Test: CTM Koyuk 3.0 - pohľad cyklistky na začiatky s gravelom

Nahradila by som svoje MTB HT gravelom? Pre koho sa najlepšie hodí? Poslúži gravel aj namiesto cestného bicykla?

Na test sa mi dostal gravel bicykel od CTM, čo sa mi hodilo, keďže už pár mesiacov sa pohrávam s myšlienkou, že by som chcela vyskúšať aj cestnú cyklistiku. Priznám sa, mala som rešpekt, pre mňa to bola prvá jazda na niečom inom, ako horskom bicykli. Gravel má barany ako cesťák, brzdy a prehadzovačku na inom mieste v porovnaní s MTB, našťastie mám aspoň skúsenosti s jednoprevodníkom a s nášľapnými pedálmi, takže nebude úplne všetko nové.

B.Kostol - Cífer

Ja a cyklistika

Bicykel mám viac-menej ako popracovnú psychohygienu, najviac mám pojazdenú hornatú Žilinu, menej hornaté východné Čechy a aktuálne jazdím rovinu v okolí Trnavy. Všade mi poslúžil dobre HT bike, nebola som obmedzená len na asfaltové cesty, ale zároveň bike ide pomerne rýchlo na úsekoch, kde sa asfaltu nedá vyhnúť.

Jazda lesom, resp. mimo premávku má jednoducho svoje čaro, ale tu na juhu zisťujem, že by to občas chcelo niečo rýchlejšie a ľahšie. Aj keď na karbónovom MTB jazdím plášte do kombinovaného terénu, občas to nie je úplne ono, preto sa pohrávam s myšlienkou výmeny za gravel bicykel, resp. dokúpenia ďalšieho bicykla, cestného. Terén je na to v okolí Trnavy ideálny, polia, štrkové cesty, malé stúpania, podvečer po práci by to znamenalo mať možnosť prejsť viac kilometrov.

Čo teda ponúka samotný Koyuk a ako sa na ňom jazdilo? Pokúsim sa vám opísať čo najviac dojmov.

Vojenský obvod Záhorie

Technické parametre

Toto myslím zaujíma všetkých cyklistov, ktorí to berú trochu vážnejšie. Koyuk 3.0 patrí do kategórie gravel bicyklov so slušným pomerom cena-výkon. Za približne 1 600 € tak získate bicykel, ktorý už má osadené spoľahlivé komponenty od Shimana s gravel sadou, karbónovou vidlicou a hydraulické kotúčové brzdy.


Rám

Prevody cvakajú presne a rýchlo, bez zjavných problémov.
Rám je hliníkový, špeciálne odľahčený, CTM uvádza celkovú hmotnosť jemne nad 10 kg, po zvážení mnou testovaného modelu a s osadenými pedálmi, košíkom na fľašu a kapsičkou s náradím na opravu defektov sa hmotnosť dostala na 11 kg, ale pocitovo pôsobí ľahšie.

Koyuk je dostupný v piatich veľkostiach od 52 po 60 (pribudli 2 krajné veľkosti), na svojich 174 cm som zvolila veľkosť 54. Aj keď som výškou na rozmedzí 54 a 56, nechcela som príliš natiahnutý posed, zvolená veľkosť sadla ideálne, sedlovka nie je vytiahnutá na doraz.


Dizajn a materiály

Rám nemá žiadne výrazné dizajnové prvky, aj samotné logo CTM a ďalšie nápisy pôsobia nerušivo a minimalisticky. Kabeláž je vedená spodnou rámovej rúrkou, avšak od stredového zloženia zase vedie vonkajšom. Rám je dostupný len v bielom prevedení, kto je pedant a potrpí si na čistotu, bude umývať po každom výjazde.

Vidlica je karbónová pre lepšie pohlcovanie nárazov. Riadidlá sú opäť hliníkové s príjemnou stredovou šírkou na úchop, ich vrch je anatomicky tvarovaný a sploštený, čo je pohodlné aj na dlhšie výjazdy.


Radenie, brzdy a kolesá

Ako som už na začiatku spomenula, Koyuk je osadený jednoprevodníkom. V podstate kompletne gravel radom Shimano GRX RX s pohonom 1x11 a rozsahom 11-42. Z rovnakého radu sú aj hydraulické kotúčové brzdy.

Kolesá značky Novatec sú opäť hliníkové s 30 mm výškou a možnosťou bezdušového obutia. Pri kúpe dostanete obuté gravel plášte WTB Riddler TCS, v šírke 37 mm a v štýlovom skinwall prevedení. Plášte sú vhodné pre rýchlu jazdu v suchom teréne.

Sedlo

Ďalšie príjemné prekvapenie bolo sedlo od Fizik, model Terra Alpaca X5. Väčšinou tieto sedlá použité od výrobcov veľmi rýchlo mením, pretože mi absolútne nevyhovujú. Dokonca pri jednom bicykli som vystriedala až 5 sediel, než som našla také, ktoré mi vyhovovalo. Hlavne tým, že jazdím len cez víkendy, tak dlhšie trvá, než sa svaly prispôsobia a vysedia. V prípade modelu Alpaca to nebol problém. A to nielen pri kratších výjazdoch v hrboľatom teréne, kde ak už po 20 km nedokážem sedieť, viem, že je zle. Ale tu nebol problém ani pri dlhších terénnych alebo asfaltových jazdách.


Prvá jazda a dojmy

Na prvé oťukanie a zoznámenie sa s gravelom som zvolila overenú trasu cez poľné cesty a rôzne bočné asfaltky medzi dedinami.
Plášte perfektne rýchlo odvaľovali a aj keď tempo bolo svižné, nebola som úplne „odpálená”.
Úplne prvý pocit bol rozpačitý, asi som príliš zvyknutá na široké riadidlá MTB bicyklov a polohu prehadzovania a brzdových pák. Zo všetkých úchopov mi najviac vyhovoval v úplne prednej časti za páky radenia, aby som mala pod kontrolou aj spomínané brzdy a radenie. A tiež pri kľučkovaní v uliciach a v lese mi jednoducho širší úchop prirodzene lepšie „pasoval". Pre lepšie pohodlie sme po niekoľkých výjazdoch páky bŕzd a radenia nastavili bližšie k riadidlám, čo je super pre bikerov s menšími rukami, typicky ženy.

Zaujímavý postreh je tiež, že ruky nemám pri tomto držaní tak rýchlo unavené a nebolia ma v oblasti karpálnych tunelov. Podobne ako keď prejdete z klasickej počítačovej myši na vertikálnu.

Nasledovalo úvodné otestovanie radenia a už po pár kilometroch som to mala „v ruke". Rozsah prevodov na danú trasu bohato stačil, za zmienku stojí presnosť radenia. Prevody cvakajú presne a rýchlo, bez zjavných problémov.


Plášte a rýchla jazda

Čo ale veľmi príjemne prekvapilo pri úvodnom zašliapnutí pedálov, bola rýchlosť a svižnosť bicykla. Je to strašne návykové a dosť som si to užívala, úzke plášte na asfalte urobia svoju prácu. Nepoužívam žiadny wattmeter, takže pre vás nemám exaktné čísla, dôkazom môže byť však vyššia priemerná rýchlosť na rovnakej trase, v prípade prevažujúcich poľných ciest to je asi o 10 % kratší čas, ako na MTB. Celkovo som sa ale po každej jazde vrátila menej unavená a stačilo mi mať so sebou menej jedla.

Zaujímavá skúsenosť bola vyskúšať si jazdu v balíku s cestnými cyklistami. Prekvapivo to nebolo také náročné, ako sa mohlo zdať. Samozrejme, tempo sa prispôsobilo najslabšiemu jazdcovi, teda mne. Plášte perfektne rýchlo odvaľovali a aj keď tempo bolo svižné, nebola som úplne „odpálená”. Preto som si dovolila ísť aj dlhšiu jazdu (80 km) a po pár zastávkach na kávu a doplnenie cukru, všetko pekne odbehlo za 3 a pol hodiny. Hlavne som nebola prehnane unavená. Minulý rok som skúsila jazdu na MTB spolu s partiou na cesťákoch a cestou naspäť som už absolútne nezvládala ich tempo a spolu s protivetrom prišla domov úplne k.o.

Vojenský obvod Záhorie

Gravel v teréne

Ako si však tieto úzke plášte poradia v teréne, bola ďalšia otázka. Preto po výjazde z mesta prechádzam cez lesnú cestičku a smer polia. Niekoľko dní nepršalo a sú dosť suché, prašné a miestami majú vyjazdené koľajnice od traktorov. Je cítiť rozdiel v stabilite bicykla, treba si pozornejšie vyberať stopu ako na MTB, nemôžete sa úplne spoľahnúť, že si so všetkými prekážkami a nerovnosťami plášť poradí. Ale na druhú stranu to nie je žiadna výrazná prekážka. V podstate to ešte viac preverí techniku jazdca. Pokiaľ viete, že dopredu budete jazdiť viacej v ťažšom teréne, je tu stále možnosť obuť širšie plášte, od CTM som dostala informáciu, že rám zvládne aj viac ako 42 mm.

A čo absencia pruženia?

Častá otázka všetkých zarytých milovníkov pruženia. V skratke to vystihuje veta: „Not great, not terrible." Áno, občas si človek hovorí, že by nejakú pomoc uvítal, ale osobne mi to neprišla v danom teréne ako výrazná nevýhoda. Tým, že som už prirodzene volila trochu inú stopu ako s MTB a nešla doslova priamo „jama-nejama", bol pocit z jazdy stále pohodový.

A úprimne, pri niektorých naozaj členitých podkladoch (korene, väčšie štrkové kamene alebo „koľajnice" od traktora, to ani na HT nie je lahoda. ) Samozrejme je rozdiel, ak sa človek chystá vyslovene do offroad terénu niekde v okolí Malej Fatry a naopak na pohodové cesty Karpatmi.


Viac zábavy?

Krátke, svižné výjazdy po práci, ale aj víkendové jazdy pre vyvetranie hlavy pre mňa nabrali trochu iný rozmer.
Aby som dokázala čo najrelevantnejšie porovnať a otestovať potenciál Koyuku, vybrala som sa pri ďalších výjazdoch aj do náročnejšieho terénu. Menej asfaltu, viac lesa, kameňov, trochu aj zjazdov...a piesok. Záhorie ponúklo všetko. Každým kilometrom som si zvykla viac a viac na tento bicykel. Jeho ovládanie a špecifiká. Osobne mi veľmi vyhovuje jeho svižnosť v teréne, kedy mi ľahký a kratší rám dovoľuje lepšie manévrovať. S tým som trochu bojovala pri prechode z HT s 27,5 kolesami na súčasný HT, kde sú 29 a viac športový, natiahnutý posed. A práve Koyuk mi svojím posedom a vlastnosťami prišiel ako návrat k staršiemu bicyklu. Samozrejme v pozitívnom.


Ale aby ste nemali pocit, že všetko len podozrivo chválim, priznám sa, že zjazdy v lese ma potrápili. Úzke plášte, malý dezén, užší úchop a k tomu podklad, ktorý spája kamene, ihličie, rôzne jamy a koľajnice. Všetka istota z jazdy bola pre mňa v tom momente preč. Viac som brzdila než bežne a aj keď to bicykel ustál a dopadlo to bez pádu, mala som z toho silný pocit, že už to je nad moje technické zručnosti s jazdou. Možno by stačilo iné obutie alebo len viac takýchto jázd. Ale viac-menej to bol jediný moment, kedy mi chýbal môj MTB.

Vojenský obvod Záhorie

Je gravel náhrada MTB?

V prvom rade treba povedať, že gravel nie je pre všetkých cyklistov platná náhrada HT bicyklov. Je to skôr ďalšia alternatíva, ktorá sa ponúka v závislosti na tom, aký terén na jazdu máte k dispozícii a preferujete. Zároveň ponúka príjemné možnosti, ako si oživiť jazdy asfaltkami a naopak ako sa rýchlejšie presunúť medzi nutnými úsekmi v premávke.

A čo konkrétne samotný CTM Koyuk? Vzhľadom na to, že som nemala predtým žiadne skúsenosti s inými gravel a ani cestnými bicyklami, som nemala žiadne konkrétne očakávania. O to príjemnejšie a pozitívnejšie bolo prekvapenie, aká je každá jazda na tomto bicykli zábavná. Krátke, svižné výjazdy po práci, ale aj víkendové jazdy pre vyvetranie hlavy pre mňa nabrali trochu iný rozmer. Menšia únava, viac a rýchlejšie prejdených kilometrov, nový spôsob zábavy. Viac-menej pri vhodne zvolenom teréne skoro samé pozitíva. Zároveň k zvolenej výbave Koyuku 3.0 a aktuálnym cenám aj výborná voľba pre stredne náročných hobby jazdcov. Už sa v tom trochu orientujem, zvažujem kúpu takéhoto bicykla, tak hľadám a porovnávam, ale ponuka a dostupnosť je stále slabá.


Ak teda ešte žiadny bicykel nemáte alebo plánujete kúpiť nový a jazdíte v podobnom teréne, pouvažujte nad gravelom. Pri vhodne použitých plášťoch jednoducho máte možnosť si užiť jazdu s menšou námahou. Nepotrebujete nutne mať MTB s odpružením, pokiaľ jazdíte prevažne po cyklochodníkoch, zároveň si môžete zajazdiť s partnerom bez nutnosti e-biku. Tiež sa nemusíte obávať občas zísť po poľných a lesných cestách, všetko toto hravo vy aj bicykel zvládnete.

Kompletná ponuka značky CTM je na ich profile v MTBIKER shope, model Koyuk je u CTM predobjednaný, bližšie informácie a rezervácie na objednavky@mtbiker.sk.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Marcela-pec 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Unboxing: Liv Devote Advanced 2 – gravel pre akčné dámy

Unboxing: Liv Devote Advanced 2 – gravel pre akčné dámy

Obľúbenosť bicyklov z kategórie gravel má rastúci trend. Je to najmä pre ich všestrannosť na každej ceste. Čo ponúka dámsky model Devote Advanced 2 od Liv?
Test: Nalini San Francisco Pink Line – dres s osobitým štýlom a pohodlím

Test: Nalini San Francisco Pink Line – dres s osobitým štýlom a pohodlím

Ak hľadáte cyklistický dres, ktorý vynikne svojím dizajnom a zároveň vám poskytne prvotriedny komfort počas jazdy na bicykli, môžem vám odporučiť skvelú voľbu – Nalini San Francisco Pink Line.
keyboard_arrow_up