luper napísal:
Neviem, že by SD mal nejaký vplyv na zmenu hrúbky mletia a podľa logiky už vôbec nie smerom k jemnejšiemu mletiu...

Hovoríme stejným jazykom??? ;) Toto si nepísal Ty? :P Veď som len uviedol konkrétny príklad z aktuálneho porovnania mletí, nič viac a nič menej. To nesúvisí s retenciou. Možno je otázkou, či je rozdiel v chuti pri takom rozdielnom nastavení mlynca (SD vs. OD), ale na to si netrúfam odpovedať.
14.05.2018 - 21:19:25
00
Skús urobiť pre porovnanie ešte jeden pokus s 350g kávy v originálnom násypníku, myslím že budeš prekvapený. ;)
14.05.2018 - 21:57:00
00
peterg
je to zaujimave co pises, ako si to vyvetlujes?
zaujima ma to - pre mna je kava sice hlavne pozitok ale aj sa chcem vzdelavat aby som chapal suvislosti - takze ked pomelies na 0,8 dostanes jemnejsi obsah ako ked pomelies na 1,15. v oboch pripadoch nasypes rovnaku gramaz, a mala by vypadnut rovnaka gramaz do paky, vysledokom ale musi byt v pake raz jemnejsie zrno a raz hrubsie s tou isou gramazou a teda bymala byt aj extrakcia ina, alebo je to pri SD a OD o tom ze mam raz jemne na 0,8 ale rovnomernejsie rozdelenie zrn a pri 1,15 sice akokeby hrubsie ale vacsi podiel prachu a teda vysledny cas pre extrakciu je takmer rovnaky? lebo co ine ako prach by stiahol cas na rovnaku uroven s 0,8 pri mletina 1,15? logicky by 1,15 mala ist rychlejsie - to je moja domnienka
14.05.2018 - 22:00:19
00
Uz som to raz pisal - na to nemam vlasne vysvetlenie, len prevzate z H-B, kde tvrdia, ze ked je kava pod tlakom z nasypky, v kamenoch je viac kavy a "odieraju" sa navzajom, takze staci mlynec nastaveny na hrubsie (dalsim sprievodnym javom je podstatne kratsi cas mletia, pretoze medzi kamenmi je v danom case viac kavy). Kedze je extrakcia stejna, priemerna hrubka zrna by mala by v oboch pripadoch rovnaka (nazor), ale nemam potuchy, ci tak je, a nemam moznosti ako to overovat (mikroskop, preosievat) resp. ako zistit podiel prachu pri jednotlivych mletiach. Subjektivne pri mleti OD je kava viac nadychana (vyssi kopcek) ako pri mojom SD, pri mojom SD s vyfukovanim (bez vyfuknutia by som nevyprazdnil prechodovy tunel) bolo zretelne viac prachu, ale zase nemozno z toho robit zaver, pretoze to bolo vyfuknute vzduchom a prach sa len mozno stal viac viditelny. Samozrejme rovnaka gramaz v pake, rovnaka kava, rovnaka miska, rovnaky stroj, vsetko rovnake len iny sposob mletia...
luper Tolko kavy nemam a ani nemam chut. Na H-B fore tento jav popisuju prave prave s nasypkou vs. SD (nie so zavazim, ako pouzivam ja), tak tomu verim (podlozene predch. mletim z nasypky a teraz so zavazim). Ak niekto chce, nech zopakuje s plnou nasypkou a potom volne vsypanou (SD), aspon bude dalsi nezavisly pokus, ale ja sa presviedcat nemusim ;) .
14.05.2018 - 22:53:39
00
Peter máš pravdu ale logiku to nemá, ja som predpokladal, že keď na kávové zrno nepôsobí žiadna sila (okrem odstredivej), treba väčšiu fugu medzi kameňmi a to je všetko. Keď to má niekto vyskúšané, že je to naopak, tak to beriem na vedomie. Ale ako som už písal, riešiť to už nemusím, lebo ja mám kávu pekne nadýchanú aj pri SD. :lol:
A meliem oveľa hrubšie ako pri SD na F4E nano, to mi vysvetli. :P
15.05.2018 - 07:34:53
00
OK. Ako som písal, kvôli rel. veľkej retencii F4E pri SD musím vyfúknuť zvyšok a záver vyfukovania je prachový, ten pokryje prvotne namletú kávu, (ne)nadýchanosť môže byť len optická záležitosť v tomto prípade, takže BEZ záveru.
Upresni prosím, čo znamená "meliem hrubšie". Porovnal si veľkosť zŕn z F4E a E37S? Či podľa čísla na stupnici? Alebo ako si to porovnával?
15.05.2018 - 08:20:25
00
Hlavne vizuálne a skúškou medzi prstami. Stupnicu nebudem brať do úvahy, aj keď číselný rozdiel je značný, ale dá sa spochybniť. ;)
15.05.2018 - 08:30:46
00
V takom prípade mi napadajú 2 možné vysvetlenia:
1/ Ako už spomenul v inej súvislosti dannyH, potom "namletina" musí obsahovať okrem hrubších častíc aj dosť veľký podiel prachových, aby vyšla stejná extrakcia :P To by som ale skôr čakal u kónických mlyncov.
alebo
2/ Senzorický klam. Častice nie sú tvaru zrna, ale tenkých "lupeňov", akoby strúhaných, čo robí dojem, že sú väčšie. Toto je ale len moja domnienka, nevidel som pod mikroskopom.
15.05.2018 - 08:43:53
00
Čo sa týka prachu, určite vieš o čom hovoríš, ja už ten problém nepoznám. :P
15.05.2018 - 08:57:30
00
Peter, jedna provokačná otázka. ;) Môže mať odpružené uloženie motora vplyv na lepšie vyprázdňovanie mlecej komory mlynca. :^)
15.05.2018 - 09:27:10
00
luper napísal:
Čo sa týka prachu, určite vieš o čom hovoríš, ja už ten problém nepoznám. :P

Si chcel vysvetlenie, prečo melieš hrubšie, toto je jedno možné (aj keď sa skôr prikláňam ku 2/). Čo ma stále do toho zaťahuješ :o
15.05.2018 - 10:02:58
00
luper napísal:
Peter, jedna provokačná otázka. ;) Môže mať odpružené uloženie motora vplyv na lepšie vyprázdňovanie mlecej komory mlynca. :^)

Ťažko povedať, záleží od konštrukcie, ale myslím, že nie. Práve vibrácie od motora by viac prospeli, káva si "nesadne" a skôr ju lopatky vyhodia. Keď je mlecia komora po obvode kameňov malá, lopatky tesné a zhora je komora ohraničená horným unášačom, vyprázdňuje sa dobre, ploché kamene majú (spravidla) vysoké otáčky. Ceado to má tak spravené. Aj moja po úprave a uzavretí zhora je úplne prázdna.
Pre mletie OD podľa času je potrebné kávu natlačiť a spomaliť v prechodovom tuneliku, čo zabezpečuje anti-clump zábrana. Bez tejto zábrany presnosť mletia podľa času je velmi zlá, káva vypadáva nespojito a v hrudách (vyskúšal som, aj Ramon). Na druhej strane presne táto zábrana spôsobuje retenciu. Proste dačo za dačo. Niektorí výrobcovia dokonca predpisujú min. množstvo kávy v násypke, aby OD mletie dobre fungovalo (rovnomerný prísun a tlak, čo má vplyv na rýchlosť mletia, ako tu už bolo spomínané).
15.05.2018 - 10:17:45
00
To čo si povedal, že keď meliem hrubšie mám viacej prachových častíc? :facepalm:
15.05.2018 - 10:17:49
00
Ale ***** už na mlynčeky ... objednal som 3 espresso šálky Gardelli . Síce trosku ***** , ale keď už ho sponzorujem . A ešte “ upírsku kávu “ El Vampiro 2 ks . Tak poreferujem ;)

Prílohy:

FDDB9941-8321-45AC-BCAD-9A0FE21A2DE4.png
FDDB9941-8321-45AC-BCAD-9A0FE21A2DE4.png 619.8 KiB thumb_up0thumb_down

15.05.2018 - 10:33:31
00
Ľudo, prosím čítaj pozorne. :!:
15.05.2018 - 10:36:08
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up