvo kavy ... do 18g sitka by som daval 19g
3. Postupne zjemnoval mletie, za kazdym spravit aspon dva shoty kvoli retencii mlynceka.
05.12.2022 - 21:13:24
01
Ramon1 napísal:
Tlak určite znížiť treba !

To by som asi musel vymeniť OPV pretlakovy ventil.
05.12.2022 - 21:13:50
00
MarosHe napísal:
To by som asi musel vymeniť OPV pretlakovy ventil.

Zalezi aku mas masinu. Niektore OPV sa daju nastvit. Do niektorych staci kupit len inu pruzinu.
05.12.2022 - 21:24:12
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up