Ako vybrať bicykel pre dieťa

Lámete si hlavu nad tým, aký bicykel zvoliť pre dieťa a na čo sa pri výbere zamerať? Skúsime vám pomôcť a poradiť.

Výber detského bicykla v sebe skrýva radosť, ale rovnako aj trochu starostí. Predsa len, u detí je všetko trochu špecifické. Chceme, aby im bicykel nebol veľký, ale ani po chvíli zase malý. Nevieme presne, či ich jazdenie bude vôbec baviť. Navyše, dnes sú možnosti veľmi široké, čo na jednej strane pomôže dokonale prispôsobiť výber, na druhej strane ho komplikuje, ak sa toľko neorientujete v ponuke, prípadne neviete presne, aké vlastnosti požadujete. A práve tento článok by vám mal so základným výberom pomôcť.

Správna veľkosť je kľúč

Začnime pekne od základov. To najdôležitejšie v prípade detských bicyklov je zvoliť správnu veľkosť. Ani nie tak samotného rámu, ako kolies, ktoré tvoria v podstate odrazový mostík. Práve podľa veľkosti kolies nájdete bicykle rozdelené aj u nás v MTBIKER shope. Samozrejme, vždy je stanovený určitý rozsah, ak si všimnete bližšie, veľmi často sa hraničné hodnoty prekrývajú. K tomu sa ešte dostaneme neskôr, tabuľka nižšie poslúži pre prvotnú orientáciu, pomocou ktorej viete pekne zúžiť výber.

Tabuľka veľkostí detských bicyklov
Samozrejme, vek je orientačný, resp. každé dieťa je iné. Preto je dobré pozrieť sa na výšku postavy a rovnako kľúčovým údajom je vzdialenosť od rozkroku po zem (často sa stretnete s názvom „inseam“). Pred týmto meraním dieťa obujte a pomôcť si môžete napríklad knihou, ktorú viete zarovnať o stenu. Vďaka tomu si overíte, či dieťa vôbec dosiahne na zem – platí najmä u tých najmenších.

Ak sa vám výber zúži, následne je tým najlepším indikátorom možnosť bicykel vyskúšať. Jednoducho, dieťa sa na ňom musí cítiť komfortne a bezpečne. Dobrým indikátorom správnej veľkosti je to, že pri stoji rozkročmo zmestíte päsť medzi hornú rámovú rúrku a rozkrok dieťaťa. Ak bicykel kupujete online, ideálne je dieťa zmerať a trafiť sa niekam do stredu rozhrania. Presne z tohto dôvodu sa tie veľkosti v rámci odporúčaní „prekrývajú“, aby ste sa neocitli na úplnej hrane medzi 2 veľkosťami (viď tabuľka vyššie).

12-palcový a 14-palcový bicykelDetský bicykel

A čo tak rovno väčší bicykel?

Možno si teraz poviete, že lepšie bude kúpiť bicykel o niečo väčší, aby doň dieťa dorástlo. Veľmi často sa to robilo v minulosti, kedy v podstate nebolo na výber. Lenže táto stratégia so sebou prináša riziko - dieťa z bicykla dlhý čas nemusí mať veľmi radosť a pôžitok. Ak mu bicykel bude veľký, ťažko sa mu bude ovládať, čím ide dole výrazne aj bezpečnosť jazdy. Preto je dobré vyberať bicykel, ktorý sadne. V dnešnej dobe je výhoda, že sa bicykle dajú pomerne ľahko predať, napríklad aj u nás pomocou MTBIKER bazára. A väčšinou sa po nich rýchlo „zapráši“...

12-palcové bicykle a odrážadlá

Deti ocenia aj tak najviac jednoduchosť pri učení a dobrú manévrovateľnosť.
Začnime kategóriou pre tých úplne najmenších, kde máte na výber. Pokiaľ dieťa na pedále nedočiahne, alebo sa jednoducho obávate, že jazdu ešte nezvládne, ideálnym riešením je odrážadlo. Dalo by sa povedať, že odrážadlo bude ideálnym prvým „bicyklom“ pre väčšinu malých detí. Tie na ňom môžu pokojne jazdiť už pred dovŕšením 2 rokov. Samozrejme, kľúčové je, aby už dočiahlo na zem, pričom dnešné odrážadlá majú nastaviteľnú výšku sedla či riadidiel. Vďaka tomu im vydržia pomerne dlhú dobu, kým deti nezískajú istotu alebo chuť prejsť na bicykel s pedálmi. Alebo kým z neho jednoducho nevyrastú...

Odrážadlá sú si vo veľkej miere podobné, vo väčšine majú priemer kolies 12 palcov (nájdu sa ešte menšie modely pre úplne maličké deti). Líšia sa cenou, veľmi často na tých drahších nájdete zaujímavé prvky. Napríklad odľahčený rám z hliníkovej zliatiny, objemnejšie plášte, prípadne stúpačky, kam si dieťa môže vyložiť nohy, alebo aj brzdu.

Malý cyklista na lesnej cesteMalý cyklista na lesnej ceste s kamarátom psíkom

Tá rozhodne nie je nutná, dieťa aj tak bude brzdiť hlavne nohami, ale môže poslúžiť k vytvoreniu návyku. Navyše, dnešné odrážadlá, ako napr. Kiru Race, vďaka objemnejším pneumatikám zvládnu aj ľahší terén, kde sa dodatočná brzda môže hodiť. Niekoľko tipov nájdete aj vo videu, kde na ilustráciu poslúžil model od značky Kellys.


Pri 12-palcových bicykloch s pedálmi nájdete veľmi často aj demontovateľné pomocné kolieska. Môžete ich z bicykla odmontovať alebo pomocou ich naklopenia zmeniť „oporu“ pri jazde. Tieto bicykle sú jednorýchlostné, teda nemajú prevody a brzdí sa spätným záberom do pedálov.

Detský bicykel s pomocnými kolieskami
Deti ocenia aj tak najviac jednoduchosť pri učení a dobrú manévrovateľnosť. Bicykle sú vybavené chráničom reťaze, takže nehrozí kontakt a rovnako nechýbajú chrániče koncov riadidiel. Tie prídu vhod v prípade pádu, kedy chránia ruky a rovnako je oveľa menšia šanca, že dieťaťu sa riadidlá vykĺznu z rúk.

Chránič reťaze a špeciálne gripy na detskom bicykliBrzda na detskom bicykli

Bicykle umožňujú nastavenie výšky sedla, ale veľmi často aj výšky riadidiel. Tým pádom sa ľahko prispôsobia rýchlemu rastu dieťaťa.

Detský bicykel

14-palcové bicykle

Ak je vaše dieťa o niečo väčšie alebo mu jazda na odrážadle išla ako „po masle", môžete v prípade prvého bicykla siahnuť po 14-palcovej verzii. Tie majú v podstate úplne rovnaké vlastnosti, aj základné konštrukčné prvky ako 12-palcové, veľmi často ich už ale nájdete bez pomocných bočných koliesok. Rozdielom je aj to, že bicykle veľmi často už nebrzdia výhradne spätným chodom, ale môžu mať tzv. voľnobeh a dvojicu nezávislých bŕzd, ako pri klasických bicykloch.

14 palcový bicykelKoleso detského bicykla

16-palcové bicykle

Ľahko sa môže stať, že po odrážadle bude prvým bicyklom s pedálmi práve 16-palcová verzia bicykla – najmä vtedy, ak sa dieťa na odrážadle stále cíti najlepšie, prípadne mu prvý bicykel zaobstaráte až v trochu staršom veku (okolo 5 - 8 rokov).

Stále je výborným prvým bicyklom na učenie aj pre trochu staršie deti, nájdete ich aj s pomocnými bočnými kolieskami, so spätnou brzdou, ale aj s voľnobehom a dvojicou nezávislých bŕzd pre pokročilejších.
Rozhodne najmä to, či je dieťa úplný začiatočník, alebo už predtým na nejakom bicykli jazdilo.

16 palcový detský bicykel16 palcový detský bicykel

20-palcové bicykle

Pri detských bicykloch je práve nízka hmotnosť veľmi dôležitý faktor, pretože má veľký vplyv na pocit z jazdy.
V tejto kategórii to už začína byť zaujímavejšie, pretože bicykle sa začínajú viac „špecializovať“ na špecifické požiadavky a nájdete tu širokú ponuku modelov. Teda niektoré sú už viac zamerané na jazdu v teréne, nájdete na nich dokonca odpružené vidlice. Treba hneď uviesť, že pokiaľ vaše dieťa nemá ešte skutočné ambície a schopnosti zdolávať náročnejší terén, lepšou cestou je stále jednoduchosť a nižšia hmotnosť klasickej pevnej vidlice.

Detský bicykel Marin
Veľký rozdiel v jazde spravia prevody. Tu už máte možnosť siahnuť po modeloch so zadným prehadzovačom. Ak má vaše dieťa chuť a ambície jazdiť viac, je lepšie siahnuť práve po sprevodovanom bicykli, čo výrazne rozšíri možnosti využitia. Naopak, ak dieťa chce bicykel skôr pre radosť a bežné vozenie, siahnite pokojne po bicykli s jedným prevodom – následná údržba je oveľa jednoduchšia.

Detský bicykel MarinDetský bicykel Marin

No a dôležitým prvkom sú brzdy, kde nájdete 2 možnosti. Opäť rozhoduje použitie, pričom na bežné jazdenie sú stále viac než dostatočné tie klasické (ráfikové) a až ambiciózni „zjazdári“ ocenia silu kotúčových, prípadne už rovno hydraulických kotúčových bŕzd. Opäť platí, že daňou za väčší výkon bude aj náročnejší servis a rovnako o niečo vyššia hmotnosť.

Detský bicykel MarinDetský bicykel Marin

Nízka hmotnosť je dôležitá

Pri týchto bicykloch sa môžeme na chvíľu zastaviť a zmieniť jeden dôležitý fakt. Práve nízka hmotnosť je veľmi dôležitý faktor, pretože má veľký vplyv na pocit z jazdy. Deti sú menšie a preto cítia každý kilogram navyše, nielen pri jazde, ale aj pri samotnej manipulácii. Drahšie modely sa preto sústreďujú práve na znižovanie hmotnosti, ale rovnako môžete zvoliť cestu s dôrazom na jednoduchosť.

Netreba nutne voliť odpruženie či spomínané hydraulické brzdy, ak je cieľom mať bicykel pre radosť a bežné vozenie. Na tie je ešte stále čas, ak dieťa nemá výrazné ambície jazdiť v náročnom teréne alebo dané komponenty vyslovene nepožaduje.

Detský bicykelDetský bicykel

24-palcové bicykle

Dalo by sa povedať, že tieto bicykle už sú akousi „zmenšeninou“ klasických bicyklov pre dospelých, len s tým rozdielom, že má dieťa možnosť lepšieho manévrovania a prispôsobenia svojej postave.

Detský bicykel
Ak už nechcete investovať do ničoho iného, doslova „must have“ je stále prilba.
Tvoria už akýsi prechodový stupeň, kde výraznú úlohu zohráva plánované použitie. Má dieťa chuť jazdiť viac v teréne, skákať na trailoch alebo skôr sa voziť len tak pre radosť po okolí? Komponenty sú už prispôsobené špecifickému použitiu. Ak to dieťa „ťahá“ do terénu viac ako do mesta, neváhajte tomu prispôsobiť výber, pretože jazdné vlastnosti budú diametrálne odlišné. Dieťa už je väčšie a silnejšie, preto trochu hmotnosti navyše v prospech komfortu a odolnosti má svoj zmysel (najmä odpruženie alebo kotúčové brzdy).

Detský bicykelDetský bicykel

Naopak, ak dieťa preferuje skôr rýchlu jazdu po okolí, bude sa zbytočne „trmácať“ s ťažkým bicyklom a oveľa viac ocení ľahkosť a športovejšiu geometriu. Najmä vtedy, ak chcete spolu absolvovať aj nejaké dlhšie výlety.

Detský bicykelDetský bicykel

26 a 27,5-palcové bicykle

Ak je vaše dieťa už veľké na 24-palcové modely, je dobré siahnuť po 26-palcových bicykloch. Čo ich v tejto kategórii ešte odlišuje od klasických bicyklov pre dospelých, sú dostupné menšie veľkosti rámov (13 či 15,5 palca), ale rovnako aj špecificky prispôsobené komponenty – napr. odpružená vidlica vyladená na nižšiu hmotnosť jazdca. Pri výbere platí to isté, čo sme písali pri 24-palcových modeloch.

Detský bicykelDetský bicykel

Špecifickou kategóriou sú bicykle s priemerom kolies 27,5 palca, ktorých najväčšou výhodou je lepšia priechodnosť terénom, takže zvládne lepšie korene, prípadne kamene, a ponúkne väčšia stabilitu pri zjazde.

Detský bicykelDetský bicykel

Doplnky, ktoré určite prídu vhod

Treba povedať, že samotnou kúpou bicykla to nekončí. Ak už nechcete investovať do ničoho iného, doslova „must have“ je stále prilba. Tvorí naozaj základ bezpečnosti a je jedno, či sa bavíme o odrážadlách, alebo bicykloch pre väčšie deti. Dnes sa dá vybrať pre všetky kategórie a nie je nič lepšie, ako naučiť dieťa nosiť prilbu už od úplného začiatku. Ideálne bude, ak ju budete nosiť všade aj vy a pôjdete príkladom.

Malý cyklista pozerá na grafityMalý a veľký cyklista

Veľmi užitočnými doplnkami sú následne rôzne svetielka, prípadne reflexné prvky (pásiky, vesty, suché zipsy a pod.). Nestoja veľa, no pritom výrazne zvýšia bezpečnosť aj pri obyčajnom pohybe po sídlisku. Predsa len, po chodníkoch často jazdia kolobežky, cyklisti atď. a dobre viditeľné dieťa je to najmenej, čo môžete spraviť pre jeho pasívnu bezpečnosť.

Detský bicykel, odrážadlo
A určite je dobré zmieniť ešte ochranné prvky ako rukavice či chrániče. Najmä rukavice určite odporúčame, pretože dieťa si pri bežných pádoch neoškrie dlane, ktoré sú často „na rane“. Dnes je na výber široká škála detských veľkostí aj rôznych farieb, takže si vyberie naozaj každý.

Na MTBIKER shope nájdete bohatú ponuku modelov, rovnako si ich môžete osobne pozrieť na predajni v Hrádku či Bratislave. Ak máte predsa len nejaké otázky ohľadom výberu, radi vám pomôžeme a zodpovieme na vaše dotazy. Či už priamo pod jednotlivými produktami, alebo napíšte na objednavky@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Kellys Kiru Race – odrážadlo s prvkami MTB bicykla

Video: Kellys Kiru Race – odrážadlo s prvkami MTB bicykla

Keď sa povie odrážalo, veľmi často si predstavíme niečo jednoduché a plastové. No Kellys použil pri modeli Kiru odlišný prístup, čo prináša zaujímavé možnosti a náš mladý ich mohol overiť.
Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Prilba je pri cyklistike snáď základným bezpečnostným prvkom. Aby ale plnila svoju funkciu spoľahlivo, treba vybrať ten správny model.
keyboard_arrow_up