Patrí Sagan do starého železa? Kedy profíci ako on skončili?

Patrí náš Peter Sagan už do "starého železa"? V akom veku skončili profesionálnu kariéru podobní jazdci v minulosti?

Najťažšou úlohou pri písaní takéhoto textu je nájsť podobných jazdcov ako Peter Sagan. Bez pochýb je každý profesionál v pelotóne svojim spôsobom výnimočný. Peter nie je "čistokrvným" šprintérom, aj keď tých čistokrvných dokáže poraziť.

Dobre vieme, že vie jazdiť aj jednodňové klasiky, čo už dokázal víťazstvom na Paríž – Roubaix a Okolo Flámska a sem-tam dokáže získať aj na mierne kopcovitú etapu. Len pre poriadok, okrem klasík má Peter na konte doteraz 18 etapových víťazstiev na Grand Tour (12 na Tour de France, štyri na Vuelta a Espaňa a dve na Giro d’Italia).


Okrem toho je držiteľom siedmich zelených bodovacích dresov z Tour de France. A zároveň je trojnásobným majstrom sveta, a to v rokoch 2015 až 2017.

Vybrať presne rovnakých jazdcov sa mi nepodarí, ale skúsim spomenúť niekoľkých, ktorí sú, podľa mňa, štýlom jazdenia a úspechmi podobní Petrovi.


Óscar Freire

Óscar Freire je Španiel, ktorý väčšinu svojej kariéry, presnejšie deväť rokov, strávil v holandskom Rabobanku. Napriek tomu, že bol pomerne chudý a vážil len okolo 65 kíl, bol šprintérom, ktorý zvíťazil v 11 etapách Grand Tour (štyrikrát na Tour de France a sedemkrát na Vuelta a Espaňa). V roku 2008 si dokonca odniesol zelený bodovací dres z Tour de France.

Svoju silu dokázal prejaviť aj na klasikách. Napríklad na Miláno – San Remo zvíťazil trikrát a raz na belgickej klasike Gent – Wevelgem.


Podobne ako Peter Sagan vyhral trikrát majstrovstvá sveta, aj keď nie hneď po sebe. S Petrom tak patria medzi piatich jazdcov sveta, ktorým sa to podarilo. Oscar Freire skončil ako 36-ročný, keď v poslednom roku svojej kariéry prestúpil z Rabobanku do tímu Katusha.

Paolo Bettini

Tento Talian strávil svoju cyklistickú kariéru pod krídlami Quick-Stepu. Keď Bettini začínal v tíme Mapei, tak Quick-Step bol minoritný sponzor. Neskôr sa kvôli odchodu hlavného sponzora tím transformoval na Quick-Step – Davitamon.


Bettini bol kombináciou šprintéra a klasikára. Na Grand Tours vyhral sedem etáp (jednu na Tour de France, dve na Giro d’Italia a päť na Vuelta a Espaňa). Na Giro d’Italia vyhral dvakrát bodovaciu súťaž.

Z klasík sa mu raz podarilo získať víťazstvo na domácej Miláno – San Remo a dvakrát Giro di Lombardia. Okrem nich vyhral dvakrát Liége – Bastogne – Liége a majstrovstvá sveta.

Bettini skončil kariéru v roku 2008 v 34 rokoch. Po profesionálnej kariére sa stal trénerom národného tímu v Taliansku. Od roku 2014 však pracoval s Fernandom Alonsom na založení tímu Alonso, čo nakoniec v roku 2015 definitívne stroskotalo.

Erik Zabel

Nemec Erik Zabel je jedným z najlepších šprintérov, ktorý doteraz drží rekord šiestich zelených dresov z Tour de France za sebou (Peter Sagan získal v rade päť zelených dresov, celkovým počtom Erika Zabela predbehol). Dokonca trikrát vyhral bodovací dres aj na Vuelta a Espaňa.

Na prvej spomínanej Grand Tour vyhral osem etáp a na druhej päť etáp. Okrem toho zvíťazil štyrikrát na Miláno – San Remo a raz na Amstel Gold Race.


Erik Zabel strávil celú kariéru v nemeckých tímoch. Najprv v tíme Telekom, kde bol 13 rokov, a neskôr v tíme Milram, kde po troch rokoch ukončil kariéru ako 38-ročný.

Po profesionálnej kariére pôsobil ako tréner v tíme Columbia-High Road a potom v tíme Katusha. V roku 2013, v čase keď bol v tíme Katusha, vyšlo najavo, že počas profesionálnej kariéry užíval doping. Neskôr sa priznal, že dopoval od roku 1996 do roku 2004, čo ukončilo jeho pôsobenie v tíme Katusha.

Sean Kelly

Sean Kelly je jedným z typovo najpodobnejších jazdcov Petrovi Saganovi. V súčasnosti 64-ročný Ír má na konte štyri bodovacie dresy z Tour de France a ďalšie štyri z Vuelta a Espaňa, z ktorej si odniesol aj jedno celkové víťazstvo v roku 1988. Na Tour de France vyhral päť etáp a na Vuelte ich vyhral 16.

Jeho úspechy na Paríž – Nice či Okolo Švajčiarska dokazujú, že dokázal jazdiť aj kratšie etapáky. Z prvého spomínaného si odniesol neuveriteľných sedem žltých dresov, čo je doterajší rekord v rámci Paríž – Nice. Okolo Švajčiarska vyhral celkovo dvakrát.


Z klasík drží po dve prvenstvá z Miláno – San Remo, Paríž – Roubaix a z Liége – Bastogne – Liége. Jesennú „klasiku padajúceho lístia,” teda Okolo Lombardie vyhral dokonca trikrát.

Jediné, čím sa nemôže pochváliť, je víťazstvo z majstrovstiev sveta, ktoré na rozdiel od Petra Sagana nezískal ani jedno. Sean Kelly za svoju 17-ročnú kariéru vystriedal osem tímov. Skončil ako 38 ročný a v súčasnosti pôsobí ako komentátor pre Eurosport, má vlastnú značku cyklistického oblečenia a cyklistický tím.

Keby odišiel, tak by ma to vôbec neprekvapilo

Predstavte si teraz na chvíľu, že ste Peter Sagan. Bavilo by vás ešte jazdiť po tých úspechoch, ktoré už máte na konte v 31 rokoch? V tom, čo vám ide, ste už vyhrali všetko prestížne v cyklistickom svete (okrem Miláno – San Remo, že? ). Samozrejme, v rámci svojich fyzických hraníc. Asi nie je potrebné rozpisovať, že Peter Sagan na žltý dres z Tour de France alebo ružový z Giro d’Italia nikdy nedosiahne.


Aj keby po tejto sezóne odišiel, asi nikto z nás by mu to nemal za zlé. Robil, čo mohol, a pre slovenskú cyklistiku vybojoval obrovské úspechy. Stále má však ešte čas, jemu podobní jazdci odchádzali v 34 až 36 rokoch.

A čo si myslíte vy, kedy skončí Peter Sagan svoju kariéru?

Zdroj fotografií: Sportful.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Tour de France 2023 - vzostupy a pády (2. časť)

Druhý blok Starej dámy nás z Centrálneho masívu previedol do Álp. To znamená jediné – krásne vrchárske súboje, divoké zjazdy... a, samozrejme, niekoľko prekvapení.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Tour de France 2023 - dráma ako má byť (1. časť)

Máme za sebou prvý blok 110. ročníka Tour de France. A dojmy? Fantastické!
keyboard_arrow_up