Drobnosti pre každodenný servis

Väčšina bežného servisu, prípadne toho v teréne spadá do kategórie jednoduchých úkonov, na ktoré stačí základné náradie a doplnky. Máme pre vás niekoľko tipov.

Indikátor natiahnutia reťaze


Opotrebovaná reťaz vie postupne spôsobiť viacero problémov a výrazne predražiť následnú výmenu. Pritom je pomoc skutočne jednoduchá – pravidelná kontrola. Na to sa ideálne hodí mierka, ktorej výhodou je jednoduchosť použitia. Indikuje mieru natiahnutia reťaze od 0,75% natiahnutia alebo 1%, podľa čoho sa viete hneď rozhodnúť a predísť poškodeniu komponentov pohonu. Cena sa pohybuje okolo 5,49 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

BBB BTL-119 Torquefix


Dnešné moderné komponenty sú ľahké a tuhé, no je potrebné ich uťahovať predpísaným momentom, aby sa predišlo zbytočnému poškodeniu, alebo naopak povoleniu. Tento kľúč od BBB má prednastavený moment uťahovania na hodnote 4,5 alebo 6 Nm (podľa prevedenia) a obsahuje imbusové nadstavce 2,3,4,5,6 mm či T25 torx – ideálne napr. na montáž a nastavenie karbónových dielov. Cena sa pohybuje okolo 23 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

MOST minináradie F8 Premium


Pre milovníkov Pinarello, či majiteľov modelu Dogma F8 sa hodí elegantné mini-náradie s označením F8 Premium. Celkovo má 21 funkcií, nástroje sú z chróm-vanádiovej ocele pre čo najvyššiu životnosť. Okrem imbusových kľúčov nechýba Torx, šróbovák, nástroj na centrovanie, nástroj na rozťahovanie platničiek a kvalitný nitovač. Nájdete tu aj otvárač na fľaše a ďalšie nástroje. Cena sa pohybuje okolo 55 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

KNOG Fang Black


Knog ide opäť tak trochu svojou vlastnou cestou a vytvoril multifunkčné náradie Fang, ktoré je svojím ergonomickým vzhľadom odlišné od väčšiny ostatých. Navyše sa jedná o náradie, s ktorým môžete ísť aj na palubu lietadla, pretože spĺňa normy TSA (Transport Security Administration). Je vyrobené z kompozitu a má viacero zaujímavých funkcií. Súčasťou sú napr. montážne páky s magnetom, či dokonca pravítko. Cena sa pohybuje okolo 34 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Lezyne Torque Drive


Momentový kľúč Torque Drive je spojenie dizajnu a funkčnosti do jedného. Nechýba mu detailne opracovaná hliníková konštrukcia s odnímateľnou rukoväťou. Zásluhou integrovaného magnetu budú bity pevne prichytené k náradiu. Nastavenie momentu je v rozsahu 2Nm - 10Nm. Momentový kľúč je dodávaný v praktickom puzdre a so sadou imbusových, hviezdicových a skrutkových nadstavcov. Cena sa pohybuje okolo 50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Crankbrothers Y15


Originálnym tvarom a viacerými funkciami sa môže pochváliť aj náradie od Crankbrothers. Celkovo má 15 funkcií, kde nechýbajú imbusové kľúče 2/2,5/3/4/5/6/8 mm, plochý a krížový šrobovák, či Torx kľúče T10 a T25. Dôležitý je ale aj nitovač a taktiež priehradka na drobnosti v ktorej sa nachádza sada záplat. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Toolbox Travel


Najmä kombinácia vysokej ergonómie s množstvom funkcií robí z tohto modelu výborného spoločníka aj pre náročných jazdcov. Výhodou je najmä kompaktný plastový kryt a oblé tvary, vďaka čomu sa komfortne usadí vo vreckách dresu. Okrem základných nástrojov obsahuje nitovač alebo dvojica montážnych pák. Nechýba mu obal, vďaka ktorému sa dá ľahko pripevniť k rámu. Cena sa pohybuje okolo 30 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Bianchi Super-micro road


Najmä pre priaznivcov značky Bianchi je určená mini pumpa v rozmeroch, ktoré skutočne nebudú na obtiaž. Aj napriek tomu a hmotnosti len 70 g vie nafúknuť plášte na tlak až 120 PSI/8 BAR a hodí sa tak ako výborné záložné riešenie. Jej telo tvorí CNC opracovaný hliník, pričom dĺžka pumpy je 12,7 mm. Súčasťou pumpičky je aj úchyt na rám, takže si ju nikdy nezabudnete vziať so sebou. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Fľaša na náradie


Ak chcete mať náradie umiestnené mimo vašich vreciek a bez toho, aby váš bicykel „zdobila“ kapsička, výborným riešením je využitie fľaše na náradie. Umožní pohodlne schovať náhradnú dušu, náradie, drobnosti, peniaze alebo aj šatku či tenké rukavice. Navyše vďaka uzáveru zostane všetko v suchu. Tento kanister má objem 750 ml, k dispozícii je aj menší 500 ml variant. Cena sa pohybuje okolo 5,50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Motorex Power Clean


Základom každého servisu a údržby je v prvom rade čistota. Najmä nahromadená mastnota vie po čase spôsobiť opotrebovanie komponentov vo forme vytvorenej brúsnej pasty. Presne na tento účel sa hodí Motorex Power Clean, ktorý si poradí s olejom, či vazelínou. Aj napriek svojej účinnosti nehrozí poškodenie komponentov alebo rámu – nepoškodzuje gumu, plasty alebo karbón. Cena za 500 ml balenie v spreji sa pohybuje okolo 10 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

TUNAP Sports multifunkčný olej


Okrem čistenia je potrebné pre hladký chod aj správne mazanie. Môžete využiť univerzálne riešenie ako to, ktoré ponúka TUNAP. Nezáleží na tom či ide o odstránenie tenkého filmu hrdze, mazanie ložísk alebo reťaze. Tento olej pritom nereaguje s farbou, tesneniami, plastmi, alebo gumou a je ideálny na každodennú starostlivosť a servis. Cena za 125 ml balenie s aplikátorom sa pohybuje okolo 10 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov PR článok

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov

Pre mnohých z nás je cyklistika sezónnym koníčkom či alternatívnym spôsobom prepravy. Vtedy je údržba a servis hlavne o nižších výdavkoch. Čo by vás mohlo zaujať?
Servisné doplnky - drobnosti, aj veľkí pomocníci PR článok

Servisné doplnky - drobnosti, aj veľkí pomocníci

Ak sa chystáte zazimovať bicykel alebo len potrebujete doladiť nastavenia a detaily po sezóne, pozrite sa s nami, čo by sa mohlo zísť v domácej servisnej výbave.
Domáca údržba - čo by nemalo chýbať v garáži cyklistu? PR článok

Domáca údržba - čo by nemalo chýbať v garáži cyklistu?

Kilometre pribúdajú a s nimi aj potreba údržby a očisty, aby všetko fungovalo, ako má a predĺžila sa životnosť dielov. Čo by nemalo chýbať v domácej výbave cyklistu?
keyboard_arrow_up