Cape Epic 2019 – prvá a dramatická polovica za nami

Najväčší bikový etapák je vo svojej polovici a o napínavé momenty rozhodne nie je núdza. Smutnou správou je, že Tomáš Višňovský musel pre zdravotné problémy odstúpiť.

Ako sa hovorí, nie všetko vyjde podľa plánu a Cape Epic 2019 je pre slovenského jazdca v tíme Česká Spořitelna Accolade toho jasným dôkazom. Ale pekne poporiadku...

Prológ – 20 km/600 m


Ešte než začnú skutočné etapy, na jazdcov čakal tradičný prológ, ktorého úlohou je rozhodiť štartové pozície – predsa len časovka na 20 km s prevýšením cca 600 m je dosť špecifická a zrejme nikoho neprekvapilo, keď ju pre seba získali hviezdy XCO scény – Nino Schurter (súčasný majster sveta) a Lars Foster (súčasný majster Európy) z tímu Scott Sram. Preleteli trať za 43:41 min a získali 41 sekúnd náskoku pred ďalšou favorizovanou dvojicou XC špecialistov z Cannondale Factory, Manuelom Fumicom a Henrique Avancinim.


Tomáš Višnovský a Matouš Ulman skončili s odstupom 2:59 na 20. mieste, čo bol len začiatok a v tíme vládla spokojnosť s výkonom, kedže to hlavné malo ešte len prísť...


1. etapa – 111 km/2 700 m


No už v prvej a zároveň najdlhšej etape sa začali diať veci a vo veľkom sa rozhodlo o viacerých favoritoch. Teda až na prvé a druhé miesto, ktoré zostalo rovnaké. Zvíťazilo duo Scott Sram v čase 4:24 hod s náskokom 2:51 min pred dvojicou z Cannondale Factory. Boj na trati medzi touto štvoricou trochu okorenila aj výmena názorov o tom, kto má komu ťahať, čo sa prejavilo aj atmosférou v cieli a trochu na sociálnych sieťach. Veľkú smolu ale mala dvojica Ondřej Cink a Sergio Montecon (Kross Spur), keď prvý menovaný dostal defekt, pričom ten sa nedal tak ľahko opraviť a strata 59 min znamenala koniec nádejí. Rovnako sa nedarilo ani tímu Investec Songo Specialized, ktorý obhajoval víťazstvo. Len trochu v inom zložení, kedy Jaroslava Kulhavého na poslednú chvíľu doplnil Sam Gaze, namiesto Howarda Grotsa. No a práve Gaze to v zjazde nepríjemne zapichol, pričom dokonca praskol prilbu. Dorazili síce na 6. mieste so stratou 4:24 hod ale následky pádu na seba nenechali dlho čakať...


No a práve v tejto etape sa začala smola Tomáša, aj keď najskôr trochu nenápadne. Do 63. kilometra boli spoľahlivo zabudovaní v prvej skupine a pohybovali sa do 10. miesta. Lenže potom dostal Tomáš defekt na prednom kolese, čo ešte „zaklincovala“ menšia kolízia na bufete, vďaka ktorej si vzal nechtiac poloprázdny bidón. No a nedostatok tekutín sa prejavil a posledných 15 km Matúš doslova tlačil Tomáša do cieľa.


2. Etapa – 90 km/2 250 m


Rovno na úvod treba povedať, že prvenstvo v etape opäť patrilo dvojici Schurter-Foster a zvíťazili v čase 3:37 hod. Po včerajšom martýriu s defektom si chuť spravila dvojica Cink-Montecon a finišovali na druhom mieste tesne pred Fumicom a Avancinim. Vďaka tomu mal Scott Sram v celkovom poradí náskok už 4 minúty a zdalo sa, že sa začína rysovať trochu „nudný“ priebeh. Odlišné problémy mal Kulhavého parťák Gaze, ktorý doplatil na včerajší pád a etapou sa doslova pretrápil, čoho výsledkom bola strata 34 minút a koniec ambícií tejto dvojice.


Lenže ešte oveľa horšie na tom bol tím Českej Spořitelny a hlavne Tomáš. Ten sa už ráno prebudil s horúčkou a nádcha, ktorá ho trápila už pred štartom prológu, si sadla na priedušky. Dvojica skúsila ako to pôjde a dali do toho maximum, no Tomášov stav sa počas etapy poriadne zhoršil. Nakoniec museli počas nej zastaviť a privolať lekára pretekov. Do cieľa nakoniec došli, ale okrem viac ako hodinovej straty bol oveľa horší otáznik nad Tomášovým stavom.


3. Etapa – 107 km/2 800 m


Cape Epic ukázal opäť svoju nevyspytateľnosť... Na ňu doplatila doposiaľ suverénna dvojica Scott Sram, keď Larsa Fostera postihol defekt zadného kolesa, ktorého oprava trvala pomerne dlhú dobu. Záchrannú ruku poskytol až tím DSV, ktorý im dal svoje zadné koleso. Následne borci zapli motory a neustále sťahovali, čo ale nakoniec nestačilo na udržanie vedenia. Fumic s Avancinim na nič nečakali a zvíťazili v čase 4:30 hod, čo bolo o 6:46 min menej ako Schurter s Fosterom. Vďaka tomu majú teraz náskok 2:41 min v celkovom poradí a vo štvrtok vyrazia v dresoch lídrov.


Oveľa horšie ale dopadol Višňa, ktorý na štart síce ešte nastúpil, ale po chvíli z bicykla aj zliezol. Jeho kolega Matúš Ulman mohol tak aspoň pokračovať sólo, aj keď samozrejme to sa do celkového poradia už nepočíta. Rovnako na tom bol aj Kulhavý, ktorého dvojička Gaze spravil to isté a kúsok po štarte rovnako zabalil. Tu asi treba povedať len jediné – je to stále iba šport a ohrozovať zdravie by bolo na hlavu. A že sa jedná o profi scénu, na tom nič nezmení....


Celkové poradie po 3. etapách (plus prológ)

Muži
  1. Cannondale Factory (Fumic/Avancini) – 13:19 hod
  2. Scott Sram (Schurter/Foster) + 2:41 min
  3. Bulls Heroes (Huber/Stiebjahn) + 7:45 min

Medzi ženami si doslova suverénne počína dvojica tímu Investec Songo Specialized - Annika Langvad a Anna van den Breggen, ktoré majú už teraz viac ako 23 minútový náskok a v podstate sa bojuje už len o ďalšie miesta. Aj keď nikdy neviete, čo sa môže stať..

Ženy
  1. Investec Songo Specialized (Langvad/Van den Breggen) – 15:42 hod
  2. Summit Fin (Lill/Morath) + 23:43 min
  3. Kross Spur (Lüthi/Wloszczowska) + 29:47 min

Pôvodne som mal s Tomášom dohodnuté, že cca v polovici dáme dokopy menší rozhovor z priebehu a jeho dojmov, no vzhľadom na to, ako to celé dopadlo, to radšej nechám na neskôr. Predsa len sa jednalo v podstate o vrchol sezóny, ktorému bolo podriadené obrovské množstvo úsilia a to na nálade (ak je človek ešte aj chorý) nepridá. Aj to je šport....

Cape Epic sa prehupne do svojej druhej polovice, pričom dnes je na programe zaujímavá časovka. Všetko sa definitívne rozhodne v nedeľu poslednou etapou so štartom v Stellenboschi. Opäť pripomínam, že všetko môžete sledovať aj naživo každé ráno na stránke Cape Epic. To len keby ste sa náhodou nudili .

Zdroj fotografií: FB/Cape Epic
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bikecheck maratónskej legendy - Karl Platt a jeho BULLS

Video: Bikecheck maratónskej legendy - Karl Platt a jeho BULLS

Ako vyzerá nastavenie bicykla a výber komponentov pre náročné etapové preteky? To vám skúsime priblížiť s niekoľkonásobným víťazom Cape Epic a BIKE Transalp.
Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Legendárne Passo Tremalzo, klzké korene, súboj aj poriadna dávka kameňov s dojazdom pri brehu Lago di Garda. Poďte s nami na trať v záverečnej časti alpskej trilógie.
Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Poučili sme sa z vlastných chýb a našli ten správny rytmus? Poďte s nami z Livigna, cez Bormio a Val di Sole na ďalšiu porciu intenzívnych zážitkov.
keyboard_arrow_up