Takže trochu objektivity do toho opovrhovania
Jazdím Enduro SL 07 carbon pro. Skutočne som ho chcel aj pre to, aby som si mohol aj "zachrtiť" primerane mojim možnostiam. A rád si to púšťam dolu kopcom.Preto som si vybral Enduro od speslu. V tej dobe najlahší
bike svojho druhu(podla mojich znalostí).Prvé modely sa vyznačovali problémami s vidlou(do apríla 07) neskoršie modely,aj môj už na tom boli trocha lepšie. "trápil" som sa s vidlou až kým som nedal v rámci záruky vymeniť cartige za 08čkovú. Vidla ako z inej planéty. Potom nastavenie tlaku v spike valve, keď Mike priznal. že továrenské nastavenie je nízke a 2dl injekcia oleja do každej nohy. Teraz som spokojný. Pekne maslová vidla. Tlmič pracuje od začiatku v pohode s nastavením sagu podľa mierky.
Prvý rok som jazdil na nastavení BB high(strmejší uhol vidlice), kvôli prechodu z XC stumpjumpera. Po zime som prestavil na BB low, viac položená vidla,výborná stabilita v zjazdoch.
Dvojkorunka nie je na obtiaž pri jazde, len keď zastanem na úzkej ceste a chcem otočiť bike do protismeru, musím nadvihnúť predné koleso. Doteraz ma to ale neobťažovalo. V spojení s pevnou osou je
vidla príkladne tuhá aj v rýchlosti v ťažkom teréne.
Čo sa týka krásy, každý má svoj vkus, mne sa páči veľmi, od prvej chvíle, keď som ho zbadal na nete. A o správnosti riešenia hovorí už len to, že v tomto modelovom ročníku už podobný tvar a systém použilo viac popredných výrobcov, včetne tu ospevovaného Giantu...
Takže zhrnutie:
+
bajk ideálny na celodenné výjazdy, s možnosťou užiť si aj drsnejšie zjazdy a malé dropy
+ váha a prestaviteľná geometria
+systém zníženia vidle o 40 mm pri strmom stúpaní - veľmi oceňujem a používam
+ bajk pri šlapaní minimálne húpe aj pri úplne otvorenej vidle a tlmiči ( v teréne nezatváram) ono sa to ni napevno zatvoriť nedá
mínus:
-brzdy! mám tam magury marty sl, a nikdy nepracujú ako majú. Od určitého času mi rezonuje ľavá páka, neuznaná reklamácia....
-pôvodné pneumatiky,specialized resolution 2,3 , po výmene za NN 2,25 spokojnosť
Suma sumárum, mám tento bajk rád, vyhovuje mojim predstavám a požiadavkám.