a-biker keď ťa môžem citovať "Osobne mam na ht biku s 2.4 plastami a 120mm vidlicou odjazdene plno trailov, par bikeparkov, par enduro pretekov (umiestnenie celkovo i vratane profikov asi prva stvrtina, v kategorii aj dva miesta od bedne), plno pumptrackov, kalnicky dualslalom aj ked tam mi chybalo par miest na postup, alpske turisticke chodniky, alpske bikepackingy, hrebenovky a dlhsie maratonske trasy, rychlejsie xc vyjazdy, nejakych 6500 vyskovych jednym vyjazdom, takmer kazdodenny commuting a aktualne jazdim asfalt a strky 100-200km trasy priemerkou 25km/h, kusok kratsie trasy i 28km/h. Az na jeden enduro pretek kde som daval ine kolesa s insertom vsetko na tych istych 2.4 plastoch." Ja som si nedomyslel nič.
29.05.2024 - 15:22:47
01
a-biker Ja som realne len zvedavy. Rad si pozriem custom built HTcka.
29.05.2024 - 15:28:45
01
kondvi ak mozem citovat teba, napriklad :
Neviem teda akom bikeparku si bol alebo kde si jazdil enduro preteky ale rozhodne by som nechcel ani sa neodvážil to napáliť do nejakého rockgardenu na xccku so 120mm vidlou

Nikde som nepisal o xc-cku so 120mm vidlicou a teraz po tych tvojich prispevkoch uz vobec neviem ako si to myslel. Chalan chce bike a riesia sa tu somariny.

imajoros pipedream sirius
29.05.2024 - 15:39:27
01
a-biker Cital som tvoj prispevok predtym ako si zmazal. Cool ?

Co sa tyka tej Mety HT, citim tu trosku vplyv Steve-a z Hardtailparty z tvojej strany ? Bez urazky. To ze on so svojimi 60kg aj s topankami odsudil ten bike ako mega tvrdy este neznamena, ze taky je pod tazsim jazdcom. Ohladne zdvihu, ten chlapec co hlada bike spominal aj vacsie kopce a vyslovene strme useky. Napisal, ze hlada bike ako sekundarnu aktivitu k behu ale nenapisal ci mu pojde o casy alebo len bezne vyjazdy do prirody pre trochu zmeny.
Meta s lahsimi plastami ti vie pokryt ozaj siroke spektrum terenu a jazdenia ako takeho. Nikto ti nekaze vyuzivat cely zdvih, posed bude vzpriamenejsi a tym padom pohodlnejsi ako na XC. Pri tych informaciach ktore mame k dispozicii, ano aj Meta HT je option hodna pozornosti.
29.05.2024 - 20:39:49
01
Metu som skusal 2x, jeden krat cely den a jedenkrat testovacku na hodinu. Bolo to ale davnejsie ked som este mal zaujem skusat biky co mi sadne. A prislo mi ze ma to vytriaslo viac ako ht s pevnou vidlou co som jazdil aj ako nukeproof co som skusal potom. Ked si pozries ako vyzera ten ram, aky je velky hlavny trojuholnik a ako su nan pripojene zadne vzpery, aky tvar ma sedlova trubka od pripojenia zadnych vzpier nahor tak ten ram nevyzera moc pohodlne. Jasne cim mensia velkost tych trojuholnikov tym viac to bude citit a ked nebudes jazdit nic ine tak ti to take ani neprijde lebo vsak HT.

Chalan hlada " hardtail na jazdenie väčšinou po lese, po lúkach a nespevnenych cestách. Lesné cesty budú aj sem tam väčšie kopce, miestami dosť strmé úseky. Žiadne skákanie, ani preteky." V povodnom prispevku vybera medzi dvomi bicyklami z kategorie xc na 100mm zdvihu. Lesne cesty, miestami dost strme useky od cloveka co sa rozhoduje medzi dvomi xc bikami su podla mna zvaznice. Takze nie, podla mna z toho co pise Meta nie je to co chce. To uz mu mozete rovno ponuknut gravel alebo trekingovy bicykel lebo tiez to zdvladne na tom prejst. Da trosku hrubsie plaste a pohodicka.
29.05.2024 - 21:48:37
00
Alebo teda takto, ja som to uz trochu naznacil predtym - meta je bike na ine urcenie a tomu je podriadena. Ona je tvrdsia v tych normalnych rychlostiach v pohodovom tempicku po poli alebo na lesnej ceste ale pohodlnejsia ked sa pouziva na to na co ma - na trailoch vo vyssich rychlostiach.
29.05.2024 - 21:51:53
02
Teraz to neber ironicky. Len ma zaujíma podľa tvojho posledného príspevku ci sa priamo úmerne zvyšuje absorcia vibrácií a nárazov hliníka s rýchlosťou bicykla.
29.05.2024 - 22:20:07
00
a-biker Ten chalan je ale laik. Kto nepozna, siahne po tom co sa tak nejak najviac sklonuje. A vacsinou su to biky ala Rascal, Kellys Gate atd Aspon ja si tak vsimam.
29.05.2024 - 22:30:47
00
kondviKed mam hlinikovu trubku a hodim po nej kladivo zo vzdialenosti 40cm rychlostou 20km/h tak sa deformuje alebo prepruzi viac ako ked po nej hodim kladivo z rovnakej vzdialenosti rychlostou 30km/h?
Iny priklad, mam dva ht biky z totozneho materialu. Jeden je tvrdsi na bezne vozenie ale skoky utlmi lepsie, druhy je pohodlnejsi na bezne vozenie ale skoky tak dobre utlmit nevie. Myslis ze je to pouzitym materialom alebo skor tym ako je ten ram navrhnuty, ake hrube trubky su na jednotlivych miestach pouzite, na akych miestach su pripojene a zvarene, ake sily akym smerom tam posobia atd?

imajoros ak je laik tak ako vies ze jeho pojem fakt strmeho useku je ten isty ako ten tvoj? A ako bolo spomenute ani nepise ci to je smerom nahor alebo nadol.
29.05.2024 - 22:45:42
00
a-biker Uz som to pisal viac krat ze neviem. Netvrdim ze Meta je TEN bike pre neho idealny a ziaden iny. Len tvrdim, ze je to jedna z moznosti. Ludia vsak citaju "150mm zdvih" a hned dany bike zatratia. Na to ktory bike je ten idealny potrebujeme viac info.
29.05.2024 - 23:00:47
00
že vás to baví, stále dokola... jedna pesnička ??
ja si myslím, že ,,donreg,, už bicykel možno aj kupil za ten čas čo tu 5 strán dohadujete a preberáte Metu ?
29.05.2024 - 23:07:52
03
Imajoros, len problém je ten, že proste ten 150mm zdvih bude určite overkill a zbytočnosť. Nie som super expert v jazde na biku v teréne, ale keď porovnám 2021 Rascal a Honzo 2021 v podmienkach Malých Karpát, tak s mojím skillom dole kopcom na tom Honzo nejdem výrazne rýchlejšie (pud sebazáchovy ma proste nepustí). Do kopca a po rovine ide ten Rascal rýchlejšie. Mal som možnosť vyskúšať si aj nejaký britskú značku na Ragley, Rigley či niečo také, nepamätám si presne, 140mm zdvih, extra veľký hlavový uhol a mal som problém s tým točiť do zákrut, ktoré by som s Rascalom, či Konou vybral pomerne pohodlne. Chápem, že pre skúsenejšieho jazdca by to problém nebol, ale začína, teda aj na to myslieť. Že ľudia odporúčajú napríklad ten Rascal (od tohto roka je nová geometria, viac do trailu potiahnutá), Gate, Spider je preto, že sú to asi najdostupnejšie biky na trhu s dobrým pomerom cena/výkon/geometria. Majú takú neutrálnejšiu geometriu. Pojazdí 1-2 roky, vyskúša čo a ako a potom sa môže rozhodnúť, do čoho chce ísť. Navyše tie bike vie ešte celkom slušne odpredať. Česi majú zaujímavé Qayrony HT, Decatlon má celkom chválené HT, je tu Canyon, Cube, Merida, atď... Výber je obrovský. Ale ak si kúpi napríklad tú Metu a nesadne mu, bude ju horšie predávať ako Rascal, či Zephyr.

Aj začínajúci šofér, kamoška keď riešila aké auto, ja ako človek čo vôbec nemusí VW Group, by som jej ako prvé auto kľudne odporučil Fabiu. Za mňa, nudné auto, slabý benzínový motor, ale pre ňu super voľba. Pojazdí, vyskúša a druhé auto už si vie kúpiť viac podľa čo chce a Fabiu pomerne ľahko strelí. Adeptov na prvé auto by bolo viac, ale Fabia je proste nejaký ten zlatý stred. Jasne, môžem jej odporučiť aj e90 330i, ale nebude to dávať veľmi zmysel.
30.05.2024 - 00:07:31
00
Jano1987 Toto je taka klasika, ze sa odporuci nieco neutralne ala Rascal s tym, ze vsak chalan pojazdi 1-2 roky a potom preda a kupi nieco ine/lepsie atd.

Nie, idealny bike sa da kupit aj na prvy sup. Len to chce viac informacii a hlavne sa bavit o geometrii a nie o komponentoch ktore ti vsetky aj tak casom odidu.

Ale to je jedno, nepisem lebo musim mat za kazdu cenu pravdu. Mne sa Mety vzdy pacili. Vidavam ich z casu na cas aj v okoli BA. A ako napisal aj a-biker vyssie, kazdy odporuca to co sam ma rad. Ja som nikdy nenahanal casy a chodil cely obtiahnuty. Pre mna HT je hlavne o vsestrannosti, hravosti a zabave.Takze tak.
30.05.2024 - 07:10:27
01
chalani podla mna uz dotycny bajk aj kupil a ani necita, pokial tu uz 5 stran sa dotahujete :D
30.05.2024 - 07:21:38
01
Áno, geometria je jedna vec stránky. Vieš sú kúpiť dobrú geometriu na prvý nákup, ale to by som skôr povedal, že platí pri cesťákoch. Pri mtb je to už komplikovanejšie. Chce bike na šliapanie do kopcov? Na jazdu dole kopcami? Traily? Chce niečo hravé, kde musí pilovať techniku? Chce tank, ktorý proste ide a nemusí riešiť techniku až tak veľa? To nezistí, pokiaľ nezačne jazdiť. Kamoš si tiež na odporúčanie kúpil Zephyr, že super bike aj Karpát a na také to jazdenie po trailoch atď. Po 2 rokoch ho predal a kúpil Canyon Lux a extrémne spokojný, že tie traily ho až tak nebrali, ale aj na tom Luxe sa dá zabaviť. A nebol prvý ani posledný, ktorý proste niečo chcel jazdiť a nikdy predtým nejazdil a zistil, že to nie je pravé orechové pre neho.

Čo sa týka komponentov, pokiaľ človek nie je blbec, tak pri normálnom servise mu vidla vydrží roky, tak isto aj radenie a brzdy. Nie je to niečo, čo meníš po 2 rokoch za nové.
30.05.2024 - 09:04:02
00
keyboard_arrow_up