Lokalizácia
Formulár sa odosiela
MichalCzakonr Ved sa len normalne bavime. Debatujeme..
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 11:45:05
00
arrow_leftJano1987 napísal:
Áno, geometria je jedna vec stránky. Vieš sú kúpiť dobrú geometriu na prvý nákup, ale to by som skôr povedal, že platí pri cesťákoch. Pri mtb je to už komplikovanejšie. Chce bike na šliapanie do kopcov? Na jazdu dole kopcami? Traily? Chce niečo hravé, kde musí pilovať techniku? Chce tank, ktorý proste ide a nemusí riešiť techniku až tak veľa? To nezistí, pokiaľ nezačne jazdiť. Kamoš si tiež na odporúčanie kúpil Zephyr, že super bike aj Karpát a na také to jazdenie po trailoch atď. Po 2 rokoch ho predal a kúpil Canyon Lux a extrémne spokojný, že tie traily ho až tak nebrali, ale aj na tom Luxe sa dá zabaviť. A nebol prvý ani posledný, ktorý proste niečo chcel jazdiť a nikdy predtým nejazdil a zistil, že to nie je pravé orechové pre neho.

Čo sa týka komponentov, pokiaľ človek nie je blbec, tak pri normálnom servise mu vidla vydrží roky, tak isto aj radenie a brzdy. Nie je to niečo, čo meníš po 2 rokoch za nové.

Vidis, ja som si na vsetky tie otazky vyssie dokazal odpovedat v 2019 ked som kupoval prvy MTB. Stravil som par tyzdnov studovanim co ktory geo udaj znamena a co ovplyvnuje. Studoval aj komponenty a nakoniec zuzil svoj vyber na Kona Honzo. Objednal som v Auguste 2019, cakal som do Aprila 2020 (!!!) kym mi prisiel. Za tych dlhych 8 mesiacov som nadalej snoril po internete ci nenajdem nieco este lepsie v ramci budgetu, nenasiel som.

Bike dorazil, nejaky kratky cas sme sa zoznamovali, upgradli kontaktne body (gripy, sedlo, pedale..potom casom prakticky vsetko okrem teleskopky a ramu ako takeho) a zabava trva dodnes.

Je to moj prvy MTB a po 4 rokoch sa absolutne neobzeram po inom. Aspon nie s cielom kupit si iny.

Na Karpaty to bohate staci a rovnaka (ak nie vacsia) zabava je to aj v meste.

Da sa trafit klinec po hlavicke, len to chce trosku snahy.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 11:57:02
01
Áno, ty si trafil a mal si šťastie. Ale sú ľudia, čo netrafia. Vieš koľko poznám ľudí, čo začali serióznejšie jazdiť a zistili, že to, čo si mysleli, že ich bude baviť, tak ich to nakoniec tak nebavilo? Kamoš má karbónový full za 4000€ a sadá naň prach, jazdí už druhý rok na Trinane RC 500, že skúsi cestu a baví ho to viac (za 2 roky full má 50km, Triban 23 tisíc km). Ďalší vymenil San Quentin za Big.Nine, lebo viac ako jazda z kopcov ho začalo jazdiť do kopcov. Ďalší vymenil nejaké staršie cestné Pinarello, čo kúpil jazdené za 700€ (max 25c plášte, karbón, ráfikové brzdy) za Koyuk 2.0 (prvý model na GRX) potom, ako mal na týžden požičaný môj Koyuk. Pinarello letelo z domu, na Koyuku už len mení kolesá, podľa toho, kam ide jazdiť (37c WTB Riddler a 30c Vee niečo cestné plášte) že to gravelové ho viac baví, ako len čistá cesta. Kamoška mala nejakú cesťák Scott aj full, už má len gravel od Marinu. Každý z nich robil prieskum, čítal fóra, pozeral recenzie, ale menili, lebo ich to nechytilo ako čakali, alebo vyskúšali niečo iné a páčilo sa im to viac.

Ešte dôležitejšie to je napríklad na kajakoch. Tam si musíš vyskúšať ten kajak v realite, ako funguje. Popis aj recenzie sú super, ale tvoje dojmy sú tvoje dojmy. Napriek tomu, že počet riek v okolí je obmedzený, čo sa dá jazdiť, vieš si na tú istú rieku zobrať od obrovskej creek lode po zjazdový kajak. Čo sedí mne, nemusí tebe. Na kamošovom kajaku sa ja osobne nudím, môj ma baví, ale kamoša nie, lebo tam treba veľmi dávať pozor na chvost. Tam si to musíš ozaj vyskúšať. Samozrejme kopa ľudí časom mení kajaky, nikto si nenecháva svoj prvý kajak, aj keď mu slúžil verne 2-3 roky a pravidelne ho dral na vode. Niekam sa posunul v schopnostiach a starý kajak mu už nevyhovuje. Pritom v tej dobe kúpy to bol pre neho najlepší možný kajak, čo mu najviac vyhovoval. To isté proste platí aj pri bikoch, hlavne mtb. Možno nie až tak výrazne, ale platí.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 12:39:09
00
tak ked uz to tu tak zije, tak sa zapojim aj ja.
ked uz bol spominany, mam zephyr ( sice "len" 27,5) , z hladiska geo a zdvihu ho povazujem ho za taky stred, ani meta ani rascal.
tento rok s nim jazdim pumptrack, nabombene race kingy aj vidlica a je to ok.
minuly rok, les, trailiky obutie a tlaky ine, spoko tiez.
vyhovuje mi jeho univerzalnost ,aj ked niekto by povedal ze geo je uz out..

ak je debata o ht v nejake cenovej hladine dajme tomu 1000e +-200e, porovnat ht zephyr s xc full raketou canyon lux tak ako ju teraz vidim na canyon stranke mi pride tiez odveci (nebolo blizsie specifikovane ktory model luxu , rocnik atd), najma pokial si uvedomime ze aj xc segment produkuje stale viac capable biky (verzia lux trail).
je velmi pravdepodobne, ze vacsina by dala prednost luxu. nehovoriac o placebo efektoch lebo full, lebo to jazdi aj xy hviezda , lebo to nie je“iba” ctm atd

ak som zaciatocnik, neviem rozhodnut, tak vyberam nejaky stred a nejdem do extremov
z toho mi vyplyva 29, 120-max 130, a snazim sa co to postudovat o geo,
lebo niekto tu zostal prekvapeny ze a-biker (hadam si uz OK) jazdi 120mm a je to polozene (ramy z UK) a da sa tomu aj nalozit a da to bikepacking aj vdaka sliding dropouts.

ale vsetci sme ini a niekto rad tie extremy skusa.
v inem teme "prvy dh bike" zas niekto rovno zacina dh-bikom (aj ked to jednoznacne z toho co pise nevyplyva ze predtym nebajkoval)
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 13:03:09
01
martin15 Seeervus brate 🙂 Tebe som naveky vdacny za klucovy tip, ktory si mi dal min rok pri uceni sa manualu a ktory sa v ziadnom videu na youtube nespomina ☝Nabombovat zadny plast! Vzdy ked ma staca do strany si na teba spomeniem, dofukam a je to OK. 👍

Btw, Harmincovu uz davam jedna radost (ked prilis nefuka samozrejme) 😉
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 13:35:30
00
tak to rad pocujem/citam. tak ked tam niekoho uvidim na zadnom tak viem ze si to ty :D aspon ma to naucis lebo ja som pre zmenu z toho zas nejak vypadol a neviem cim to je.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 13:48:44
01
arrow_leftmartin15 napísal:
tak to rad pocujem/citam. tak ked tam niekoho uvidim na zadnom tak viem ze si to ty :D aspon ma to naucis lebo ja som pre zmenu z toho zas nejak vypadol a neviem cim to je.

To sa neda zabudnut podla mna, oprasis raz dva ;)
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 13:52:14
00
ale hej, len musim zas najst cas potrenovat. vsak daj videjko a oziv tam povodnu temu. lebo miestami mam pocit ze mtbiker je skor nejaky web venovany technologiam, metalurgii, materialom, mazaniam a inym uchylkam (vid najkomentovanejsie clanky) a skills su niekde na konci toho vsetkeho.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 14:09:18
00
martin15: ten človek pojazdil 2 roky na Zephyre a jeden jeho známy predával svoj Canyon Lux CF SL 6.0 Pro Race 2019 ktorý mal od novoty, tak si ho skúsil a kúpil, dostal kamarátsku cenu v 2022 za 1300€ a tým, že plášte sú KO a treba spraviť servis pruženia. Samozrejme, že ten Lux je inde ako Zephyr, ale mne išlo skôr o to ukázať, že z AM, čo chcel jazdiť dole kopcom skôr, skončil pri XC a šliape do kopca. Ak by nekúpil ten Lux, kúpi iné XC.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 14:18:02
00
arrow_leftmartin15 napísal:
ale hej, len musim zas najst cas potrenovat. vsak daj videjko a oziv tam povodnu temu. lebo miestami mam pocit ze mtbiker je skor nejaky web venovany technologiam, metalurgii, materialom, mazaniam a inym uchylkam (vid najkomentovanejsie clanky) a skills su niekde na konci toho vsetkeho.

Tiez sa niekedy divim, ze nikto nejak neriesi skills. Kazdy by chcel vediet ale malokomu sa chce trenovat. Videjka uz netocim, mam to zmaknute ako som vzdy tuzil a uz by to vsetko bolo na 1 kopyto. Spravil som si taky zostrih ako som zacal az po 100m+ uroven (April-December) na pamiatku. Aj som to sem uz kdesi daval do commentu pod nejaky clanok, ktory sa venoval co kto natrenoval za min sezonu. Poklikalo mi to ale 350 ludi tak uz to nechcem davat znovu kamsi na forum. To uz by som bol za trapka :)

P.S. Endo by som sa rad naucil ale uz pri prvych pokusoch som si cosi natiahol v lavom lakti a akosi sa to 2 mesiace vobec nezlepsuje :( Zatial to viem otocit tak max 45st. Skusam ale len tu a tam.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 15:41:04
01
ok, vsak ani ja to tu nezdielam. tu, ani na socialne siete. takze pohoda. a endo ci endo turn? inak v ba tu mame na to misa pokorneho ak ho poznas on je expert na tieto skills, on to aj trenuje, btw tiez ma honzo, take strieborne. skvela volba inak.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 16:15:21
02
Endo turn..o Misovi viem, raz sa mi aj prihovoril na Haanovej ked som tam raz zabludil. Viem, ze je fanusik a majitel Honza. Je to borec..mam rad jeho videjka. Skoda ze uz moc nepostuje.
Zobraziť komentár 30.05.2024 - 19:26:41
00
arrow_lefttomtoylc napísal:
ak nenosiš cyklogate alebo MTB cyklogožku tak bude skoro každé sedlo tvrdé ... určite ti treba širšie sedlo cca okolo 150mm , 140mm nemám ani ja ? a to som pomerne malý (173cm,68kg),
treba si skontrlovať aj či máš dobru pozíciu a náklon sedla, to tiez vie vela spraviť
... ale na toto sú návody - na spravny posed a vyber sedla

Áno náklon bol zlý na prvom sedle, to som zmenil, kus pomohlo.
Ale kúpil som teda BBB BSD-142 Echelon sedlo, 155 mm! Vyberal som z dvoch čo boli skladom.

S novým sedlom cca 280km a hned prvý x to bolo o inom ...Veď sedlo 10 a 70€ rozdiel musí byť !
PS: Otvor je nič moc na blato!

A bike? Pomaly sa budem blížiť k 500km a pohoda ,ok :D
Ak nerátam to,že som už dostal defektos ,tak teda som mal iba sám ráfik a zadné je rozcentrované
ako som hovoril , tak isto bude aj predné ...
+ keď mám lock vidlice tak niečo v predu tak puká kovovo a stále neviem čo. nevadí...
Zobraziť komentár 04.06.2024 - 22:37:57
00
Ahojte, nechcem zakladat novu temu, kedze sa trafim do tejto :) Vedeli by ste mi poradit HT do tych 1200e, vyska 185cm, 88kg. Prevazne lesne cesty, kopce, luky, cesty minimalne. Vozim obcas aj maleho, cize nieco, kde sa bude dat uchytit klasicka cyklosedacka. Nemam problem ani s bazarovymi kusmi. Ak by ste mi nieco poradili, bol by som vdacny :) Momentalne deriem 9 rocny bike a uz to chce obmenu. Dakujem za tipy.
Zobraziť komentár 04.06.2024 - 23:07:01
00
Ahojte bikeri,
priatelke by som chcel kupit nejaky startovaci HT bike co nezrujnuje rozpocet (800-900E). Teraz ma Rockridera z Decathlonu niekolkorocneho ale ten moc neposlucha a preto by som jej ho rad vymenil. Jazdenie bude tak 60:40 beton a lesne/polne cesty....ziadne silne traily zatial. Chcem aby sme si najprv odjazdil na HT co to, naucili sa a neskor presli na fullko ak uvidim ze chodime aj viac do toho terenu :)

Kedze sa az tak nevyznam do komponentov, chcem sa spytat co si myslite o tomto biku ? Mam moznost kupi za cca 800E (novy) a chcem sa poradit co si o nom myslite. Hladam nieco cim nic nepokazim za rozumnu cenu :D

https://www.cube.eu/sk-sk/cube-acid-grey-n-pearlgrey/7b43f77799d1505d132ed859784bdb9d

Dakujem pekne za kazdu odpoved pripadne odporucania :)
Zobraziť komentár 05.06.2024 - 13:04:32
00
keyboard_arrow_up