Test: Giro Insurgent Spherical - keď ide do tuhého

Vedeli ste, že štatisticky sa dá predchádzať až 80 % výjazdom vrtuľníka k zranenému cyklistovi v bikeparkoch? Viac v teste prilby, ktorá s tým veľmi úzko súvisí...

Cyklistika sa dá robiť relatívne bezpečne, no všetci robíme chyby alebo niekedy podceňujeme podmienky. Vtedy sa musíme spoľahnúť na kvalitné vybavenie. Výhodou je, že už sú k dispozícii ochranné prostriedky, ktoré v nosení neprekážajú a aj dobre vyzerajú.

Integrála ako nutnosť

Prilba je, dúfam, pre ľudí, čo toto čítajú, samozrejmosť. Ďalším krokom v bezpečnosti hlavy je integrálna prilba.
A keď to je dobré pre motorky, tak to musí byť aj pre bicykle.
Netvrdím, že je pre každého, ale pre jazdcov, ktorí chodia na enduro alebo DH preteky, prípadne obľubujú bikeparky rôzneho charakteru, to je podľa mňa nutnosť. Práve v týchto podmienkach stále vidím aj jazdcov v klasických prilbách, čo nie tak úplne chápem. Pritom štatistika z úvodnej vety by sa dala vyriešiť nosením integrálnej prilby. To je aspoň informácia od rakúskeho záchranára.


Downhill pretekár

Kam patrí tento „povstalec“?

Ako všetko v cyklistike, ani integrálne prilby nie sú všetky na „jedno kopyto“ a rozdeľujeme ich na viacero podkategórií. Prilby na downhill, enduro, BMX/Dirt, modulárne, nehovoriac o materiáloch škrupiny a použitých technológiách.

Rozoberme si teda Giro Insurgent Spherical. Podľa webu výrobcu by mala byť vhodná pre jazdcov EWS, ale aj Red Bull Rampage, čo je dosť široký záber.

Pretekár na trati v prilbe Giro Insurgent Spherical
Aby bola pohodlná pri pretekaní v endure, nemôže byť prilba iba bezpečná. Jazdci trávia v prilbe dlhé dni a preto musí byť ľahká a zároveň aj dobre odvetraná. Podľa štítku v prilbe má moja veľkosť XL/XXL 1 170 g. Odvetrávanie je zabezpečené 20 otvormi s vnútornými vzduchovými kanálmi, systémom Wind Tunnel a podporou odvetrania okuliarov Stack Ventilation.

To znie všetko dobre a nižšie sa pozrieme na to, ako to je v skutočnosti. Zapínanie pod bradou je na klasické motocyklové D-ringy, čo je podľa testov najbezpečnejší systém zapínania prilby, aj keď za mňa najnepraktickejší. A keď to je dobré pre motorky, tak to musí byť aj pre bicykle.

Vnútro Giro Insurgent SphericalZapínanie Giro Insurgent Spherical

Prilba nepatrí medzi ten typ výbavy, že aj keď nesedí úplne dobre, tak nič sa nedeje.
Čo sa bezpečnosti týka, tak najvýraznejším bezpečnostným prvkom je systém Spherical vyvinutý špeciálne pre prilby značiek Giro a Bell v spolupráci s Mips. Prilba sa skladá z dvoch častí (pologulí), ktoré sú spojené elastomérmi a kĺžu po sebe rovnako ako kĺb. Vďaka tomu môže vonkajšia vrstva v prípade nárazu rotovať okolo vnútornej vrstvy, čím dôjde k redukcii síl, ktoré by inak pôsobili priamo na mozog. Viac o tomto systéme sa rozhovoril náš Cepo vo videu.

Prilba spĺňa štandard ASTM-1952-DH, ktorý je špeciálne pre DH prilby. Vonkajšia škrupina je zo sklolaminátu, ktorý lepšie rozkladá silu nárazu. Bonusom je systém Flex Gasket, takže mäkší materiál pozdĺž spodného okraja prilby, ktorý má za úlohu znížiť silu nárazu prilby na kľúčnu kosť. Všetky tieto vychytávky radia prilbu skôr k tým DH prilbám. Dosť bolo teórie, poďme na prax.

Pretekár v prilbe Giro Insurgent Spherical

Veľká prilba v praxi

Prilba musí v prvom rade človeku dobre sedieť. Neraz som počul, ako si kamoš vyhliadol tú vysnívanú, no po jej vyskúšaní ostal sklamaný. Prilba nepatrí medzi ten typ výbavy, že aj keď nesedí úplne dobre, tak nič sa nedeje. Preto som na výber či už klasickej, alebo celotvárovej prilby dosť háklivý.

Insurgent sa vyrába v dvoch veľkostiach - M/L (55 - 59 cm) a XL/XXL (59 - 63 cm). S mojím obvodom hlavy (59 - 60 cm) som si vybral tú väčšiu. Tvarovo mi dobre sadla, akurát mám užšiu tvár a na lícach mi bola voľnejšia. Aj na to v Giro mysleli.

Súčasťou balenia je pár lícnych vypchávok o hrúbke 30 mm a 25 mm. V prípade potreby sa dajú vytiahnuť aj pri nasadenej prilbe, čo uľahčí záchranárom ošetrovanie. Sú z príjemného materiálu a pri dávaní dole z hlavy nemáte pocit, že vám odtrhnú alebo dooškierajú uši. Na prispôsobenie prilby svojej hlave nenájdete žiadne sťahovacie koliesko ani nič podobné. Proste buď vám sadne a doladíte si iba vypchávky, alebo máte smolu.


Ako som aj v iných testoch písal, ťažšie znášam vysoké teploty a dosť sa potím. To bol aj jeden z hlavných dôvodov, prečo som chcel novú prilbu. Moja prvá fullface prilba bola Bell Super DH, ktorá bola „fičúrami“ na tom dosť podobne ako táto Giro, no disponovala odnímateľnou ochranou brady a mala lepšie odvetranie. Skôr bola taká ani-ani.

Miesto nej som si kúpil čisto DH prilbu, kde mi však začalo vadiť veľmi chabé odvetranie a potil som sa v nej aj pri nižších teplotách. Do tretice som sa pozrel lepšie po recenziách na odvetranie a Insurgent vyšiel niekde tak v strede. Lepšie ako DH prilba, no nie až tak dobre ako čisto enduro prilby. To musím aj potvrdiť. Určite sa nechytá na moju starú Bell-ku, ale vetracie otvory a kanáliky, ktoré spomína aj výrobca, fungujú dobre.

Nemám pocit, že by som sa prehrieval. Odjazdil som v nej aj enduro preteky na BikeFeste alebo zatiaľ jedno kolo MTBIKER Hornonitrianskej Enduro Série, kde bol už celkom pekný „výpek" a bol som veľmi milo prekvapený. Prilba je pohodlná, má dobrú hmotnosť a odvetranie. Preto ak ste pretekár, vôbec by som sa jej nebál.

Bicykel pripravený na preteky a prilba Giro Insurgent Spherical
Veľké DH okuliare v prilbe dobre sedia. Mám dvoje od rôznych výrobcov a ani s jednými som nemal problém. Tu trochu musím vytknúť odkladanie okuliarov pod šilt. Šilt je nastaviteľný, no aj v jeho najvyššej pozícii sa okuliare podeň úplne nezmestia a stále prečnievajú do zorného poľa. To som si však všimol na pretekoch aj na iných prilbách.

Ak ide o bezpečie, myslím si, že investícia za to stojí.
Ďalším benefitom sú aj plastové skrutky na upevnenie šiltu k prilbe. Teda, ako sa to vezme. Sú plastové a v prípade pádu navrhnuté tak, aby sa odlomili spolu so šiltom. Nie je to nič špeciálne pre túto prilbu, je to v podstate už štandardom na každej. Ako ale vyberiete ten zlomený kúsok, ktorý ostal v závite?

Giro to vymyslel jednoducho. Skrutka je dutá a dutina má tvar imbusu. Ak si dobre pamätám, malo by to byť 2,5 mm. Uvítal by som, keby výrobcovia do balenia dávali aj set náhradných skrutiek. Nemuseli by to potom jazdci po zlomení riešiť kadejakými lepiacimi páskami a binderkami. Našťastie je závit univerzálny medzi prilbami a ja som stredovú skrutku nahradil tou zo starej prilby.


Ako som spomínal, zapínanie je na D-ringy, čo nie je veľmi praktické, no našťastie je popruh dosť dlhý, takže pri snímaní prilby z hlavy nemusíte zapínanie kompletne rozopínať. Stačí povoliť na maximum a vtedy bez problémov prevlečiete popruh cez hlavu aj zapnutý. Pri opätovnom nasadení stačí iba dotiahnuť.

Giro Insurgent SphericalGiro Insurgent Spherical

Ochrana na prvom mieste

Možno sa pýtate, čo som robil, keď som skrutku už musel nahradiť. No, povedzme to tak, že som bol na Malinom Brde a na spodnom skoku som dostal menší „brainfart“. No veď uznajte sami. Našťastie, odišiel som po svojich, za čo určite ďakujem aj tejto prilbe. Prilbu som doma poumýval a poriadne skontroloval, či nenájdem niekde prasklinu, preliačinu, alebo iný defekt, ktorý by ju odsúdil iba na post dekorácie na stene. Na moje prekvapenie po umytí vyzerala na prvý pohľad ako nová. Až pri bližšom pohľade vidieť škrabance, to je však všetko. Žiadne iné poškodenie som na prilbe nenašiel.


Stojí to za to?

Nebudeme si klamať. Cenovka prilby Giro Insurgent Spherical je 389 €, čo je už dosť. Ak ide o bezpečie, myslím si, že investícia za to stojí. Dostanete nielen veľmi bezpečnú prilbu, ktorú nosia jazdci na špičkovej úrovni, no je aj veľmi pohodlná a dobre odvetraná. Mne sa veľmi páči aj celkový vzhľad a tvar. Matná farba lepšie skryje škrabance.

Ak je cieľom mať jednu prilbu na všetko od pretekania až po skoky a DH traily a dobre sadne, určite neoľutujete. Ak hľadáš niečo viac endurové, zaujímavou možnosťou môže byť Giro Switchblade Mips za 304 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
FeroT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Kvalita, nové technológie a jednoduchosť v rámci konvertibilných prilieb. Tieto slová by mohli definovať novinku od Uvexu – model Revolt.
Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Čo vie tradičný výrobca prilieb Giro vylepšiť na top modeli prilby, keď je cieľom najmä ochrana, ale dôležité je aj vetranie, hmotnosť a praktickosť?
Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
keyboard_arrow_up